Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δέχονται ότι είναι Σλάβοι οι Σκοπιανοί, ζητούν αναγνώριση ως «Μακεδόνες», σπρώχνουν σε «ναυάγιο»


Σπρώχνουν σε «ναυάγιο» τα Σκόπια - Δέχονται ότι είναι Σλάβοι αλλά ζητούν αναγνώριση ως «Μακεδόνες»

Του Νίκου Μελέτη

Με θέσεις που οδηγούν σε «ξέρα» την διαδικασία για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, προσέρχεται σήμερα στη Βιέννη στο νέο κρίσιμο γύρο συνομιλιών με τον Ν. Κοτζιά και παρουσία του Μ. Nimetz, ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Ν. Dimitrov.

Στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΤΕΛΜΑ ο κ. Dimitrov περιέγραψε τη λύση που μπορεί να αποδεχθεί η χώρα του, σε μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό «που θα διακρίνει την “Μακεδονία”, από την ελληνική Μακεδονία» και την αποδοχή από την Ελλάδα ότι «είμαστε Μακεδόνες και μιλάμε την μακεδονική γλώσσα».

Ο κ. Dimitrov και πάλι απέρριψε την ελληνική πρόταση για μια σύνθετη ονομασία σε μια λέξη αμετάφραστη, κάνοντας λόγο για «αναξιοπρεπή» λύση, αν και έσπευσε να δηλώσει ότι στα Σκόπια την περασμένη εβδομάδα υπήρξε «πρόοδος» στις συνομιλίες με τον Ν. Κοτζιά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι δηλώσεις του κ. Dimitrov για την μετονομασία του Αεροδρομίου και του οδικού άξονα, πρωτοβουλίες που αποσυνέδεσε από το ονοματολογικό, υποστηρίζοντας ότι οι αυτές οι κινήσεις θα έπρεπε να είχαν γίνει ακόμη κι αν δεν υπήρχε το θέμα της ονομασίας.

«Για το παρελθόν θα συζητάμε; Με αυτό θα μείνουμε; Με τους μύθους για το ποιος έχει τις πιο ένδοξες ήττες; Ή θα προσπαθήσουμε να λύσουμε τα προβλήματα για να εξασφαλίσουμε το παρόν και το μέλλον» αναρωτήθηκε ο κ. Dimitrov και επέκρινε όσους έφεραν την υπόθεση της «υπεράσπισης της ταυτότητας μας σε ένα πεδίο που η άλλη πλευρά προηγείται με 99-1, από την άποψη της δυτικής σκέψης, της φιλοσοφίας. Ανοίξτε καμιά εγκυκλοπαίδεια. Δεν υπήρχαν έθνη εκεί. Αυτός ο κόσμος είχε τέτοια κουλτούρα, αυτή ήταν η γλώσσα αυτού του πολιτισμού, τα αρχαία ελληνικά» τόνισε ο κ. Dimitrov.

Εξηγώντας ακόμη περισσότερο τη θέση αυτή ο κ. Dimitrov επιτέθηκε στο καθεστώς Gruevski υποστηρίζοντας ότι η υπόθεση της γλώσσας και της εθνικότητας περιπλέχθηκαν από την πολιτική εξαρχαϊσμού που επέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση.

«Η γλώσσα μας είναι αναμφισβήτητα σλαβική. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάγεται στην ομάδα των νοτιοσλαβικών γλωσσών. Εμείς, μέσω της πολιτικής του εξαρχαϊσμού, επιχειρήσαμε να ενισχύσουμε τη ρίζα, για ποιους λόγους η γλώσσα είναι "μακεδονική" και εμείς "Μακεδόνες", γεγονός που μας έφερε σε ένα ευάλωτο πεδίο, επειδή αυτός είναι ο κόσμος του ελληνικού πολιτισμού. Ο κόσμος των εθνών είναι πολύ πιο πρόσφατος - τον 18ο, 19ο και στις αρχές του 20ου αιώνα. Έτσι, όταν με το άγαλμα του Αλέξανδρου προσπαθείτε να υπερασπιστείτε την ταυτότητα, δημιουργείτε πολύ μεγαλύτερη αντίσταση εκεί όπου θα έπρεπε να δώσουμε τα χέρια», είπε ο Dimitrov.

Πολύ απλά ο κ. Dimitrov υποστηρίζει ότι η εμμονή στη «Μακεδονική» γλώσσα και «Μακεδονικό» Έθνος σε αυτή τη φάση τουλάχιστον θα πρέπει να αποσυνδεθούν από την Αρχαία Μακεδονία και τον Μέγα Αλέξανδρο, ώστε να διευκολυνθεί η «κατοχύρωση» και αποδοχή τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ θέλοντας να αποφύγει τον όρο για συνταγματική αλλαγή που έχει θέσει η Αθήνα (και αφορά όχι μόνο τον αλυτρωτισμό και την εγγύηση εφαρμογής της Συμφωνίας, αλλά και την αλλαγή της Συνταγματικής ονομασίας ώστε να αποφευχθεί η διολίσθηση σε διπλή ονομασία) προτείνει τη λύση μιας «διεθνούς συμφωνίας που θα κυρωθεί στο Κοινοβούλιο και θα αποτελεί την πιο σοβαρή εγγύηση», όπως είπε. Και ερμήνευσε την ελληνική θέση με την δυσάρεστη εμπειρία της Συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες με την Αλβανία η οποία ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας.

Το βράδυ είναι προγραμματισμένο το δείπνο εργασίας ανάμεσα στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και τον N. Dimitrov, λίγο πριν την αυριανή κρίσιμη συνάντηση των δυο ανδρών με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Matthew Nimetz.

Θα προηγηθεί η επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά για τρεις με τέσσερις ώρες στα Τίρανα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του, Ditmir Bushati.

Σημειώνεται πως λόγω της αργίας της Μεγάλης Παρασκευής των Ρωμαιοκαθολικών, η συνάντηση των κ. Κοτζιά και Dimitrov με τον Μ. Nimetz δεν θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της τρίτης έδρας των Ηνωμένων Εθνών στη Βιέννη -όπου είχαν διεξαχθεί οι προηγούμενες συνομιλίες τους στις 13 Φεβρουαρίου- αλλά στο αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]