Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι εστί άραγε δωσιλογισμός;


Ο όρος «δωσίλογος» είναι γνωστός, αλλά έχει ειπωθεί τόσο πολλές φορές, ώστε έχει χάσει το νόημά του

Δεν είναι λίγοι οι συμπολίτες μας που δεν κατέχουν πολλά από Ιστορία. Περιττή η έναρξη της συζήτησης αν είναι καλό πράγμα η άγνοια ή όχι. Θυμίζει το ερώτημα «Θέλεις να είσαι υγιής, νέος, ωραίος και πλούσιος ή άρρωστος, ηλικιωμένος, άσχημος και να σου λείπουν 99 για να μαζέψεις κατοστάρικο;»
Οι ουκ ολίγοι και ολίγες που δεν νογάνε από ιστορικά θέματα αγνοούν το επίθετο Τσολάκογλου. Οι κάπως λιγότεροι σε αριθμό που ξέρουν τα στοιχειώδη γνωρίζουν ότι ο στρατηγός Γεώργιος Τσολάκογλου (1886-1948) σχημάτισε την πρώτη κατοχική κυβέρνηση και όταν έφυγαν οι Γερμανοί δικάστηκε και καταδικάστηκε για «συνθηκολόγησιν εν ανοικτώ πεδίω» με τον εχθρό και «πριν η υπ' αυτόν στρατιωτική δύναμις εκπληρώση παν ό,τι το στρατιωτικόν καθήκον επιβάλλει».
Στο κατηγορητήριο σε βάρος του κατοχικού πρωθυπουργού περιλαμβάνονταν και η μομφή για «εθνική αναξιότητα» και, φυσικά, «η συνεργασία» με τις κατοχικές δυνάμεις. Καταδικάστηκε σε θάνατο και η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια λόγω των «πολλαπλών υπηρεσιών του στη χώρα ως στρατιωτικός». Πέθανε το 1948, χτυπημένος από λευχαιμία, σε κρεβάτι του ΝΙΜΤΣ, πάμπτωχος.

Ο Τσολάκογλου είχε πολεμήσει στους Βαλκανικούς Πολέμους (Ελασσόνα, Σαραντάπορο, Γιαννιτσά, Λαχανάς, Δεμίρ Ισάρ, Ανω Τζουμαγιά), στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο μέτωπο του Στρυμόνα, στις εκστρατείες στην Ουκρανία και στη Μικρά Ασία ως διοικητής τάγματος ευζώνων του 1/39ου κοκ.
Η αντικειμενική ιστορική διαπίστωση είναι ότι το επίθετό του έχει γίνει συνώνυμο του δωσιλογισμού. Ναι, λερώθηκε το επίθετο του δαφνοστεφούς βετεράνου επειδή συνθηκολόγησε με τους Γερμανούς που κατέλαβαν τη χώρα μας κι όποιον δεν τους γούσταρε πολύ τον έστελναν αλειτούργητο.

Αν, λοιπόν, ο Τσολάκογλου ήταν δωσίλογος που συνεργάστηκε με τους κατάφρακτους Γερμανούς του Χίτλερ, πώς μπορούμε να χαρακτηρίσουμε εκείνους που προτείνουν «έντιμο συμβιβασμό» με τους πολιτισμικούς και ιστορικούς πορτοφολάδες των Σκοπίων;
Ποια ένδειξη βγάζει το δωσιλογόμετρο όταν μετράει τύπους που παραδίδονται άνευ όρων σε άοπλες επιθέσεις κρατιδίων σαν τα Σκόρπια που δεν αρκούν ούτε για να πεις ανέκδοτο σε βάρος τους;

Φαντάσου τους «ψύχραιμους» του μακεδονικού ζητήματος να ζούσαν το 1941 και να συμμετείχαν στον πολιτικό ή στρατιωτικό βίο. Η Ελλάς θα ήτο μικροτέρα της Ζανζιβάρης (έκταση 2.461 τ.χλμ.).

Παναγιώτης Λιάκος
Δημοκρατία



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]