Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ανοίγουν θέμα και με τα χερσαία σύνορα οι Αλβανοί!


Το 2008 η κυβέρνηση Μπερίσα ψήφισε έναν άλλο νόμο για τη διαχείριση των συνόρων, ο οποίος κατήργησε όλους τους προηγούμενους νόμους

Προ ημερών είχαν αναφερθεί στην αμφισβήτηση εκ μέρους της Αλβανίας ακόμη και των χερσαίων συνόρων μας. Και δημοσίευσα το περιστατικό, όπου δεν επέτρεψαν την διέλευση μικρού ερευνητικού αεροσκάφους, που χαρτογραφούσε την Ήπειρο προς χρήση ερευνών για υδατάνθρακες στο χερσαίο τμήμα.

Προέβησαν τότε, Μάιο 2015, σε έντονο διάβημα στην Αθήνα ζητώντας -εκτός από την τροποποίηση του προγράμματος ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο, με τον ισχυρισμό ότι παραβιάζονται αλβανικά χωρικά ύδατα- και τους χάρτες των χερσαίων ερευνών στην Ήπειρο! Πολλοί τότε είχαν υποστηρίξει ότι πίσω από αυτήν την ενέργεια βρισκόταν η Τουρκία, δεδομένου ότι τότε είχε οξυνθεί το ζήτημα με τους Αλβανοτσάμηδες, με τον Ερντογάν να τους δέχεται… σε σύσκεψη!

Για τις αναφερόμενες έρευνες υδρογονανθράκων, ήδη από το 2011, με τους χάρτες που έδωσε στη δημοσιότητα ο τότε υπουργός Ενέργειας Γ. Μανιάτης, σχεδιάστηκαν να γίνουν σε μεγάλη έκταση πάνω από τα Γιάννενα, και τότε δεν είχε κανένα θέμα. Γι’ αυτό και η υποψία ότι πίσω από τις κινήσεις των Τιράνων βρίσκεται η Τουρκία.
Η αλβανική εφημερίδα Shekulli, με αφορμή τη σύμβαση με την Ελλάδα για τα θαλάσσια ύδατα, είχε ανοίξει τον φάκελο για όλα τα σύνορα της Αλβανίας. Και αποκάλυψε, ότι η Αλβανία σήμερα μέσω του νόμου "περί συνόρων" του 2008 δεν έχει σύνορα, επειδή δεν γίνεται καμία αναφορά-οριοθέτηση της γεωγραφικής έκτασης της χώρας!

Τι ακριβώς συμβαίνει, σύμφωνα με το δημοσίευμα: Ο νόμος του 2008 καταργεί ρητά και κάθε προηγούμενο νόμο αναφορικά με τα σύνορα της χώρας. Οι νόμοι για τα γεωγραφικά όρια, αντίστοιχα κατά τα έτη 1970, 1976 και 1980 είχαν καταργηθεί το 2001. Στο νόμο αυτού του έτους, προβλέπονταν τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Αλβανίας.

Όμως, το 2008 η κυβέρνηση Μπερίσα ψήφισε έναν άλλο νόμο για τη διαχείριση των συνόρων, ο οποίος κατήργησε όλους τους προηγούμενους νόμους. Τώρα το μόνο μέρος από όπου προκύπτουν τα όρια της Αλβανίας, είναι τα διεθνή αρχεία και οι νόμοι των γειτονικών χωρών, ανέφερε κατά λέξη το δημοσίευμα. Ο δημοσιογράφος της Shekulli ερμήνευσε την αοριστία του νόμου αυτού ως τη βάση επί της οποίας στήθηκε το σύμφωνο των θαλάσσιων υδάτων μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας, δεδομένου ότι στο νόμο αυτόν τα κυριαρχικά όρια της Αλβανίας είναι παντελώς ρευστά.

Επανέρχεται τώρα το ζήτημα του επανακαθορισμού και των χερσαίων συνόρων, με απαιτήσεις της Αλβανίας, από το 2010, όπου δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου έκαναν λόγο για αποστολή Αλβανού διπλωμάτη στην Αθήνα για να προβάλλει τις απαιτήσεις της χώρας του περί παραχώρησης ελληνικού εδάφους!

Κάτι παρόμοιο έκαναν οι Αλβανοί και με το Μαυροβούνιο, όπου σύμφωνα με δημοσίευμα της αλβανικής εφημερίδας Shqip, επέκτειναν κατά 50 μέτρα τη συνοριακή γραμμή στις περιοχές Plav και Guci, του Μαυροβουνίου. Η επέκταση αφορά μια λωρίδα γης μήκους ενός χιλιομέτρου η οποία "προσαρτήθηκε" στο αλβανικό έδαφος, με ένα τέχνασμα τουρκικής έμπνευσης, που εφαρμόζεται στον Έβρο.

Το φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Αλβανία και Μαυροβούνιο είναι η κοίτη του ποταμού Gernjcar. Οι Αλβανοί με σκαφτικά μηχανήματα αλλοίωσαν την κοίτη και επέκτειναν τη συνοριακή τους γραμμή, φτιάχνοντας αναχώματα γης (νέα σύνορα) εντός της επικράτειας του Μαυροβουνίου. Οι Τούρκοι δεν κάνουν αναχώματα στον Έβρο, διότι η μεταφορά φερτών υλών δημιουργεί νησίδες, τις οποίες ενώνουν με το τουρκικό έδαφος, και τα σύνορα της μέσης γραμμής υποχωρούν προς την πλευρά μας.

Ελπίζεται ότι ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας θα ενσκύψει με σοβαρότητα στο γεγονός ότι η Αλβανία, ακύρωσε την υπογεγραμμένη συμφωνία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Και παράλληλα, θα διερευνήσει τι ακριβώς συμβαίνει, ώστε τα Τίρανα διαρρέουν πληροφορίες περί ακύρωσης και του αντίστοιχου πρωτοκόλλου, που αφορά και τα χερσαία σύνορα (τα οποία έχουν μήκος 246.70 χλμ., αρχίζουν από τον όρμο της Φτελιάς και τελειώνουν στη λίμνη της Μεγάλης Πρέσπας).

Μακεδών
Voria




 
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Είδανε ότι είναι πολλοί "στα τέσσερα" παρέα με τον Καμμένο και πλακώσανε και οι γυφταλβανοι.. Το περιμένατε από τον Κοτζια να είναι στην παρεούλα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]