Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι περιλαμβάνουν οι προτάσεις που έστειλε ο Κοτζιάς στα Σκόπια: Τα επτά κρίσιμα θέματα…


Του Ηλία Στεφανάκου
«Να σας δώσω μια αποκλειστικότητα. Έχουμε φτιάξει ένα κείμενο που είναι το σύνολο των προτάσεών μας όσον αφορά και τα προβλήματα που έχουμε ανοικτά με την πΓΔΜ, όσο και μια μελλοντική ατζέντα συνεργασίας που να φέρει κέρδη και στις δύο πλευρές. Αυτήν την έχω στείλει εδώ και πολλές ημέρες στα Σκόπια».  (ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ: ΕΔΩ)
Με αυτή τη φράση χθες το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς γνωστοποίησε επίσημα ότι η ελληνική πλευρά έχει αποστείλει σχέδιο προτάσεων προς συμφωνία προς την πλευρά των Σκοπίων, όπως είχε συμφωνηθεί από τον Ιανουάριο. Οι προτάσεις του κ. Κοτζιά θα αποτελέσουν την έναρξη και τη βάση των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο ελληνικό κείμενο υπάρχουν πρόνοιες για όλα τα ανοιχτά ζητήματα, ούτως ώστε να μην υπάρξει μια συμφωνία που θα δημιουργεί νέα προβλήματα την επόμενη ημέρα.

Πρώτα απ’ όλα για την ελληνική πλευρά αποτελεί «κόκκινη γραμμή» και θεωρείται αυτονόητη η αλλαγή του ονόματος της γειτονικής χώρας μέσα από μια συνταγματική διαδικασία.


Στον πυρήνα των προτάσεων της Αθήνας βρίσκεται το ζήτημα ενός ονόματος με χρήση έναντι όλων (erga omnes), κάτι που αποτυπώνεται στο κείμενο του Νίκου Κοτζιά. Διπλωματικές πηγές θεωρούν ότι αυτή ακριβώς θα πρέπει να αναδειχθεί ως η βάση της λύσης που θα συμφωνήσουν οι δύο πλευρές.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο κείμενο που δόθηκε στην ηγεσία των Σκοπίων δεν αναφέρονται συγκεκριμένες προτάσεις σε ότι αφορά στο ονοματολογικό, όμως εξετάζονται τα ονόματα που προκύπτουν από τη δέσμη προτάσεων Νίμιτς. Υπενθυμίζεται πως η ελληνική πλευρά από τις πέντε προτάσεις του ειδικού απεσταλμένου του γγ του ΟΗΕ έχει απορρίψει μία από αυτές, την «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)».

Τα θέματα που αναφέρονται στο κείμενο που απέστειλε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είναι εφτά: όνομα, εύρος χρήσης, ταυτότητα, γλώσσα, συντμήσεις/συντομεύσεις, εμπορικά σήματα και αλυτρωτισμός.


Επίσης γίνονται αναφορές στην αλλαγή των σχολικών βιβλίων, αλλά και στην ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στο μέλλον. Για παράδειγμα αναφέρονται περιπτώσεις που άπτονται στη σύσφιξη των οικονομικών, εμπορικών και πολιτιστικών σχέσεων, αλλά και της ανάπτυξης των σχέσεων των πανεπιστημίων.

Επιπρόσθετα, ειδική αναφορά γίνεται και στη διαδικασία εισόδου της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Σε αυτό το σημείο περιγράφεται το πως από κοινού οι δύο χώρες θα καταστούν σαφές στα κράτη μέλη των οργανισμών αυτών πως έχει επέλθει συμφωνία στις διαφορές των δύο πλευρών.
Σε ότι αφορά στο χρονοδιάγραμμα,  πηγές της HellasJournal σημειώνουν πως δεν γίνεται καμία αναφορά επ’ αυτού. Έχει, άλλωστε, τονιστεί πολλές φορές πως η ελληνική πλευρά δεν κινείται ύστερα από πιέσεις και άρα δεν έχει λόγους να βιάζεται να προλάβει τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο.

Τέλος, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ο προβληματισμός αναλυτών που παρακολουθούν στενά την εσωτερική κατάσταση στην ΠΓΔΜ ύστερα από την άρνηση του Προέδρου Ιβάνοφ να υπογράψει τον εφαρμοστικό νόμο που θα αναγνωρίζεται ως επίσημη η αλβανική γλώσσα. Όπως οι ίδιοι αναλυτές σημειώνουν μετά από αυτή την εξέλιξη προκύπτει το ερώτημα για το πόσο πιθανό είναι ο κ. Ιβάνοφ να υπογράψει την αλλαγή του ονόματος της χώρας, ακόμα και αν επικυρωθεί από τη βουλή.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα βρίσκεται στα Σκόπια μεθαύριο Πέμπτη, όπου σύμφωνα με το πρόγραμμά του θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό κ. Ζάεφ και τον ομόλογό του κ. Ντιμιτροφ.

HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. "Διαπραγματευση" με σαθρες βασεις που προερχονται απο ξεπουλημα του

    ονοματος και της ιστοριας της Μακεδονιας παυει να ειναι διαπραγματευση!

    Για την αλλαγη Συνταγματος τους, υποστηριζεται οτι δεν μαζευονται οι

    απαραιτητοι ψηφοι!

    Για θεμα "ταυτοτητας" και "γλωσσας" δεν τιθεται κανενα θεμα

    διαπραγματευσης,επειδη θιγεται η "αξιοπρεπεια" των σκοπιανων και επειδη

    πλεον χρειαζεται μια δυναμικη πολιτικη εκ μερους τους απεναντι στην 2η

    επισημη γλωσσα που ειναι τα αλβανικα.

    Μια δευτερη "υποχωρηση" σκοπιανων,οσον αφορα την επισημη "γλωσσα" τους,

    θα εδινε την ευκαιρια στους Αλβανους να απαιτησουν ακομα περισσοτερα.

    Ακομα δεν λεγεται κουβεντα για το δημοψηφισμα στα Σκοπια.

    Ποιο θα ειναι το ακριβες ερωτημα;

    Ναι ή οχι σε καποια ονομασια;

    Ναι ή οχι σε αλλαγη συνταγματος, με αντιτιμο εισοδο σε ΕΕ και ΝΑΤΟ;

    Θα ειναι δεσμευτικο το αποτελεσμα;


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]