Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Θολό το τοπίο στη Συρία μετά την επίθεση των συμμάχων


Διπλό «άδειασμα» στον Εμανουέλ Μακρόν από Λευκό Οίκο και Άγκυρα! Η βρετανική Βουλή στρίμωξε στη γωνία την Τερέζα Μέι

Από την Έλενα Στάθου - Ελευθερόγλου

Ρευστή παραμένει η κατάσταση σε ό,τι αφορά τη Συρία, τρεις ημέρες μετά τις πυραυλικές επιθέσεις των συμμαχικών δυνάμεων, με αφορμή την αποτρόπαια επίθεση του καθεστώτος Ασαντ με χημικά στην Ντούμα, στις 7 Απριλίου.

Οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας με τα χτυπήματα στη Συρία κατάφεραν -για λίγο- να στρέψουν την προσοχή των πολιτών τους μακριά από τις δύσκολες καταστάσεις στο εσωτερικό (βλέπε σκάνδαλα Τραμπ, Brexit και μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία), οι οποίες ωστόσο παραμένουν.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, χθες, ήρθε αντιμέτωπη με σοβαρές επικρίσεις εξαιτίας της απόφασής της να παρακάμψει το Κοινοβούλιο και να δώσει εντολή στα βρετανικά στρατεύματα να συμμετάσχουν στις επιθέσεις κατά της Συρίας, χωρίς την έγκριση των βουλευτών.

Διευκρινίσεις

Την ίδια ώρα, σάλος έχει προκληθεί από τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υποστήριξε ότι ήταν εκείνος ο οποίος έπεισε τον Αμερικανό ομόλογό του για την παραμονή των στρατευμάτων των ΗΠΑ στη Συρία, πριν από τις επιθέσεις.

Οι δηλώσεις Μακρόν ανάγκασαν τον Λευκό Οίκο να ανακοινώσει εκ νέου ότι η επιθυμία του προέδρου για απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία παραμένει η ίδια, επισημαίνοντας ότι αυτό θα γίνει «το ταχύτερο δυνατόν», αλλά όχι πριν ολοκληρωθεί η αποστολή τους στην περιοχή.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, όμως, εκτός από τον Αμερικανό πρόεδρο, ενόχλησε και την Τουρκία, καθώς υποστήριξε ότι η Αγκυρα διαχώρισε τη θέση της από τη Μόσχα στηρίζοντας τις συμμαχικές επιθέσεις.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπεκίρ Μποζντάγκ δήλωσε ότι η Τουρκία δεν υποστηρίζει καμία χώρα σε ό,τι αφορά τη Συρία και η στάση της είναι διαφορετική από εκείνη της Ρωσίας, του Ιράν και των ΗΠΑ. Διαψεύδοντας τον πρόεδρο Μακρόν, ο Μποζντάγκ δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όποιο κράτος στηρίζει τις «σωστές αρχές». Λίγο αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε ότι οι σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας είναι πολύ δυνατές για να τις διαλύσει ο Γάλλος πρόεδρος!

Την ίδια ώρα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συνεδρίασαν χθες στο Λουξεμβούργο, εξέφρασαν την κατανόησή τους για τις στοχευμένες επιθέσεις, αλλά έσπευσαν να ζητήσουν την επανεκκίνηση της πολιτικής διαδικασίας για τον τερματισμό της σύρραξης.

Ο Πούτιν εξοπλίζει ξανά τις δυνάμεις του Άσαντ

Την ώρα που ο πλανήτης με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί τις εξελίξεις στο μέτωπο της Συρίας μετά τα χτυπήματα ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας σε τρεις εγκαταστάσεις που σχετίζονται με την παραγωγή χημικών όπλων από το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν (φωτό) στέλνει ενισχύσεις στη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τις τελευταίες ώρες δύο ρωσικά πολεμικά πλοία εθεάθησαν να περνούν τον Βόσπορο με προορισμό τη ναυτική βάση Ταρτούς της βόρειας Συρίας στη Μεσόγειο. Το πρώτο εξ αυτών, το 117 LST Orsk 148, μετέφερε 80 σοβιετικής κατασκευής άρματα μάχης BTR, φορτηγά Ramaz και ένα αντιναρκικό και υπεδάφιο ραντάρ Pelena-1, καθώς και ασθενοφόρα. Το άλλο, το κίτρινο φορτηγό πλοίο «Αλεξάντερ Τκατσένκο», μετέφερε ταχύπλοα σκάφη περιπολίας, ένα σκάφος BMK-T, που χρησιμοποιείται για κατασκευή προσωρινών γεφυρών, και αρκετά φορτηγά, όπως διακρίνονται σε φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα ρωσικά πολεμικά πλοία κατευθύνονται προς τη Συρία μετά την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον ότι θα επιβάλει νέες κυρώσεις στη Μόσχα για τη συνεχιζόμενη στήριξή της στο καθεστώς Ασαντ.

Δημοκρατία


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]