Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πολιτικοί συμβολισμοί και τουρκικές προκλήσεις


Γράφει η Νεφέλη Λυγερού

Οι αλλεπάλληλες τουρκικές προκλήσεις, που τροφοδοτούν το κλίμα έντασης στο Αιγαίο, οπωσδήποτε οφείλονται και στις προεκλογικές σκοπιμότητες του Ερντογάν, αλλά ταυτοχρόνως εγγράφονται και στο πλαίσιο του πάγιου τουρκικού επεκτατισμού, ο οποίος έχει τον τελευταίο καιρό ανέβει επίπεδο. Τα περιστατικά διαδέχονται το ένα το άλλο, με αποτέλεσμα στο τρίγωνο Μέγαρο Μαξίμου, υπουργείο Άμυνας και υπουργείο Εξωτερικών η θερμοκρασία να έχει χτυπήσει «κόκκινο».

Μετά και τη χθεσινή παρενόχληση του ελικοπτέρου Σινούκ που μετέφερε τον πρωθυπουργό, η γέφυρα που μετά το τηλεφώνημα του Γιλντιρίμ είχε φανεί πως μπορούσε να οικοδομηθεί, έχει σωριασθεί σε ερείπια. Η ελληνική πλευρά είναι υποχρεωμένη να πραγματοποιεί αναχαιτίσεις και από την άλλη να εποπτεύει όλο σχεδόν το ανατολικό Αιγαίο για να αποτρέψει ενδεχόμενες τουρκικές προβοκάτσιες χαμηλής έντασης, όπως είναι όχι μόνο η αφαίρεση ελληνική σημαίας, αλλά και ενδεχομένως η ύψωση τουρκικής.

Ο Αλέξης Τσίπρας, βέβαια, δεν επέλεξε τυχαία το Καστελόριζο για να πραγματοποιήσει επίσκεψη. Σε μία σημειολογική εμφάνισή του, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να μιλήσει στον πατριωτισμό του Έλληνα και να τον εμψυχώσει και όσον αφορά την εθνική ασφάλεια και όσον αφορά την οικονομία, μέσα από το αφήγημα την έξοδο από τα μνημόνια.

Κυβερνητική πηγή συμπύκνωσε την πρωθυπουργική εμφάνισή ως εξής: «εδώ άρχισαν τα βάσανά μας, εδώ και τελειώνουν. Σας μεταφέρω το αισιόδοξο μήνυμα ακριβώς από εδώ, επειδή δεν φοβόμαστε τις τουρκικές προκλήσεις και το ηθικό παραμένει ακμαίο». Το μήνυμα ήταν σαφές: το μνημόνιο βαίνει στο τέλος του και θα αντικατασταθεί με το νέο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο έχει ήδη τεθεί σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα είναι σαφές: «Το μήνυμα που θέλω να περάσω είναι μήνυμα συνεργασίας από τη μια και μήνυμα αποφασιστικότητας από την άλλη. Και θέλω αυτό να το καταλάβουν όλοι καλά, με την Ελλάδα δεν μπορεί κανείς να παίζει. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που υπερασπίζεται αξίες διαχρονικά και αυτές τις αξίες θα τις υπερασπιστούμε με όποιο τρόπο χρειαστεί, να είσαστε βέβαιοι».

Επίσκεψη στη Ρω

Αφού εγκαινίασε μεταξύ άλλων τη νέα μονάδα αφαλάτωσης στο Καστελόριζο, ο πρωθυπουργός μετέβη στην νησίδα Ρω, που βρίσκεται κι αυτό ελάχιστα μίλια από τις ακτές της Τουρκίας. Εκεί απέτισε φόρο τιμής στο μνημείο της Κυράς της Ρω. Σε αυτή τη νησιώτικη κουκίδα των Δωδεκανήσων, με την τόσο σημαντική όμως γεωπολιτική σημασία, η Δέσποινα Αχλαδιώτη, μοναδική κάτοικος του νησιού, για πολλές δεκαετίες ύψωνε καθημερινά την ελληνική σημαία.

Κατά τη διάρκεια της επιστροφής του από εκεί ήταν που δύο τουρκικά μαχητικά ζήτησαν από τον πιλότο του ελικοπτέρου στοιχεία πτήσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο F-16 της βρέθηκαν το απόγευμα της Τρίτης πολύ κοντά στο ελικόπτερο που μετέφερε τον πρωθυπουργό και το οποίο πετούσε στα 1.500 πόδια. Οι Τούρκοι πιλότοι, μέσω ασυρμάτου, ενημέρωσαν το ελληνικό ελικόπτερο ότι βρισκόταν κοντά στα τουρκικά σύνορα, καθώς πετούσε από τη Ρω προς τη Ρόδο.

Οι ενοχλήσεις τους αγνοήθηκαν και αφού ο πιλότος ενημέρωσε άμεσα τον πρωθυπουργό και τον ΑΓΕΕΘΑ, στο σημείο έσπευσαν πετώντας στα 20.000 πόδια στον δικό μας εναέριο χώρο, δύο ελληνικά μαχητικά. Με την εμφάνισή τους τα τουρκικά έφυγαν ανατολικά. Το σκηνικό παρακολούθησαν από το Σινούκ ο πρωθυπουργός και ο ΑΓΕΕΘΑ.

Οι Τούρκοι τον χαβά τους

Παράλληλα, συνεχίζοντας τις καθημερινή προκλητική τακτική της, τέσσερα τουρκικά F-16 έκαναν οκτώ παραβιάσεις και πέντε παραβάσεις. Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπεκίρ Μποζντάγ, μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου που ενέκρινε την παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην Τουρκία, έκανε ειδική αναφορά στη νησίδα Ανθρωποφάς.

Επέμεινε στον ισχυρισμό ότι τουρκικές ειδικές δυνάμεις κατέβασαν την ελληνική σημαία. «Η Τουρκία δε θα επιτρέψει τετελεσμένα στο Αιγαίο. Πήγαν και ύψωσαν τη σημαία και εμείς την κατεβάσαμε. Είναι ξεκάθαρες οι διαφορές για τα νησιά στο Αιγαίο. Κανείς δεν πρέπει να περιμένει από την Τουρκία να κλείσει τα μάτια και να επιτρέψει τετελεσμένα γεγονότα. Αν η Ελλάδα κάνει τέτοιες σκέψεις τότε θα βουλιάξει στο Αιγαίο».

Μέχρι στιγμής η Άγκυρα δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα ούτε φωτογραφίες ούτε και κάποιο βίντεο από την επιχείρηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ερντογάν έδωσε οδηγίες στο Υπουργικό Συμβούλιο να συνεχιστεί η τρέχουσα τακτική, γεγονός που σημαίνει πως η υπόθεση θα έχει και συνέχεια. Εντύπωση επίσης προκαλεί ότι το Λιμενικό δεν επιτρέπει την προσέγγιση κανενός στον Μικρό Ανθρωποφάγο, αποτρέποντας δημοσιογράφους, ακόμα και ντόπιους ψαράδες.

Την ίδια ώρα ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων εξαπέλυσε νέα επίθεση στον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο επιχειρώντας να τον νουθετήσει από μια φράση που είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο Καστελόριζο. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Τσίπρας είπε ότι: “Η επιθετικότητα και η προκλητικότητα δεν αποτελούν ένδειξη ισχύος”. Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας πρέπει να ακούσει αυτή τη φράση, να την απομνημονεύσει και να την επαναλαμβάνει κάθε ημέρα»(!) έγραψε ο Τσελίκ στον λογαριασμό του στο Twitter. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Τσελίκ έχει επιτεθεί επανειλημμένως εναντίον του Έλληνα υπουργού Άμυνας, χρησιμοποιώντας βαριές εκφράσεις, όπως «άμυαλος» και «πολιτικός κωμικός».

SLPress


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]