Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ετοιμάζονται για εκβιασμούς οι Βρυξέλλες!


Τι κρύβει το νέο σχέδιο προϋπολογισμού της Ε.Ε. για το 2021-2027

Σε αναδιανομή... πόρων, με δραστικές αλλαγές των κανόνων του παιχνιδιού, προχωρούν οι Βρυξέλλες, με το νέο σχέδιο προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το 2021-2027, που θα παρουσιαστεί επισήμως στις 2 Μαΐου. Στόχος των Βρυξελλών, όπως αναφέρει δημοσίευμα των «Financial Times», είναι η υποστήριξη των λιγότερο αναπτυγμένων περιοχών της Ενωσης.

Για τον σκοπό αυτόν, δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ του προϋπολογισμού αναμένεται να ανακατευθυνθούν από την κεντρική και την ανατολική Ευρώπη, και από χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία, προς τις περιοχές που επλήγησαν σφόδρα από τη χρηματοπιστωτική κρίση, όπως η Ισπανία, η Ελλάδα, ακόμη και προς περιφέρειες της Γαλλίας.

Κάνοντας ένα «μετέωρο βήμα» προς τα εμπρός, η Ε.Ε. αναμένεται να βάλει τέλος στην πρακτική της κατανομής των χρημάτων με αποκλειστικό κριτήριο το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, προτάσσοντας κριτήρια, όπως η ανεργία των νέων, η εκπαίδευση και η προστασία του περιβάλλοντος, η μετανάστευση, η καινοτομία. Συνδέοντας την κατανομή των πόρων με τον βαθμό «συμμόρφωσης» των κρατών-μελών με τις ευρωπαϊκές αξίες και τις αποφάσεις της, η Ε.Ε. αφενός ανασχεδιάζει πλήρως την «πολιτική συνοχής» των 350 δισ. ευρώ, αφετέρου στέλνει εμφανώς ένα ηχηρό μήνυμα στις χώρες που το τελευταίο διάστημα δεν δίστασαν να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στις Βρυξέλλες σε θέματα κράτους δικαίου και δημοκρατικών προτύπων.

Η αντίδραση της Πολωνίας ήταν άμεση, καθώς έσπευσε να προειδοποιήσει ότι η σύνδεση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης με την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης αποτελεί «κατάχρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της» και θα προκαλέσει «τρομερά προβλήματα». Το νέο σχέδιο προϋπολογισμού «απαντά» και στις ανάγκες που έχουν αναδυθεί στη γηραιά ήπειρο:

Μακρόν και Μέρκελ, για παράδειγμα, υποστηρίζουν την ιδέα διάθεσης περισσότερων πόρων στις περιοχές που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο, όπως η Γερμανία και η Σουηδία.

Κι όλα αυτά, ενώ η αποχώρηση της Βρετανίας από την αγκαλιά της Ευρώπης αφήνει μια «τρύπα» 12-13 δισ. ευρώ ανά έτος. Οχι άδικα, οι αναλυτές προβλέπουν ότι η συζήτηση του σχεδίου προϋπολογισμού θα είναι η δυσκολότερη εδώ και 30 χρόνια!



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]