Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κοτζιάς: "Το παιδί υπάρχει και ονομάζεται Μακεδονία"


Το όνομα δεν θα πρέπει να έχει στοιχεία αλυτρωτισμού, θα πρέπει να συνδυάζεται με ένα γεωγραφικό προσδιορισμό, ένα επίθετο και να δηλώνει ότι δεν είναι ελληνικό, είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην παρουσίαση του βιβλίου «Το Μακεδονικό Ζήτημα» του συγγραφέα Νίκου Μέρτζου, σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα.

«Πρέπει να βρούμε ένα σύνθετο όνομα που να εκφράζει την ιδιαιτερότητα και τη γεωγραφική θέση της χώρας αυτής, ενώ παράλληλα δεν θα προσβάλει καμία από τις δύο πλευρές», πιστεύει ο Κοτζιάς.

Ο πατριωτισμός κατά τον Κοτζιά

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στον πατριωτισμό, είπε ότι ο πατριωτισμός δεν είναι η άρνηση του δικαιώματος της άλλης πλευράς να είναι υπερήφανη για την ιστορία της, «αν βέβαια είναι πραγματική και δεν είναι πλαστή».

«Ο πατριωτισμός για μένα σημαίνει μια σύνθετη ονομασία. Αυτή η σύνθετη ονομασία πρέπει να ισχύει προς όλους, διότι στις διαπραγματεύσεις τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια σύγχυση, αν πρέπει να εφαρμόζεται μόνο σε διεθνείς οργανισμούς, αν θα πρέπει να εφαρμόζεται σε διακρατικές σχέσεις και πολλοί το αποκαλούν erga omnes.

Αλλά το πραγματικό erga omnes είναι να εφαρμόζεται σε όλους και για όλες τις σχέσεις, δηλαδή στο εσωτερικό. Αυτό πρέπει να εκφράζεται στη διεθνή συμφωνία που θα υπογράψουμε στον ΟΗΕ και με τις αλλαγές που θα γίνουν στο Σύνταγμά τους», δήλωσε ο Κοτζιάς.

Κοτζιάς: Το παιδί υπάρχει και ονομάζεται Μακεδονία

Στη μακρά ομιλία του προς τους Έλληνες διπλωμάτες και τους πρώην υπουργούς Εξωτερικών, ο Κοτζιάς, αναφέροντας την ιστορική διαδρομή για τη διαμάχη, χρησιμοποίησε μαλακότερη ρητορική από τη συνηθισμένη, όπως σημειώνεται.

«Δεν είναι σωστό να πούμε ότι τώρα θα δώσουμε το όνομα Μακεδονία. Δεν πηγαίνουμε για βάπτισμα. Το παιδί υπάρχει και ονομάζεται Μακεδονία, ονομαζόταν έτσι για τουλάχιστον έναν αιώνα. Και ως Μακεδονία εκεί ως μέρος μιας πολιτικής οντότητας σε διάφορες μορφές πριν από 70 χρόνια», δήλωσε ο Κοτζιάς αναφερόμενος στο γεγονός ότι το 1977 η ‘μακεδονική’ γλώσσα, χωρίς να αντιδράσει η Ελλάδα, αναγνωρίσθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη», σημειώνει το δημοσίευμα.

Ντιμίτροφ: Είμαστε "Μακεδόνες" και μιλάμε τη "μακεδονική" γλώσσα

Δύο ημέρες πριν από τον νέο γύρο συνομιλιών στη Βιέννη με τον διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, ο Ντιμίτροφ σε συνέντευξή στην τηλεόραση Telma, διευκρίνισε τι σημαίνει σύνθετη ονομασία από τη πλευρά των Σκοπίων.

«Η ουσία του συμβιβασμού, ει δυνατόν, βρίσκεται σε δύο πυλώνες. Ο ένας είναι ότι οι «Μακεδόνες» θα πρέπει να είναι ‘Μακεδόνες’, που μιλούν τη ‘μακεδονική’ γλώσσα, επειδή ο φόβος της συγκεκριμενοποίησης με ένα προσδιοριστικό παράγοντα του ονόματος «Μακεδονία», θα είναι αδύνατο να καλυφθεί (να καλύψει αυτές τις έννοιες).
Αυτός ο φόβος πρέπει να καλυφθεί κατάλληλα για να μπορέσουμε γενικά να αποδεχθούμε έναν γεωγραφικό προσδιορισμό.
Και το γεγονός ότι έχουμε ανακοινώσει δημοσίως ότι αποδεχόμαστε γεωγραφικό προσδιορισμό, αυτή η δέσμευση δεν είναι άνευ όρων.
Επίσης, αυτή η γεωγραφική μορφή δεν μπορεί να είναι αμετάφραστη, δεν θα είναι ένα πρακτικό όνομα, ούτε (θα υποδηλώνει) μια σύνθετη ονομασία»,, είπε ο Ντιμίτροφ.

Βαλκανικό Περισκόπιο


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

5 σχόλια :

  1. https://kostasxan.blogspot.gr/2018/03/blog-post_210.html

    Δεν φτανει που λες βλακειες, κοτζια!!

    Προσπαθεις να δικαιολογησεις τις βλακειες σου με ακομα περισσοτερες

    βλακειες!

    Συναγωνιζεσαι με τον Κατσικη ή μου φαινεται;


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το φουσκωμένο μπαλόνι με άχυρα και σανό δε βρίσκεται κάποιος μα μια καρφίτσα να το ξεφουσκώσει λιγάκι; Και η παραρηληρηματική του, άνους και άπατρις, οίησις να μηδενιστεί;
    Μια εξαιρετική καρφιτούλα θα είναι η επικείμενη απαγγελία εσχάτης προδοσίας, άκρως τεκμηριωμένης, πιο τεκμηριωμένη δε γίνεται!

    Ποιος είσαι εσύ ρε φουσκωμένο μπαλόνι να πουλάς το "ονομα-ψυχή" των Ελλήνων και μάλιστα ενάντια στη βούληση τους; Δικό σου είναι εσένα και του Τσίπρα και του Καμμένου, που περνάει για κρετίνους όλους τους Έλληνες; Σας το άφησε κληρονομιά ο παππούς σας, παλιογραικύλοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μας είπε άκουσον,άκουσον!Δεν πρέπει να φοβόμαστε να συμβιβαστούμε με ένα μικρό κρατίδιο!ΦΟΒΕΡΌ!Εδώ σταματάει η λογική και αρχίζει η παραφροσύνη!Δηλαδή με ένα μεγάλο ή ισχυρό κράτος τι θα πρέπει να κάνουμε?Προφανώς δεν θα πρέπει να φοβόμαστε να σκάψουμε τον τάφο μας και να μπούμε μέσα.Πραγματικά μόνο ψυχίατρος πρέπει να επέμβει εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν καταλαβαίνω τι σόι "διαπραγμάτευση"είναι αυτή αφού και οι δυο πλευρές μάλλον και οι τρεις (γιατί είναι και ο κύριος ΝΙΜΙΤΣ!!)εκφράζουν μια κοινή θέση η οποία στρέφεται εναντίον σε αυτό που εκφράζει η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και η οποία λέει το αυτονόητο ότι δηλαδή δεν δέχεται καμία παραχάραξη της ιστορίας του,διότι δεν έχει αυτό το δικαίωμα,είναι της ιστορίας και της συνέχειας,είναι το παρελθόν,το παρόν και το μέλλον δηλαδή της ΙΣΤΟΡΙΑΣ,το οφείλει στους προγόνους και στους αγέννητους,δεν αυτομηδενίζεται για να αρχίσει τώρα την ιστορία και απαιτεί σεβασμό και ότι δεν παραχωρεί το όνομά του δηλ.τη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.Αυτό που γίνεται δεν είναι διαπραγμάτευση.Είναι γελοιότητα και εμπαιγμός,είναι ξεπεσμός,αλαζονεία,επιβολή και "γενοκτονία της μνήμης"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ποιος είναι ο κύριος με το καπέλο;Από το ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ ή από το ΛΟΝΔΙΝΟ;
    Αν είναι από το πρώτο ξεχνά ότι οι κύριοι του ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ δεν θα διανοούνταν ποτέ να "παραδώσουν" την ιστορία τους ή να επιτρέψουν να την καπηλευθούν ή να την "μοιρασθούν" με άλλους και δεν θα υποτιμούσαν ούτε απαξίωναν τους πολίτες τους,αν είναι από το δεύτερο τότε εκτός του ότι ξεχνά και το πούρο,παραλείπει να ενθυμηθεί ποιον στο τέλος... "άκουσε"ο Τσώρτσιλ!(Υπάρχει και η ταινία)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]