Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι ΗΠΑ στηρίζουν Κούρδους Συρίας απέναντι σε Τουρκία, Ρωσία


Συνοριακή δύναμη αποτελούμενη από 30.000 μαχητές στο βόρειο τμήμα της Συρίας ανακοίνωσε ότι θα συγκροτήσει ο διεθνής συνασπισμός κατά του Ισλαμικού Κράτους, που στηρίζεται από τις ΗΠΑ, προκαλώντας την άμεση αντίδραση της Τουρκίας, της Συρίας και της Ρωσίας.

Με την ύφεση της επίθεσης κατά των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους, ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός και οι συμμαχικές του Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις αρχίζουν να στρέφουν το ενδιαφέρον τους προς την ασφάλεια των συνόρων, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο εκπρόσωπος του συνασπισμού συνταγματάρχης Ράιαν Ντίλον.

«Στόχος είναι η συγκρότηση δύναμης 30.000 ανδρών» το ήμισυ της οποίας θα είναι μέλη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, μίας συμμαχίας Κούρδων και Αράβων μαχητών, της αιχμής του δόρατος στις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους, πρόσθεσε. «Υπάρχουν περί τα 230 άτομα που εκπαιδεύονται», είπε.

Με την αεροπορική και την επιμελητειακή υποστήριξη του συνασπισμού, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις κατόρθωσαν να εκδιώξουν τις δυνάμεις των τζιχαντιστών από πολλές περιοχές της βόρειας Συρίας. Τα μέλη τους ελέγχουν περιοχές της Σύρο-Τουρκικής μεθορίου στο βορρά, και της συροϊρακινής μεθορίου, ανατολικά. Δυτικά, οι θέσεις τους συνορεύουν με τις θέσεις του συριακού καθεστώτος.

Οι ανακοινώσεις προκάλεσαν την αντίδραση της Τουρκίας, η οποία υποστήριξε ότι αυτή η δύναμη «θα νομιμοποιούσε μία τρομοκρατική οργάνωση», σε μία αναφορά στις Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) που κυριαρχούν στις τάξεις των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων.

Τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν «για να νομιμοποιήσουν μία τρομοκρατική οργάνωση και να την διατηρήσουν στην περιοχή είναι ανησυχητικά», δήλωσε ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, ο Μουστάφα Μπάλι, επιβεβαίωσε την συγκρότηση της δύναμης συνοριακής ασφάλειας, προσθέτοντας ότι η εκπαίδευση έχει ήδη αρχίσει.

«Βρισκόμαστε στη μετάβαση προς μία νέα φάση συντονισμού ανάμεσα σε εμάς και τον διεθνή συνασπισμό», εξήγησε στο AFP. «Οι τεράστιες ζώνες και οι πόλεις που έχουν απελευθερωθεί χρειάζονται κάποιον για να τις προστατεύει», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Συριακών Δημοκρατικών δυνάμεων, οι μονάδες θα αναπτυχθούν κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία και στα όρια των εδαφών που ελέγχονται από τις δυνάμεις του καθεστώτος, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Τουρκία, η οποία έχει κατ΄επανάληψιν βάλει κατά θέσεων των YPG στη βόρεια Συρία, απείλησε σήμερα ότι θα επιτεθεί εναντίον της περιοχής του Αφρίν που ελέγχεται από τις κουρδικές δυνάμεις τις προσεχείς ημέρες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του διεθνούς συνασπισμού, η νέα δύναμη εντάσσεται σε μία ευρύτερη στρατηγική με στόχο την πρόληψη της επανεμφάνισης του Ισλαμικού Κράτους.

Εκνευρισμός Ερντογάν

Οξύτατη ήταν η αντίδραση του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στα σχέδια των ΗΠΑ να ενισχύσουν τις κουρδοκρατούμενες Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ώστε αυτές να συστήσουν συνοριοφυλακή στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας και Συρίας – Ιράκ, μεγάλο μέρος των οποίων ελέγχουν.

«Θα πνίξουμε μια τέτοια δύναμη», τόνισε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους, ο οποίος από το 2015 βρίσκεται σε σύγκρουση με τις ΗΠΑ για τη βοήθεια που παρέχουν στους Κούρδους της Συρίας, στους οποίους κυριαρχεί το αδελφό κόμμα του PKK (Kόμμα Εργαζομένων Κουρδιστάν), PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης).

Χθες, από τη Μόσχα, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Ρώσος υπεξ Σεργκέι Λαβρόφ, προχώρησε επίσης σε καταγγελία της «Κουρδικής συνοριοφυλακής» τασσόμενος ανοιχτά υπέρ των απόψεων της Άγκυρας (σε άλλη στήλη σχετικό ρεπορτάζ).

Σημειώσεις


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]