Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι Τούρκοι σε ρόλο τρομοκράτη μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ


Απείλησαν και πάλι με πέντε πολεμικά πλοία το πλωτό γεωτρύπανο των Ιταλών, αναγκάζοντάς το να απομακρυνθεί!

Ρεπορτάζ Ανδρέας Κούτρας

Ως αδίστακτος τρομοκράτης που απειλεί να βυθίσει οποιοδήποτε πλοίο κινείται στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο συμπεριφέρεται ο Ταγίπ Ερντογάν. Την ίδια στιγμή Ευρωπαϊκή Ενωση και ΗΠΑ αποφεύγουν να πάρουν σαφή θέση και να καταδικάσουν τις πολεμικές ενέργειες της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, και ψελλίζουν μισόλογα, οδηγώντας την Αγκυρα στην αποθράσυνση.

Αυτό φάνηκε χθες, σε ένα εξαιρετικά σοβαρό επεισόδιο στην κυπριακή ΑΟΖ, παρόμοιο με αυτό που συνέβη πρόσφατα στα Ιμια. Τουρκικά πολεμικά πλοία επιχείρησαν να εμβολίσουν και απείλησαν να βυθίσουν το γεωτρύπανο «Saipem 12000» της ιταλικής εταιρίας ENI,όταν αυτό άρχισε να κινείται ανατολικά προσεγγίζοντας το Οικόπεδο 3 και το σημείο «Σουπιά».

Τα τουρκικά πλοία έβαλαν πλώρη κατά του γεωτρύπανου και άρχισαν να κάνουν επικίνδυνους ελιγμούς, με τον καπετάνιο να αναγκάζεται τελικά να αλλάξει πορεία και να απομακρυνθεί.

Το «Saipem 12000» είχε κάνει μία τελευταία προσπάθεια να φτάσει στον γεωτρητικό στόχο, εκμεταλλευόμενο το διάστημα μεταξύ της πρώτης τουρκικής Navtex που έληξε χθες τα μεσάνυχτα και της δεύτερης, με την οποία οι Τούρκοι δεσμεύουν σχεδόν όλο το Οικόπεδο 3 για στρατιωτικές ασκήσεις έως τις 10 Μαρτίου. Την επιθετική αυτή ενέργεια είχε προαναγγείλει ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ δηλώνοντας λίγες ώρες πριν: «Δεν θα αφήσουμε την Κύπρο να κάνει γεώτρηση».

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην κυπριακή ΑΟΖ λόγω των τουρκικών «τσαμπουκάδων» είναι ο διάλογος που δημοσιοποιήθηκε από το τουρκικό πρακτορείο Ντογκάν και αφορά την πρώτη παρεμπόδιση (9 Φεβρουαρίου) που έγινε από τα τουρκικά πλοία στο γεωτρύπανο της ENI να φτάσει στο Οικόπεδο 3 και να ξεκινήσει τη γεώτρηση.

Ο καπετάνιος του ιταλικού πλοίου μέσω ασυρμάτου απευθύνθηκε στον κυβερνήτη της τουρκικής φρεγάτας που τον παρεμπόδιζε λέγοντας: «Φύγετε από μπροστά μας, διαφορετικά θα βουλιάξουμε μαζί». Η απάντηση που πήρε ήταν: «Δεν μπορώ να ελέγξω την ταχύτητα και τη ρότα μας». Τότε ο καπετάνιος του «Saipem 12000» επανήλθε και ανταπάντησε : «Ελέγχεις και την ταχύτητά σου και τη μηχανή σου. Εγώ αυτό μπορώ να το δω καθαρά». Ωστόσο το τουρκικό πολεμικό πλοίο δεν άλλαξε τη ρότα του. Ετσι ο καπετάνιος του γεωτρύπανου της ENI αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία για να αποφύγει τη σύγκρουση και απομακρύνθηκε από την περιοχή.

Αυτό κατά κάποιον τρόπο συνέβη και χθες, όταν το «Saipem 12000» προσπάθησε να κινηθεί προς το Οικόπεδο 3. Το επεισόδιο ωστόσο κρίνεται ακόμη πιο σοβαρό, καθώς στην περιοχή έπλεαν μία ιταλική και μία γαλλική φρεγάτα, την παρουσία των οποίων αγνόησαν οι Τούρκοι.

Υστερα απ' αυτήν την εξέλιξη θεωρείται δεδομένο πως το γεωτρύπανο θα αποχωρήσει από την ΑΟΖ της Κύπρου για το Μαρόκο όπου έχει προγραμματισμένες εργασίες για τα μέσα Μαρτίου. Τον παρ' ολίγον εμβολισμό του ιταλικού πλοίου τη στιγμή που ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωναν τους Ευρωπαίους στη Σύνοδο των «26» στις Βρυξέλλες επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Βίκτωρας Παπαδόπουλος. «Δυστυχώς, μετά από κάποια πορεία το γεωτρύπανο παρενοχλήθηκε από πέντε πολεμικά τουρκικά πλοία και υπό την απειλή ο καπετάνιος αναγκάστηκε να υποχωρήσει. Το επεισόδιο ήταν ίδιο με την προηγούμενη φορά» είπε.

Εστησαν ραντάρ με θερμικές κάμερες απέναντι από τα Ιμια

Οι Τούρκοι κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να πείσουν πως ασκούν κυριαρχία στην περιοχή των Ιμίων και ότι έχουν τον έλεγχο καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου. Σε αυτό αποσκοπεί και το γεγονός ότι μετέφεραν απέναντι από τις ελληνικές βραχονησίδες κινητή μονάδα ραντάρ με θερμικές κάμερες, διαφημίζοντάς τη για να δείξουν ότι ελέγχουν την κατάσταση και πως είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Το σύστημα που τοποθέτησαν είναι ένα εποχούμενο ραντάρ Morad-1, που ανήκει στην ακτοφυλακή.

Σύμφωνα με τουρκικά ρεπορτάζ, «θα βρίσκεται στην περιοχή Bodrum της Muğla για να παρακολουθεί τις βραχονησίδες Ιμια καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Το προσωπικό της ακτοφυλακής παρακολουθεί κάθε κίνηση στις βραχονησίδες με ραντάρ και θερμικές κάμερες… Βλέπουν ακόμη και τα πουλιά». Το Morad-1 εγκαταστάθηκε σε απόσταση 5,5 χιλιομέτρων από τα Ιμια. Μάλιστα, την ημέρα του επεισοδίου με τον εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού οι Τούρκοι είχαν μιλήσει για στρατιωτικό φυλάκιο στη βραχονησίδα απέναντι από τα Ιμια και για την εγκατάσταση ραντάρ στα τουρκικά παράλια.

Δημοκρατία


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]