Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Προς την ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ!


Το φθινόπωρο η ώρα της αλήθειας. Όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για τη Δύση ολόκληρη

Από τον Μανώλη Κοττάκη

Οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον κυριακάτικο Τύπο («Παρόν») είναι ακριβείς: Πράγματι, και οι δικές μας πηγές αναφέρουν ότι «παρενέβη ο Βλαδίμηρος στον Ταγίπ», γι’ αυτό και την τελευταία εβδομάδα οι δηλώσεις των κορυφαίων του τουρκικού κράτους για την Ελλάδα είναι ηπιότερες σε σύγκριση με τις κορόνες των προηγούμενων εβδομάδων - τις καταγράψαμε στο σαββατιάτικο σημείωμα.

«Για να αρχίσει να μιλά στον ελληνικό Τύπο ο πλέον σιωπηλός πρέσβης των Αθηνών, ο Ρώσος Μαλρόβ, πράγματι υπάρχει εξέλιξη» μας ειπώθηκε από έγκυρες πηγές. Τα νέα για την ώρα -διότι με τους Τούρκους ποτέ δεν ξέρεις- είναι μάλλον καλά. Από τις νεότερες πληροφορίες που συγκεντρώνουμε, μάλλον θα έχουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι.

Και τα καλά νέα ίσως στο μέλλον αφορούν και τους δύο στρατιωτικούς μας, για τους οποίους αχνοφαίνονται ελπίδες ότι θα κάνουν κι αυτοί καλοκαίρι μαζί μας. Και οι ίδιοι οι Τούρκοι, αναμένοντας αύξηση στον τουρισμό τους, συνειδητοποιούν εν τέλει ότι δεν συμφέρει ούτε τους ίδιους θερμό επεισόδιο. Ειδικά στην κατάσταση που βρίσκεται η οικονομία τους. Το αληθινό θέμα όμως είναι τι θα συμβεί από το φθινόπωρο και μετά.

Τότε υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για θερμό επεισόδιο σε ολόκληρη την περιοχή. Από την Κύπρο και την Κρήτη έως το Καστελόριζο και τον Έβρο. Θα είναι η εποχή που η Exxon Mobil πρέπει να αρχίσει τις έρευνές της στο Οικόπεδο 10. Θα είναι η εποχή που η Ελληνική Δημοκρατία θα ανακηρύξει αναδόχους για έρευνες εντοπισμού φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης. Θα είναι η εποχή που θα απαιτηθεί να ανακηρύξουμε ΑΟΖ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ως Ελλάς θα αρχίσουμε εξόρυξη. Αυτή θα είναι πράγματι η ώρα της αλήθειας! Όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για τη Δύση ολόκληρη.

Η Τουρκία φρόντισε να δείξει το Σάββατο τις διαθέσεις της με τη δήλωση αμφισβήτησης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που κατέθεσε στον ΟΗΕ (με έμφαση στην επήρεια του Καστελόριζου).

Στην κυβέρνηση, μετά και την όποια αποκλιμάκωση ακολουθήσει μέσα στο καλοκαίρι, παρακολουθούν συστηματικά και αξιολογούν μόνο όσα δηλώνουν τέσσερις βασικοί παίκτες της τουρκικής πολιτικής σκηνής: ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Εξωτερικών και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων. Και όταν ο τελευταίος, ο Χουλού Ακσάρ, δηλώνει -προ ημερών- «δεν θα δεχτούμε τετελεσμένα στην Κύπρο και στο Αιγαίο», σημαίνει συναγερμός. «Μην τολμήσετε να αρχίσετε έρευνες εντός της ελληνικής και της κυπριακής ΑΟΖ» είναι το μήνυμα.

Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι γίνεται σοβαρή νομική και διπλωματική προετοιμασία για τη στιγμή εκείνη. Η Ελλάδα έχει θεσμικά και νομικά όπλα-βόμβα για το στάτους κβο στο Αιγαίο, τα οποία σύντομα θα παρουσιάσει. Νομικά όπλα που δύσκολα θα αντικρούσει η Τουρκία. Αλλά και σε επίπεδο διπλωματικό επίσης γίνονται τεράστια βήματα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος πρόκειται να επισκεφθεί το αμέσως προσεχές διάστημα την Αίγυπτο. Την Αίγυπτο, με την οποία εμείς και η Κύπρος υπογράψαμε διακήρυξη για τις θαλάσσιες ζώνες, την οποία και καταθέσαμε στον ΟΗΕ.

Κλείνω όπως άρχισα: Δεν μπορεί παρά να προκαλεί κατάπληξη ότι η ένταση στο Αιγαίο αυτή την εποχή αποκλιμακώνεται στο τρίγωνο Αθήνα - Μόσχα - Άγκυρα και όχι στο τρίγωνο Αθήνα - Ουάσινγκτον - Άγκυρα, όπως συνέβαινε μια ολόκληρη ζωή...

Δημοκρατία


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]