Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Άοπλη άφησαν τη χώρα


Με την απένταξη του δορυφορικού συστήματος παρακολούθησης των συνόρων μας
➥ Μετά από διάβημα του Ισραήλ στον Άλεξ Ρόντο, σύμβουλο εξ απορρήτων του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ότι το λογισμικό είναι ρωσικό και δεν πρέπει να γίνει το έργο
Στημένες οι κατηγορίες εναντίον εκείνων που παρήγγειλαν το σύστημα 
Αθωώθηκαν όλοι, μετά από ανακρίσεις τεσσάρων χρόνων, με αμετάκλητο απαλλακτικό βούλευμα

Μεγάλη αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει σε κύκλους πρώην πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων της ΕΥΠ με αφορμή τη σύλληψη – ομηρία των δύο στρατιωτικών μας από τους Τούρκους αλλά και την αποκάλυψη αρχικά από τον Δήμο Βερύκιο και επιβεβαιώθηκε από τον Πρέσβη ε.τ. και πρώην Διοικητή της ΕΥΠ κ. Ιωάννη Κοραντή και στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» στο Kontra Channel ότι, εάν η ΕΥΠ είχε ενεργοποιήσει το σύστημα δορυφορικής παρακολούθησης (GIS) των συνόρων μας που είχε προμηθευτεί με συγχρηματοδότηση από την Ε.Ε. (συνολικής αξίας περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτούμενου κατά 75%) επί κυβέρνησης Κ. Καραμανλή αλλά απένταξε και έβαλε τελικά σε αχρηστία στις αποθήκες στα υπόγεια της υπηρεσίας η επόμενη κυβέρνηση του Γ. Α. Παπανδρέου, - με απόφαση από 23/9/2010 του κ.Μ. Χρυσοχοίδη που μόλις είχε αναλάβει Υπουργός Οικονομίας - Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας- τότε η υπόθεση πιθανόν θα είχε άλλη εξέλιξη από την σημερινή δραματική για τους δύο στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους αλλά και τις διεθνείς πολιτικές – διπλωματικές και στρατιωτικές παρενέργειες για τη χώρα μας.

Επειδή γίναμε αποδέκτες διάφορων απόψεων και σχολίων ερευνήσαμε ενδελεχώς το θέμα και σας αποκαλύπτουμε όλες τις φανερές και κρυφές πτυχές της συγκλονιστικής αυτής υπόθεσης .

Η ιστορία έχει λοιπόν ως εξής:

Η ΕΥΠ προσπάθησε μέσω των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ (για πρώτη φορά στην ιστορία της) να προμηθευτεί το λεγόμενο «Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών Διασυνοριακής Ασφάλειας κατά την Μετακίνηση Ανθρώπων και Αγαθών» (το περίφημο "GIS" δορυφορικό σύστημα επιτήρησης των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων μας).

Το συγκεκριμένο έργο που η υλοποίησή του ξεκίνησε το 2005 (επί διοικήσεως Ι. Κοραντή και Υπουργών διαδοχικά Βουλγαράκη, Πολύδωρα και Παυλόπουλου ) είχε ανατεθεί σε κοινοπραξία εταιρειών («Πλανητική» ΑΕ και “Pansystems” AE) μετά από δημόσιο διεθνή διαγωνισμό και με την υποχρέωση να παραδώσουν ολοκληρωμένο το έργο αρχικά έως την 31/12/2008 και στη συνέχεια -με τροποποιητική σύμβαση- στις 30/09/2009.


Από τέλη του 2009 όμως, αρχίζουν και τα… περίεργα, με υπουργό Προστασίας του Πολίτη πλέον τον Μ. Χρυσοχοΐδη επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου.

Παρότι στην παρουσίαση του έργου που έγινε στην νέα ηγεσία της υπηρεσίας (Κ. Μπίκα και Φ. Παπαγεωργίου) αυτή εξέφρασε το θαυμασμό της γι αυτό, λίγες μέρες μετά η κυβέρνηση ΓΑΠ – Χρυσοχοίδη και η διοίκηση Μπίκα αποφάσισαν προς έκπληξη όλων να προχωρήσει η υπηρεσία στην απένταξή του έργου, όχι γιατί είχε διαπιστωθεί κάτι το σκανδαλώδες στην προμήθειά του (άλλωστε κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν κατηγορήθηκε για κάτι τέτοιο), αλλά επειδή το επέβαλαν άλλοι λόγοι, που είχαν να κάνουν με κεντρικές γεωστρατηγικές επιλογές της τότε κυβέρνησης. Οι «κακές» γλώσσες λένε ότι αυτό έγινε λόγω του ότι η εταιρεία προμηθεύτηκε το λογισμικό του συστήματος από την Ρωσία.

Το σύστημα GIS, αν και αγοράστηκε λοιπόν από την ΕΥΠ, δυστυχώς δεν λειτούργησε ποτέ.

Αναλυτικότερα, λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία παραλαβής του Έργου, η Ομάδα Διοίκησης Έργου (Επιτροπή παραλαβής), είχε συμφωνήσει για την προσωρινή παραλαβή του στις 28/8/2009, επί διοικήσεως Δ. Παπαγγελόπουλου (νυν Αν. Υπουργός Δικαιοσύνης), έχοντας διαπιστώσει ότι είχαν ολοκληρωθεί και οι δυο τελευταίες φάσεις του, η Β΄ και η Γ΄. Στις 8/12/2009, όμως, με εντολή του νέου διοικητή της ΕΥΠ, Κ. Μπίκα, συγκροτήθηκε παρανόμως (όπως αποφάσισε και το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών) νέα «ομάδα εργασίας», η οποία στο σχετικό της πόρισμα (το οποίο συνέταξε εντός 3 ημερών!!!) επικαλούμενη δήθεν ορισμένες ελλείψεις (απουσία δήθεν κάποιων γεωγραφικών στοιχείων κλπ)- ανέφερε ότι το έργο δεν ήταν ολοκληρωμένο, προκειμένου να παραληφθεί οριστικώς, ώστε να καταβληθούν και τα υπόλοιπα χρήματα στις προαναφερόμενες εταιρείες.


Όπως ήταν αναμενόμενο, οι εταιρείες προσέφυγαν στην ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία παρά τα στοιχεία που είχε παρουσιάσει η πλευρά της ΕΥΠ τις δικαίωσε, με το σκεπτικό ότι δεν ήταν σύννομη η απόφαση της τότε διοίκησης της ΕΥΠ να τις κηρύξει έκπτωτες, με βάση μια εισήγηση - γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Προσωπικού-Οικονομικού της Υπηρεσίας. Το Δικαστήριο (απόφαση 2187/2012 Διοικητικού Εφετείου Αθηνών) αναγκάζει πλέον τη διοίκηση της ΕΥΠ να προχωρήσει στην ανασυγκρότηση της Επιτροπής Διενέργειας του Διαγωνισμού και να ζητήσει εκ νέου τη γνωμοδότηση σχετικά με το ζήτημα της έκπτωσης της αναδόχου εταιρείας.

Να σημειωθεί ότι ο Νομικός Σύμβουλος της ΕΥΠ ήταν αρνητικός, όταν ετέθη για πρώτη φορά ζήτημα καταγγελίας της σύμβασης. Αξιόπιστες πηγές τονίζουν στο «ΠΑΡΟΝ» ότι δεν ελήφθησαν καν υπόψη οι ενστάσεις του, διότι είχε ληφθεί απόφαση σε πολιτικό επίπεδο να μην ολοκληρωθεί και να μη χρησιμοποιηθεί ποτέ αυτό το έργο.
Οι λόγοι; Ο κόσμος των πρακτόρων βοά ότι υπήρξαν έξωθεν πιέσεις, επειδή το λογισμικό λειτουργίας των ηλεκτρονικών συστημάτων ήταν ρωσικής προέλευσης και δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση η ΕΥΠ να «ερωτοτροπεί» με τέτοια ανοίγματα προς τα ρωσικά συμφέροντα!


Η κατάθεση του κ. Αλεξ Ρόντου, πρώην συμβούλου του κ. Γ. Α. Παπανδρέου στον 3ο Τακτικό Ανακριτή Αθηνών κ. Δημ. Φούκα είναι εξόχως αποκαλυπτική για τα ανωτέρω φέρνοντας και νέες συγκλονιστικές αναταράξεις στην όλη υπόθεση…
Ο κ. Ρόντος κατέθεσε ότι με την αλλαγή της κυβέρνησης το 2009 τον πλησίασαν Ισραηλινοί πράκτορες οι οποίοι του ζήτησαν να παρέμβει ώστε να αλλάξει προμηθευτή το GIS της Ε.Υ.Π. λόγω του ότι διέθετε… ρώσικο λογισμικό!!! Αυτός, σύμφωνα με την κατάθεσή του, αφού ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου μετέφερε το αίτημα στον τότε Υπ. ΠΡΟ.ΠΟ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη και ω! του θαύματος το σύστημα που ήδη είχε παραδοθεί στην ΕΥΠ έπρεπε να εμφανιστεί ως άχρηστο… Τότε, η διοίκηση που είχε τοποθετήσει η κυβέρνηση Παπανδρέου (Κ. Μπίκας – Φ. Παπαγεωργίου – Χρ, Τσαντρίζος) από εκεί που είχε εκφράσει τον θαυμασμό της κατά την παρουσίαση του συστήματος από την επιτροπή παραλαβής, σε συνεργασία με συνδικαλιστές (Θεόδωρο Σπατιώτη, Βασίλη Δρακακάκη κά) και υπηρεσιακά στελέχη (Ανδρέα Λάδη και Γεώργιο Μαρινάκη) ανέλαβε το «συμβόλαιο» εκτέλεσης του συστήματος και απένταξής του από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα, ασκώντας μάλιστα bullying και εκβιασμούς σε μέλη των επιτροπών, καταγγελίες οι οποίες είχαν αποσταλεί στον κ. Χρυσοχοίδη και περιλαμβάνονται και στη δικογραφία της υπόθεσης…
Να σημειωθεί ότι ο Θ. Σπατιώτης είναι υπόδικος για το σκέλος εκείνο της υπόθεσης «Πυθία» που έχει να κάνει με τη διαρροή απορρήτων εγγράφων της υπηρεσίας που αφορούσαν τον τότε Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή προς συγκεκριμένο πολιτικό της άμεσης επιρροής του Γ. Παπανδρέου, ενώ ο Β. Δρακακάκης δικάζεται σήμερα στο Εφετείο Κακουργημάτων για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης – δουλεμπόριο (η περιβόητη υπόθεση του «Νικήτα» της ΕΥΠ).

Η διαδικασία ακύρωσης του έργου που είχε παραπεμφθεί εν τω μεταξύ (το Καλοκαίρι του 2010) προς «έλεγχο» στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρο Ρακιντζή, αφού πρώτα η πολιτική και φυσική ηγεσία της Υπηρεσίας είχε αποφασίσει την απένταξη του Έργου (Δεκέμβρης 2009), ενώ πυροδότησε και την έντονη κοινοβουλευτική αντιπαράθεση μεταξύ των τότε πρώην και εν ενεργεία υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Δημόσιας Τάξης αλλά και του ίδιου του κ. Κοραντή, χωρίς ωστόσο να χυθεί ποτέ «άπλετο φως» στην υπόθεση. Το πόρισμα Ρακιντζή επέρριπτε βέβαια κάποιες διαδικαστικές παρατυπίες στην διοίκηση και στα στελέχη της ΕΥΠ και της Κοινωνίας της Πληροφορίας επί Ν.Δ., με αποτέλεσμα να κινηθεί ποινική και διοικητική διαδικασία αναζήτησης ευθυνών σε διάφορα επίπεδα εντός και εκτός ΕΥΠ.


Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, π.χ. ότι οι έξι υπάλληλοι της Αρχής Πληρωμών του υπουργείου Ανάπτυξης, που είχαν στιγματιστεί στο πόρισμα αυτό, τελικά αθωώθηκαν στο πλαίσιο της ΕΔΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε από την υπηρεσία τους. Οι δε Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης του κ. Ρακιντζή δεν εξέτασαν κανέναν από τους 14 συνολικά εμπλεκόμενους της ΕΥΠ και αρκέστηκαν στις καταθέσεις δύο μόνο στελεχών της υπηρεσίας «επιρροής» Χρυσοχοϊδη-Μπίκα (Α. Λάδη και Γ. Μαρινάκη), οι οποίοι μάλιστα επιβραβεύτηκαν με το αξίωμα του Διευθυντή για τις προσφερθείσες «υπηρεσίες» τους …
Να σημειωθεί ότι κατά των δύο αυτών στελεχών υπεβλήθη μήνυση από τα στελέχη της επιτροπής παραλαβής του έργου και το Δεκέμβρη του 2015 οι δύο υπάλληλοι προκειμένου να μην καταδικαστούν αναγκάστηκαν να ζητήσουν συγγνώμη από τα 5 στελέχη της επιτροπής και να καταθέσουν ενώπιον του Δικαστηρίου ότι τα 5 στελέχη είχαν εκτελέσει στο ακέραιο τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα... Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι οι 5 μηνυτές – στελέχη της ΕΥΠ δέχτηκαν έντονες πιέσεις από τη σημερινή διοίκηση της ΕΥΠ να δεχτούν επ ακροατηρίω τη συγγνώμη των 2 διευθυντικών στελεχών της υπηρεσίας…

Η όλη υπόθεση πήρε λοιπόν το δρόμο της Δικαιοσύνης με κατηγορούμενους 20 στελέχη της ΕΥΠ και της Κοινωνίας της Πληροφορίας (μεταξύ αυτών ο τότε διοικητής της ΕΥΠ Ι. Κοραντής, οι τότε υποδιοικητές Σ. Τσιτσιμπής και Π. Αλυφαντής (γέννημα θρέμμα και οι δύο της Υπηρεσίας) και ο υπεύθυνος Έργου προϊστάμενος Δ/νσης Κατασκοπίας Κ. Αγγελάκης και ο επικεφαλής των Ειδικών Επιχειρήσεων της Αντικατασκοπίας Αθ. Χαϊκάλης) για απόπειρα απάτης σε βάρος των συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και του Δημοσίου επειδή λέει το Έργο αυτό δεν ενέπιπτε στις αρμοδιότητες της ΕΥΠ!


Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας για την απόφαση αυτή στηρίχθηκαν στην προφορική γνώμη του Νομικού Συμβούλου του Υπουργείου. Δηλαδή το επιχείρημα της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της υπηρεσίας επί ΓΑΠ ήταν ότι αυτό το Έργο δεν εντασσόταν στις αρμοδιότητες της ΕΥΠ επιχείρημα φυσικά εντελώς αστήρικτο, καθότι όπως προαναφέραμε αυτό το σύστημα είχε προσωρινά παραληφθεί επί υπουργίας Πρ. Παυλόπουλου, ο οποίος ήταν αυτός που είχε φέρει τον Μάρτιο του 2008, το νόμο 3649/2008 (περί ΕΥΠ) στην Βουλή, το νόμο που περιέγραφε και τις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας!
Ήταν δυνατόν ο κ. Παυλόπουλος να μην ήξερε τι ανάγεται και τι όχι στην αρμοδιότητα της ΕΥΠ και να το ήξερε καλύτερα ο Νομικός Σύμβουλος του Κράτους που μάλιστα είχε τοποθετηθεί στο Υπουργείο επί Παυλόπουλου; Και κάποιοι διερωτώνται γιατί ο κ. ΝΣΚ δεν εξέφρασε τις όποιες αντιρρήσεις του επί προηγούμενης κυβερνήσεως;

Μετά λοιπόν από 4 χρόνια δικαστικών περιπετειών, ανακρίσεων και ερευνών εκδόθηκε αμετάκλητο απαλλακτικό Βούλευμα από την Δικαιοσύνη, για όλους τους εμπλεκόμενους κατηγορούμενους, το οποίο με τα όσα αναφέρει εκθέτει, πλέον, ανεπανόρθωτα την τότε πολιτική και φυσική ηγεσία της Ε.Υ.Π., (δηλαδή τους Μ. Χρυσοχοίδη, Χρ. Παπουτσή, Κ. Μπίκα Φ. Παπαγεωργίου και Χρ. Τσαντρίζο).


Στις 15/7/2014 το Δικαστικό Συμβούλιο Εφετών Αθηνών εξέδωσε το υπ´ αριθμ. 1246/2014 Βούλευμα το οποίο αποτελέιται από 140 σελίδες, μετά από πρόταση που υπέβαλλε στο Συμβούλιο ο Αντεισαγγελέας Εφετών κ. Πούλιος Π. και έρευνα που διεξήγαγε ο Ειδικός Ανακριτής κ. Χρ. Παπακώστας, ενώ η Πραγματογνωμοσύνη που διέταξε το Συμβούλιο Εφετών και το Πόρισμα - Σύνοψή της εγκολπώθηκε αυτούσια στο Βούλευμα, διήρκεσε 5 μήνες και αποτελείται από περίπου 400 σελίδες...

Ο Πραγματογνώμονας έπρεπε να ερευνήσει τα εξής ερωτήματα του Συμβουλίου Εφετών:

α) Να αποφανθεί με ακρίβεια και αιτιολογημένα με έγγραφη γνωμοδότησή του σχετικά με το έργο που η ανάδοχος ένωση εταιρειών είχε εκτελέσει με βάση τα προβλεπόμενα στην ανωτέρω αναφερομένη με αριθμό 750/2008 (και την τροποποιητική αυτής) σύμβαση, κατά τον ανωτέρω χρόνο προσωρινής παραλαβής αυτού (28/8/2009), αλλά και κατά το χρόνο που τελικά κηρύχθηκε έκπτωτη η ανάδοχος ένωση εταιρειών (16/5/2011· να περιγράφει με ακρίβεια η εκπλήρωση κάθε φάσης του έργου όπως περιγράφεται στην ανωτέρω σύμβαση).

β) Να αποφανθεί με ακρίβεια και αιτιολογημένα με έγγραφη γνωμοδότησή του σχετικά με την αξία του έργου (ήτοι του παραδοθέντος από την ανάδοχο ένωση εταιρειών εξοπλισμού - λογισμικού — υπηρεσιών).

γ) Να αποφανθεί με ακρίβεια και αιτιολογημένα με έγγραφη γνωμοδότησή του σχετικά τη λειτουργικότητα του έργου, αν δηλαδή μπορεί αυτό να χρησιμοποιηθεί για το σκοπό που παραδόθηκε ή για άλλους σκοπούς της ανωτέρω Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με αυτά διαπιστώνεται ότι κατά το χρόνο παραλαβής του συστήματος το σύστημα βρισκόταν σε πλήρη λειτουργία, είχε εγκατασταθεί το σύνολο του εξοπλισμού, μπορούσε να επιτελέσει το σκοπό για τον οποίο αγοράστηκε εφόσον επικαιροποιηθεί και αποκατασταθεί η λειτουργία στοιχείων του τα οποία εμφάνισαν βλάβη μετά τη διακοπή της εκτέλεσης του έργου (;;;), μπορεί να αξιοποιηθεί και σε αρκετές άλλες εφαρμογές(!!!) και ότι η αξία και το τίμημα για την προμήθειά του θεωρείται, ακόμα και σήμερα, εύλογο έως χαμηλό για το αντικείμενο και το εύρος του έργου και εντός των πλαισίων της αγοράς…


Πιο αναλυτικά το Βούλευμα αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«… Δ. Κατά την διάρκεια της συμπληρωματικής κυρίας ανακρίσεως, διενεργήθη από τον, ορισθέντα με την υπ' αριθ. πρωτ. 503/2013 Διάταξη Διενεργείας Πραγματογνωμοσύνης και Διορισμού Πραγματογνώμονα του Ανακριτή του Ν. 4022/2011 Ειδικού Τμήματος Πλημμελειοδικών Αθηνών, πραγματογνώμονα Θανασούλα Αγγελο του Γεωργίου, προγραμματιστή Η/Υ, Αναλυτή συστημάτων - Ειδικό Ασφαλείας πληροφοριακών συστημάτων και δικτύων , πραγματογνωμοσύνη, περί των ως άνω, τεθέντων με το υπ' αριθ. 2334/2013 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών θεμάτων, κατετέθη δε από τον ως άνω διορισθέντα πραγματογνώμονα, περί της υπ' αυτού, κατά τα ανωτέρω, διενεργηθείσης πραγματογνωμοσύνης, η από 23/5/2014 έκθεση τεχνικού ελέγχου - πραγματογνωμοσύνης αυτού, στην οποία, εκτός των άλλων, αναφέρονται τα ακόλουθα;

1) Κατά τον χρόνο της προσωρινής παραλαβής του συστήματος (28/8/2009), το σύστημα είχε παραδοθεί και όλα του τα συστατικά στοιχεία ευρίσκοντο σε λειτουργία. … Στο επόμενο χρονικό διάστημα συνεχίστηκε να εξελίσσεται η επιχειρησιακή προσαρμογή του συστήματος από το προσωπικό της Υπηρεσίας με τη συνδρομή της αναδόχου με στόχο την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας, η οποία όμως ουδέποτε πραγματοποιήθηκε, καθώς το έργο διεκόπη τον Δεκέμβριο του 2009. Έκτοτε, όπως προκύπτει από τα δεδομένα που εξετάσθηκαν, ουδεμία περαιτέρω εργασία εκτελέσθηκε μέχρι και το χρόνο που τελικά κηρύχθηκε έκπτωτη η ανάδοχος ένωση εταιρειών.

2) Σχετικά με την αξία του έργου, κατά τη διενέργεια της πραγματογνωμοσύνης… Ο έλεγχος αυτός οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, η αξία του παραδοθέντος έργου, όπως πιο αναλυτικά τεκμηριώνεται στη συνέχεια, ανέρχεται σε ποσό της τάξης του 1.300.000,00 Ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, τίμημα που Θεωρείται εύλογο για το αντικείμενο και το εύρος του έργου και εντός των πλαισίων της αγοράς.

3) Το σύστημα μπορεί να επιτελέσει τον σκοπό για τον οποίο αγοράστηκε, εφ' όσον επικαιροποιηθεί και αποκατασταθεί η λειτουργία στοιχείων του, τα οποία εμφάνισαν βλάβη μετά τη διακοπή της εκτέλεσης του έργου. Επίσης, μπορεί να αξιοποιηθεί και σε αρκετές άλλες εφαρμογές, όπως, ενδεικτικά, εφαρμογές ανάπτυξης και λεπουργίας βάσεων χωρικών δεδομένων, υπηρεσιών web, συστημάτων γεωγραφικών πληροφοριών, καθώς και αρκετές ακόμη που αναφέρονται στη συνέχεια.

Αναλυτικότερα:

Α. Έργο που εκτελέσθηκε: Κατά τις αυτοψίες που διενεργήθηκαν διαπιστώθηκε, ότι έχει παραδοθεί η μελέτη εφαρμογής (φάση Α' του έργου), καθώς και το σύνολο του εξοπλισμού και του τυποποιημένου λογισμικού που προβλεπόταν στη σύμβαση, ο οποίος είχε εγκατασταθεί και τεθεί σε λειτουργία στο χώρο της Υπηρεσίας (φάση B’ του έργου). Διαπιστώθηκε ότι, για ορισμένα στοιχεία του εξοπλισμού και του τυποποιημένου λογισμικού είχαν παραδοθεί νεώτερες εκδόσεις από τις προβλεπόμενες στη σύμβαση, … Τέλος, σημειώνεται ότι το έργο διεκόπη τον Δεκέμβριο του 2009, δεν τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία (φάση Ζ' του έργου) και ουδέποτε έγινε η οριστική παραλαβή του.

Β. Αξία του έργου. Σχετικά με την αξία του έργου, σημειώνεται ότι το συμβατικό τίμημα ανερχόταν σε 1.330.173,78 ευρώ, προ ΦΠΑ. … Ο έλεγχος αυτός οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι, το συνολικό τίμημα ήταν εύλογο και δίκαιο, εντός των πλαισίων της αγοράς.

Η αξία των έτοιμων πακέτων λογισμικού ανέρχεται στο ποσό των 710.823,98 Ευρώ, το οποίο αφορά άδειες χρήσης τυποποιημένου λογισμικού και είναι εύλογο για τις απαιτήσεις και τις προδιαγραφές του συγκεκριμένου έργου. Σημειώνεται ότι, ορισμένα στοιχεία, τόσο του εξοπλισμού όσο και του λογισμικού, έχουν παραδοθεί σε νεώτερες εκδόσεις των προβλεπομένων στη διακήρυξη και τη σύμβαση, γεγονός που μετατοπίζει το χρόνο απαξίωσής τους. …

… Κατόπιν των ανωτέρω, η συνολική αξία του εκτελεσμένου έργου εκτιμάται σε ποσό της τάξης του 1.300.000 Ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι, ενώ η εμπορική αξία του εξοπλισμού και του έτοιμου λογισμικού μειώνεται με το χρόνο, η πρόβλεψη χρήσης των πλέον σύγχρονων εκδόσεων υλικού και λογισμικού, καθώς και το εύρος των υπηρεσιών εγκατάστασης, ανάπτυξης λογισμικού, κ.λπ., καθιστά το συνολικό τίμημα για το έργο, ακόμα και σήμερα, εύλογο έως χαμηλό.


Γ. Λειτουργικότητα του έργου.

1) Λειτουργικότητα του έργου για τον σκοπό που παραδόθηκε:

Κατά την διενέργεια της πραγματογνωμοσύνης διαπιστώθηκε ότι, το σύστημα μπορεί να επιτελέσει το σκοπό, για τον οποίο έγινε η προμήθειά του.

2) Λειτουργικότητα του έργου για άλλους σκοπούς της υπηρεσίας:

Από την πραγματογνωμοσύνη διαπιστώνεται ότι, το έργο είναι λειτουργικό, για όλες τις εφαρμογές που απαιτούν εξοπλισμό και λογισμικό γενικής χρήσης, όπως, ενδεικτικά, οι ακόλουθες: διαχείριση δικτυακού μητρώου χρηστών, διάθεση δικτυακού αποθηκευτικού χώρου, ανάπτυξη και παραγωγική λειτουργία εφαρμογών διαχείρισης βάσεων δεδομένων με δυνατότητα διαχείρισης χωρικών δεδομένων, ανάπτυξη και παραγωγική λειτουργία εφαρμογών συστημάτων διαχείρισης και απεικόνισης γεωγραφικών πληροφοριών (GSS), ανάπτυξη και παραγωγική διάθεση ιστοσελίδων, εφαρμογών και υπηρεσιών web, καθώς και συνδυασμός των ανωτέρω.

Οι υποδομές υλικού και λογισμικού, που έχουν αγοραστεί, υποστηρίζουν την διάθεση στον τελικό χρήστη των υπηρεσιών που αφορούν διαδίκτυο και χωρικά δεδομένα, σε περιβάλλοντα υπολογιστών γραφείου, καθώς και φορητών συσκευών (smartphones, tablets)».

Επί πλέον, κατά την διενεργηθείσα συμπληρωματική κυρία ανάκριση, επισυνάφθηκε στην παρούσα δικογραφία, το πρακτικό συνεδριάσεων 1ης – 16ης /10/2013 της, ανασυγκροτηθείσης δυνάμει της υπ’ αριθ. πρωτ. 688/6/950581/Σχ. 165/11-1-2013/ΕΎ.Π./Ζ740 Αποφάσεως του Διοικητού της Ε.Υ.Π., Επιτροπής Διενεργείας και Αξιολόγησης των Αποτελεσμάτων του Διαγωνισμού για το Έργο “Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών Διασυνοριακής Ασφάλειας κατά τη Μετακίνηση Ανθρώπων και Αγαθών», από το οποίο προκύπτει ότι, η ανωτέρω επιτροπή γνωμοδότησε, κατά πλειοψηφία, κατά της έκπτωσης της προμηθεύτριας ένωσης των εταιρειών ΠΛΑΝΗΤΙΚΗ ΑΕ και PANSYSTEMS SA.

Από τις ανωτέρω εκθέσεις και ιδίως, από το περιεχόμενο της από 23/5/2014 εκθέσεως τεχνικού ελέγχου - πραγματογνωμοσύνης του πραγματογνώμονος , που όρισε το δικαστήριο, Θανασούλα Αγγέλου, με το περιεχόμενο της οποίας συμφωνεί η από 27/5/2014 Έκθεση Παρατηρήσεων των τεχνικών συμβούλων Βασιλείου Βεσκούκη και Αναστασίου Κουτουμάνου, και τα συμπεράσματα της οποίας δεν αναιρούνται από το περιεχόμενο της από 6/6/2014 εκθέσεως πραγματογνωμοσύνης του διορισθέντος από το Δημόσιο τεχνικού συμβούλου Σταύρου Νικολόπουλου, προκύπτει ότι:
α) το σύστημα, το οποίο αποτελούσε το αντικείμενο της υπ' αριθ. 750/19-5-2008 συμβάσεως προμήθειας, κατά τον χρόνο της προσωρινής παραλαβής του (28/8/2009), είχε παραδοθεί στην ΕΥΠ και όλα τα συστατικά του στοιχεία ευρίσκοντο σε λειτουργία, είχε δε εγκατασταθεί το σύνολο του εξοπλισμού και του απαιτουμένου λογισμικού και είχαν παρασχεθεί υπηρεσίες ολοκλήρωσης και ανάπτυξης του λογισμικού, καταχωρήσεως χωρικών δεδομένων, εκπαιδεύσεως και δοκιμών, είχαν δε εκτελεσθεί εργασίες σε όλες τις φάσεις του έργου, εκτός της παραγωγικής λειτουργίας (Ζ' Φάση),
β) της αξίας του παραδοθέντος έργου εκτιμωμένης στο ποσό των 1.300.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, το τίμημα αυτού κρίνεται, εν όψει του αντικειμένου και του εύρους του έργου, ως εύλογο και δίκαιο, η αξία δε του εξοπλισμού και των υπηρεσιών που παρεδόθησαν από την ανάδοχο ένωση εταιρειών «ΠΛΑΝΗΤΙΚΗ Α.Ε.- PANSYSTEMS Α.Ε.» στην ΕΥΠ, αντιστοιχεί σε μεγάλο ποσοστό της συνολικής αξίας του έργου και υπερκαλύπτει το ποσό των 665.086,89 ευρώ, κατά το οποίο φέρεται, ότι έχει ζημιωθεί το Ελληνικό Δημόσιο,
γ) το έργο που επέβλεψε η Ομάδα Διοίκησης Έργου εκτελέσθηκε στο σύνολό του, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την σύμβαση προμήθειας, μέχρι την διακοπή της λειτουργίας του συστήματος, περί τα τέλη του έτους 2009, και
δ) το σύστημα δύναται να επιτελέσει τον σκοπό, για τον οποίο έγινε η προμήθειά του και επί πλέον, δύναται να αξιοποιηθεί και σε άλλες χρήσεις…»!

Αξιόπιστες πηγές μας αναφέρουν ότι οι τεχνικοί της υπηρεσίας που μετείχαν στο πρόγραμμα αυτό και εργάζονταν στην εξέλιξη του συστήματος είχαν ήδη αναπτύξει εφαρμογές και τεχνολογίες live μετάδοσης δεδομένων από διάφορες πηγές όπως δορυφόρους κλπ, γιατί το σύστημα είχε τη δυνατότητα να προσαρμόζει νέα συστήματα επάνω του. Ήταν όπως μας ανέφεραν ένα πλήρως “flexible” σύστημα και η πλατφόρμα του μπορούσε να δέχεται όλων των ειδών τα δεδομένα.

Επιπλέον, θα μπορούσε να είχε δώσει πλήρη απεικόνιση του επίμαχου συμβάντος στον Έβρο ή ακόμη και να είχε προειδοποιήσει έγκαιρα για την δεδομένη κατάσταση…

Σημειωτέον ότι η κοινοπραξία, που προμήθευσε την ΕΥΠ με το υπόψη δορυφορικό σύστημα επιτήρησης των συνόρων και της οποίας το σύστημα απεντάχθηκε επί υπουργίας Χρυσοχοΐδη και διοίκησης Μπίκα, απαιτεί τώρα δικαστικώς από το Δημόσιο τα χρήματά της…


Κατόπιν όλων των ανωτέρω κάποιος καλόπιστα θα ρωτήσει: Και τώρα τι γίνεται; Δεν θα πληρώσει κανείς;

Οι ελληνικές Υπηρεσίες καθοδηγούνται στις ενέργειές τους σύμφωνα με «οδηγίες», που δίδονται από εξωθεσμικούς παράγοντες;

Πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθεροι και ατιμώρητοι και να απολαμβάνουν υψηλότατων αξιωμάτων, αυτοί που σχεδίασαν και εκτέλεσαν τις συγκεκριμένες ενέργειες εις βάρος των συμφερόντων της Πολιτείας;.

Ποιοί και πότε θα κληθούν να απολογηθούν για τις αποφάσεις τους και τις ενέργειες τους, που εξέθεσαν και συνεχίζουν να εκθέτουν σε πλείστους όσους κινδύνους (μη ελεγχόμενους πλέον) τους πολίτες;

Ποιός και πώς θα προχωρήσει σε μια γενναία έμπρακτη ομολογία συγνώμης από πλευράς Πολιτείας και αποκατάστασης όλων εκείνων που σπιλώθηκαν και διαπομπεύθηκαν αδίκως δημόσια και ζημιώθηκαν επαγγελματικά, οικονομικά, ηθικά και ψυχικά από το κατασκευασμένο αυτό σκάνδαλο και τη διαφαινόμενη σκευωρία;


Τέλος το κυριότερο: ποιοί φέρουν την ευθύνη, που η Ε.Υ.Π. και η χώρα στερήθηκε ένα πολύτιμο εργαλείο προηγμένης τεχνολογίας, τη στιγμή που η Πατρίδα μας έχει κατακλυσθεί από παράτυπους μετανάστες και εμπορεύματα;
Ποιος θα κάνει τον απολογισμό της τεράστιας εθνικής ζημίας που υπέστη η χώρα, από την μη λειτουργία του συγκεκριμένου συστήματος;

Εφημερίδα "Το Παρόν της Κυριακής"

Για να ενημερωθείτε ακόμη περισσότερο, διαβάστε σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει επί σειρά ετών και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα ίσως όχι για την ανικανότητα, αλλά για την σκοπιμότητα κάποιων να διαλύσουν την ασφάλεια της χώρας...

Ι. Κοραντής: «Ένα σύστημα δορυφορικού ελέγχου που θα “έκανε παπάδες” ρημάζει στις αποθήκες της ΕΥΠ!»
https://kostasxan.blogspot.gr/2018/03/blog-post_229.html  

Διασυνοριακός έλεγχος από την ΕΥΠ με δορυφορικό σύστημα

Στην Ελλάδα των σκανδάλων, όλα είναι δυνατά
Η κομματική καμαρίλα εμπόδισε σκανδαλωδώς τον διασυνοριακό έλεγχο της χώρας από την ΕΥΠ

Με εγκληματικές εθνικά αποφάσεις άφησαν ακάλυπτα τα σύνορα της χώρας

Αφού διέλυσαν την ασφάλεια της χώρας, τώρα σφυρίζουν αδιάφορα
https://kostasxan.blogspot.gr/2015/12/blog-post_921.html





Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Αυτά είναι φοβερά! Συνιστούν έγκλημα εθνικό. Είναι Εσχάτη Προδοσία! Οι υπεύθυνοι ξενόδουλοι νενέκοι πρέπει να πληρώσουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]