Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σφοδρή επίθεση ΥΠΕΞ κατά Εκκλησίας: Συμπορεύεται με τη Χρυσή Αυγή


Με οξύτητα σχολίασαν πηγές του ΥΠΕΞ την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου σύμφωνα με την οποία η ελληνική πλευρά δεν πρέπει να δεχθεί καμία ονομασία με τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγό του στις διαπραγματεύσεις με το κράτος των Σκοπίων.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της ΔΙΣ, πηγές του ΥΠΕΞ σχολίασαν την απόφαση της Εκκλησίας, θέτοντας πέντε θέματα.

Πρώτον, ρωτούσαν σκωπτικά «άραγε η ηγεσία της Εκκλησίας αποφάσισε να συμπορευθεί με το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής;».

Δεύτερον, εξέφραζαν απορία αν η ηγεσία της Εκκλησίας «αποφάσισε να κάνει ανοικτή παρέμβαση στις πολιτικές υποθέσεις της χώρας», και πρόσθεταν ότι καθώς ήδη με την κριτική της έχει ξεπεράσει τα όρια των «αρμοδιοτήτων» της, «μήπως να μας πει κιόλας η Εκκλησία και ποιο όνομα θέλει, για να το διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με τα Σκόπια;».

Τρίτον, από το ΥΠΕΞ ανέφεραν ότι η ηγεσία της Εκκλησίας δεν μπήκε καν στον κόπο να ρωτήσει την κυβέρνηση και να ενημερωθεί για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Τέταρτον, η ηγεσία της Εκκλησίας εγκαλείται διότι «εμπλέκεται σε κρατικές και διπλωματικές υποθέσεις» και μάλιστα «σε τέτοια, τόσο σοβαρά εθνικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής», ενώ η ίδια «δεν θέλει να εμπλέκεται το κράτος στις ιερές υποθέσεις της».

Τέλος, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «η ηγεσία της Εκκλησίας η οποία δηλώνει ότι κόπτεται για τα εθνικά θέματα, επιβάλλεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και να εστιάζει στο εθνικό συμφέρον και όχι στην εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων ιεραρχών, και, πολύ πιθανώς, των προσωπικών πολιτικών “συγγενειών” τους, με πρόσχημα δήθεν τις ανησυχίες του “ποιμνίου” τους για το ονοματολογικό».

Μέλος της Ιεραρχίας μιλώντας στην «Καθημερινή», χαρακτήρισε τα περί συμπόρευσης της Εκκλησίας με τη Χρυσή Αυγή, «χυδαιότητες ανάξιες που μόνο τιμή δεν περιποιούν σε όποιον ανιστόρητο τις εκφράζει». Την ίδια στιγμή, απέδωσε το ενδιαφέρον της Εκκλησίας για τις διεργασίες στο Σκοπιανό όχι μόνο στο εθνικό αλλά και στο εκκλησιαστικό σκέλος της υπόθεσης.
«Η Εκκλησία σέβεται απόλυτα τους διακριτούς ρόλους στη σχέση της με την πολιτεία, όπως αυτοί οριοθετούνται από το Σύνταγμα, και ουδέποτε παρεμβαίνει στην πολιτική διαδικασία, καθώς δεν πολιτεύεται. Αυτό όμως δεν της στερεί το δικαίωμα να εκφράζει τη γνώμη της, αφουγκραζόμενη τις αγωνίες του ελληνικού λαού», ανέφερε και πρόσθεσε με νόημα: «Επειδή το ζήτημα, πέρα από εθνικό και πολιτικό, είναι και εκκλησιαστικό, το ΥΠΕΞ ας απευθύνει τα ερωτήματα στην πρωτόθρονη Εκκλησία της Ορθοδοξίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως, το οποίο γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλο τα θέματα που αφορούν στη σχισματική εκκλησία των Σκοπίων, που αυτοαποκαλείται “Μακεδονική”».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Τί νά πεῖ κάποιος γιά τήν εὐκολία πού ἔχει νά ξεστομίζει τέτοιους χαρακτηρισμούς γιά τό κοινό αἴσθημα. Ἄς ἀναλογιστεῖ ὁ κάθενας μας γιά τό ποιόν τοῦ ὑπουργοῦ πού ὅταν βρίσκει ἀντίσταση ἔτσι ξεδιάντροπα βάζει ταμπέλες, ἀπειλεῖ κι ὅ,τι ἄλλο ἔχει ὡς νόρμες χειραγώγησης (καί μάλιστα τίς ἔχει ἀποτυπωμένες στό συγγραφικό του ἔργο!). Ἕνα μόνο θέλω νά πῶ: Ὅταν ζητήματα ζωτικῆς σημασίας "λύνονται" πολιτικά (κι αὐτοβούλως ἀπό ἕνα πρόσωπο γνωστό γιά τίς ἰδεολογίες του ) κι ὄχι ἐθνικά, τότε δέν μιλᾶμε γιά ἔθνος-κράτος ἀλλά γιά σοβιετία.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το μαθαμε και αυτο:

    οποιος δεν συμφωνει με τη συνθετη ονομασια ή με τις αποφασεις της

    κυβερνησης ειναι χρυσαυγιτης!!

    Αλλα μηπως οι "κυβερνωντες" δινουν αλλοθι για να στραφουν ψηφοφοροι προς

    την Χρυση Αυγη, ετσι ωστε να δημιουργειται νεα εστια πολωσης;

    Και ενδεχομενως αφορμη για απαξιωση οσων δεν αποδεχονται την συνθετη

    ονομασια;


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]