Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ετοιμάζεται αυτονομιστικό κίνημα Αλβανών στο Μαυροβούνιο;


Αυξάνονται και πληθαίνουν τα μηνύματα από Αλβανικές πηγές περι αλλαγής των συνόρων στα δυτικά Βαλκάνια με στόχο την ενοποίηση των Αλβανικών πληθυσμών που κατοικούν στις χώρες της περιοχής σε μια Μεγάλη Αλβανία που θα ενώσει όλους του Αλβανούς κάτω από την σκέπη του δικέφαλου Αλβανικού αετού.

Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Αλβανικής ιστοσελίδας «MekuliPress.info» με έδρα το Όσλο το οποίο δημοσιεύτηκε στο «Βαλκανικό Περισκόπιο» οι Αλβανοί του Μαυροβουνίου ζητούν αλβανικά δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και πανεπιστήμιο στην αλβανική γλώσσα, ζητούν απασχόληση, ασφάλεια και αναγνώριση και σεβασμό της ιδιαίτερης ταυτότητά τους αφού όπως αναφέρει η Αλβανική ιστοσελίδα των αποδήμων δεν είναι εθνικά Μαυροβούνιοι, είτε Βόσνιοι ή Σέρβοι.

Στο αλβανικό δημοσίευμα το Μαυροβούνιο χαρακτηρίζεται ως ένα μη δημοκρατικό κράτος, ένα κακώς διαχειριζόμενο μονοεθνικό κράτος που ελέγχει τους αυτόχθονες Αλβανούς, οι οποίοι όπως αναφέρεται «θέλουν να οργανώσουν και να οικοδομήσουν μια πολιτική πλατφόρμα πολιτικής, πολιτιστικής και οικονομικής ανεξαρτησίας από το μη δημοκρατικό κράτος του Μαυροβουνίου».


Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «MekuliPress.info» ο νέος νόμου που ψηφίσθηκε δεν επιτρέπει τη χρήση εθνικών συμβόλων σε περιοχές, όπου η συμμετοχή της μειοψηφίας είναι κάτω από το επίπεδο του 5%, ενώ όπως επισημαίνει οι Αλβανοί στα ιστορικά και εθνικά εδάφη του Μαυροβουνίου επιθυμούν να έχουν τα ίδια δικαιώματα που έχουν οι Σέρβοι στο ‘πολυεθνικό” Κοσσυφοπέδιο όπου το 95% του πληθυσμού είναι Αλβανοί.

Και συνεχίζει το άρθρο στην Αλβανική ιστοσελίδα σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει στο Μαυροβούνιο το δικαίωμα της πληροφόρησης στην αλβανική γλώσσα και σε αυτήν την χώρα δεν υπάρχουν αρκετά σχολεία αλβανικής γλώσσας.

Επιπλέον οι Αλβανοί στο Μαυροβούνιο δεν εκπροσωπούνται στους δημόσιους θεσμούς, η ανεργία των Αλβανών είναι εξαιρετικά υψηλή και η εθνοκάθαρση κατά των Αλβανών βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο με την αλβανική ιδέα να είναι εξαφανισμένη.

Σύμφωνα με την «MekuliPress.info» οι περιοχές του Μαυροβουνίου όπου οι Αλβανοί έχουν την πλειοψηφία του πληθυσμού ή σημαντική μειονότητα όπως η επαρχία Ulcinj (71%), στην περιοχή Malesija (Malësia) της επαρχίας Tuzi (περίπου 50%), η περιοχή Plav (Plavë) της ομώνυμης επαρχίας (19%), θα πρέπει να ανακηρυχθούν «Δημοκρατία των Αλβανών του Μαυροβουνίου».

Όλες αυτές οι περιοχές είναι στα σύνορα με την Αλβανία όπου και συγκεντρώνεται το 70% των Αλβανών που ζούν στο Μαυροβούνιο με το υπόλοιπο 30% να ζεί στην πρωτεύουσα της χώρας Ποτγκόριτσα.

Για την ιστορία αξίζει να σημειωθεί ότι οι Αλβανοί του Μαυροβουνίου είναι περίπου 31.000 άτομα σύμφωνα με την απογραφή του 2011 και αντιπροσωπεύουν το 5% του συνολικού πληθυσμού της χώρας που είναι 620.000 άτομα.

Βαλκανικό Περισκόπιο


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]