Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Για «βρώμικο ντιλ» Γερμανίας - Τουρκίας κάνει λόγο το κανάλι ARD


Οι δηλώσεις του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στις οποίες εμφανιζόταν να εξαρτά το «ξεπάγωμα» των πωλήσεων τεθωρακισμένων προς την Τουρκία από την αποφυλάκιση του γερμανοτούρκου δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ, μία μόλις μέρα πριν από την συνάντησή του με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έγινε αφορμή για αντιδράσεις, αλλά ακόμη και για σχόλια που κάνουν λόγο για «βρώμικο ντιλ» με την Άγκυρα.

«Δεν επιτρέπεται να υπάρξει μια βρώμικη συμφωνία», αναφέρει σε άρθρο γνώμης στην ιστοσελίδα του το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και τονίζει ότι «δεν τερματίζει κανείς μια ομηρία δίνοντας τεθωρακισμένα στους απαγωγείς». Αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις του κ. Γκάμπριελ στο περιοδικό Der Spiegel, όπου ερωτώμενος για το ενδεχόμενο πώλησης τεθωρακισμένων στην Τουρκία, δήλωσε: «Η Τουρκία είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ και στον αγώνα κατά του ‘Ισλαμικού Κράτους'. Τα δύο αυτά στοιχεία θα ήταν λόγοι προκειμένου να μην επιβάλουμε περιορισμούς στην εξαγωγή εξοπλιστικών, όπως π.χ. κάνουμε για χώρες της Μέσης Ανατολής. Ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει εγκρίνει έναν μεγάλο αριθμό εξαγωγών εξοπλιστικών συστημάτων. Και έτσι θα παραμείνει, όσο δεν επιλύεται η υπόθεση Γιουτζέλ». Η δήλωση αυτή ερμηνεύεται από τον αρθρογράφο του ARD ως ανταλλαγή, η οποία, αν συμβεί, «θα είναι το πιο κυνικό ντιλ της χρονιάς». «Θέλει ο κ. Γκάμπριελ πραγματικά να πει ότι το αντάλλαγμα για την αποδέσμευση περαιτέρω εξοπλιστικών για τον τουρκικό στρατό θα γίνει με όπλα της Rheinmetall;», γράφει ο αρθρογράφος και προσθέτει ότι η καθυστερημένη αναστολή πωλήσεων στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία δεν έχει να κάνει με πολιτικά ή νομικά θέματα γύρω από την υπόθεση της φυλάκισης του Ντενίζ Γιουτζέλ, αλλά με τις μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το τουρκικό καθεστώς και με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού εναντίον των Κούρδων και μάλιστα εδώ και χρόνια. «Για αυτό και δεν θα αλλάξει κάτι μετά την αποφυλάκιση του Ντενίζ Γιουτζέλ. Αντιθέτως, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβάλει ο Ταγίπ Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα θα αποτελούσε λόγο επανεξέτασης της κατάστασης. Ο κ. Γκάμπριελ διατρέχει τον κίνδυνο με την δήλωσή του στο Spiegel να γκρεμίσει μόνος του όσα έχτισε ο ίδιος», καταλήγει το σχόλιο.

Γκάμπριελ και Τσαβούσογλου άνοιξαν παράθυρο για εξομάλυνση των διμερών σχέσεων

Η εξομάλυνση των διμερών σχέσεων και η επανέναρξη του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ Βερολίνου και 'Αγκυρας ήταν ο στόχος της επίσκεψης, νωρίτερα σήμερα, του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην ιδιαίτερη πατρίδα του γερμανού ομολόγου του, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, το Γκόσλαρ της Κάτω Σαξονίας.

Ο κ. Γκάμπριελ ανακοίνωσε την επιστροφή σε συνομιλίες με την 'Αγκυρα και την εντατικοποίηση των διπλωματικών επαφών, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη Γερμανοί υπό κράτηση στην Τουρκία. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε υπέρ της εκ νέου ενδυνάμωσης της διμερούς συνεργασίας: «Οι δυο μας θα δώσουμε και πάλι ζωή στον στρατηγικό διάλογο των υπουργείων Εξωτερικών», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «θέλουμε να συστήσουμε στους υπουργούς Οικονομίας να συγκαλέσουν και πάλι μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα την κοινή Επιτροπή Οικονομίας».

Η γερμανική κυβέρνηση είχε αποφασίσει το περασμένο καλοκαίρι να εγκαταλείψει την έως τότε μάλλον μετριοπαθή συμπεριφορά της προς τον τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Ήταν μάλιστα ο ίδιος ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ που είχε εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία για τις διακοπές Γερμανών στην Τουρκία, ενώ είχε αποτρέψει και τις γερμανικές εταιρίες από επενδύσεις εκεί. Η αφορμή τότε ήταν πέρα από την κράτηση Γερμανών στην Τουρκία και η ενόχληση για έναν κατάλογο με 680 γερμανικές εταιρίες, τις οποίες οι Τούρκοι θεωρούσαν ύποπτες για στήριξη τρομοκρατίας. Ο πρόεδρος Ερντογάν κατηγόρησε τότε την Καγκελάριο Μέρκελ για «μεθόδους Ναζί».

Τους περασμένους μήνες η κατάσταση είχε κάπως βελτιωθεί, καθώς η Τουρκία, σύμφωνα με το Spiegel, παρίστανε ότι δεν είχε ποτέ συντάξει την συγκεκριμένη λίστα. Ο κρατούμενος ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων Πέτερ Στόιντνερ αφέθηκε ελεύθερος και μπόρεσε να επιστρέψει στην Γερμανία, ενώ ελεύθερη αφέθηκε και η δημοσιογράφος Μεζαλέ Τολού, στην οποία όμως δεν έχει επιτραπεί ως τώρα να εγκαταλείψει Τουρκία. Υπό κράτηση παραμένουν 7 ακόμη Γερμανοί, για τους οποίους το Βερολίνο θεωρεί ότι οι κατηγορίες είναι «πολιτικά υποκινούμενες». Ανάμεσά τους βρίσκεται και ο γερμανοτούρκος Ντενίζ Γιουτζέλ.

Κατά την συνέντευξη Τύπου στο Γκόσλαρ ο κ. Τσαβούσογλου δεν αναφέρθηκε στον Ντενίζ Γιουτζέλ, επισήμανε όμως ότι «η Γερμανία όπως και η Τουρκία είναι υπερήφανα κράτη τα οποία δεν αντιδρούν σε πίεση από έξω» και κατέστησε σαφές τι του ήταν πρωτίστως σημαντικό σε ό,τι αφορά την επίσκεψή του στην Γερμανία: «Παρά τις διαφορές απόψεων, είναι σημαντικό να συζητηθεί μια επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης με την ΕΕ», δήλωσε.

Όπως αναφέρει το Spiegel, από την στιγμή που τέθηκε σε ισχύ η Τελωνειακή Ένωση, ο όγκος εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας αυξήθηκε από 28 σε 145 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Η ΕΕ είναι με διαφορά ο πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος της Τουρκίας και μεταξύ των κρατών της ΕΕ η Γερμανία είναι το νούμερο 1. Η 'Αγκυρα επιθυμεί μια επέκταση της εμπορικής συμφωνίας.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]