Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τελικά ίσως ο Ερντογάν να μην είναι και τόσο απρόβλεπτος


Της Νίκης Ζορμπά

Το τελευταίο επταήμερο, ο σχεδιασμός του "απρόβλεπτου" Ερντογάν σε ό,τι αφορά τα μείζονα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις της περιόδου, αποκαλύπτεται πλήρως καθώς οι μάσκες πέφτουν.

Αφού έβαλε "λαγό" τον Ν. Μπαχτσελί να ζητήσει εκλογές μήπως και ανακόψει την κατρακύλα της τουρκικής οικονομίας, χθες μόλις, δήλωσε ανοιχτά αυτό που φαινόταν εξαρχής ότι είναι ο στόχος του σε σχέση με τους δύο έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης, επί μήνες, δύο: Να ακολουθήσει την πολιτική ομήρων την οποία έχει εγκαινιάσει εδώ και πολύ καιρό και μάλιστα απέναντι σε δυνάμεις πολύ ισχυρότερες της Ελλάδας, όπως την Γερμανία και τις ΗΠΑ.

Ο εν αναμονή "Σουλτάνος", πρότεινε χθες απερίφραστα την ανταλλαγή των δύο ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ πραξικοπηματίες, αφήνοντας πίσω τους προγενέστερους προσχηματικούς ισχυρισμούς ότι η υπόθεση είναι τάχα στα χέρια της ...ανεξάρτητης τουρκικής Δικαιοσύνης.

"Από εμάς ζήτησαν να δώσουμε τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Κι εμείς τους είπαμε πως υπάρχουν οκτώ στρατιωτικοί που προσπάθησαν να κάνουν πραξικόπημα. Πρώτα αυτούς πρέπει να μας δώσετε. Αν μας δώσετε αυτούς τότε μπορούμε να βάλουμε στο τραπέζι τους άλλους. Διότι αυτοί έκαναν παραβίαση συνόρων", ανέφερε, μιλώντας καθαρά και ξάστερα, για αλισβερίσι και παζάρι.

Τώρα θέλει ειρήνη

Για το δια ταύτα της ελληνοτουρκικής έντασης, ο τούρκος πρόεδρος, διαμήνυσε ότι είναι απαραίτητη η ειρήνη με την Ελλάδα και δεν θέλει άλλες εντάσεις. "Χρειαζόμαστε ειρήνη τώρα. Εξάλλου, η ειρήνη μαζί σας, δεν είναι όπως καμία άλλη”, είπε χαρακτηριστικά, χαμηλώνοντας φραστικώς τουλάχιστον, τους τόνους. Ενδεχομένως - και στον βαθμό που αυτή επαληθευτεί και τοις πράγμασι- ούτε η "στροφή" αυτή του τούρκου προέδρου να είναι και τόσο ξαφνική.

Δια του Γιλντιρίμ εξάλλου, από καιρού εις καιρόν, η Άγκυρα προσπαθεί να εμφανίσει εαυτή ,"αμυνόμενη" απέναντι στις... ελληνικές προκλήσεις (έχοντας γκριζάρει εξάλλου το μισό Αιγαίο), ενώ ταυτόχρονα εμφανίζει την Ελλάδα σαν μικρή χώρα που δεν πρέπει να της δίνει η Τουρκία και μεγάλη σημασία.

Δεν μπαίνουμε σε παζάρια

Το Μαξίμου δεν έπεσε μεν από τα σύννεφα με την πρόταση Ερντογάν για αλισβερί των δύο με τους οκτώ, αλλά απάντησε επισήμως με ανακοίνωση ότι "αναφορές περί ανταλλαγής ή συμψηφισμού, μεταξύ του ζητήματος των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με άλλα ζητήματα, τονίζουμε για άλλη μία φορά ότι είναι απαράδεκτη και απορριπτέα".

Καλωσόρισαν πάντως (με επιφύλαξη προφανώς) τη "στροφή του υπέρ της ειρήνης στο Αιγαίο και τη στήριξη στον διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες σε σημαντικούς τομείς, μεταξύ των οποίων και στην ασφάλεια. Περιμένουμε, ωστόσο, όλα αυτά να φανούν στην πράξη με την αλλαγή της προκλητικής τουρκικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο".

Το ίδιο μήνυμα αναμένεται να στείλει και ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνεδριάζει σήμερα στη μία το μεσημέρι.

"Μεταμνημονιακές" ζυμώσεις

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο πραγματοποιήθηκε πολύωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Τσακαλώτου απόντος λόγω του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, με αιχμή το νομοσχέδιο του Π. Σκουρλέτη για την τοπική αυτοδιοίκηση καθώς και το αναπτυξιακό σχέδιο ( για το οποίο ενημέρωσε το Όργανο ο Αλέξης Χαρίτσης, λόγω της απουσίας Τσακαλώτου στις ΗΠΑ).

Ζητήματα πολιτικής και στρατηγικής ( έχουν θέσει ήδη πλαίσιο "αιτημάτων" για την επόμενη ημέρα οι 53) θα συζητηθούν σε επικείμενη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει το πρώτο εικοσαήμερο του Μαΐου.

Προς το παρόν ωστόσο, η Κυβέρνηση απορρίπτει σενάρια παράτασης του τρίτου προγράμματος και εξακολουθεί να δηλώνει ότι η χώρα θα βγει από το μνημόνιο, τον προσεχή Αύγουστο.

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]