Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Με παράλογες απαιτήσεις της Τουρκίας άρχισαν οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ για επίλυση των διαφορών


Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης τύπου ανακοίνωσε ότι ξεκίνησαν στην Ουάσιγκτον οι συνομιλίες μεταξύ των Αμερικανών και των Τούρκων αξιωματούχων. Τόνισε ότι πολλά είναι τα θέματα τα οποία θα συζητηθούν ανάμεσα στα οποία και η επιχείρηση της Τουρκίας, στο Αφρίν της Συρίας, την οποία οι Αμερικανοί ζητούν να σταματήσει.

“Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα που η κυβέρνηση των ΗΠΑ και Τούρκοι αξιωματούχοι συναντώνται για να συζητήσουν ότι συμφωνήθηκε όταν ο Υπουργός Εξωτερικών Τίλερσον, συναντήθηκε με τον ομόλογό του στην Κωνσταντινούπολη, δυο εβδομάδες πριν”, ανέφερε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχολιάζοντας την πρώτη συνάντηση των τεχνικών επιτροπών.

Τα πράγματα είναι δύσκολα καθώς η Τουρκία απαιτεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν τη συνεργασία τους με τους Κούρδους της Συρίας (YPG) οι οποίοι και έχουν βοηθήσει σημαντικά την Αμερική, την ίδια στιγμή που η Τουρκία δημιουργεί προβλήματα σε άλλα μέτωπα.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν να προσπαθήσουν να επιλύσουν τα σημεία τριβής έτσι ώστε οι διμερείς σχέσεις να επανέλθουν σε νορμάλ επίπεδο, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο, αφού οι Τούρκοι ζητούν τα πάντα και δεν δίνουν τίποτα.

Η κ. Νάουερτ, σημείωσε ότι “αυτή είναι μια εισαγωγική συνάντηση όπου ελπίζουμε να αρχίσουμε να διευθετούμε κάποια από τα θέματα. Όπως γνωρίζετε έχουμε πολλά θέματα να συζητήσουμε. Οπότε, ελπίζουμε να προχωρήσουμε σε αυτό το επίπεδο σήμερα”.

Όταν η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ερωτήθηκε εάν η Ουάσιγκτον σκοπεύει να ασκήσει πίεση στην Άγκυρα για να σταματήσει την επιχείρηση στο Αφρίν, ανέφερε ότι δεν θα είναι έκπληξη εάν είναι ένα από τα θέματα.

Ανέφερε επίσης, ότι περίπου 20 Αμερικανοί αξιωματούχοι, υπό την ηγεσία του Βοηθού Υπουργού Εξωτερικών, Wess Mitchell, συμμετείχαν στη συνάντηση, και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σκοπεύει να δημοσιοποιήσει ενημέρωση για τις επαφές σήμερα Παρασκευή.

Με δεδομένες τις εξωφρενικές απαιτήσεις της Τουρκίας, η προσέλευση των ΗΠΑ σε διάλογο δημιουργούν πλήθος ερωτημάτων για το τι προτίθεται να προσφέρει η Ουάσιγκτον για να εξευμενίσει την τουρκική πλευρά. Και το σημείο αυτό αφορά ιδιαίτερα την Ελλάδα... Σημείο στο οποίο θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή από την ελληνική κυβέρνηση, εάν φυσικά, δεν επιθυμούν οι κυβερνώντες να βρεθούν προ εκπλήξεων και τετελεσμένων που θα είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές για τους ίδιους, όσο και -κυρίως- για την χώρα...
Και το ερώτημα που τίθεται στο σημείο αυτό δεν είναι το εάν μπορεί, αλλά το εάν θέλει η σημερινή ελληνική κυβέρνηση να κινηθεί σε πολύ διαφορετικές γραμμές από αυτές στις οποίες κινούνταν μέχρι σήμερα, υπενθυμίζοντας στην Ουάσιγκτον πως οι παράπλευρες απώλειες μιας συμφωνίας με την Τουρκία ενδέχεται να επιφέρουν στην αμερικανική πολιτική (και τα γεωπολιτικά και γεωστρατικά συμφέροντα των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή) πολύ μεγαλύτερες ζημίες από τα οφέλη μιας συμφωνίας με την Τουρκία.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]