Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νίμιτς: Ο χρόνος πιέζει, δεν ξέρουμε ποια θα είναι η κυβέρνηση στην Ελλάδα σε δύο χρόνια


Το επείγον της λύσης του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ επεσήμανε για μια ακόμα φορά ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ μετά τις κρίσιμες επαφές που είχε σε Αθήνα και Σκόπια, υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι οι κυβερνήσεις αλλάζουν και μπορεί να συμβούν γεγονότα στο μέλλον που θα δυσκολέψουν τη λύση.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Euronews o κ. Νimmetz επιχείρησε να απαντήσει στο γιατί είναι τώρα ο χρόνος για να λυθεί το ζήτημα της ονομασίας. Πιο συγκεκριμένα, η ερώτηση της δημοσιογράφου είχε ως εξής: «Εάν πάρουμε το χειρότερο σενάριο ότι θα υπάρξει ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις. Τι σας φοβίζει για το μέλλον;».

O ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών απάντησε: «Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας. Οι καταστάσεις αλλάζουν, οι κυβερνήσεις αλλάζουν, δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η κυβέρνηση στην Ελλάδα σε δύο χρόνια. Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η κυβέρνηση στα Σκόπια, δεν γνωρίζουμε την κατάσταση που θα επικρατεί στην περιοχή. Μπορεί να συμβούν διάφορα γεγονότα που θα δυσκολέψουν την κατάσταση, θα την κάνουν ακόμη πιο περίπλοκη στο μέλλον, ώστε να βρεθεί λύση. Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στο μέλλον και οι διαιρέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες μόνο ανησυχία μπορούν να προκαλέσουν».

Eρωτηθείς για τα θέματα ταυτότητας και εθνικότητας, τόνισε ότι «όλα τα έθνη έχουν την δική τους αντίληψη για την ταυτότητα τους και το να διαταραχθεί αυτό είναι δύσκολο για κάποιον να το αποδεχθεί. Τα θέματα που είναι υπό διαπραγμάτευση έχουν να κάνουν με το όνομα της χώρας».

Επεσήμανε, μάλιστα, ότι «τα θέματα που είναι υπό διαπραγμάτευση έχουν να κάνουν με το όνομα της χώρας. Η λύση σε αυτό το θέμα δεν πρέπει να επηρεάσει την ταυτότητα των πολιτών».

Ο Mathew Nimmetz δεν θέλησε να σχολιάσει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ, κάτι για το οποίο ο πρωθυπουργός της χώρας Zoran Zaev έχει δεσμευτεί, ενώ ξεκαθάρισε πως η συνταγματική αναθεώρηση στην γείτονα χώρα είναι ένα θέμα που πρέπει να λυθεί σε εθνικό επίπεδο.

Παράλληλα, επεσήμανε πως το θέμα της ονομασίας παραμένει ανοικτό, διαψεύδοντας τις διαρροές ότι η ελληνική κυβέρνηση προκρίνει τo Gorna Makedonija και η ΠΓΔΜ τo Nova Macedonija.

Σε ερώτηση για τα παράπλευρα θέματα, όπως το εύρος της χρήσης του ονόματος αλλά και κάποιες αλυτρωτικές αναφορές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ ο Mathew Nimetz παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα, όμως, υπάρχει καλή πίστη και από τις δύο πλευρές πάνω στο θέμα.

«Το επεξεργαζόμαστε πολλά χρόνια. Τώρα έχουμε δύο κυβερνήσεις που με ειλικρίνεια εργάζονται δημιουργικά για την εξεύρεση λύσης. Τα συνταγματικά θέματα, έχουν να κάνουν με την μεθοδολογία, πως κάποιος εγκρίνει και υιοθετεί κάτι, υπάρχει νομοθεσία και αυτό αφορά και τις δύο εμπλεκόμενες χώρες. Δεν είναι δουλεία του διαμεσολαβητή να πει στην ελληνική ηγεσία πως το Σύνταγμα και το Κοινοβούλιο πρέπει να λειτουργούν. Δεν πάω στα Σκόπια να τους υποδείξω πώς να λειτουργεί το Σύνταγμα τους και πως πρέπει να διαχειρίζονται την κατάσταση. Οι δύο χώρες έχουν την δική τους μεθοδολογία να εγκρίνουν συμφωνίες», πρόσθεσε ο Μ. Nimmetz




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. "Επεσήμανε, μάλιστα, ότι «τα θέματα που είναι υπό διαπραγμάτευση έχουν να κάνουν με το όνομα της χώρας. Η λύση σε αυτό το θέμα δεν πρέπει να επηρεάσει την ταυτότητα των πολιτών»."

    Αρα δεν τιθεται θεμα διαπραγματευσης της ταυτοτητας τους!!

    Συνεπως η ταυτοτητα τους ειναι η "μακεδονικη" και αυτοματως η γλωσσα τους η

    "μακεδονικη"!!

    Κοτζια, να το αποτελεσμα της "μυστικης διπλωματιας" σου!!

    Οποια και αν ειναι η κυβερνηση ,κ.Νιμιτς, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΓΟΝΑΤΙΖΟΥΝ!


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]