Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μέσα σε οκτώ χρόνια οι έκτακτοι άμεσοι φόροι αυξήθηκαν κατά 94%


Αδικο και αναποτελεσματικό είναι το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα ενώ αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την επιχειρηματικότητα, αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει τις οικονομικές ανισότητες, είναι υπερβολικά περίπλοκο, αλλάζει πολύ συχνά και είναι φτιαγμένο με τρόπο που διευκολύνει τη φοροδιαφυγή.

Αυτό προκύπτει από τη νέα έρευνα της διαΝΕΟσις, που εκπονήθηκε από το ΙΟΒΕ και η οποία χαρτογραφεί τα προβλήματα του ελληνικού φορολογικού συστήματος.

Ειδικότερα, μέσα σε οκτώ χρόνια (2008-2016) οι έκτακτοι άμεσοι φόροι αυξήθηκαν κατά 94%, ενώ τα έσοδα από φόρους στην περιουσία επταπλασιάστηκαν. Επίσης, φόροι στην παραγωγή το 2015 έφτασαν στο 16,1% του ΑΕΠ από 12,7% και η Ελλάδα είναι τρίτη στη λίστα με τα κράτη - μέλη της ΕΕ με τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές και μια από τις χώρες με τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές.

Εξάλλου, σύμφωνα με την έρευνα, οι επιχειρήσεις φορολογούνται με εξαιρετικά υψηλό συντελεστή 29%, τη στιγμή που ο μέσος όρος της ΕΕ το 2016 ήταν 22,6%. Ο συνολικός φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις (με τις ασφαλιστικές εισφορές) δε, είναι υψηλότερος για το 2017 από τον αντίστοιχο της Σουηδίας (50,7% έναντι 49%).

Το 2015 το 88,2% των φορολογούμενων, που δήλωναν εισοδήματα κάτω των 25.000 ευρώ ετησίως, πλήρωναν το 32,7% των φόρων. Το υπόλοιπο 11,8% πλήρωνε το 67,3% των φόρων. Το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών και το 93% των αγροτών δηλώνουν εισοδήματα μικρότερα των 9.000 ευρώ ετησίως.

Επίσης, οι φόροι εισοδήματος στην Ελλάδα αποτελούν μόνο το 21% των συνολικών εσόδων από φόρους και εισφορές. Τα περισσότερα έσοδα προέρχονται κυρίως από τους έμμεσους φόρους, όπως ο ΦΠΑ (41%), και από τις ασφαλιστικές εισφορές (35,2%) και Το 2015 ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων έφερε έσοδα ίσα με το 5,4% του ΑΕΠ - σχεδόν μισό από ό,τι στις άλλες χώρες της ΕΕ.

Τέλος, το διάστημα 2001 - 2015 ψηφίστηκαν στη χώρα μας 36 αμιγώς φορολογικοί νόμοι. Η Ελλάδα είναι η τελευταία ανάμεσα σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ στην εισπραξιμότητα ληξιπρόθεσμαν οφειλών και 335 εκατ. ευρώ δηλαδή το 12,6% των εσόδων του κράτους από τη φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων, υπολογίστηκε ότι είναι το έμμεσο κόστος συμμόρφωσης για τις επιχειρήσεις το 2013.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Η φορολογια οταν εκλειπουν τα δημοσιονομικα φρενα αποτελει ΚΛΟΠΗ.Βαρελι διχως πατο.Απλα εισπρατουν στο κρατος τους φορους καταναγκαστικα και εν συνεχεια τους μοιραζονται κυριως οι κρατικοδιαιτοι ως συμμορια οικονομικου εγκληματος.Σαν να προκειται για λεια.Ουσιαστικα γι ολους αυτους το κρατος ειναι το αλλοθι της αρπαγης των φορων.Ενω το κρατος εχει τελειως διαφορετικη κοινωνικη και εθνικη αποστολη για τους παραπανω το κρατος αποτελει μεσω οχι μονο επιβιωσης αλλα και πλουτισμου.Υπαρχει δικαιακο appartheid μεταξυ των πολιτων της ελευθερης οικονομιας και των κρατικοδιαιτων.Χασμα Απροσμετρητο.Το κρατος υφισταται για να εξυπηρετει το εθνος οχι το αντιστροφο.Οι επιχειρησεις εχουν πρωτιστο καθηκον την επιβιωση των εργαζομενων (υπαλληλων και μετοχων) και δευτερευοντως την καταβολη φορων.Το κρατος θα πρεπει να εισπρατει οσα μπορει να δωσει η ελευθερη οικονομια οχι αντιστροφα.Υπαρχει παρανοια παντου και ιδιως στα οικονομικα.Για καποιους η αργομισθια ειναι τροπος ζωης.Δεν μπορουν να φανταστουν την ζωη τους χωρις τον λουφε του δημοσιου.Οι φοροι θαπρεπε να ειναι 3.Το ΦΠΑ γυρω στα 10% και μονο επι των λιανικων πωλησεων,ο Φορος Εισοδ. flat 10%, και η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ για ανταποδοτικα τοπικα εργα.Κατι σαν δισκος της εκκλησιας με τιμητικη αναγραφη του ονοματος του δωρητη.Τα ταμεια ολα πρεπει να κλεισουν και οι απειραριθμοι υπαλληλοι να πανε στο καλο.Καθε πολιτης στα 67 θα παιρνει απο τον προυπολογισμο πχ 300€ (ζητιανος η ΠτΔ) και αναλογα το τι φορους πληρωσε στον εργασιακο του βιο μια ακομα συνταξη.Τα πραγματα ειναι απλα.Οσο οι κυνικες και απανθρωπες αντιληψεις για πλουτο και εξουσια κυριαρχουν τοσο θα υπαρχει το κρατος ως προσφοροτερος τροπος πλουτισμου των αμοραλιστων των μετριων των τεμπεληδων και των πονηρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]