Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νέα ποσά ξοδεύουν οι ΗΠΑ για όπλα σε αντάρτες της Συρίας


Το Πεντάγωνο σκοπεύει να δαπανήσει 162,5 εκατομμύρια δολάρια σε όπλα, πυρομαχικά και άλλο εξοπλισμό το 2019 για να ενισχύσει συριακές ανταρτικές δυνάμεις που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος, ISIS, αποκαλύπτει μια πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση προϋπολογισμού, που εμμέσως δείχνει ότι η Ουάσιγκτον δεν θεωρεί πως πλησιάζει ο τερματισμός του πολέμου Στη Συρία.Το ποσό είναι πέραν των 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν ήδη οριστεί από τις ΗΠΑ για όπλα στους μαχητές της Συρίας [και άλλες ομάδες που υποστηρίζονται από το Πεντάγωνο] που προέρχονται από τις πρώην χώρες του Ανατολικού Συνασπισμού.

Η επιχείρηση εξοπλισμού των Σύρων ανταρτών με πρώην όπλα και πυρομαχικά του Ανατολικού Συνασπισμού βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο, γνωστό ως πρόγραμμα Syria Train and Equip, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί με αγορές από τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη μέχρι σήμερα, μια τάση που πιθανόν να συνεχιστεί το 2018 και 2019.

Οι νέες λεπτομέρειες των δαπανών προέκυψαν σε εκπομπές του Al Jazeera English που μεταδίδουν τα «Όπλα της Αμερικής – αγωγός στη Συρία», μια κοινή έρευνα με το Balkan Investigative Reporting Network και το Project Reporting Organized Crime and Corruption Reporting Project.

Η έρευνα έδειξε περαιτέρω στοιχεία ότι τα όπλα ρέουν από τα Βαλκάνια στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Πενταγώνου στη Μέση Ανατολή.

Περισσότερες από 20 πτήσεις του Πενταγώνου, πραγματοποιήθηκαν από το νησιωτικό αεροδρόμιο του Krk της Κροατίας, μεταφέροντας άγνωστο στρατιωτικό εξοπλισμό στις αμερικανικές βάσεις, κυρίως στη Μέση Ανατολή.

Το μοτίβο αυτών των αεροπορικών μεταφορών που συνοδεύεται από εισερχόμενες πτήσεις από την εταιρία φορτίου Silk Way της Αζερίας, αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Οκτώβριο και συνεχίστηκε ως τις μέρες μας.

Η διευθύντρια της αεροπορικής αεροπορίας της Σερβίας είπε ότι μια πτήση μεταξύ του Μπακού του Αζερμπαϊτζάν και της Ριέκα στις 5 Οκτωβρίου 2017, η οποία ήλεγχε τον εναέριο χώρο τους, έλαβε άδεια υπέρπτησης για τη «μεταφορά όπλων και επικίνδυνων εμπορευμάτων».

Οι αρχές της Κροατίας αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ή να αρνηθούν ότι οι πτήσεις αυτές μεταφέρουν όπλα στη Συρία.

Έχουν τεθεί ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα των ΗΠΑ να παρακολουθούν τις παραδόσεις τους σε μαχητές εναντίον του ISIS, με απόδειξη ότι ο εξοπλισμός που αγοράζει το Πεντάγωνο βρίσκεται συχνά και στις ισλαμιστικές ομάδες.

Ο James Bevan, εκτελεστικός διευθυντής του Conflict Armament Research, έχει τεκμηριώσει περισσότερα από 40.000 αντικείμενα που βρέθηκαν στο ISIS στη Συρία και διαπίστωσε ότι πολλά από αυτά τα είχε αρχικά προμηθεύσει το Πεντάγωνο, στους συμμάχους του.

«Το βασικό ζήτημα είναι ότι αν προμηθεύετε όπλα σε μη κρατικούς φορείς, έχετε πολύ λίγο έλεγχο σε ό, τι συμβαίνει με αυτά τα όπλα», εξήγησε ο Bevan, «ιδιαίτερα σε μια κατάσταση όπως η Συρία, όπου έχουμε πολλαπλές ανταγωνιστικές ομάδες».

«Αυτό σημαίνει ότι, όπως κάποιος που προμηθεύει όπλα σε αυτή τη σύγκρουση, πραγματικά δεν έχετε κανέναν έλεγχο για το πού πηγαίνουν», πρόσθεσε.

Το Πεντάγωνο επιμένει ότι οι παραδόσεις όπλων των ΗΠΑ στη Συρία είναι «αυξητικές» και προορίζονται μόνο για συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Η νέα παρτίδα όπλων είναι απαραίτητη, σύμφωνα με τον τελευταίο προϋπολογισμό του Πενταγώνου, για τη δημιουργία μιας δύναμης ικανής να εξασφαλίσει «ένα ασφαλές περιβάλλον και ικανό να αντιμετωπίσει την ανασυγκρότηση του ISIS 2.0 και την Al Qaeda».

Σημειώσεις


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]