Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ρωσία: «Πράκτορες εξωτερικού» και ΜΜΕ που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα


Η Ρωσική Δούμα ψήφισε στην ολομέλεια της σε πρώτη ανάγνωση το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο, το οποίο υποχρεώνει τα ΜΜΕ που λειτουργούν με την ιδιότητα του «πράκτορα του εξωτερικού», να λειτουργούν ως νομικά πρόσωπα στην επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ προνοεί το ενδεχόμενο να ενταχθούν στην κατηγορία του «πράκτορα του εξωτερικού» και ΜΜΕ που συνιστούν φυσικά πρόσωπα. Η πρόβλεψη αυτή δεν αποσκοπεί να θέσει υπό έλεγχο την μπλογκόσφαιρα, διευκρινίζει ο αντιπρόεδρος της ρωσική Δούμας, ενώ σύμφωνα με τη νέα προσθήκη αφορά τα οποιαδήποτε μέσα που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό.

Το νομοσχέδιο αναπτύσσει και συμπληρώνει τις διατάξεις του νόμου για τα ΜΜΕ «ξένους πράκτορες», που ψηφίστηκε στα τέλη της φθινοπωρινής συνόδου της Ρωσικής Δούμας. Ο εν λόγω νόμος ήταν η ρωσική απάντηση στην απαίτηση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης να ενταχθεί το παράρτημα του ρωσικού τηλεοπτικού σταθμού Russia Today στην κατηγορία των»πρακτόρων του εξωτερικού» στις ΗΠΑ

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι το παράρτημα κάποιου ξένου μέσου που δραστηριοποιείται στην Ρωσία,σε διάστημα ενός μηνός από την ημέρα που θα αναγνωρισθεί ως ξένο ΜΜΕ με την ιδιότητα του «πράκτορα του εξωτερικού» να αποκτήσει την ιδιότητα του νομικού προσώπου.

Όσον αφορά τα ΜΜΕ που εκπροσωπούνται από φυσικά πρόσωπα και αυτά εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου εφόσον η δραστηριότητα τους εμπίπτει σε αυτές. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ’πράκτορες του εξωτερικού’ «μπορούν να θεωρηθούν ανεξάρτητα από την οργανωτική και νομική τους μορφή, εκείνα τα ξένα ΜΜΕ , τα οποία λαμβάνουν χρηματικά ποσά ή άλλους είδους περιουσιακά στοιχεία από ξένα κράτη, τους κρατικούς του οργανισμούς, από διεθνείς ή ξένες οργανώσεις, από ξένους πολίτες, από πρόσωπα άνευ ιθαγενείας είτε από πρόσωπα που είναι εξουσιοδοτημένα από αυτά ή από εξουσιοδοτημένα νομικά πρόσωπα στην Ρωσία, τα οποία λαμβάνουν χρηματικά ποσά ή άλλους είδους περιουσιακά στοιχεία από τις αναφερθείσες πηγές».

Όπως δήλωσε στο πρακτορείο TASS ο αντιπρόεδρος της ρωσικής Δούμας, Pyotr Tolstoy η προσθήκη που αφορά τα φυσικά πρόσωπα δεν θα αφορά του ιδιοκτήτες των ΜΜΕ που έχουν αναγνωρισθεί ως «πράκτορες του εξωτερικού».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της επιτροπής για θέματα πληροφόρησης Leonid Levin, δήλωσε ότι η έννοια φυσικά πρόσωπα συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο «όχι στο πλαίσιο του ελέγχου της μπλογκόσφαιρας στην Ρωσική Ομοσπονδία» αλλά επειδή «οι μεν ή δε πηγές ή πόρταλ στο εξωτερικό, μπορούν να διαθέτουν παραρτήματα που να μην είναι μόνο νομικά πρόσωπα αλλά και φυσικά».

To νέο νομοσχέδιο ψήφισαν 33З από τους 450 βουλευτές. Δεν ψήφισαν το νομοσχέδιο οι κοινοβουλευτικές ομάδες του Κουμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος και του κόμματος "Δίκαιη Ρωσία".

Οι ρώσοι βουλευτές διευκρίνισαν ότι ο νόμος δεν αφορά τους ανταποκριτές ξένων μέσων ενημέρωσης που εργάζονται στην Ρωσία και είναι διαπιστευμένοι στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών

Ο Τολστόι αναφερόμενος στον νέο νόμο και στα φυσικά πρόσωπα είπε ότι «στη σύγχρονη κοινωνία ο κάθε άνθρωπός μπορεί να είναι μέσο μαζικής ενημέρωσης. Μπορεί να μην καταχωρηθεί ως μέσο μαζικής ενημέρωσης, αλλά στέλνει πληροφορίες μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και άλλων αναφορών».

Ο πρόεδρος της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Αγκορά», Pavel Chikov θεωρεί ότι οι ρωσικές αρχές θα εφαρμόσουν τον νόμο στους μπλόγκερ που ασκούν κριτική στην εξουσία», καθώς όπως λέει «σήμερα δεκάδες ρώσοι μπλόγκερς με το κοινό που έχουν υπερέχουν σε σχέση με τα μεγαλύτερα έντυπα και τα ηλεκτρονικά έντυπα και μάλιστα ανταγωνίζονται τα τηλεοπτικά προγράμματα, καθώς έχουν εκατοντάδες χιλιάδες χτυπήματα στο YouTube, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με εκατοντάδες χιλιάδες αναγνώστες».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]