Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Δεκέμβριος θα κρίνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τις... πρόωρες εκλογές!


Tην δυνατότητα να κινήσει τις διαδικασίες εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από τις 2 Δεκεμβρίου -σε περίπτωση που το επιθυμεί- έχει η κυβέρνηση

Του Μανώλη Κοττάκη 

Όπως αποκαλύπτουν σήμερα τα «Επίκαιρα», γνωμοδότηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου η οποία επικαιροποιήθηκε πρόσφατα με μελέτη του αναπληρωτή καθηγητή Χαράλαμπου Ανθόπουλου καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου μπορεί να διεξαχθεί τρεις μήνες και δέκα μέρες πριν την λήξη της θητείας του απερχόμενου Προέδρου!

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος συνέταξε την γνωμοδότηση αυτή με την ευκαιρία της πρώτης εκλογής του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Προεδρία της Δημοκρατίας το 1980 όταν ήταν ακόμη διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε πολύ νεαρά ηλικία.

Αφορμή για την σύνταξη της ήταν η νευρικότητα που υπήρχε στο πολιτικό σύστημα για την μετακίνηση του τότε πρωθυπουργού στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Τότε γνωμοδότησε ότι ήταν δυνατή η έναρξη των ψηφοφοριών τέσσερις μήνες πριν την λήξη της θητείας του απερχόμενου Προέδρου Κωνσταντίνου Τσάτσου.

Το ζήτημα προβλημάτισε και τον ίδιο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ο οποίος ανακοινώνοντας την υποψηφιότητα του στο Υπουργικό Συμβούλιο είπε:
"Η θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας λήγει τον προσεχή Ιούνιο και συνεπώς εκ των πραγμάτων τίθεται θέμα εκλογής νέου Προέδρου. Το Σύνταγμα καθορίζει την διαδικασία και τα χρονικά όρια μέσα στα οποία πρέπει να γίνει η εκλογή. Υπήρχε η εντύπωση ότι αυτή η εκλογή πρέπει να γίνει πολύ νωρίτερα λόγω της αδικαιολόγητης νευρικότητας που καλλιεργείται γύρω από το θέμα αυτό. Έκρινα όμως ότι έπρεπε χάριν του πολιτεύματος να κινηθούμε μέσα στα όρια που καθορίζει το ίδιο το Σύνταγμα (...) Ο τρόπος με το οποίο θα το χειριστούμε θα αποτελέσει ασφαλές κριτήριο για το μέλλον του πολιτεύματος"
(αρχεία Καραμανλή, τόμος 11, σελίδα 431).

Έτσι κατά την πρώτη εφαρμογή της διάταξης του Συντάγματος για το «τουλάχιστον ένα μήνα», η εκλογή ορίστηκε για τις 23 Απριλίου 1980 δύο σχεδόν μήνες πριν την λήξη της θητείας Τσάτσου.
Βεβαίως η πενταετία του έληγε στις 19.7. 1980 αλλά ως πρώτος εκλεγμένος Πρόεδρος δεν είχε πλήρη ημερολογιακή πενταετία.

Η λύση που εφαρμόστηκε και δεν απείχε τελικώς πολύ από την γνωμοδότηση του νεαρού διδάκτορα Βενιζέλου αποτέλεσε και αποτελεί «συνταγματικό έθιμο» το οποίο έξυπνα υπενθύμισε ο Υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης στην αντιπαράθεση που είχε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στην Βουλή το καλοκαίρι.
«Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τα περιθώρια που δίνει το Σύνταγμα και το συνταγματικό έθιμο»
είπε έχοντας υπόψιν του και την γνωμοδότηση Βενιζέλου. Κανείς δεν κατάλαβε τότε τι εννοούσε.

Την γνωμοδότηση Βενιζέλου ανέλαβε να επικαιροποιήσει ο καθηγητής Ανθόπουλος. Σύμφωνα με την νεότερη εκδοχή της η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Επιθεώρησης Δημοσίου Δικαίου (Μάρτιος 2014, τεύχος 3, efimdd.gr)
«για τον καθορισμό της προθεσμίας πρέπει να ληφθεί υπόψιν και το ενδεχόμενο να χρειαστούν έξι ψηφοφορίες με την παρεμβολή ενδιαμέσως γενικών Βουλευτικών εκλογών».
Με βάση αυτή την παραδοχή η πρώτη ψηφοφορία δυνητικά μπορεί να διεξαχθεί σύμφωνα με τον κύριο Ανθόπουλο «τρεις μήνες και δέκα μέρες πριν την λήξη της θητείας του εν ενεργεία Προέδρου ώστε να μην χρειαστεί η παράταση της θητείας του νυν Προέδρου».

Την άποψη αυτή υποστηρίζει με άλλο σκεπτικό και ο Βουλευτής και καθηγητής Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος τονίζει ότι
«ο χρόνος έναρξης της διαδικασίας εκλογής Προέδρου θα μπορούσε να τοποθετηθεί το πολύ δύο έως τρεις μήνες πριν από την λήξη της θητείας του εν ενεργεία Προέδρου».
Με βάση το Σύνταγμα, τον κανονισμό της Βουλής και την ερμηνεία Βενιζέλου – Παυλόπουλου - Ανθόπουλου, η κυβέρνηση θα μπορούσε (αν ήθελε) να τροχιοδρομήσει διαδικασίες για την εκλογή περί τα τέλη Νοεμβρίου.

- Σύμφωνα με τον Kανονισμό της Βουλής ο Πρόεδρος συγκαλεί το Σώμα με ειδική ημερήσια διάταξη πέντε μέρες πριν (Παρασκευή 28 Noεμβρίου)
- Η Τρίτη 2 Δεκεμβρίου θα μπορούσε να είναι η μέρα πρώτης ψηφοφορίας (τρεις μήνες και δέκα μέρες πριν από την 12η Μαρτίου 2015). Η Κυριακή 7 Δεκεμβρίου και η Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου οι δύο άλλες ημέρες ψηφοφορίας. Αν αποβούν άκαρπες η Βουλή διαλύεται εντός δέκα ημερών μέσα στις εορτές και προκηρύσσονται εκλογές.
- Σημειωτέον ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 140 παράγραφος 3) δικαίωμα πρότασης υποψηφίου Προέδρου του Δημοκρατίας έχει και η κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξαρτήτων Βουλευτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Επικαίρων» το πιθανότερο σενάριο που εξετάζει σήμερα η κυβέρνηση είναι να ορίσει την πρώτη ψηφοφορία αμέσως μετά το άνοιγμα στις Βουλής από τις διακοπές των Χριστουγέννων, μεταξύ 7-12 Ιανουαρίου 2015.
«Δεν χρειαζόμαστε κόλπα» φέρεται να απαντά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην ερώτηση αν διεξαχθεί η πρώτη ψηφοφορία εντός του 2014.

Ωστόσο επειδή ζούμε σε μη ομαλές συνθήκες και τίποτε δεν μπορεί να προβλεφθεί κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί και ποια κριτήρια θα επικρατήσουν ανάλογα με την έκβαση των διαπραγματεύσεων, θετική ή αρνητική, με τους δανειστές.

Το νομικό οπλοστάσιο προκειμένου να εκλέξει η Βουλή Πρόεδρο στις 12 Δεκεμβρίου, έξι μέρες πριν την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα ζητά πολιτική σταθερότητα για να εγκρίνει την λύση στο θέμα του χρέους, δεν μπορεί να αποκλειστεί...

Πηγή περιοδικό "Επίκαιρα", τεύχος 256


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]