Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εφιάλτης στον Έβρο: Η Τουρκία «άνοιξε» τα σύνορα για πρόσφυγες - μετανάστες


Επανέρχεται το εφιαλτικό σενάριο δημιουργίας –σκόπιμα από την Τουρκία- ενός τσουνάμι προσφύγων και μεταναστών που θα περάσουν τα ελληνικά σύνορα στον Έβρο.

H κυβέρνηση ήδη έχει αφήσει ανεξέλεγκτους τους διακινητές που έλαβαν το μήνυμα και προχωρούν σε μαζικές «αποστολές» Κούρδων της Συρίας και του Ιράκ.

Είναι χαρακτηριστικές οι εικόνες όπου δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες εδώ και τουλάχιστον μία εβδομάδα έχουν κατασκηνώσει έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, αλλά και σε κεντρικές πλατείες της πόλης, όπως την Πλατεία Αριστοτέλους, προκειμένου να κινήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες για νόμιμη παραμονή τους στη χώρα.

Πρόκειται για πρόσφυγες και μετανάστες, που το τελευταίο διάστημα έχουν περάσει από την Τουρκία μέσω του Έβρου, μια διαδρομή που φαίνεται πως επιλέγουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι. Με δεδομένη αυτή την κατάσταση τα κέντρα φιλοξενίας της περιοχής έχουν ήδη γεμίσει ασφυκτικά. Αρκετοί είναι εκείνοι που φοβούνται πως είμαστε κοντά στο να ζήσουμε καταστάσεις όπως το καλοκαίρι του 2015.
Πάντως, σημειώνεται ότι η αύξηση των προσφυγικών αφίξεων που παρατηρείται από τον Εβρο - όπως άλλωστε παραδέχθηκε και ο ίδιος ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας - έχει τουλάχιστον τριπλασιαστεί τους πρώτους μήνες του 2018, συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της περσινής χρονιάς. Στην ίδια διαπίστωση κατέληξε και η Frontex, η οποία στα επίσημα στοιχεία που εξέδωσε, έδειξε πως τους πρώτους τρεις μήνες του 2018 καταγράφηκαν 7.900 περισσότερες παράνομες αφίξεις στην Ανατολική Μεσόγειου, με την αύξηση αυτή να οφείλεται στις ροές από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, δηλαδή τον Έβρο.

Ακόμη και άνθρωποι του Δήμου Θεσσαλονίκης κάνουν λόγο για οριακή κατάσταση, αφού τα κέντρα φιλοξενίας της περιοχής, όπως και τα μισθωμένα διαμερίσματα, έχουν ελάχιστες - έως καθόλου - διαθέσιμες θέσεις.

Πάντως, συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό να φτάνουν οι βάρκες με τους πρόσφυγες - μετανάστες στα νησιά του Αιγαίου. Μόνο στη Λέσβο από την περασμένη Δευτέρα μέχρι και χθες έφτασαν 244 πρόσφυγες και μετανάστες. Είναι ενδεικτικό ότι από την 1η έως και τις 19 Απριλίου έφτασαν, σύμφωνα με το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου του υπουργείου Εσωτερικών, στα νησιά του Αιγαίου συνολικά 2.108 πρόσφυγες και μετανάστες, με τους περισσότερους να τους υποδέχεται το νησί της Λέσβου. Αυτή τη στιγμή, ο αριθμός των εγκλωβισμένων στα κέντρα φιλοξενίας και κράτησης των νησιών φτάνει σχεδόν τους 15.600.

Επισημαίνεται, δε, πως αύξηση καταγράφεται και στον αριθμό των ασυνόδευτων ανηλίκων. Με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), που εκδόθηκαν στις 15 Απριλίου, ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων που καταγράφηκε έφτασε τις 3.050 - τη στιγμή που στα τέλη Μαρτίου ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 3.010. Την ίδια ώρα, όμως, φαίνεται πως μειώνεται ο αριθμός των παιδιών που βρίσκονται εντός δομών φιλοξενίας: Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν πως 1.099 ασυνόδευτα παιδιά μένουν σε δομές, ενώ στα τέλη Μαρτίου ο αριθμός ξεπερνούσε τα 1.100 και παράλληλα αυξήθηκε - σε μικρό ποσοστό - ο αριθμός των παιδιών που βρίσκονται σε αστεγία.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]