Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

4 Φεβ 2017


Ως ολοκληρωτική καταστροφή χαρακτηρίζει το Bloomberg την εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ελλάδα τονίζοντας πως η αποτυχία του έχει οδηγήσει στην ταλαιπωρία του ελληνικού λαού, ενώ ο αρθρογράφος προτείνει στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα «να συμφωνήσουν να διαγράψουν τα χρέη της Ελλάδας στο ταμείο και να αποχωρήσουν».

Όπως τονίζει στο άρθρο του ο Ασόκα Μόντι, ο οποίος έχει διατελέσει αναπληρωτής διευθυντής των τμημάτων έρευνας και Ευρώπης του ΔΝΤ το Ταμείο δεν θα έπρεπε να έχει εμπλακεί καθόλου όσον αφορά το ελληνικό χρέος. Ωστόσο, μέχρι τον Μάρτιο του 2010 που επικρατούσαν ανησυχίες για την ικανότητα της Ελλάδας να πληρώσει τα χρέη της οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιθυμούσαν να απομακρυνθεί το ΔΝΤ καθώς αυτό θα σηματοδοτούσε την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανταποκρίνεται στα εσωτερικά της προβλήματα.

Η Άνγκελα Μέρκελ, όμως, θεώρησε πως η παρουσία του ΔΝΤ θα κατάφερνε να πείσει τους γερμανούς πολίτες πως η Ελλάδα χρειαζόταν επειγόντως οικονομική στήριξη. Έτσι, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το ΔΝΤ δάνεισαν στην Ελλάδα ένα μεγάλο ποσό για να αποπληρώσει τους υπάρχοντες δανειστές της. Το χρέος της Ελλάδας παρέμεινε απαράλλαχτο και επονείδιστο, και οι πιο ευάλωτοι Έλληνες αναγκάστηκαν να αποδεχθούν αυστηρή λιτότητα για να αποπληρώσουν τους νέους επίσημους δανειστές της χώρας. Η οικονομία, γρήγορα και προβλέψιμα, πήρε την κάτω βόλτα, αναφέρει το ο κ. Μόντι.

Το τεράστιο λάθος του Ταμείου ήταν ότι συμφώνησε στην κατάρτιση ενός προγράμματος διάσωσης που, αντίθετα με τους κανονισμούς του Ταμείου, δεν επέβαλλε καμία απώλεια στους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, με το επιχείρημα ότι αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει μία παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Ωστόσο, το ΔΝΤ δεν πήρε ποτέ την ευθύνη, αντίθετα απαίτησε ακόμα περισσότερη λιτότητα το 2014. Τον Δεκέμβριο ο λαός επαναστάτησε και έφερε στην εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ εξέλιξη που έκανε τις απαιτήσεις του ΔΝΤ πιο επίμονες. Σε αυτό το σημείο οι αποδείξεις ότι η στρατηγική αυτή έσπρωχνε την Ελλάδα στην οικονομική κατάρρευση εντείνονταν. Ήταν σαν να απαιτούσες από έναν τραυματία να κάνει μια βόλτα στο τετράγωνο πριν να μπει στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Ωστόσο για αυτή την εξέλιξη η ευθύνη αποδόθηκε στην απροθυμία της Ελλάδας να συνεργαστεί, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο παραλογισμός αυτής της κατάστασης έφτασε το απόγειό του στα μέσα του 2015 καθώς το ΔΝΤ έβγαλε μία έκθεση στην οποία δήλωσε ξεκάθαρα πως με βάση τις τελευταίες προτάσεις λιτότητας της Ευρώπης, η Ελλάδα θα χρειαζόταν ένα θαύμα για να αποπληρώσει τα χρέη της. Τότε, η έρευνα του ΔΝΤ έδειχνε ότι η καλύτερη πορεία θα ήταν να χαριστεί το χρέος και να εγκαταλειφθεί η περαιτέρω δημοσιονομική λιτότητα. Αυτό θα επέτρεπε στη χώρα κάποια ελευθερία για να αναπτυχθεί ξανά και ενδεχομένως να προσελκύσει ακόμα και νέες επενδύσεις. Και όταν αυτή η διαδικασία θα ήταν σε εξέλιξη, η Ελλάδα θα ήταν ελεύθερη από τους επίσημους δανειστές της και θα βασιζόταν και πάλι στους ιδιώτες επενδυτές.

Αν και το ΔΝΤ έχει έκτοτε προσπαθήσει να κινηθεί προς την σωστή κατεύθυνση καλώντας επανειλημμένα τους ευρωπαίους ηγέτες να διαγράψουν ένα μέρος του χρέους οι γερμανοί αρνούνται συστηματικά συνεχίζοντας να επιβάλουν μια λιτότητα η οποία εμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας.

Ο κ. Μόντι καταλήγει αναφέροντας πως η αγωνία αυτή δεν θα τελειώσει μέχρι το ΔΝΤ να επιβάλει τη θέση του για το θέμα. Ένα απλό mea culpa δεν είναι αρκετό. Η πραγματική ανάληψη ευθύνης θα απαιτήσει από τους μετόχους του ΔΝΤ να αποδεχθούν έντιμα τις απώλειες. Αυτό σημαίνει να χαρίσουν τα χρέη της Ελλάδας στο ταμείο και να αφήσουν τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους να βρουν αυτοί μια λύση σε αυτό το χάος. Αν το ΔΝΤ παραμείνει εμπλεκόμενο το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να βλάψει έτι περαιτέρω την αξιοπιστία του.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Οι Τούρκοι στρατηγοί, ναύαρχοι και πτέραρχοι θα ΄χουν πει πολλά στον Ερντογάν για το ενδεχόμενο μιας επιθετικής ενέργειας κατά της Ελλάδας. Θα του έχουν επισημάνει τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η επτάχρονη -και βάλε- οικονομική κρίση. Τις ελλείψεις, τις διαθεσιμότητες,τις περικοπές…
Μην νομίζουμε ότι δεν γνωρίζουν.

Αυτό που δεν θα του ΄χουν πει, είναι μια από τις πολλές και πάντα σοφές ελληνικές παροιμίες που λέει ότι “ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται”!

Τι εννοούμε;

Η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο και καμία πρόθεση να εμπλακεί σε οποιαδήποτε κρίση, πολύ περισσότερο σε μια στρατιωτική κρίση. Τα οικονομικά προβλήματα και ο κ.Σόϊμπλε είναι αρκετά.
Η Ελλάδα είναι πράγματι ταλαιπωρημένη και κουρασμένη από τις επιπτώσεις της “θανάσιμης φαρμακευτικής αγωγής” που τις παρέχουν υποτίθεται για να τη σώσουν…
Οι Έλληνες δείχνουν να χάνουν τις ελπίδες τους για καλύτερες μέρες κι αυτό πια καταγράφεται σε κάθε σχετική έρευνα που γίνεται.
Όμως όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι η Ελλάδα και η οι πολίτες της μπορούν να αντέξουν “δεύτερα Ίμια”!
Όποιος πιστεύει κάτι τέτοιο είναι πολύ γελασμένος!

Η όλη κατάσταση μας έχει φέρει σ΄ αυτό ακριβώς που περιγράφει η παροιμία που προαναφέραμε.
Δεν έχουμε και πολλά να χάσουμε πια. Όσα μας έχουν απομείνει δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί κανείς που να τα “παραχωρήσει”.

Η Τουρκία τις τελευταίες ημέρες κάνει πάρα πολύ φασαρία. Φλυαρεί ακόμη περισσότερο. Χρησιμοποιεί απειλές τις οποίες έχουμε ακούσει άπειρες φορές.
Είναι δικό της θέμα αν θα συνεχίσει να “γαβγίζει” ή αν θα αποφασίσει και να “δαγκώσει”. Αυτή έχει τη πρωτοβουλία για την περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στα ελληνοτουρκικά.
Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζει και να “μετρήσει” είναι ότι αυτή τη φορά κανείς στην Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει ένα δεύτερο χαστούκι τύπου Ιμίων. Η κυβέρνηση και τα κόμματα γιατί θα τους …πάρουν με τις πέτρες και οι πολίτες, γιατί βλέπουν τα εθνικά θέματα ως τη τελευταία “κόκκινη γραμμή” που τους έχει απομείνει.

Δεν έχει καμία απολύτως σημασία τι μας λείπει, τι δεν δουλεύει και τι ελλείψεις μπορεί να ΄χουμε ως χώρα.
Υπάρχει παντού η αίσθηση ότι αρκετά έχουμε ανεχτεί κι αρκετά έχουμε προσπαθήσει να “εξημερώσουμε το θηρίο” που ζει κι αναπνέει δίπλα μας.

Νομίζουμε ότι το μήνυμα έχει φθάσει στην Άγκυρα και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι τελευταίες υπερτπήσεις έγιναν σε ύψη… πολιτικών αερογραμμών.
Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι θα αποφασίσει ο σουλτάνος Ερντογάν και οι επιτελείς του σ΄ ότι έχει να κάνει με τα ελληνοτουρκικά.
Καλό είναι πάντως κάποιος να του μεταφράσει και την παροιμία.

Πηγή Militaire


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Η Ευρωζώνη δεν διάγει τις καλύτερες ημέρες της ζωής της. Μπορεί οι οικονομικοί δείκτες να ανακάμπτουν και το πετρέλαιο να δίνει μερική ώθηση στον πληθωρισμό, όμως οι εσωτερικές κόντρες συντηρούν το κλίμα αβεβαιότητας και δίνουν τροφή στους ευρωσκεπτικιστές. Η πιο συζητημένη διαμάχη είναι αυτή μεταξύ του Wolfgang Schaeuble και του Mario Draghi.

Οι διαξιφισμοί των δύο ισχυρών ανδρών της Ευρωζώνης θυμίζουν το ρητό με την κότα και το αυγό. Το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας ευθύνεται για τα μηδενικά επιτόκια της ΕΚΤ, ή η μείωση των επιτοκίων συνετέλεσε – μέσω της αποδυνάμωσης του ευρώ - στην εκτίναξη του πλεονάσματος της Γερμανίας; Όπως και να' χει, η έκβαση της κόντρας αναμένεται να έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις για την Ελλάδα.

Όλα δείχνουν ότι τουλάχιστον σε επίπεδο προθέσεων και σχεδίων – τα οποία θα πρέπει να έχουν τη συγκατάθεση της Γερμανίας – ο Draghi είναι έτοιμος να δώσει ορισμένα πολύ σημαντικά δώρα στην Ελλάδα, με φόντο τη γενικότερη πολιτικοοικονομική κρίση. Εκτός από την ποσοτική χαλάρωση (QE), η λύση του ευρωομολόγου επανέρχεται στο προσκήνιο, ενώ συζητείται και η δημιουργία μίας πανευρωπαϊκής bad bank για τα «κόκκινα» δάνεια.

Οι πιέσεις του Schaeuble προς την ΕΚΤ για τη σταδιακή αποκλιμάκωση (tapering) του QE επηρεάζουν άμεσα την Ελλάδα, από τη στιγμή που η ένταξη στο πρόγραμμα θεωρείται ζωτικής σημασίας για την αντιστροφή του κλίματος στην ελληνική οικονομία. Η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει την παράταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων μέχρι το τέλος του 2017. Αυτό σημαίνει ότι αν κλείσει η αξιολόγηση και καθοριστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, η Ελλάδα θα προλάβει έστω και για λίγους μήνες το φθηνό χρήμα της κεντρικής τράπεζας. Το όφελος θα είναι ακόμη μεγαλύτερο αν η ΕΚΤ αποφασίσει την περαιτέρω επέκταση του προγράμματος, κάτι που ο Schaeuble θεωρεί αδιανόητο. Μάλιστα, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ θα προτιμούσε να ξεκινήσει το tapering μέσα στους επόμενους μήνες.

Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση θέλει πολιτική λύση για μία όσο το δυνατόν πιο ήπια συμφωνία έτσι ώστε να κλείσει η αξιολόγηση και να μπορέσει να ενταχθεί στο QE. Όπως είναι αναμενόμενο, ο Schaeuble επιμένει στη σκληρή γραμμή, καλώντας την Ελλάδα να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα. Αν... πιάσουν τόπο οι πιέσεις της γερμανικής πλευράς, τότε όχι μόνο η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει νέα μέτρα και να δεχθεί υπερβολικά υψηλά πλεονάσματα για μετά το 2018, αλλά θα χάσει και το τρένο του QE, αφού αν ξεκινήσει το tapering ο αντίκτυπος της ένταξης των ελληνικών τίτλων στο πρόγραμμα θα είναι εξαιρετικά περιορισμένος.

Στο μεταξύ, η ΕΚΤ σε συνεργασία με την Κομισιόν φέρεται να εξετάζει την έκδοση ευρωομολόγου, σε μία κίνηση που εκτός από τον περιορισμό του κινδύνου εκδήλωσης μίας νέας κρίσης χρέους, θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία μίας πανευρωπαϊκής bad bank. Ο αντίκτυπος των δύο αυτών μέτρων για την Ελλάδα θα είναι καθοριστικός και θα μπορούσε να αλλάξει το κλίμα επιτρέποντας στο ελληνικό δημόσιο να βγει στις αγορές μετά τη λήξη του μνημονίου και στις τράπεζες να «ξεφορτωθούν» τα «κόκκινα» δάνεια μειώνοντας τον κίνδυνο να χρειαστούν νέα κεφάλαια.

Το αυγό έκανε την κότα ή η κότα το αυγό;

Κάθε φορά που ο Draghi μιλάει σε κάποια εκδήλωση – από το συμπόσιο των κεντρικών τραπεζών στο Jackson Hole μέχρι τα κεντρικά της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη - και αναφέρεται στα προβλήματα της Ευρωζώνης, στις απαραίτητες λύσεις ή στις αιτίες της κρίσης, είναι δεδομένο ότι Schaeuble θα «απαντήσει» άμεσα και μάλιστα με τρόπο που δείχνει ότι θέλει να βάλει τα... πράγματα στη θέση τους.

Στο ερώτημα για... την κότα και το αυγό, αναλυτές τείνουν να συμφωνήσουν περισσότερο με τον Ιταλό. Υποστηρίζουν ότι η άρνηση της Γερμανίας να αυξήσει τις επενδύσεις και η επιμονή στη λιτότητα οδήγησε σε κατάρρευση της ζήτησης, με αποτέλεσμα η ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια για να δώσει ώθηση στον πληθωρισμό. Η μείωση των επιτοκίων σε μηδενικά επίπεδα είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση του εμπορικού πλεονάσματος της Γερμανίας, σε έναν φαύλο κύκλο που θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Τελικά, ποιος είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στην Ευρωζώνη; Ο σκληρός υπουργός Οικονομικών της μεγαλύτερης και ισχυρότερης οικονομίας ή ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, της οποίας η ανεξαρτησία τονίζεται σε κάθε ευκαιρία;

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί μεταξύ των δύο αξιωματούχων ήταν η στάση του Schaeuble τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο Draghi θα κατέθετε στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της γερμανικής Βουλής. Ο Schaeuble κάλεσε λίγο έως πολύ τους Γερμανούς βουλευτές που ήταν μέλη της επιτροπής να περάσουν από... ιερά εξέταση τον Ιταλό κεντρικό τραπεζίτη. Είχε προηγηθεί η αναφορά του διοικητή της ΕΚΤ στο εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας, με τον Schaeuble να σηκώνει το γάντι, υποστηρίζοντας ότι η πολιτική της ΕΚΤ είναι αυτή που αποδυναμώνει το ευρώ και δίνει ώθηση στις γερμανικές εκλογές.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και σήμερα. Ο Draghi υποστηρίζει ότι δεν ευθύνεται το ευρώ για τα προβλήματα της Ευρωζώνης αλλά οι πολιτικές που ακολουθούν οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών. Η απάντηση του Schaeuble ήταν «πληρωμένη». Με αφορμή τις κατηγορίες του Donald Trump, ότι η Γερμανία εκμεταλλεύεται το ευρώ για να αποκτήσει πλεονέκτημα έναντι των ΗΠΑ, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι η ΕΚΤ ευθύνεται για τα προβλήματα και ότι στην ουσία η Γερμανία συμβιβάζεται για να κρατήσει ενωμένη την Ε.Ε. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου δεν έχουν καταλάβει πως για τη νομισματική πολιτική στην Ευρώπη αποφασίζει... άλλος.

Αναζητώντας τη ρίζα της διαμάχης μεταξύ των δύο ισχυρών ανδρών, θα μπορούσε κανείς να πει ότι όλα ξεκίνησαν το 2012, όταν ο Draghi είπε το περίφημο «whatever it takes», θέλοντας να τονίσει την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να προστατεύσει το κοινό νόμισμα, χαρακτηρίζοντας παράλληλα το ευρώ «μη αναστρέψιμο». Ο Schaeuble κατηγορεί τον Draghi ότι η απλόχερη στήριξη από την ΕΚΤ Από τότε, έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι, για να φτάσουμε στο σήμερα όπου τα προβλήματα στην Ευρώπη είναι διογκωμένα (Brexit, προσφυγικό, ιταλικές τράπεζες).

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου