Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τίνος είναι οι φρεγάτες, Φώτη;


Φαίνεται πως στο διάστημα που έμεινε εκτός της κεντρικής πολιτικής σκηνής, ο Φώτης Κουβέλης έχασε τη φόρμα του. Στο σύντομο χρονικό διάστημα που βρίσκεται σε υπουργική θέση, κατάφερε να κάνει δύο πολύ σημαντικά λάθη. Είτε γιατί εκείνος εκτιμά πως απευθύνεται σε ιθαγενείς και μπορεί να τους πλανέψει με καθρεφτάκια είτε γιατί απλά έχει άγνοια του τι πραγματικά συμβαίνει.

Από τους δύο στρατιωτικούς που μετρούν πια μήνες στις τουρκικές φυλακές και για τους οποίους ο Φώτης Κουβέλης δήλωνε πως σύντομα θα είναι σπίτια τους και ότι δεν είναι όμηροι για να διαπιστώσει τώρα ότι ναι είναι όμηροι και χρησιμοποιούνται από την Τουρκία, περάσαμε στις γαλλικές φρεγάτες που θα έρχονταν με χρονομίσθωση στην Ελλάδα αλλά στη Γαλλία δηλώνουν άγνοια…

«Είναι ακριβές ότι η Γαλλία μας δίνει δύο φρεγάτες με leasing, υπήρξε συνομιλία του πρωθυπουργού με τον Εμανουέλ Μακρόν, επόμενο βήμα θα είναι άλλες δυο φρεγάτες. Οι δυο φρεγάτες δεν είναι χθεσινή απόφαση είναι έτοιμες, είναι δυνατόν να πλεύσουν μέσα στο καλοκαίρι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας για το θέμα των γαλλικών φρεγατών, με αφορμή τις δηλώσεις του αναπληρωτού υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας Φώτη Κουβέλη, για αγορά με leasing των δυο Γαλλικών πλοίων, αλλά και με τα όσα αναφέρει σήμερα ο Γαλλικός τύπος ότι δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ότι «υπάρχουν μία σειρά από διερευνήσεις για διάφορα project του Υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας, ωστόσο το συγκεκριμένο θέμα δε συζητήθηκε χθες στο ΚΥΣΕΑ».

Ο υπουργός Επικρατείας πρόσθεσε πως «ο κ. Κουβέλης και η κυβέρνηση αυτό που λένε είναι ότι υπάρχουν διερευνήσεις για μια σειρά από project. Από κει και πέρα αν υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία για οποιοδήποτε τέτοιο θέμα, θα υπάρξει και επίσημη ενημέρωση και σχετική συζήτηση σε όλα τα αρμόδια όργανα τα κυβερνητικά, αλλά και τα κοινοβουλευτικά».

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος στο militaire.gr προσπαθεί να βάλει τα πράγματα σε μια σειρά και εξηγεί:
  • Η προοπτική “ναυτικής ενίσχυσης” από τη Γαλλία είχε συμπεριληφθεί ως αίτημα στη λίστα που είχε συντάξει ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης και είχε δοθεί στον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν από τον Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρώτου στην Αθήνα.
  • Το ΠΝ με απόφαση του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου από το 2013, έχει πάρει θετική θέση υπέρ της απόκτησης -με οποιοδήποτε τρόπο,εκμίσθωση ή αγορά- φρεγατών Fremm.
  • Ο Στόλος αναζητά άμεσα,τουλάχιστον δυο πλοία που να έχουν σημαντικές δυνατότητες στην αντιαεροπορική άμυνα περιοχής.
  • Τη περασμένη Πέμπτη στη συνάντηση που είχε ο ΑΝΥΕΘΑ Φώτης Κουβέλης με το Γάλλο πρέσβη συζήτηση αποκλειστικά την προοπτική εκμίσθωσης φρεγατών Fremm. Ο Γάλλος πρέσβης είπε πως αναμένει το επίσημο και αναλυτικό ως προς τις ελληνικές δυνατότητες και απαιτήσεις.
  • Ο ΑΝΥΕΘΑ σε δημόσιες τοποθετήσεις του, μίλησε για άμεσες διαδικασίες που θα έφερναν στο Αιγαίο τις γαλλικές φρεγάτες μέχρι τον Αύγουστο.
  • Χθες το ΚΥΣΕΑ στη συνεδρίασή του δεν ασχολήθηκε καθόλου με το θέμα!
  • Από τη Γαλλία επιμένουν ότι δεν έχουν επίσημο αίτημα, αλλά προσθέτουν ότι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν τη σύμμαχο Ελλάδα. Οι επιτελείς του γαλλικού ναυτικού είναι αρνητικοί να δοθούν φρεγάτες Fremm όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά οπουδήποτε, λόγω των επιχειρησιακών αναγκών που υπάρχουν.
Μάλιστα ο έμπειρος στρατιωτικός συντάκτης διατυπώνει με βεβαιότητα την άποψη πως «μετά απ΄ όλα αυτά είναι βέβαιο ότι τον Αύγουστο , φρεγάτες Fremm όπως τις αναμέναμε δεν θα δούμε. Πιθανόν να τις δούμε να περιπολούν στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, αλλά εξυπηρετώντας τις ανάγκες της Γαλλίας κι όχι την ελληνική άμυνα.

Υπάρχει περίπτωση να συζητήσουμε για άλλα πολεμικά πλοία από το γαλλικό ναυτικό; Πιθανόν…».
Την εκτίμηση αυτή πάντως επιβεβαιώνει με δήλωση της η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλορένς Παρλί στην εφημερίδα La Tribune ξεκαθαρίζοντας πως η συμφωνία δεν υπάρχει.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η κυρία Παρλί είπε ερωτηθείσα σχετικά οτι «η συμφωνία δεν υπάρχει αν και παραμένουμε στη διάθεση των Ελλήνων φίλων μας για στενή συνεργασία».

Το πρόβλημα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι ότι το Ναυτικό δεν έχει τη δυνατότητα να παραχωρήσει δύο φρεγάτες στην Ελλάδα αφού είναι απαραίτητες για την κάλυψη των δικών του επιχειρησιακών αναγκών.

Σε κάθε περίπτωση μετά και την δεύτερη αυτή γκάφα ο Φώτης Κουβέλης αποδεικνύεται επικίνδυνος για την χώρα και πολύ περισσότερο υπηρετώντας σε ένα κρίσιμο υπουργείο όπως το Εθνικής Άμυνας όπου και τοποθετήθηκε ως αντίβαρο για τον θερμοκέφαλο Πάνο Καμμένο…

Η Άποψη


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]