Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Υπόθεση Meteor»: Φταίνε οι Γερμανοί γιατί δεν φταίνε οι… Τούρκοι!


«Τέλος καλό, όλα καλά;» με το Γερμανικό ερευνητικό σκάφος Meteor, είχε άδεια να πραγματοποιήσει έρευνες υδρογονανθράκων σε θαλάσσια περιοχή, ανατολικά των Κυθήρων; Για την κυβέρνηση που δεν επιθυμεί ούτε λεκτική σύγκρουση με την Τουρκία, η ευθύνη επιρρίπτεται κυρίως στους Γερμανούς. Τα προβλήματα του πανεπιστημιακού ερευνητικού σκάφους ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα, όταν ξεκίνησε έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Λήμνου. με εξουσιοδότηση από τις ελληνικές αρχές να προχωρήσει σε έρευνες, αφού προηγουμένως είχε ζητήσει άδεια από το υπουργείο Εξωτερικών.

Στις 29 Δεκεμβρίου, όταν το «Meteor» έπλεε κοντά στη Λήμνο, οι τουρκικές αρχές διαμαρτυρήθηκαν μέσω ασυρμάτου στους Γερμανούς, για παραβίαση των τουρκικών χωρικών υδάτων καθώς «δεν έχει άδεια από τις τουρκικές αρχές».

Έπειτα απ’ αυτό το επεισόδιο, οι υπεύθυνοι του πλοίου «Meteor» και του πανεπιστημίου του Αμβούργου, έσπευσαν να ζητήσουν άδεια για τη διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών στο Αιγαίο και από τις τουρκικές αρχές, χωρίς να ζητήσουν και να λάβουν διευκρινήσεις ούτε από το Ελληνικό υπεξ αλλά ούτε και το Γερμανικό.

Μετά από αυτό και με εντολή του Τουρκικού υπεξ, οι τουρκικοί λιμενικοί σταθμοί της Σμύρνης και της Αττάλειας, εξέδωσαν Navtex με τις οποίες δέσμευαν συνολικά εννέα θαλάσσιες περιοχές στο τρίγωνο Λήμνος-Κάρπαθος-Κύθηρα για να κάνει έρευνες το «Meteor»! Η κίνηση των Τούρκων να δώσουν άδεια για έρευνες στα Κύθηρα, για επιστημονικές έρευνες στον 23ο μεσημβρινό κατά παράβαση του Δικαίου της Θάλασσας και των κανόνων ναυσιπλοΐας, προκάλεσε κινητοποίηση στα συναρμόδια υπουργεία Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Ναυτιλίας.

Η Ελληνική κυβέρνηση αντί να στραφεί για το ζήτημα κατ’ αρχήν κατά των Τουρκικών προκλήσεων, στράφηκε πρωτίστως κατά του Πανεπιστήμιου του Αμβούργου, ενημερώνοντάς το, ότι η ελληνική κυβέρνηση ανακάλεσε την άδεια που είχε παραχωρήσει στο «Meteor» για διεξαγωγή ερευνών στο Αιγαίο.

Το ατόπημα των Γερμανών έχει θορυβήσει την ελληνική κυβέρνηση. Κι αυτό διότι θεωρείται περίεργο πώς παρέβλεψαν τα ισχύοντα από το διεθνές δίκαιο και ζήτησαν άδειες για έρευνες από μια τρίτη κυβέρνηση, όταν αποτελεί βασική αρχή του διεθνούς δικαίου ότι για έρευνες στα διεθνή ύδατα την αποκλειστική ευθύνη για παραχώρηση άδειας έχει το παράκτιο κράτος που έχει την ευθύνη για έρευνα και διάσωση (η περιοχή αυτή συμπίπτει με τα όρια του FIR της χώρας). Άρα οι Γερμανοί δεν είχαν κανένα λόγο να ζητήσουν άδεια από τις τουρκικές αρχές για να κάνουν έρευνες στον 23ο μεσημβρινό -τέμνει τα Κύθηρα- όπου είχαν προγραμματίσει να βρίσκεται το «Meteor» στις 5 Ιανουαρίου, ούτε στην Κάρπαθο ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή εντός του FIR Αθηνών, όπου η άδεια παραχωρείται αποκλειστικά από την ελληνική κυβέρνηση.

"Σημειώσεις"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]