Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι «κόκκινες» γραμμές των Αλβανών των Σκοπίων


Στις κόκκινες γραμμές που βάζει η αλβανική μειονότητα για λύση στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων ο επικεφαλής του DUI Αλί Αχμέτι.
Ο Αλί, μεταξύ των άλλων, στην εκπομπή είπε ότι «οι Αλβανοί δεν θα δεχθούν ονόματα που δεν συνάδουν με την ιστορία και τη θέση της χώρας. Οι Αλβανοί δεν είναι αδιάφοροι στο θέμα του ονόματος. Αυτή η χώρα είναι η χώρα μας, το κράτος μας».
«Για να εγκριθεί η λύση, θα πρέπει να συμφωνεί και η αντιπολίτευση. Θα πρέπει να υπάρξει πολιτική και εθνική συναίνεση από τις κοινότητες, ιδίως από τις δύο μεγαλύτερες τους “Μακεδόνες” και τους Αλβανούς», ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Σχετικά με τους όρους που βάζει η αλβανική κοινότητα για λύση του ζητήματος, ο Αχμέτι δήλωσε πως «ανέκαθεν ενδιαφερόμασταν στο τελειώσει αυτή η υπόθεση, αλλά λαμβάνουμε προσεκτικά υπόψη τα αισθήματα των “Μακεδόνων”, αλλά ενδιαφερόμαστε γιατί η ΠΓΔΜ είναι και δική μας χώρα. Για τους Αλβανούς το μόνο μη αποδεκτό όνομα είναι ο όρος “Σλαβική” ή Εθνική Δημοκρατία της Μακεδονίας, γιατί είμαστε μέρος της ιστορίας και της κουλτούρας αυτής της χώρας», ανέφερε.

«Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε το θάρρος να αντιμετωπίσει σοβαρά το ζήτημα του ονόματος. Αυτή η κυβέρνηση έχει τώρα το θάρρος και λαμβάνει υπόψη τη βούληση των πολιτών και της διεθνούς κοινότητας στο πρόβλημα αυτό», δήλωσε ο Αχμέτι.

Αναφερόμενος στη δολοφονία του ηγέτη των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, Όλιβερ Ιβάνοβιτς, είπε ότι πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό και ότι δεν χρειάζεται να επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ των βαλκανικών κρατών.
«Πολλά θέματα της περιοχής έχουν τεθεί σε τροχιά (δρομολογούνται)», είπε χαρακτηριστικά.

Οι Αλβανοί παίρνουν «κεφάλι» στα Σκόπια

Επίσημη τελετή πραγματοποιήθηκε στο Κοινοβούλιο Σκοπίων, αφιερωμένη στην επέτειο των 550 ετών από το θάνατο του Γκιέργκι Καστριότι Σκεντέρμπεη.

Στην τελετή μίλησαν ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Ταλάτ Τζαφέρι, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αλβανικής Σκέψης, Σκεντέρ Ασάνι, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Εθνικής Ιστορίας, Ντάγκι Γκεοργίεφ και ο καθηγητής Βλάντο Ποπόσκι, ιστορικός και μέλος του Συμβουλίου για αυτές τις επετειακές εκδηλώσεις.

Με την ευκαιρία αυτή, θα κυκλοφορήσουν τα γραμματόσημα με την εικόνα του Γκιέργκι Καστριότι Σκεντέρμπεη.

Τους «ξέρανε»! – Πως αποκάλεσε ο Μπορίσοφ τα Σκόπια

Την αισιοδοξία του για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.
Ο. Μπορίσοφ απέφυγε επιμελώς να αποκαλέσει τη γειτονική χώρα με το «συνταγματικό» της όνομα, μιλώντας απλώς για Σκόπια, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά!

Από το Στρασβούργο, όπου παρουσίασε τις προτεραιότητες της βουλγαρικής προεδρίας της ΕΕ, ο κ. Μπορίσοφ μιλώντας αποκλειστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξέφρασε την υποστήριξή του σε απευθείας συζητήσεις των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ σημειώνοντας ότι εάν οι κκ Τσίπρας και Ζάεφ έχουν ανάγκη από τη βοήθεια της Βουλγαρίας «αμέσως θα τη δώσω». «Είμαι αισιόδοξος [..] Θα βρούμε τον δρόμο», πρόσθεσε.

Κληθείς να προβεί σε μια δήλωση για την αντιπαράθεση μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας, και σε ευδιάθετο κλίμα, ο κ. Μπορίσοφ είπε εμφατικά ότι «πραγματικά θέλω να λυθεί το ζήτημα ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια».

«Ο ομόλογός μου Αλ. Τσίπρας και ο ομόλογός μου Ζ. Ζάεφ είναι εξαιρετικά σοβαροί άνθρωποι» είπε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, εκφράζοντας παράλληλα τη γνώμη ότι (οι κκ. Τσίπρας και Ζάεφ) «πρώτα σε διμερές επίπεδο, όπως κάναμε και εμείς με τον Ζάεφ υπογράψαμε συμφωνία καλής γειτονίας και επικύρωσε η Βουλή των Σκοπίων, πρέπει και ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ να λύσουν πρώτα το ζήτημα μεταξύ τους».

Γνωρίζω, σημείωσε ο κ. Μπορίσοφ, «ότι κάθε παρέμβαση, ακόμη και πρόταση για συνεργασία -να μην ξεχνάτε ότι εμείς στα Βαλκάνια είμαστε πολύ θερμόαιμα έθνη- δεν θα γίνει δεκτή καλά.

«Υποστηρίζω τη μεταξύ τους συζήτηση, τους γνωρίζω, εάν έχουν ανάγκη από βοήθεια, αμέσως θα τη δώσω, αλλά θα πρέπει να αποφασίσουν οι δυο τους», πρόσθεσε ο κ. Μπορίσοφ και συνέχισε: «Εμείς μόνο θα χαρούμε, όπως έχουμε μεταξύ Σόφιας και Αθήνας, έτσι να έχουμε μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων, μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας, εξαιρετικές σχέσεις».

Ο κ. Μπορίσοφ εμφανίστηκε αισιόδοξος διότι, όπως είπε "θα πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε σοφότεροι και ότι δεν θέλουμε να πάμε στην Ευρώπη με προβλήματα, αλλά με λυμένα προβλήματα. Η Ελλάδα (σ.σ. πρόφερε το όνομα της χώρας στα ελληνικά – Ελλάδα) είναι σπουδαία για τόσους αιώνες. Θα βρούμε τον δρόμο.

Aν η Ελλάδα «κλείσει» το δρόμο στα Σκόπια, τότε μέσα στο 2018 διαλύονται. Η φωτιά που έρχεται θα την κάψει. Θέλει όμως η Ελλάδα να την σώσει ή να βοηθήσει διαλυθεί;"



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]