Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γιατί η Κύπρος ελέγχει την Άγκυρα


Του Ανδρέα Ζαμπούκα

Η Κύπρος είναι ένα από τα μικρότερα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τα μικρότερα όμως, είναι το πιο ισχυρό. Όχι όμως, γιατί διαθέτει κάποια ιδιαίτερη διπλωματική ή στρατιωτική ισχύ.

Η Κύπρος - η οποία, σημειωτέον, κατοικείται από Έλληνες... - βρίσκεται σε τεράστια άνοδο, τα τελευταία χρόνια, στον δείκτη οικονομικής ελευθερίας. Έχει οριοθετήσει την ΑΟΖ της, έχει εξυγιάνει το τραπεζικό της σύστημα, αποτελεί πόλο έλξης για επενδυτές από όλο τον κόσμο και αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στο ενεργειακό επίκεντρο της Ευρώπης.

Εκτός όμως, από τα παραπάνω, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος ενός πανίσχυρου θεσμικά υπερεθνικού συνασπισμού, στον οποίο λειτουργεί ισότιμα και διαθέτει το δικαίωμα της αναβλητικής αρνησικυρίας (veto). Η τελευταία αυτή ιδιότητα της δίνει σαφώς, το δικαίωμα όχι μόνο να πραγματοποιεί την πολιτική της σε θέματα οικονομίας, ενέργειας και διπλωματίας αλλά και να κρατάει πολλούς άσσους στο μανίκι της για την κατάλληλη ώρα.

Σ' αυτό το σημείο βρίσκεται και η διαφορά της με την "μητρόπολη", την Ελλάδα. Η οποία διαθέτει συγκριτικά πολύ περισσότερα πλεονεκτήματα. Χωρίς όμως το πολιτικό της σύστημα να τα ενεργοποιεί, σε όφελος της κοινωνίας.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, ένας από τους πιο σώφρονες Έλληνες ηγέτες, γνωρίζει ότι λόγω του «γερμανικού κενού», η άποψη της Γαλλίας βαρύνει έναντι όλων. Ταυτόχρονα, η Ολλανδία και η Αυστρία, είναι έτοιμες να σταθούν στο πλευρό της Κύπρου αν η τελευταία φτάσει στο σημείο να δείξει την δύναμή της, εκφράζοντας αίτημα για το πάγωμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

Ο Κύπριος Πρόεδρος, έχει ήδη ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς του στην Κομισιόν και όλα φαίνονται να λειτουργούν υπέρ του. Ο πρωθυπουργός Yildirim δέχτηκε πρόσφατα σαφέστατες προειδοποιήσεις από την Κομισιόν, ότι αν η Άγκυρα την Πέμπτη, ανανεώσει τη NAVTEX που εξέδωσε για το οικόπεδο 3, θα οδηγήσει αναγκαστικά, τη Λευκωσία στο να απαιτήσει πάγωμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

Δεν θα τολμήσει η Κύπρος να το κάνει; Mα δεν υπάρχει καλύτερη ευκαιρία. Σε πρώτη φάση θα στερήσει από την Τουρκία τα 3 δισ. ευρώ και τις θεωρήσεις βίζας. Το σημαντικότερο όμως είναι πως θα δώσει το δικαίωμα σε πάνω από τους μισούς εταίρους να χρησιμοποιήσουν ως ατμομηχανή την μικρή αλλά "πρωταγωνίστρια" Κύπρο, για να θέσουν σε τροχιά εξόδου από την Ευρώπη την Άγκυρα. Όταν μάλιστα, η Βρετανία είναι εκτός ευρωπαϊκών αποφάσεων και η Γερμανία δεν μπορεί να ορθώσει ανάστημα, μολονότι ο Yildirim έσπευσε στο Βερολίνο για "διπλωματική επαιτεία"...

Το πιθανότερο όμως είναι πως τίποτε από αυτά δεν θα χρειαστεί να συμβεί. Γιατί πολύ απλά ο Erdogan γνωρίζει καλά ότι θα μπορούσαν δυνητικά, να συμβούν... Και γιατί καταλαβαίνει ότι κανένα τουρκογερμανικό deal στην αγορά όπλων, δεν θα στερήσει από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους το δικαίωμα να κλείσουν την πόρτα στην Τουρκία.

Η Κύπρος ελέγχει ψύχραιμα και μεθοδικά κάθε νευρωτική κίνηση των Τούρκων, περιμένοντας υπομονετικά τις εξελίξεις που λειτουργούν υπέρ της. Όμως το νησί διοικείται από κανονικούς Έλληνες και όχι από Βαλκάνιους επαρχιώτες "τοξικομανείς" της εξουσίας και εξαρτημένους των πελατειακών τους δικτύων...

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]