Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία γκριζάρει κι άλλες ελληνικές νησίδες στο Αιγαίο...


Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ

Μόλις χθες γράφαμε για την τοποθέτηση της ελληνικής σημαίας στη νησίδα του Αιγαίου, Ανθρωποφάς, όπου και επισημάναμε την σοβαρή πιθανότητα απάντησης της Τουρκίας, αφού η συγκεκριμένη νησίδα θεωρείται από την Άγκυρα ως… τουρκική! Η επισήμανσή μας, μάλιστα, ήταν αρκετά σαφής ως προς τα μέτρα που θα έπρεπε να ληφθούν από την ελληνική πλευρά ώστε να μην υπάρξει περίπτωση τοποθέτησης της τουρκικής σημαίας σε κάποια άλλη νησίδα ή και υποστολή της ελληνικής σημαίας από τη νησίδα Ανθρωποφάς.

Δεν πέρασαν παρά λίγες μόνο ώρες και το αναμενόμενο έγινε και γεγονός. Σύμφωνα με πληροφορίες, άνδρες από την τουρκική ακτοφυλακή (ή κατ’ άλλους τούρκοι καταδρομείς) αποβιβάστηκαν στη νησίδα και υπέστειλαν την ελληνική σημαία, χωρίς όμως να την αντικαταστήσουν με την τουρκική.
Το μήνυμα της Άγκυρας είναι σαφές: Η νησίδα θεωρείται γκρίζα ζώνη…
Όμως, και το μήνυμα από το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας, επίσης σαφές, αφού φέρεται να μην είχε ενημέρωση (τι έκανε η ΕΥΠ και η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών;) και καταβάλλονται τώρα προσπάθειες να συλλεχθούν πληροφορίες.


Αδράνεια; Εφησυχασμός; Ή μήπως κάποιοι επιθυμούν μέσω της «έκπληξης» να παίξουν ισχυρά πολιτικά παιχνίδια, με κύριο στόχο τον αποπροσανατολισμό των ελλήνων πολιτών από μείζονα θέματα οικονομικού ενδιαφέροντος; Σε κάθε περίπτωση, μια ακόμη νησίδα φαίνεται να μπαίνει σε καθεστώς «γκριζοποίησης», ενώ και οι υπόλοιπες 24 νησίδες του συγκεκριμένου συμπλέγματος, εισάγονται κι αυτές στο ίδιο καθεστώς αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας που ίσχυε μέχρι χθες, παρά τις ό,ποιες αναιτιολόγητες τουρκικές αιτιάσεις αμφισβήτησης της ελληνικότητάς τους.
Το ΥΠΕΘΑ ισχυρίζεται πως δεν γνώριζε την τοποθέτηση της ελληνικής σημαίας στη νησίδα Ανθρωποφάς, με αποτέλεσμα να μην πάρει εκείνα τα μέτρα που θα απέτρεπαν οποιαδήποτε κίνηση από την πλευρά της Άγκυρας.

Κανείς, βέβαια, δεν μπορεί να αποκλείσει την περίπτωση τουρκικών υπερβολών, μέσω πολιτικών προβοκατόρικων δηλώσεων που αναζητούν λάθος απαντήσεις ή και κινήσεις από την ελληνική πλευρά. 
Σήμερα το πρωί, λοιπόν, με νέα προκλητική δήλωση ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, επαναφέρει την ένταση στο Αιγαίο καθώς υποστηρίζει ότι η τουρκική ακτοφυλακή κατέβασε ελληνική σημαία από τουρκική, όπως τη χαρακτήρισε, μικρονησίδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρουν τουρκικά ΜΜΕ σε σημερινή του ομιλία, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ αναφέρθηκε στην Ελλάδα υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειές της προκαλούν ένταση στο Αιγαίο.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η τουρκική ακτοφυλακή παρακολουθεί στις συγκεκριμένες ενέργειες και στο πλαίσιο αυτό κατέβασε ελληνική σημαία που είχε υψωθεί στη μικρονησίδα μικρός Ανθρωποφάς, την οποία μάλιστα ανέφερε με το όνομα που δίνει η Τουρκία στα νησιά την κυριότητα των οποίων αμφισβητεί.


«Βλέπουμε ενέργειες που μοιάζουν με αυτές που γίνονται στα Καρτντάκ (σ.σ Ίμια) στο νησί Ντιντίμ (σ.σ. Ανθρωποφάγοι), έγινε μία απόπειρα να μπει ελληνική σημαία σε ακατοίκητο έδαφος. Η ακτοφυλακή παρενέβη με τις κατάλληλες ενέργειες και κατέβασε τη σημαία από εκεί».

Στο περιστατικό ανεφέρθει και ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στολτενμπεργκ, που όμως ισχυρίσθηκε ότι ήταν Τούρκοι κομάντος αυτοί που κατέβασαν τη σημαία από τη μικρονησίδα "Μικρός Ανθρωποφάς".

Μάλιστα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι η συνθήκη της Λωζάνης έχει ασάφειες από τις οποίες προκύπτουν τα προβλήματα με την κυριότητα των βραχονησίδων στο Αιγαίο.

Αν και αρχικά η ελληνική πλευρά δήλωνε άγνοια εν τούτοις αποκαλύπτεται ότι τρείς ημέρες πριν η ιστοσελίδα samos24.gr δημοσίευσε φωτογραφίες με τρεις νεαρούς από τους Φούρνους Κορσεών στις οποίες εμφανίζονται να υψώνουν την ελληνική σημαία στη μικρονησίδα "Μικρός Ανθρωποφάς". Και μάλιστα με διθυραμβικά σχόλια παρά το γεγονός ότι φέρονται να είχαν υψώσει το εθνικό σύμβολο σε νησίδα στην οποία δεν υπάρχει φρουρά.

Το ζήτημα αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να λάβει διαστάσεις αφού η διοίκηση Ασφαλείας Ακτών της Τουρκίας φέρεται διατεθειμένη να εκδώσει ανακοίνωση και να αναρτήσει και σχετικό video από την απομάκρυνση της ελληνικής σημαίας.


Δήμαρχος Φούρνων

Κανονικά κυματίζουν οι ελληνικές σημαίες στις βραχονησίδες που τοποποθέτησαν νεαροί την Παρασκευή, σύμφωνα με τον δήμαρχο Φούρνων, Γιάννη Μαρούση, ο οποίος μίλησε στο Hellas Journal.

Ο ίδιος τόνισε πως πήγε ο ίδιος και κοίταξε με κιάλια διαπιστώνοντας πως οι σημαίες βρίσκονται στη θέση τους. Μάλιστα όπως είπε στην περιοχή υπήρχε ελληνικό σκάφος. Συγκεκριμένα μιλώντας στο site μας ο κύριος Μαρούσης είπε:

“Σε τρεις – τέσσερις βραχονησίδες πήγαν ορισμένοι νεαροί και έβαλαν κάτι ελληνικές σημαίες και από ό,τι άκουσα κι εγώ από τις ειδήσεις, ο Γιλντιρίμ, είπε ότι κατέβασαν τη σημαία. Εγώ πήγα και είδα με τα κιάλια γιατί είναι μακριά και οι σημαίες κυματίζουν κανονικά. Τώρα τι λέει ο Γιλντιρίμ δεν μπορώ να καταλάβω. Και πώς πέρασαν και κατέβασαν τη σημαία, αφού δικό μας σκάφος υπήρχε εκεί. Από τις 06:00 ήταν εκεί. Πότε πήγαν και κατέβασαν τη σημαία; Και πώς πέρασαν πώς ήρθαν δεν είναι δίπλα στην Τουρκία».

ΥΠΕΘΑ: Δεν γνωρίζουμε τίποτε

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και υπουργείο Εξωτερικών προσπαθούν να συλλέξουν περισσότερες πληροφορίες ενώ αναμένεται και αντίδραση τόσο στα όσα είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός όσο και στο ενδεχόμενο έκδοσης ανακοίνωση από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές.

Η πρώτη ανεπίσημη ενημέρωση κύκλων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αμφισβητεί το γεγονός καθώς και το ενδεχόμενο να είχε αναρτηθεί η ελληνική σημαία στη μικρονησίδα από τους τρεις νεαρούς. Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι από τις φωτογραφίες δεν προκύπτει αν και κατά πόσο πρόκειται για τη συγκεκριμένη μικρονησίδα ή σημείο άλλου νησιού του Αιγαίου.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι η ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο δεν εξαρτάται από δηλώσεις αλλά κατοχυρώνεται από τις διεθνείς συνθήκες, δείχνοντας ότι η κυβέρνηση στην φάση αυτή τηρεί χαμηλούς τόνους αναμένοντας περαιτέρω πληροφόρηση για το περιστατικό.
Προσέθεσε μάλιστα ότι από την ενημέρωση που είχε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού δεν επιβεβαιώνεται παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας... 

Κι ενώ συμβαίνουν αυτά στο Αιγαίο, στην Ανατολική Θράκη παρατηρείται σημαντική κινητικότητα του τουρκικού στρατού, ο οποίος -σύμφωνα με πληροφορίες- ετοιμάζεται για μεγάλη άσκηση...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Ο Μαρούσης είπε "κάτι ελληνικές σημαίες" Λες και η ΕΛληνική σημαία είναι "κάτι". Παναγία μου που έχουμε μπλέξει. Αυτός ο δήμαρχος τι κάνει δηλαδή; Δεν θα έπρεπε να το είχε κάνει ο ίδιος εδώ και καιρό; Τους νεαρούς περιμέναμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]