Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μήνυμα ΗΠΑ σε Ράμα: Εγκαταλείψτε τη διχαστική ρητορική


Να αποφύγει τις «απρόσεκτες δηλώσεις» κάλεσαν οι ΗΠΑ την Αλβανία, μετά και την απόφαση του πρωθυπουργού της χώρας Έντι Ράμα να κάνει πρόταση για έναν κοινό πρόεδρο και μια ενιαία πολιτική ασφαλείας, τόσο για την Αλβανία, όσο και για το γειτονικό Κόσοβο.

Η αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για τα σχόλια του κ. Ράμα, σημειώνοντας σε σχετική δήλωση: «Η απρόσεκτη ρητορική για την ενοποίηση δεν είναι χρήσιμη και θεωρείται επιζήμια για τις σχέσεις της Αλβανίας με τους γείτονές της. Απευθύνουμε έκκληση προς όλους τους ηγέτες να διατηρούν καλές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες και να εγκαταλείψουν τη διχαστική ρητορική του παρελθόντος».

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε ότι τα εν λόγω σχόλια του Αλβανού πρωθυπουργού «δεν βοηθούν την κατάσταση», ενώ η Σερβία εξαπέλυσε δριμεία κριτική προς τον κ. Ράμα, με την κατηγορία ότι επιδιώκει να οικοδομήσει μια «Μεγάλη Αλβανία» στην περιοχή.

Εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής, Catherine Ray, δήλωσε ότι Τίρανα ότι θα επικεντρωθούν στις μεταρρυθμίσεις για την ένταξη στην Ένωση, λέγοντας ότι τα σχόλια που θεωρούνται ως παρεμβάσεις σε άλλες χώρες δεν «βοηθούν».

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η ΕΕ υποστηρίζει τη «συμφιλίωση και την περιφερειακή συνεργασία» στα Δυτικά Βαλκάνια.

«Η ΕΕ αναμένει από όλες τις περιφέρειες να δημιουργήσουν εποικοδομητικές και συνεργατικές σχέσεις, εστιάζοντας στις μεταρρυθμίσεις τους, για να προχωρήσουν προς την πορεία ένταξης στην ΕΕ», κατέληξε.

Κι ενώ ΗΠΑ και Ε.Ε. φαίνονται να επιπλήττουν τον Έντι Ράμα για τις δηλώσεις του σχετικά με την άτυπη ένωση της Αλβανίας με το Κόσοβο, εμείς προβληματιζόμαστε ιδιαίτερα από την στάση των "συμμάχων" της Ελλάδας, οι οποίοι δεν φαίνονται να συγκινούνται ούτε στο ελάχιστο από τις δηλώσεις του Αλβανού Προέδρου ως προς την Ελλάδα (ΑΟΖ, Τσάμηδες, Βόρεια Ήπειρος κ.α.), οι οποίες κάθε άλλο παρά ως φιλικές μπορούν να χαρακτηριστούν.

Προφανώς αυτές οι δηλώσεις του κ. Ράμα είτε συμβαδίζουν είτε είναι αποδεκτές (ή απολύτως σύμφωνες;) ως προς τους σχεδιασμούς των "συμμάχων" της Ελλάδας, εις βάρος της Ελλάδας. Και στο σημείο αυτό οφείλει η ελληνική πλευρά να αναρωτηθεί όχι μόνο για τους πραγματικούς σχεδιασμούς των "συμμάχων" της, αλλά και το κατά πόσο πρέπει να αντιμετωπίζονται ως σύμμαχοι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ε.Ε.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]