Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ερντογάν ζητά να διδάσκεται η οθωμανική γλώσσα στα τουρκικά σχολεία


Σπάει σταθερά και μεθοδικά πλέον κάθε δεσμό με την παλιά κοσμική-κεμαλική Τουρκία ο Tayyip Erdogan, που δήλωσε ότι επιθυμεί να διδάσκεται στα τουρκικά σχολεία η οθωμανική γλώσσα, προσθέτοντας μάλιστα ότι στο όνομα της «γλωσσικής επανάστασης τα τουρκικά μας δέχθηκαν επίθεση από ανιαρές και άψυχες λέξεις».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επισήμανε ακόμα ότι «επιχειρείται η αποδυνάμωση του δεσμού του έθνους μας με τον ιστορικό πολιτισμό του», μιλώντας σε συγκρότημα σχολείων κοντά στο προεδρικό μέγαρο, όπως μετέδωσε η Hurriyet.

Να σημειωθεί ότι η οθωμανική γλώσσα είναι παλιότερη μορφή της τουρκικής γλώσσας, η οποία χρησιμοποιούσε το αραβικό αλφάβητο και δανειζόταν λέξεις από τα αραβικά και τα περσικά. Η συγκεκριμένη γλωσσική μορφή καταργήθηκε στα πλαίσια των πολιτισμικών μεταρρυθμίσεων που επέβαλε ο θεμελιωτής του τουρκικού κράτους, Mustafa Kemal Ataturk, για τον εκσυγχρονισμό της χώρας στα πρότυπα των δυτικών ευρωπαϊκών χωρών, όπου μεταξύ άλλων, υιοθετήθηκε και το λατινικό αλφάβητο.

«Ο δεσμός μας με την ιστορία έχει κοπεί», τόνισε ο Tayyip Erdogan, που δείχνει ότι ο νεοθωμανισμός που προωθεί δεν συνιστά στοιχείο μόνο της εξωτερικής πολιτικής του πλέον, αλλά αποτελεί και εσωτερικό «συνεκτικό» στοιχείο της νέας Τουρκίας που φτιάχνει, στην οποία προφανώς ο υπέρτατος ρόλος θα ανήκει στον ίδιο και οι εκλογές θα γίνονται απλώς για τους διαχειριστές, όπως πρωθυπουργούς, υπουργούς κλπ.

«Αν κόψεις τη φλέβα ενός λαού από τη γλώσσα του, τότε κόβεις τους δεσμούς του με τους παππούδες του», σημείωσε ακόμα ο πρόεδρος Erdogan. «Η περίοδος που κατέστρεψε τον πλούτο της γλώσσας μας έχει παρέλθει εδώ και καιρό, αλλά πιστεύω ότι η καταστροφή συνεχίζεται. Για αυτό το λόγο πιστεύω ότι θα ήταν καλό τα οθωμανικά να διδάσκονται στα σχολεία», τόνισε.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]