Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στήριξη Μέρκελ στον Τσίπρα χωρίς καταδίκη για τον «σουλτάνο»


Υπό τον φόβο ενός θερμού επεισοδίου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, η Ανγκελα Μέρκελ παρενέβη χθες, εκφράζοντας τη στήριξή της προς τον Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή την αποθράσυνση της Αγκυρας σε Αιγαίο και Κύπρο.

Πρακτικά, όμως, Γερμανία και Ευρωπαϊκή Ενωση παρακολουθούν εξ αποστάσεως τους Τούρκους να «οργιάζουν» στη ΝΑ Μεσόγειο, έχοντας μέχρι στιγμής περιοριστεί σε διακριτικές συστάσεις άνευ άλλης σημασίας.

Ο πρωθυπουργός και η Γερμανίδα καγκελάριος συναντήθηκαν στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, σε διάσκεψη με τη συμμετοχή του Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ και του Μπόικο Μπορίσοφ.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε λεπτομερώς την ολοένα διογκούμενη τουρκική προκλητικότητα στη περιοχή, από τα Ιμια έως την κυπριακή ΑΟΖ, ευελπιστώντας σε μια πιο ουσιαστική υποστήριξη της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η καγκελάριος Μέρκελ τόνισε στον πρωθυπουργό ότι «η γερμανική στήριξη στο ζήτημα αυτή είναι σαφής και δεδομένη», αλλά... έτερον ουδέν.

Σε αυτή την τετραμερή, που εξελίχτηκε σε μπρίφινγκ από τον Αλέξη Τσίπρα, εξετάστηκε και το θέμα της ευρωτουρκικής συνεργασίας στο Προσφυγικό, την οποία ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ως «αποτελεσματική», προσθέτοντας ότι «πρέπει να διαφυλαχτεί», διευκρίνισε όμως ότι η συμφωνία Αγκυρας - Βρυξελλών απαιτεί, πρωτίστως, να μην υπάρχουν εντάσεις στο Αιγαίο.

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και στη συνάντηση που είχε με την ύπατη εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι.

Σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, συζητήθηκαν οι προκλήσεις της Αγκυρας στην Κύπρο και στο Αιγαίο, με την Ευρωπαία αξιωματούχο να εκφράζει και αυτή με τη σειρά της την υποστήριξή της τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων εξαρτάται από τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων κάθε κράτους-μέλους αλλά και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός από κοινού με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι για τις τελευταίες, πολύ ανησυχητικές εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, μετά την προσπάθεια τουρκικής φρεγάτας να εμβολίσει το πλωτό γεωτρύπανο της ΕΝΙ.

Μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου, ο κ. Τσίπρας σε δήλωσή του έκανε λόγο για «απαράδεκτο και εξαιρετικά επικίνδυνο επεισόδιο στο Αιγαίο» και για «τουρκική προκλητικότητα» και «κόκκινες γραμμές» που θα πρέπει να χαράξει η Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]