Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκικό εμπορικό πλοίο «ακούμπησε» την κανονιοφόρο «Αρματωλός»


Ένα νέο επεισόδιο τουρκικής πρόκλησης έλαβε χώρα τα ξημερώματα στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Λέσβου, λίγους μόλις μήνες μετά τον εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού στα Ίμια και αυτή τη φορά με εμπορικό πλοίο.

Συγκεκριμένα, γύρω στις 4 τα ξημερώματα τουρκικό εμπορικό πλοίο προσέγγισε και επακούμβησε με την κανονιοφόρο Αρματωλός, ενώ στη συνέχεια αύξησε ταχύτητα και απομακρύνθηκε, χωρίς να απαντήσει στις κλήσεις ασυρμάτου της κανονιοφόρου. Το περιστατικό επιβεβαίωσε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, σημειώνοντας πως δεν υπήρξαν τραυματίες ή σοβαρές ζημιές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τουρκικό πλοίο των 2.000 τόνων προσέγγισε το ελληνικό πολεμικό πλοίο από πίσω και αριστερά και με τη δεξιά του πλευρά να πέφτει πάνω στην κανονιοφόρο του ΠΝ.

Το τουρκικό πλοίο “KARMATE” δεν είναι καθόλου άγνωστο στις ελληνικές θάλασσες. Το αντίθετο μάλιστα! Πολλές φορές ο φωτογραφικός φακός το έχει “συλλάβει” σε ελληνικά λιμάνια, ενώ παλαιότερα έκανε και επισκευή στα ναυπηγεία Ελευσίνας, από όπου και η κεντρική φωτογραφία.
Η ονομασία του άλλαξε σχετικά πρόσφατα κι έτσι στις περισσότερες φωτογραφίες απεικονίζεται με το παλαιό του όνομα “DOGRUYOLLAR 5”, όνομα το οποίο πάντως παραπέμπει στο κόμμα της Τανσού Τσιλέλ (Dogru Yol) το κόμμα του ορθού δρόμου.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, που έχει αναλάβει το συντονισμό των ενεργειών, ενημέρωσε άμεσα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, και την αξιωματική αντιπολίτευση. Η ελληνική πλευρά έχει κάνει όλα τα προβλεπόμενα για την απόδοση ποινικών και αστικών κυρώσεων, με βάση το Διεθνές Ναυτικό Δίκαιο.


Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΓΕΝ αναφέρει:

«Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι πρώτες πρωινές ώρες Παρασκευής 04 Μαΐου 2018, εμπορικό πλοίο ΚΑRΜΑΤΕ, σημαίας Τουρκίας, προσέγγισε και επακούμβησε με την κανονιοφόρο ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά ν. Λέσβου, εντός Εθνικής Χωρικής Θάλασσας, παραβιάζοντας το Διεθνή Κανονισμό Αποφυγής Σύγκρουσης στη Θάλασσα (ΔΚΑΣ), καθώς το εμπορικό πλοίο ήταν καταφθάνον.
Δεν υπήρξαν τραυματίες ή σοβαρές ζημιές. Δεν υπήρξε μόλυνση του περιβάλλοντος.
Μετά το συμβάν το εμπορικό πλοίο αύξησε ταχύτητα και απομακρύνθηκε, κινούμενο προς τις πλησιέστερες ακτές της Τουρκίας, χωρίς να απαντήσει στις κλήσεις ασυρμάτου της κανονιοφόρου ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ.
Του συμβάντος έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες Λιμενικές Αρχές.
Το συμβάν έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης περιπολίας της κανονιοφόρου ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ στο πλαίσιο συμμετοχής στη Συμμαχική επιχείρηση “AEGEAN ACTIVITY”, για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο Πέλαγος. Έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες Νατοϊκές Αρχές
Η κανονιοφόρος ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ συνεχίζει την αποστολή».

Υπενθυμίζεται πως το Φεβρουάριο τουρκική ακταιωρός, πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς, χτύπησε με την πλώρη στην πρυμναία αριστερή πλευρά το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού σώματος 090, προκαλώντας υλικές ζημιές.

Ποια είναι η Κανονιοφόρος “Αρματωλός”

Η Κανονιοφόρος “Αρματωλός” (Κ/Φ ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ) είναι το πρώτο εκ των δύο Κ/Φ (ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ – ΝΑΥΜΑΧΟΣ) τα οποία κατασκευάσθηκαν / ναυπηγήθηκαν υπό των Ελληνικών Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Α.Ε. (Ε.Ν.Α.Ε.) κατόπιν συμβάσεως με το Π.Ν.

Η ναυπήγηση του σκάφους έγινε στις εγκαταστάσεις των Ε.Ν.Α.Ε. σύμφωνα με τα σχέδια της Δανέζικης εταιρείας DANYARD για τα Πλοία Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ), κλάσεως OSPREY – 55 ( Offshore Vessel Patrol – OVP ).

Η καθέλκυση του πλοίου έγινε το Μάρτιο του 1990. Ανάδοχος του πλοίου ήτο η Κα Β. Σίδα, νυν απόστρατος του ΠΝ, και η οποία την εποχή της καθελκύσεως έφερε τον βαθμό του Πλοιάρχου και υπηρετούσε στην Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής ως Διοικητής.

Το πλοίο παραλήφθηκε επισήμως από το Π.Ν. μετά την υπογραφή των σχετικών πρωτοκόλλων παραλαβής του, μεταξύ Π.Ν. και Ε.Ν.Α.Ε. , την 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 1990.

Το πρώτο ελληνικό πολεμικό που έφερε το όνομα "AΡΜΑΤΩΛΟΣ" ήταν η Κορβέτα ΠΤ-42, η οποία ναυπηγήθηκε το 1948 και διατηρήθηκε στην ενέργεια μέχρι το 1976.
Έλαβε το όνομά της προς τιμήν των γενναίων πολεμιστών του αγώνα του 1821 για την Εθνική μας Ανεξαρτησία.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. "Δεν υπήρξαν τραυματίες ή σοβαρές ζημιές".


    Αρα υπηρξαν ζημιες,οι οποιες δεν ηταν σοβαρες!

    Αυτες ποιος θα τις πληρωσει;


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι άλλο θα δούμε, τώρα τούρκικα εμπορικά πλοία εναντίον των πολεμικών μας. Ντροπή και μόνο ντροπή. Γιατί και εσείς δεν βάζετε εμπορικά πλοία για να φυλάνε τα πολεμικά μας; Ρεζίλι έχουμε γίνει με αυτή την κυβέρνηση και όσο σκέφτομαι ότι θα τον διαδεχθεί ο επόμενος ίδιος (πιστά αντίγραφα όλοι οι τελευταίοι πρωθυπουργοί) αρρωσταίνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρμονια, ακομα δεν εχουμε δει τιποτα!

      Υπαρχουν ακομα μεγαλυτεροι κινδυνοι!

      http://piraeuspress.gr/diethni/202842/to-neo-yperoplo-tis-tourkias-miazi-me-salachi-ke-katastrefi-plia-me-mia-entoli/


      ΓΜ

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]