Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα πρώτα συμπεράσματα των Ρώσων για τον τουρκικό “Κλάδο Ελαίας”


Έντονη κριτική στις τακτικές που ακολουθούν οι Τούρκοι στην επιχείρηση Κλάδος Ελαίας στο Κουρδικό Καντόνι του Afrin άσκησε ο Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής Vladimir Yevseyev. Όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik ο Ρώσος αναλυτής και Διευθυντής του Public Policy Research Centre το οποίο αποτελεί μέρος του think-tank Valdai Club επεσήμανε τα λάθη των Τούρκων κατά τις πρώτες ημέρες των επιχειρήσεων τους στο Afrin.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τον Vladimir Yevseyev οι Τούρκοι και οι σύμμαχοί τους του FSA αφήνουν διαρκώς τις δυνάμεις τους ακάλυπτες και ευάλωτες σε αιφνιδιαστικές επιθέσεις των Κούρδων, ενώ όπως σημείωσε η Αεροπορία της Τουρκίας εξαπολύει τα όπλα της από μεγάλο ύψος με αποτέλεσμα να έχει μειωμένες πιθανότητες καταστροφής των στόχων.

Οι Τούρκοι, αναφέρει ο Vladimir Yevseyev, ακολουθούν για την προέλαση τους στο δύσβατο περιβάλλον των βουνών του Afrin το υπάρχων οδικό δίκτυο. Η επιλογή αυτή σύμφωνα με τον Ρώσο αναλυτή δεν είναι σωστή ούτε έξυπνη αφού η κίνηση μιας στρατιωτικής μονάδας σε αυτή την περιοχή μπορεί να υπονομευτεί και να διακοπή με την καταστροφή του εμπρόσθιου και του τελευταίου οχήματος της αυτοκινητοπομπής.

Ανάλογα μαθήματα έχουν αποκομίσει οι Ρώσοι στον Καύκασο και οι Σοβιετικοί στο Αφγανιστάν κατά την διάρκεια των συγκρούσεων σε αυτές τις περιοχές στις αρχές της νέας χιλιετίας και στην δεκαετία του 1980 αντίστοιχα.

Επιπλέον ο Ρώσος αναλυτής σημειώνει την αδυναμία της Τουρκικής Αεροπορίας να προσεγγίσει τους στόχους σε μικρό και μεσαίο ύψος και την εμμονή των Τούρκων πιλότων να πλήττουν τους στόχους στο Κουρδικό Καντόνι από μεγάλο ύψος κυρίως με βόμβες ελεύθερης πτώσης.

Η τακτική αυτή έχει φτωχά αποτελέσματα, αφού η ακρίβεια των βομβών αυτών όταν εξαπολύονται από μεγάλο ύψος είναι περιορισμένη. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Κούρδοι στο Afrin έχουν εξοπλιστεί με φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους ρωσικής και αμερικανικής κατασκευής και για αυτό τον λόγο οι Τούρκοι πιλότοι επιλέγουν να πετάνε σε ύψος μεγαλύτερο των 3,8 χλμ που είναι και η επιχειρησιακή οροφή των πυραύλων που διαθέτουν οι Κούρδοι.

Τέλος, σύμφωνα με τον Vladimir Yevseyev, ένας από τους λόγους των προβλημάτων που οι Τούρκοι αντιμετωπίζουν τις πρώτες 8 ημέρες των επιχειρήσεων είναι η χαμηλή ποιότητα των στρατευμάτων του FSA που μαζί με τους Τούρκους Καταδρομείς αποτελούν την αιχμή του δόρατος των τουρκικών επιθέσεων σε ολόκληρο το Καντόνι.

Η στρατιωτική δύναμη των συμμάχων των Τούρκων δεν διαθέτει επιπλέον επαρκή ισχύ πυρός ώστε να μπορέσει να καταλάβει εδάφη από τους καλά προετοιμασμένους και οχυρωμένους Κούρδους.

Κόλλησαν επικίνδυνα στη λάσπη του Αφρίν στη Συρία, οι τουρκικές δυνάμεις…

Πληροφορίες που έχουν κυκλοφορήσει διά των κοινωνικών δικτύων και αφορούν στις επιχειρήσεις των Τούρκων στο καντόνι Αφρίν των Κούρδων της Συρίας, αναφέρουν ότι ο καιρός δεν ήταν και πολύ σύμμαχος των Τούρκων τις τελευταίες ώρες.

Συγκεκριμένα, η περιοχή έχει γεμίσει λάσπες και λιμνούλες από νερό, μετά από πολλές ώρες έντονων βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα όχι μόνο να παγιδευτούν τα τουρκικά στρατεύματα, αλλά και να αναγκαστούν να υποχωρήσουν σε κάποια σημεία.

Δεν αποκλείεται δε, να έχουν σημειωθεί μεγαλύτερες απώλειες εξαιτίας αυτού του δεδομένου. Οι Τούρκοι φέρονται να επέλεξαν για λόγους ασφαλείας να δημιουργήσουν οχυρώσεις στα χωριά που κατέλαβαν και αναμένουν για τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών για να συνεχίσουν την προέλαση.

Την ίδια στιγμή, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) φέρονται να δήλωσαν ότι θα στραφούν εναντίον των Τούρκων και δεν θα τους αφήσουν ανεμπόδιστα να προελαύνουν.

Η λογική λέει επίσης, ότι καθηλωμένο στράτευμα είναι σοβαρά εκτεθειμένο όταν αντιμετωπίζει μαθημένες σε τέτοιες συνθήκες ανταρτικού τύπου δυνάμεις… Εν αναμονή λοιπόν.

Defence-Point



 
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]