Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκόπια: Η Αλβανική γλώσσα επίσημη, την ώρα που η αντιπολίτευση διασπάται!


Το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ψήφισε το νομοσχέδιο για τη χρήση της αλβανικής γλώσσας στη χώρα, σύμφωνα με τις συμφωνίες που είχε δεχθεί κυβέρνηση Γκιοργκέφσκι και δεν είχε υλοποιήσει ποτέ και ήταν από τα σημεία συμφωνίας ανάμεσα στους σοσιαλδημοκράτες του Ζάεφ και τα Αλβανικά κόμματα προκειμένου να σχηματίσουν τη σημερινή κυβέρνηση.

Με δηλώσεις του, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, χαιρέτισε τη ψήφιση από τη βουλή των Σκοπίων του νομοσχεδίου σχετικά με τη χρήση της αλβανικής γλώσσας ως δεύτερης επίσημης γλώσσας στη ΠΓΔΜ, προσθέτοντας ότι βοηθά στον εκδημοκρατισμό της χώρας.

Ωστόσο, σειρά από ΜΜΕ της γείτονος χώρας, επισημαίνουν ότι προκειμένου να ισχύσει ο νόμος, πρέπει να κυρωθεί από τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ίβανοφ. Ο ίδιος ο κ. Ίβανοφ, έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι δεν θα υπογράψει το νόμο διότι έρχεται σε αντίθεση με το ισχύον Σύνταγμα, που αναφέρει ως μια και μόνη επίσημη γλώσσα της πΓΔΜ την «μακεδονική».

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με 69 ψήφους υπέρ και καμία κατά. Οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου Κόμματος VMRO-DPMNE δεν συμμετείχαν στη ψηφοφορία.

Σοβαρά προβλήματα στην αντιπολίτευση

Ενώ έχει μπροστά του να αντιμετωπίσει τις κυβερνητικές πολιτικές που είναι απολύτως αντίθετες με τις θέσεις του, το κύριο κόμμα αντιπολίτευσης VMRO DPMNE της πΓΔΜ επιμένει ότι η ομάδα των βουλευτών του στο κοινοβούλιο είναι ενωμένο πίσω από τον νέο επικεφαλής του κόμματος, Χρίστιαν Μίσκοσκι, που εξελέγη τον Δεκέμβριο – παρά τις αυξανόμενες ενδείξεις για το αντίθετο.

«Η ομάδα είναι ισχυρή και ενωμένη. Όλοι οι βουλευτές συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στα όργανα του κόμματος, υποστήριξε μια δήλωση του κόμματος.

Ο Μίσκοσκι ισχυρίστηκε το ίδιο την περασμένη Τρίτη, όταν συσπείρωσε τους βουλευτές του μπροστά στο κοινοβούλιο για να ανακοινώσει ότι δεν θα επιστρέψουν στο κοινοβούλιο μέχρι να δουν την απελευθέρωση των έξι βουλευτών του VMRO DPMNE που κρατούνται σε σχέση με την επίθεση της 27ης Απριλίου στο κοινοβούλιο .

Το πρόβλημα ήταν ότι μόνο 20 περίπου από τους 42 βουλευτές του VMRO DPMNE φρόντισαν να συσπειρωθούν πίσω του.

Η απουσία μερικών από τους πιο εξέχοντες βουλευτές, όπως ο πρώην συντονιστής της κομματικής οργάνωσης Ίλια Ντίμοφσκι, ο πρώην εκπρόσωπό του στο κοινοβούλιο Τράϊκο Βελιανόφσκι, και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Αντόντιε Μιλοσόσκι, ήταν εντυπωσιακή.

Πριν από την εκδήλωση, αυτοί οι τρεις βουλευτές δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι δεν θα συμμετέχουν αλλά αρνήθηκαν να δηλώσουν τους ακριβείς λόγους.

Μια ανώνυμη πηγή στο κόμμα ισχυρίζεται ότι η εσωτερική διαφωνία, η οποία επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της αμφισβητούμενης εκλογής ενός νέου ηγέτη τον Δεκέμβριο, συνεχίζεται.

«Ορισμένες ομάδες είναι εμφανώς δυσαρεστημένες από το τι συμβαίνει και έχουν αντιρρήσεις για την εκλογή του νέου ηγέτη, ενώ υπάρχουν διαφορετικές φωνές για το μέλλον του κόμματος», ανέφερε η ίδια πηγή, προσθέτοντας: «Η επικοινωνία μεταξύ διαφορετικών ομάδων συνεχίζεται, αλλά που θα καταλήξει, δεν μπορώ να το προβλέψω. »

Τον Δεκέμβριο, οι Βελιανόσκι, Μιλοσόσκι και Ντομόβσκι ήταν μεταξύ μιας ομάδας βετεράνων κόμματος που απαίτησαν την αναβολή της εκλογής νέου ηγέτη, θεωρώντας ότι θα μπορούσε ο πρώην ηγέτης τους να κινηθεί υπέρ ενός υποψηφίου.

Καθώς η εκτελεστική επιτροπή απέρριψε αυτό το αίτημα, οι εκλογές διεξήχθησαν δεόντως και ο Μίσκοσκι κέρδισε ως μοναδικός υποψήφιος. Απορρίπτει τους ισχυρισμούς ορισμένων από τους συναδέλφους του κόμματος ότι ήταν μαριονέτα του πρώην ηγέτη Νικόλα Γκρουέφσκι.

Η διαφωνία εντός του VMRO DPMNE αντικατοπτρίζει αρνητικά ολόκληρη την αντιπολιτευόμενη συμμαχία, που ονομάζεται «Για τη Βελτίωση της «Μακεδονίας»», που οδηγεί το κόμμα.

Την Τρίτη, ο Γιούσεφ Χασάνι, βουλευτής του μικρού Δημοκρατικού Κόμματος των Τούρκων της «Μακεδονίας», αποχώρησε από τη συμμαχία, ενημερώνοντας το κοινοβούλιο ότι θα συνεχίσει τώρα ως ανεξάρτητος βουλευτής.

Πριν από αυτόν, οι βουλευτές Αμντι Μπαϊράμ, από το Κόμμα της Συμμαχίας των Ρομά, και ο Τσέντομιρ Τσαντόσφσκι, από το μικρό κόμμα GROM, έφυγαν επίσης από τη συμμαχία υπό την ηγεσία της VMRO DPMNE.

Αυτό σημαίνει ότι η συμμαχία υπό την ηγεσία του VMRO DPMNE ελέγχει τώρα μόνο 48 από τις αρχικές 51 έδρες στο κοινοβούλιο των 120 εδρών, που κέρδισε στις εκλογές, το Δεκέμβριο του περασμένου έτους.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα αντιπολίτευσης δεν είναι πλέον η μεγαλύτερη στο κοινοβούλιο. Οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες ελέγχουν 49 βουλευτές και, μαζί με τους Αλβανούς εταίρους τους, έχουν πάνω από το ελάχιστο των 60 εδρών που χρειάζονται για να εξασφαλίσουν το έργο της κυβέρνησης.

Η VMRO DPMNE αντιμετώπισε μια μεγάλη πρόκληση πέρυσι, όταν, μετά από μια παρατεταμένη πολιτική κρίση, έχασε την κυβέρνηση τον Μάιο μετά από 11 χρόνια στην εξουσία.

Ο προηγούμενος ηγέτης και ο πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρουέφσκι, ο οποίος αντιμετωπίζει πολλές ποινικές έρευνες και δίκες, παραιτήθηκε, αφού το κόμμα του υπέστη μια νέα συντριπτική ήττα στις τοπικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Σημειώσεις


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]