Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκία: Οι ΗΠΑ δεν μας καταλαβαίνουν


Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπεκίρ Μποζντάγ επέκρινε την ανακοίνωση των ΗΠΑ αναφορικά με την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στην Αφρίν, λέγοντας πως η Ουάσινγκτον δεν κατανοεί τον λόγο της τουρκικής κίνησης.

«Η τελευταία ανακοίνωση αποκαλύπτει πως οι ΗΠΑ εξακολουθούν να μην μπορούν ή να μη θέλουν να κατανοήσουν τον λόγο, τον σκοπό και τη φύση της «Επιχείρησης Κλάδος Ελαίας», έγραψε ο κ. Μποζντάγ -ο οποίος είναι επίσης κυβερνητικός εκπρόσωπος- σε ανάρτησή του στο Twitter, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Χθες, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ σε ανακοίνωση αναφορικά με την κατάσταση στην Αφρίν, ανέφερε πως «οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθύτατα για τις αναφορές από την πόλη της Αφρίν τις τελευταίες 48 ώρες. Φαίνεται πως η πλειονότητα του πληθυσμού της χώρας, που είναι κυρίως Κούρδοι, εκκενώθηκαν υπό την απειλή επίθεσης από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις και τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης που στηρίζονται από τους Τούρκους. Αυτό προστίθεται στην ήδη ανησυχητική ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή, με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ να αναφέρουν εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στην περιοχή της Αφρίν, που τώρα χρειάζονται άμεση στέγη και άλλη βοήθεια για τις βασικές τους ανάγκες. Ανησυχούμε επίσης για τις αναφορές για λεηλασίες εντός της πόλης της Αφρίν. Έχουμε επανειλημμένως εκφράσει την ανησυχία μας στους Τούρκους αξιωματούχους αναφορικά με την κατάσταση στην Αφρίν.

Οι ΗΠΑ ζητούν από τα εμπλεκόμενα μέρη που επιχειρούν στα βορειοδυτικά, περιλαμβανομένων της Τουρκίας, της Ρωσίας και του συριακού καθεστώτος, να παράσχουν πρόσβαση σε διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, να διευκολύνουν την επείγουσα παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε αυτούς που έχουν εκτοπιστεί από τη βία και να αναπτύξουν ένα συντονισμένο πρόγραμμα για την ασφαλή και εθελοντική επιστροφή των ανθρώπων στα σπίτια τους στην πόλη της Αφρίν όσο τον δυνατόν συντομότερα. Οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στην πλήρη και άμεση εφαρμογή της απόφασης 2401 του ΟΗΕ, που ζητεί μια πανεθνική κατάπαυση εχθροπραξιών σε όλη τη Συρία για τουλάχιστον 30 ημέρες.

Οι ΗΠΑ δεν επιχειρούν στην περιοχή της βορειοδυτικής Συρίας, όπου βρίσκεται η Αφρίν. Παραμένουμε προσηλωμένοι στον σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία, περιλαμβάνοντας τις νόμιμες ανησυχίες της για την ασφάλεια. Παραμένουμε επίσης προσηλωμένοι στην εκστρατεία για την καταπολέμηση του ISIS και στους εταίρους μας των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων στην ανατολική Συρία. Οι μάχες στη δυτική Συρία τους τελευταίους δυο μήνες, περιλαμβανομένης της Αφρίν, έχουν αποσπάσει την προσοχή από την εκστρατεία καταπολέμησης του ISIS και έδωσαν ευκαιρία στον ISIS να αρχίσει να επανασυντάσσεται σε ορισμένες περιοχές. Αυτή είναι μια σοβαρή και αυξανόμενη ανησυχία. Καλούμε όλους τους παράγοντες στη Συρία να παραμείνουν επικεντρωμένοι σε αυτήν τη σημαντική απειλή από τον ISIS».

Ο κ. Μποζντάγ δήλωσε πως η «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στην Αφρίν «δεν στρέφεται κατά πολιτών ή Κούρδων, αλλά κατά τρομοκρατών», ενώ τόνισε πως δεν βλάφθηκαν πολίτες κατά τη διάρκεια της «Επιχείρησης Κλάδος Ελαίας».

«Οι πολίτες έμειναν σώοι, δεν απετράπη στην Αφρίν η πρόσβαση σε νερό, φάρμακα, τρόφιμα και άλλες ανάγκες κατά τη διάρκεια της ‘Επιχείρησης Κλάδος Ελαίας’», έγραψε.

Πρόσθεσε πως η Τουρκία πραγματοποίησε την επιχείρηση επιτυχώς, χωρίς να βλάψει πολίτες ή να προκαλέσει καταστροφές σε οικιστικές περιοχές.

Απέρριψε επίσης τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ πως η επιχείρηση κατά των ενόπλων στην Αφρίν θα επηρεάσει τη μάχη κατά του ISIS, λέγοντας πως είναι «αβάσιμοι και ψευδείς».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η απάντηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ανέφερε τα εξής: «Η "Επιχείρηση Κλάδος Ελαίας" είναι μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση. Η επιχείρηση με κανέναν τρόπο δεν στοχεύει πολίτες. Αντιθέτως, στοχεύει στη διάσωση των πολιτών από την καταπίεση και την τυραννία μιας τρομοκρατικής οργάνωσης».

Euro2day


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]