Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι ερμηνείες πίσω από τα χαμόγελα του Ερντογάν για τη Συρία


Από τον Δημήτρη Κ. Σέργιο

Μεταδόθηκε ότι ο Ρ.Τ. Ερντογάν εκφράστηκε... κολακευτικώς (!) για την επίθεση των δυτικών στη Συρία. Μάλιστα, το ίδιο ρεπορτάζ δίνει και την πληροφορία ότι ο πρωθυπουργός του, Μπ. Γιλντιρίμ, έφτασε να δηλώσει: «Μα, γιατί άργησαν; Επρεπε να το είχαν κάνει από καιρό!» Θυμίζω ότι στις αρχές Μαρτίου ο Τούρκος πρόεδρος ρωτούσε: «Γιατί οι ΗΠΑ χτίζουν είκοσι βάσεις στη Συρία; Τι τις θέλουν, αφού στη Συρία στρατοπεδεύουν η Ρωσία και το Ιράν;» (βλ. επιθεώρηση «Επίκαιρα», φύλλο 30/03/2018, σελ. 5.)

Σήμερα, ο μπιλιαρδόρος «σουλτάνος», που θεμελιώνει με τους Ρώσους πυρηνικά εργοστάσια στα παράλια της Μεσογείου, προμηθεύεται τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό από τη Μόσχα, στέλνει αξιωματούχους του στη Ρωσία για να εκπαιδευθούν στη χρήση του, υπογράφει πλήθος συμφώνων συνεργασίας με τον Πούτιν, κάνει τον... «χαρούμενο» επειδή οι δυτικοί εξαπέλυσαν στη Συρία πυραυλική επίθεση! Οποιος είναι γνώστης της ψυχολογίας του βάθους ας το αντέξει! Θα προσθέσω ακόμα δύο στοιχεία:

1 Το Κέντρο Στρατηγικών Μελετών «Νέα Τουρκία» εξέδωσε τόμο 1.450 σελίδων, αφιερωμένο στον «Ορκο του Οθωμανικού Εθνους» («Misak-i Milli»). Τι λέει ο «όρκος»; Αφορά απόφαση του τελευταίου οθωμανικού Κοινοβουλίου (1920!) να παραμείνουν εδάφη της Τουρκίας α) η Βόρεια Συρία, β) το Βόρειο Ιράκ, γ) ολόκληρη η Θράκη, δ) ολόκληρη η Κύπρος, ε) αριθμός νησιών του Αιγαίου. Την έκδοση του τόμου προλογίζει ο Ερντογάν, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων: «Είχαμε συνομολογήσει ότι θα προστεθούν στα σύνορά μας η Μοσούλη, το Κιρκούκ, το Χαλέπι, η Δυτική Θράκη, το Μπατούμ, η Κύπρος και μερικά ακόμη νησιά. (...) Η Ιστορία θα δώσει την καλύτερη απάντηση σ’ αυτούς που λένε “τι δουλειά έχει η Τουρκία σε αυτά τα μέρη;”.

Μα, είναι ολοφάνερο: Δεν έληξε ακόμη ο... Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος (!). Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να μην ξεχαστεί ο “Misak-i Milli”» (πρβλ.: ίδιο ως άνω ρεπορτάζ των «Επικαίρων»). Αραγε, η επέλαση των Τούρκων στην Αφρίν της Συρίας στοχεύει σημερινούς... «τρομοκράτες», όπως λέει ο «σουλτάνος», ή στην τήρηση... «οθωμανικών όρκων» (!) του έτους 1920;

2 Η φιλοερντογανική ιστοσελίδα Suriye Gundemi, εννέα ημέρες μετά την έναρξη της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας», παρουσίασε γράφημα που ανέλυε τη σύσταση του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», συμμάχου του Ερντογάν (βλ. «κυριακάτικη δημοκρατία», 25/03/2018, σελ. 26). Οι ομάδες των συμμάχων του «σουλτάνου» (θα λέγατε, άραγε... «μη τρομοκρατών», κατά τη διάλεκτο Ερντογάν;) στο γράφημα αυτό αποτελούνται κατά κύριο λόγο από... τζιχαντιστές!

Ή, λοιπόν, η δυτική συμμαχία που βομβάρδισε προχθές τη Συρία «συμμαχεί» (!) και αυτή με τους (αληθείς...) ανωτέρω τρομοκράτες-συμμάχους του Ερντογάν -οπότε το γιατί ο «σουλτάνος» χαίρεται και χαμογελά είναι κατανοητό!- ή ο μπιλιαρδόρος αφέντης παριστάνει τον χαρούμενο για να μη δείξει την (κατά τη γνώμη μου, βεβαίως!) ολοκληρωτική ταραχή του από την επισυμβάσα (νομίζω απλώς... πρώτη και όχι μόνη!) επιδρομή διάφορων τρίτων στη Συρία...

Δημοκρατία


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]