Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στα τάματα της Παναγιάς της Τήνου θέλει να βάλει χέρι η κυβέρνηση


Νέος πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και την Ιεραρχία της Εκκλησίας, με αφορμή τη τροπολογία που υπερψηφίστηκε τελικώς στη Βουλή για το Πανελλήνιο Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, που βάζει χέρι στα τάματα και την περιουσία της συγκεκριμένης εκκλησίας.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που μέσα από αυτή την τροπολογία βλέπουν την τιμωριτική διάθεση της Πολιτείας απέναντι στους Ιεράρχες όπως ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, για την στάση που τήρησαν στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο για την Μακεδονία.

Πάντως, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έστειλε επιστολή στον υπουργό Παιδείας – εκ μέρους της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου – με την οποία του ζητούσε να καταψηφιστεί η τροπολογία, κάνοντας λόγο για ωμή παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας και της αρχής της αυτοδιοίκησης της Εκκλησίας.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για να βάλει χέρι στο Ίδρυμα, ανέλυσε η Κάτια Μακρή σε ρεπορτάζ του «Star». Όπως είπε στόχος της κυβέρνησης είναι να «κρατικοποιήσει» ένα ίδρυμα με πολύ μεγάλα έσοδα και να πλήξει και να αποδυναμώσει τον Μητροπολίτη Σύρου, Τήνου και Μυκόνου, κ. Δωρόθεο, ο οποίος πρωταγωνίστησε στο συλλαλητήριο της Αθήνας για το Σκοπιανό και διάβασε την απόφαση της ιεραρχίας.

«Και επειδή ο κ. Δωρόθεος είναι αντιπρόεδρος της Ιεράς Συνόδου, με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση στέλνει ένα μήνυμα απευθείας στον Αρχιεπίσκοπο ότι τον τελευταίο λόγο τον έχει πάντα η ίδια. Η αντίδραση του κ. Ιερώνυμου ήταν σφοδρή και έπεται συνέχεια. Η Εκκλησία θα προσφύγει στο ΣτΕ για να ακυρώσει το νόμο» τόνισε δημοσιογράφος και κατέληξε:

«Δεν ξέρω πόσο θα κρατήσει ο πόλεμος με την Εκκλησία. Ξέρω ότι ο προηγούμενος υπουργός Παιδείας που έγινε στόχος της Εκκλησίας, στον ανασχηματισμό βρέθηκε σπίτι του. Θα δούμε σύντομα ποια θα είναι η τύχη του κ. Γαβρόγλου».



Η επιστολή Ιερώνυμου στον Γαβρόγλου

Για ωμή παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας και της αρχής της αυτοδιοίκησης της Εκκλησίας κάνει λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε επιστολή που έστειλε στον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου – εκ μέρους της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου – με την οποία του ζητάει να καταψηφιστεί τροπολογία 7 βουλευτών (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Ποτάμι) που αφορά αλλαγές στο Πανελλήνιο Ίδρυμα Ευαγγελίστριας Τήνου.

Στην επιστολή ο Αρχιεπίσκοπος κατηγορεί τους βουλευτές μεταξύ άλλων πως με την τροπολογία επιχειρείται να τροποποιηθεί ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος, πως προτείνεται να καταργηθεί το δικαίωμα ψήφου του μητροπολίτη Σύρου στην ψηφοφορία εκλογής Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος και ότι «καθαιρείται πραξικοματικώς η εκλεγείσα στις 10/12/2017 Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος».

Σε άλλο σημείο ο κ. Ιερώνυμος εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της Ιεράς Συνόδου διότι – όπως επισημαίνει – η προτεινόμενη τροπολογία «αναμιγνύεται ανεπίτρεπτα στη διοίκηση Ιερού Ναού και της περιουσίας του, που η Πολιτεία κατέστησε νομικό πρόσωπο δημοσίου Δικαίου για λόγους αυξημένης προστασίας του». Και προσθέτει πως «δεν είναι δυνατόν η Εκκλησία της Ελλάδος να μην γνωρίζει και να μην συναινεί σε τροποποίηση του Καταστατικού της Χάρτη, η οποία προκαλείται από την τροποποίηση του καθεστώτος του Ιερού Ιδρύματος».

Στην ίδια επιστολή ο Αρχιεπίσκοπος – ως πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου – διερωτάται πώς είναι δυνατόν βουλευτές, και μάλιστα από πολιτικούς χώρους που τάσσονται υπέρ των «διακριτών ρόλων» ή υπέρ του χωρισμού Κράτους – Εκκλησίας και της «απόλυτης θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους», να εισηγούνται μεταβολές στην καταστατική νομοθεσία της Εκκλησίας. Ταυτόχρονα δε εξάρει τη διαφορετική στάση που έχει κρατήσει για το θέμα το ΚΚΕ.

Σημειώνεται ότι η τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή στις 22 Φεβρουαρίου και κύκλοι της Εκκλησίας αναφέρουν πως η συμμετοχή της Εκκλησίας στα συλλαλητήρια υπήρξε η αιτία της συγκεκριμένης κυβερνητικής επίθεσης, και όχι μόνο, αφού αναμένονται και άλλες πολιτικές - κυβερνητικές παρεμβάσεις εις βάρος της Εκκλησίας της Ελλάδος.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Έτσι είναι.
    Άμα παριστάνεις τη γλάστρα του Γιωργάκη, των ΣαμαροΒενιζέλων και στο έσχατον της κατάντιας σου, του Τσίπρα... στο τέλος θα σε κλαδέψουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]