Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Περίεργη συμφωνία συνεργασίας Σερβίας και ρωσικών μυστικών υπηρεσιών προκαλεί θύελλα


Η συμφωνία που υπέγραψε το Βελιγράδι μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας και της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας προκαλεί ανησυχία στη Σερβία.

Αν και η συμφωνία αφορά τη διμερή συνεργασία για πρόσωπα που τελούν υπό αστυνομική προστασία, υπάρχουν και σημεία της που προκαλούν σκέψεις, όπως αυτό που αφορά την αδρανοποίηση κυβερνοεπιθέσεων ή αυτό που αφορά την εσωτερική ασφάλεια.

Η συμφωνία που η σερβική βουλή θα κληθεί να επικυρώσει έχει ήδη υπογραφεί μεταξύ της σερβικής κυβέρνησης και της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας τον Μάιο του 2017, το περιεχόμενό της έγινε γνωστό μόλις πρόσφατα.

Στελέχη της αντιπολίτευσης ασκούν κριτική στην συμφωνία χαρακτηρίζοντάς την απειλή για την σερβική κυριαρχία και ασφάλεια. Η κυβέρνηση απορρίπτει την κριτική λέγοντας πως η συμφωνία συμβάλει στην καλύτερη συνεργασία με τη Ρωσία.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε πως η συμφωνία αφορά προστατευόμενα πρόσωπα, προστασία εγκαταστάσεων, ανταλλαγή πληροφοριών στα συγκεκριμένα αντικείμενα, κοινή εκπαίδευση, χρήση υλικών, εξοπλισμού και οπλισμού, μέσω επικοινωνίας και παρεμφερή αντικείμενα.

Ο Αντρέι Πετρόφσκι της ΜΚΟ Share Foundation, που ασχολείται με την ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο αναφέρει πως η Σερβία, όπως και οι λοιπές χώρες των δυτικών Βαλκανίων, δεν ακολουθούν το κράτος δικαίου. Σχολιάζοντας την συμφωνία λέει πως η αναφορά περί αδρανοποίησης κυβερνοεπιθέσεων είναι προβληματική.

«Σε έναν διχασμένο κόσμο, με ενδείξεις ότι η Ρωσία έχει συμμετοχή σε πολλές κυβερνοεπιθέσεις και άλλες πολιτικές ενέργειες σε διάφορες δυτικές χώρες με ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς, δύσκολα δικαιολογείται μια τέτοια συμφωνία», ανέφερε.

Αξίζει πάντως να αναφερθεί πως λίγο πριν υπογραφεί η συμφωνία ο Νικολάι Πατρούτσεφ, επικεφαλής του Ρωσικού Συμβουλίου Προστασίας, ζήτησε στενότερη συνεργασία μεταξύ των ρωσικών και σερβικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Σε συνάντησή του με τον Σέρβο υπουργό Εσωτερικών Στεφάνοβιτς ο Πατρούτσεφ έθεσε το ζήτημα υπογραφής μνημονίου κατανόησης μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς της ΜΚΟ Centre for Security Policy, δήλωσε πως είναι ασύνηθες για το υπουργείο Εσωτερικών να υπογράφει μια τέτοια συμφωνία. Ο ίδιος επίσης αναφέρει πως η εν λόγω συμφωνία περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από όσα αναφέρονται.

balkaninsight
HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]