Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι εκλογολόγοι των 70 ημερών να ασχοληθούν με την Ελλάδα, όχι με τις εκλογές της Τουρκίας


Του Δημήτρη Γ. Απόκη

Η χθεσινή, όχι και τόσο ξαφνική, προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Τουρκία, αποτελεί ακόμη μια απόδειξη ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει καταφέρει να δίνει το ρυθμό, και το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα χορεύει.

Με τη γνωστοποίηση της απόφασης του Προέδρου της Τουρκίας, για εκλογές στην γειτονική χώρα στις 24 Ιουνίου, ο δημόσιος ελληνικός βίος πλημμύρησε από τους εκλογολόγους των 70 ημερών, οι οποίου έτρεξαν να προβλέψουν μια έκρυθμη και επικίνδυνη περίοδο για τη χώρα μας μέχρι την ημέρα που η Τουρκία θα οδηγηθεί στις κάλπες, βγάζοντας για μια ακόμη φορά μόνοι μας τα μάτια μας.

Αναμφίβολα, οι εκλογές στην Τουρκία είναι ένα σημαντικό γεγονός για τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα, για το σκληρό γεωπολιτικό πόκερ που παίζεται στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, και βέβαια για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Μια σοβαρή ανάλυση της εκλογικής διαδικασίας και του κλίματος που επικρατεί και θα επικρατήσει στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είναι επίσης πολύ χρήσιμη.

Εκείνο που δεν είναι σε καμία περίπτωση χρήσιμο και στην ουσία είναι εξαιρετικά επικίνδυνο είναι, ως εθελοντές ανόητοι, να παίξουμε το παιχνίδι του απολυταρχικού ηγέτη της Τουρκίας, μετατρέποντας τον εαυτό μας, με ανόητες δηλώσεις και αναλύσεις, σε εργαλείο του Ερντογάν, έτσι ώστε να μετατρέψει την, εκτός μεγάλου απρόοπτου, βέβαιη επικράτησή του στις εκλογές του Ιουνίου, σε θρίαμβο. Και όσο και αν ακούγεται παράξενο οι εκλογολόγοι και κινδυνολόγοι των 70 ημερών, είναι ικανοί να το καταφέρουν.

Το καθεστώς και η πολιτική – κοινωνική κατάσταση που έχει διαμορφώσει ο Τούρκος Πρόεδρος στη χώρα του, δεν αφήνει περιθώρια για αμφισβήτηση της επικράτησής του. Εκείνο στο οποίο υπάρχουν περιθώρια, είναι η επικράτηση αυτή να μην είναι ολοκληρωτική.

Και για να συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει όλοι οι εξωτερικοί παράγοντες, οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι Διεθνείς Οργανισμοί, οι Ευρωπαίοι ηγέτες και ειδικά οι ανεγκέφαλοι και στερούμενοι οιασδήποτε διορατικότητας ανεγκέφαλοι των Βρυξελλών, να απέχουν από δηλώσεις και πράξεις που ο πανούργος ηγέτης της Τουρκίας, θα χρησιμοποιήσει για να επικαλεστεί εξωτερικές παρεμβάσεις και σχέδια συνομωσίας με στόχο να πληγεί ο ίδιος και κατ’ επέκταση το εθνικό συμφέρον της Τουρκίας. Θα πρέπει να του στερηθεί το δικαίωμα να μετατρέψει εξωτερικούς παράγοντες σε λαγούς μεγιστοποίησης του πολιτικού του κέρδους.

– Αυτό ισχύει διπλά για την Ελλάδα, η οποία θα πρέπει να είναι πολλαπλά προσεκτική σε σχέση με οποιονδήποτε άλλον, με δεδομένο ότι έχει την ατυχία να συνορεύει με την Τουρκία, και να αποτελεί στόχο της στρατηγικής επέκτασης του Ταγίπ Ερντογάν και της Άγκυρας.

Εκείνο με το οποίο θα πρέπει να ασχοληθούν τίς επόμενες 70 ημέρες οι εξωτερικοί παράγοντες και πολύ περισσότερο η Ελλάδα είναι ο σχεδιασμός μιας στρατηγικής για την αντιμετώπιση και διαχείριση, ενός πολύ πιο ισχυρού Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα είναι ακόμη πιο απελευθερωμένος και με περισσότερα εργαλεία στη διάθεσή του, για να υλοποιήσει τις αναθεωρητικές, εδώ και καιρό σχεδιασμένες, στρατηγικές του επιδιώξεις.

Γι’ αυτό λοιπόν οι εκλογολόγοι των 70 ημερών, καλό θα είναι να σωπάσουν και να αντισταθούν στον πειρασμό της ανόητης υπερεκτίμησης της όποιας δήλωσης, της όποιας πρόβλεψης και της όποιας ελπίδας για στραβοπατήματα του Ερντογάν.

Ας ασχοληθούν και αυτοί και όλοι μας με το δικό μας το χάλι, και το δικό μας πολιτικό τσίρκο. Ο απολυταρχικός Ερντογάν οδηγεί την Τουρκία σε πρόωρες εκλογές με στόχο να ενισχύσει το καθεστώς του και να αποκτήσει τα εργαλεία που θα τον βοηθήσουν να υλοποιήσει τη στρατηγική του.

Εμείς διανύουμε μια περίοδο, με κύρια ευθύνη των κυβερνώντων, διχασμού και πολιτικού αχταρμά. Μια περίοδο που ενώ θα έπρεπε να ασχολούμαστε με εθνικής στρατηγικής αντιμετώπισης του ορατής , πλέον, δια γυμνού οφθαλμού απειλής των εθνικών μας συμφερόντων, της εθνικής κυριαρχίας και ακεραιότητας της χώρας, οι κατέχοντες την εξουσία, στην πιο άκαιρη, από κάθε άποψη, στιγμή, έχουν ανοίξει μέτωπα σε όλα τα κρίσιμα εθνικά θέματα στηριζόμενοι σε μια αυστηρά οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, και έχοντας απέναντι τους τη συντριπτικοί πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών.

Εκλογολόγοι των 70 ημερών, κυβέρνηση, αλλά και κάποιοι στην αντιπολίτευση, καλά θα κάνουν να αφήσουν τον Ερντογάν και να ασχοληθούν με την Ελλάδα και την επομένη των εκλογών στην Τουρκία, έτσι ώστε η χώρα και ο λαός της να είναι προετοιμασμένοι για τη θύελλα που έρχεται.

* Ο Δημήτρης Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University, μέλος του The International Institute of Strategic Studies, και διετέλεσε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, το Στέητ Ντιπάρτμεντ, και το Πεντάγωνο, στην Ουάσιγκτον.
HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]