Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ερντογάν κατά ΗΠΑ, Κούρδων, Ευρωπαίων και «μαλακός» με Ελλάδα


Ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayip Erdogan, το Σάββατο 21 Απριλίου, παραπονέθηκε ότι οι Η.Π.Α. και οι σύμμαχοί της «προμηθεύουν δωρεάν όπλα στους Κούρδους μαχητές», αρνούμενοι να τα πουλήσουν στην Τουρκία.

"Από πού προέρχεται η απειλή; Προέρχεται κυρίως από στρατηγικούς εταίρους", δήλωσε ο Erdogan σε συνέντευξή του στον ιδιωτικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα NTV.

"Δεν μπορούμε να αγοράσουμε όπλα από τις ΗΠΑ με τα χρήματά μας. Και δυστυχώς οι ΗΠΑ και οι δυνάμεις του συνασπισμού, δίνουν αυτά τα όπλα, τα πυρομαχικά αυτά, σε τρομοκρατικές οργανώσεις δωρεάν", πρόσθεσε.

Οι Η.Π.Α. υποστήριξαν τα τελευταία χρόνια τις μονάδες προστασίας των κουρδικών λαών της Συρίας (YPG) στην εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντ (ISIL). Η στήριξη έπληξε την Άγκυρα, η οποία θεωρεί το YPG ως οργανικά συνδεδεμένο με το απαγορευμένο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), το οποίο διεξήγαγε μια δεκαετή εξέγερση εναντίον της κεντρικής τουρκικής κυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ, ο Erdogan ζήτησε επίσης «ειρήνη με την Ελλάδα» (σ.σ. σε διπλανή στήλη)

Πρόωρες εκλογές

Μιλώντας για τις πρόωρες εκλογές που ζητήθηκαν στις 24 Ιουνίου, ο Erdogan δήλωσε ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) θα «συνεχίσει τη θητεία του αν το έθνος επιθυμεί και θα παραιτηθεί αν το έθνος λέει» αρκετά».

Το Κοινοβούλιο στις 20 Απριλίου ψήφισε νομοσχέδιο που ζητούσε πρόωρες εκλογές, με 386 νομοθέτες τόσο από τα κυβερνώντα όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υποστηρίζουν την κίνηση. Οι δημοσκοπήσεις είχαν αρχικά δείξει ότι οι εκλογές θα έπρεπε να αναμένονται να διεξαχθούν τον Νοέμβριο του 2019.

Ο Erdogan δήλωσε ότι το AKP αναγκάστηκε να εξετάσει το ζήτημα ύστερα από πρόταση του ηγέτη του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), Devlet Bahceli, που είναι σύμμαχος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

"Η δήλωση του συμμάχου μας [Bahçeli] μας υποχρέωσε να αξιολογήσουμε την κατάσταση. Το αξιολογήσαμε και στη συνέχεια κατέληξε σε [συμπέρασμα] «, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι δεν υπήρχε» συνάντηση με τον Bahçeli πριν από την έκκλησή του για πρόωρες εκλογές".

Εκστρατεία στο εξωτερικό

«Θα απευθυνθώ σε 10.000 με 11.000 Τούρκους πολίτες σε κλειστό χώρο σε μια χώρα που δεν θα ανακοινώσω αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Erdogan.

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές ο τούρκος πρόεδρος θεωρεί ότι θα μιλήσει σε «κλειστή συγκέντρωση» στη Γερμανία, δεδομένου ότι ήδη με την προκήρυξη των εκλογών Ολλανδία και Αυστρία ανακοίνωσαν ότι δεν θα επιτρέψουν προεκλογικές ομιλίες τούρκων πολιτικών στις χώρες τους, για λόγους δημοσίας τάξης.

Μάλιστα προ 48 ωρών τούρκοι επίσημοι και μέλη της κυβέρνησης καταδίκασαν ξανά για τις αποφάσεις αυτές τόσο τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας όσο και το νεαρό Αυστριακό Καγκελλάριο.

Καταπολέμηση του FETÖ

Εν τω μεταξύ, ο Erdogan δήλωσε ότι εξακολουθεί να καθορίζεται η θέση του φυλακισμένου Adil Öksuz, κατηγορούμενου ότι ήταν ο ηγέτης πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος της Τουρκίας τον Ιούλιο του 2016.

«Έχουν δημιουργηθεί κάποιες επαφές», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «μέχρι στιγμής 83 μέλη της οργάνωσης [FETÖ] έχουν επιστραφεί στην Τουρκία», αναφερόμενος με τον τρόπο αυτό στις απαγωγές που έχει οργανώσει η ΜΙΤ (Τουρκική Υπηρεσία πληροφοριών) με τη βοήθεια τοπικών συνεργών της.

Ο Erdogan δήλωσε ότι τουλάχιστον 16.650 εξτρεμιστές μαχητές του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) έχουν «εξουδετερωθεί» στην Τουρκία και στο βόρειο Ιράκ τα τελευταία τρία χρόνια.

Οι τουρκικές αρχές συχνά χρησιμοποιούν τις λέξεις «εξουδετερωμένοι» σε δηλώσεις που υποδηλώνουν ότι οι εν λόγω αγωνιστές, είτε παραδόθηκαν, είτε σκοτώθηκαν είτε συνελήφθησαν.

Σημειώσεις


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]