Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι στόχοι των Σκοπιανών για μια συμφωνία με την Ελλάδα


Τις θέσεις δύο ειδικών στο ζήτημα των διαφορών που Ελλάδα και ΠΓΔΜ αντιμετωπίζουν εδώ και 26 χρόνια φιλοξενεί η εφημερίδα «Σλόμποντεν Πέτσατ». Πρόκειται για τις απόψεις του πρώην πρέσβη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ Νάνο Ρουζίν και ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστημίου Λαζάρ Λαζάροφ.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τον πρώην πρέσβης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, Νάνο Ρουζίν, «Είναι πολύ πιο εύκολο να συμφωνήσουν οι Τσίπρας και Ζαέφ στη διευθέτηση της ονομασίας, από ό, τι με έναν εγγυητή του νέου ονόματος, γιατί το κύριο πρόβλημα είναι ποιος θα εγγυηθεί ότι θα τηρήσουμε αυτά που λέμε».

Και συνέχισε λέγοντας ότι, «Οι Έλληνες αναζητούν τη λύση με την ένταξη του νέου ονόματος στο Σύνταγμα της χώρας μας, γιατί ενδέχεται κάποια στιγμή να αλλάξει η κυβέρνηση και η νέα θα μπορούσε να διενεργήσει δημοψήφισμα για την επιστροφή του ονόματος (της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας»).

Όπως επεσήμανε ο πρώην πρέσβης, «Οι Έλληνες φοβούνται και την ενδεχόμενη κατάρρευση των αποτελεσμάτων των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, για αυτό προτείνουν να καταστεί μια διεθνής εθνική συμφωνία εγγυημένη από την ΕΕ, τα Ηνωμένα Έθνη και τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Κατά τον πρώην πρέσβη, «Η συμφωνία θα συναφθεί σε διμερή βάση και είναι καλό ότι το Συνταγματικό μας Δικαστήριο δεν έχει εξουσίες επί των διεθνών συμφωνιών, οπότε και τα δύο μέρη πρέπει να συμμετέχουν σε ενδεχόμενη λύση της σύμβασης. Όσον αφορά το όνομα, η πρόταση της Ελλάδας είναι ότι το όνομα  θα αποτελείται από δύο συγχωνευμένες λέξεις, αλλά αυτό δεν είναι καθόλου λογικό ή ακόμη  φαίνεται γελοίο».

«Είναι γνωστό αυτό σε αυτούς, αλλά οι Έλληνες ως Έλληνες πάνε πάντα σε ακραίες παραλλαγές.  Είμαι βέβαιος για ένα πράγμα ότι ο Τσίπρας και ο Ζάεφ είναι έτοιμοι να θυσιάσουν την πολιτική τους σταδιοδρομία, αλλά θα λύσουν το πρόβλημα και θα φθάσουν μέχρι το τέλος», είπε ο Ρουζίν.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Πανεπιστημίου Λαζάρ Λαζάροφ, λέει ότι μια υπερ-συνταγματική διεθνή συμφωνία έχει πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα από ό, τι οι ίδιες  οι διαπραγματεύσεις.

«Τον περασμένο Σεπτέμβριο καταλήξαμε σε μια διεθνή συμφωνία που υποχρέωσε την Ελλάδα να μην εμποδίσει τη χώρα μας να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά νομίζω ότι αυτή η εξαγγελθείσα διεθνής συμφωνία διαπραγμάτευσης θα έχει πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα, θα αποτελέσει συμφωνία με εγγύηση που δεν θα είναι μόνο προσωρινή».

Σύμφωνα με τον Λαζάροφ, «Είναι καλό που είπε ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, ότι θέλει να ανοίξει το ελληνικό Σύνταγμα, γιατί εάν οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να μεριμνούν για τις μειονότητες τους σε άλλες χώρες, τότε και η χώρα μας  θα φροντίζει με τον ίδιο τρόπο  τις μειονότητες στο εξωτερικό.Αυτό κάνουν η Βουλγαρία, η Αλβανία, η Σερβία και άλλες χώρες, οπότε γιατί θα πρέπει να αποκλεισθεί από τη χώρα μας;»

«Όσον αφορά για το όνομα, γενικά δεν είναι αποδεκτό ένα όνομα σύνθετο με μία λέξη, αλλά εδώ είναι να παίξουμε με σύνεση και χωρίς βιασύνη», διευκρίνισε ο Λαζάροφ.

Βαλκανικό Περισκόπιο


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]