Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

3 Φεβ 2017


Οι απειλές της Τουρκίας ότι θα μας τιμωρήσει εάν δεν εκδώσουμε τους 8 αξιωματικούς επιτυγχάνουν να ερεθίζουν το φιλότιμο του Έλληνα 

Όχι μόνον οι Τούρκοι, αλλ’ ίσως η υφήλιος όλη να αδυνατεί να κατανοήσει την συμπεριφορά μας σε κρίσιμες καταστάσεις. Πώς γίνεται δηλαδή «να παίρνουμε ανάποδες στροφές» από αυτές που οι καταστάσεις ίσως επιβάλλουν.

Επομένως, οι απειλές της Τουρκίας ότι θα μας «τιμωρήσει» εάν δεν εκδώσουμε τους 8 αξιωματικούς, εκείνο που επιτυγχάνουν είναι να ερεθίζουν το φιλότιμο του Έλληνα, ώστε να αποκλείουν και την παραμικρή πιθανότητα να συμβεί αυτό. Και φυσικά, αν η Ελλάδα υποκύψει θα συμβεί μετά από πολιτική απόφαση επειδή η Δικαιοσύνη απεφάνθη τελεσιδίκως.

Η δε ενέργεια της Τουρκίας να αποστείλει πρόσθετο φάκελο με καινούργια στοιχεία αποδεικνύοντα την συμμετοχή των 8 στρατιωτικών στο αποτυχημένο πραξικόπημα, όπως υποστηρίζει, είναι άνευ αντικειμένου, δεδομένου ότι ο Άρειος Πάγος με την απόφαση μη έκδοσης δεν υπεισήλθε στην ουσία της υποθέσεως, αλλά απεφάνθη ότι «δεν θα έχουν δίκαιη δίκη». Και τέτοιον φάκελο δεν μπορεί να παρουσιάσει η Τουρκία.

Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος της Τουρκίας δημιουργεί πολεμικό κλίμα, καλώντας τους Τούρκους να αποφεύγουν ως τουριστικό προορισμό την Ελλάδα, καθώς το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα προκληθεί «θερμό επεισόδιο», γι’ αυτό πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Πληροφορίες της «Καθημερινής Κύπρου» από τον κύκλο του Προεδρικού Μεγάρου της Τουρκίας και της κυβέρνησης του Μπιναλί Γιλντιρίμ, δείχνουν ότι η τουρκική πλευρά πιστεύει ότι οι τουρκικές πιέσεις στο Αιγαίο και στο διπλωματικό πεδίο σύντομα θα φέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Οι πηγές της τουρκικής πλευράς που επικαλείται η εφημερίδα προβάλλουν την άποψη ότι «Στην παρούσα χρονική συγκυρία, η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να έρθει σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την Τουρκία. Στο πεδίο της οικονομίας η Ελλάδα έχει φτάσει στο σημείο της καταστροφής και αυτή η εξέλιξη επιφυλάσσει αντίκτυπο για διάφορα πεδία. Σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είναι υποχρεωμένη να λάβει υπόψη της τα μηνύματα της τουρκικής πλευράς. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να κατανοήσει ότι η υπόθεση των οκτώ στρατιωτικών είναι κατεξοχήν μια πολιτική και όχι δικαστική υπόθεση-διαμάχη».

Σημειώνω, πως δεν έχει ίσως προσεχθεί μια φράση του Ερντογάν, όταν αναφέρθηκε οργισμένος στην απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης. Δεν μίλησε για «μη έκδοση» των Τούρκων στρατιωτικών, αλλά για «καθυστέρηση έκδοσης», όπερ σημαίνει πως δεν θεώρησε το γεγονός τετελεσμένο, στηριζόμενος ίσως στο γεγονός ότι ο Α. Τσίπρας του υποσχέθηκε την έκδοση, όπως είπε (και που δεν διαψεύσθηκαν ποτέ τα λεγόμενά του, ούτε από δήθεν διαρροές του Μαξίμου).

Οι απειλές του Ερντογάν, μου έφεραν στο νου την συμπεριφορά των Ελλήνων του 19ου αιώνα, κατά τα «Παρκερικά», με πρόσχημα την εξωφρενική και παράλογη απαίτηση ενός αμφιλεγόμενου εβραιο-ισπανο-πορτογάλου με βρετανικό διαβατήριο, του Δον Πατσίφικο, ο οποίος υπέστη ζημιές στην οικία του, όταν οι Αθηναίοι τον θεώρησαν υπαίτιο της απαγόρευσης τέλεσης του εθίμου «κάψιμο του Ιούδα».

Η Βρετανία βρήκε αφορμή να πιέσει αφόρητα την Ελλάδα, έχουσα προς τούτο πολλές αιτίες. Η Ελλάδα, σύμφωνα με Βρετανούς κυβερνητικούς αναλυτές, είχε προσδεθεί δια του Όθωνος επικίνδυνα στο «ρωσικό άρμα» εξωτερικής πολιτικής με ότ,ι αρνητικό μπορούσε να σημαίνει αυτό για τα βρετανικά εμπορικά συμφέροντα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Επιπλέον, άρχισε να νοιώθει τον ισχυρό ανταγωνισμό του Ελληνικού Εμπορικού Ναυτικού, που ήδη είχε γίνει πρώτη σημαία στην Δουνάβια ναυσιπλοΐα, διεκδικώντας παραλλήλως και δύο μικρά νησιά στο Ιόνιο (Σαπιέντζα και Ελαφόνησο).

Απέκλεισε τότε με τον στόλο της τα ελληνικά παράλια, με αποτέλεσμα, όπως έγραψε ο Μακρυγιάννης «…και ένας μεγάλος στόλος των σκύλων μας έχουν μπλόκον οπούναι περίπου από τρεις μήνες και μας πήραν όλα τα καράβια και μας κατακερμάτισαν όλο το εμπόριο και τζαλαπάτησαν την σημαίαν μας και πεθαίνουν της πείνας οι ανθρώποι των νησιών και εκείνοι οπούχουν τα καράβια τους γκιζερούν εις τους δρόμους και κλαίνε με μαύρα δάκρυα…».

Η βρετανική αυτή τακτική, όχι μόνον δεν οδήγησε σε υποταγή των Ελλήνων, απεναντίας, παρά τις κακουχίες, οι κάτοικοι του Πειραιά και της Αθήνας υπέμειναν με μεγάλη καρτερικότητα την περίοδο του αποκλεισμού και συνασπίστηκαν γύρω από τον Όθωνα, ο οποίος είδε τη δημοφιλία του να αυξάνεται. Κατέβαινε στον Πειραιά και πετούσε πέτρες στα καράβια, αυτός ο ελληνικός λαός που σχεδόν πάντα είναι διαιρεμένος, αυτή την φορά έχει συσπειρωθεί. Τόσο στην Αθήνα αλλά κυρίως στον Πειραιά οι νέοι ξεχύνονταν στους δρόμους και τραγουδούσαν: «Σαν σου βαστάει Εγγλέζο / για έβγα στην στεριά / να ακούσεις καρυοφύλλια / κι ελληνικά σπαθιά».

Για την ιστορία, ο τυχοδιώκτης Δον Πατσίφικο απαιτούσε αποζημίωση 888.736 δραχμών και 57 λεπτών. Όταν έληξε ο αποκλεισμός, μετά και από την αντίδραση Γαλλίας και Ρωσίας, τα συμφέροντα των οποίων είχαν πληγεί από τον αποκλεισμό, το θέμα Πατσίφικο παραπέμφθηκε σε διεθνή διαιτησία και η αποζημίωση που του επιδικάσθηκε ήταν μόλις 3.750 δραχμές.

Πηγή Voria


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 
Η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού Τσίπρα στη Σερβία, οι συζητήσεις που είχε εκεί με τον ομόλογό του κ. Βούτσιτς, το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και -κυρίως- τα μηνύματα που θέλησε να στείλει η ελληνική διπλωματία για την κατάσταση στη Βαλκανική έχουν πολύ ενδιαφέρον.

Πέραν όλων των άλλων, δείχνουν μια ετοιμότητα της Αθήνας να παρακολουθήσει και να προκαταλάβει με κάποιο τρόπο δραματικές εξελίξεις, συγκρούσεις, εκδήλωση εθνικισμών και αναθεωρητισμό ως προς τη χάραξη των συνόρων στην ευρύτερη περιοχή.

Η Ελλάδα έστειλε ένα «παρών» ισχύος προς όλες τις δυνάμεις των κεντρικών Βαλκανίων. Υπενθύμισε ότι, ακόμη και στην κατάσταση χρεοκοπίας της, παραμένει η πιο ισχυρή και εξοπλισμένη χώρα στην περιοχή, ενώ γεωστρατηγικά διατηρεί τα «κλειδιά» σύνδεσης της βαλκανικής «ενδοχώρας» με τα διεθνή θαλάσσια περάσματα. Η σιδηροδρομική γραμμή από τον Πειραιά στο Βελιγράδι, με κόμβο τη Θεσσαλονίκη, είναι πρακτική απόληξη τέτοιων περιφερειακών διακρατικών σχεδιασμών.

Σε επίπεδο δηλώσεων, ο Ελληνας πρωθυπουργός κινήθηκε στις νόρμες της ευρωπαϊκής «πολιτικής ορθότητας» και της ελληνικής παράδοσης. «Το μέλλον των Βαλκανίων», σημείωσε, «μπορεί να χτιστεί μόνον στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, του αμοιβαίου σεβασμού, του διαλόγου και της συνεργασίας. Οχι με παραβιάσεις, με επεμβάσεις, όχι με προκλήσεις, με αναθεωρητικές λογικές ως προς τις διεθνείς συνθήκες». Το κλίμα των συζητήσεων στο Βελιγράδι κινήθηκε σε πολύ θετικό επίπεδο, με δεδομένο ότι η Σερβία προσφάτως προχώρησε σε άρση της αναγνώρισης των Σκοπίων ως «Μακεδονίας», ενώ η Ελλάδα δεν έχει αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο.

Οι διεργασίες στο Βελιγράδι έχουν μια ιδιαίτερη σημασία και ενδιαφέρον, με δεδομένο ότι, παρά τη θέληση της Αθήνας να επικρατεί το Διεθνές Δίκαιο και οι συνεννοήσεις στη Βαλκανική, η συγκυρία δείχνει απολύτως διαφορετική. Οι εθνικισμοί και οι αναθεωρητικές λογικές για σύνορα που δεν έχουν «κλείσει» ιστορικά συνδέονται με τις «μαύρες τρύπες» της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας με πολύ θερμό τρόπο στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αλλά και τις πληροφορίες των τελευταίων εβδομάδων για συγκρότηση πυρήνων των μουτζαχεντίν στη Βαλκανική, με μετοίκηση πολεμιστών του Χαλιφάτου (ISIS) από τα πεδία των μαχών στη Μεσοποταμία. Κομβικό ρόλο παίζει η Αλβανία, που στη βάση του αλυτρωτισμού για πληθυσμούς της στο Κοσσυφοπέδιο και το Τέτοβο προσβλέπει, ενθαρρυμένη και από τη στρατιωτική συμμαχία της με την Τουρκία, σε πρόσκτηση εδαφών.

Η Ελλάδα στο συγκεκριμένο πεδίο δεν μπορεί να ορίσει τη συγκυρία επιβάλλοντας όρους Διεθνούς Δικαίου και διπλωματίας στην επίλυση διαφορών ή την εναρμόνιση διεκδικήσεων, άρα θα πρέπει να προετοιμάζεται, με την Ευρώπη απούσα ουσιαστικά από την περιοχή, πέραν της εμπλοκής της Αυστρίας, που δεν προδιαθέτει διασφάλιση των ελληνικών συμφερόντων, για έναν δεύτερο γύρο αποσταθεροποίησης στη Βαλκανική.

Η επαναδραστηριοποίηση του UCK σε συνδυασμό επιχειρήσεων της Τζιχάντ ενάντια στους χριστιανικούς πληθυσμούς, με διατυπώσεις αναθεωρητισμού της Συνθήκης της Λωζάννης από την Τουρκία και η νέα πραγματικότητα, από την εποχή Κλίντον, στις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας συγκροτούν ένα παζλ -τουλάχιστον- εκρηκτικό. Η Ελλάδα, κινούμενη «εμπρόθεσμα», όπως ήδη επιχειρεί από το Βελιγράδι, θα πρέπει να επιδιώξει έναν άξονα ισχύος και σταθερότητας Ελλάδας - Βουλγαρίας - Σερβίας, που και σε στρατιωτικό επίπεδο θα μπορούν να αντιδράσουν στην απειλή της τρομοκρατίας Τζιχάντ - UCK.

Πέραν αυτού, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη σε στρατηγικό επίπεδο για αλλαγή συνόρων. Πρώτον, με τη διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας. Δεύτερον, με την πολυδιάσπαση των Σκοπίων μεταξύ Βουλγαρίας - Αλβανίας αλλά και με προσάρτηση εδαφών από Ελλάδα (Μοναστήρι) και Σερβία (Κουμάνοβο). Στη διανομή αυτών των εδαφών βρίσκεται η πρακτική βάση μιας νέας βαλκανικής συμφωνίας, που απεύχεται η Αγκυρα. Τρίτον, με την προστασία και τη θωράκιση των πληθυσμών της Βόρειας Ηπείρου, μαζί με την επίλυση της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αλβανία.

Μενέλαος Τασιόπουλος
Πηγή "Δημοκρατία"Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 
Με μια σκληρή δήλωση απάντησε στις σημερινές τουρκικές προκλήσεις για τις ασκήσεις στην Κω ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Στράτος Ευθυμίου, τονίζοντας ότι ο «κατ’ εξοχήν και σταθερός παραβάτης του διεθνούς δικαίου» δεν είναι δυνατόν να δίνει μαθήματα τήρησης της διεθνούς νομιμότητας.

«Δεν το δικαιούται ο παραβάτης, ο οποίος μόνο σε μια μέρα πραγματοποιεί 138 παραβάσεις και δέκα υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικών νησιών, ενώ συγχρόνως διατυπώνει απειλές εις βάρος της εδαφικής κυριαρχίας μας και της ακώλυτης άσκησής της» τόνισε ο κ. Ευθυμίου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα ουδέποτε και έναντι οποιουδήποτε θα απεμπολήσει το δικαίωμα λήψης των ενδεδειγμένων μέτρων για την νόμιμη άμυνά της και την προάσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της στη βάση όσων προβλέπει ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών.

«Εξάλλου, η Τουρκία ως μη συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων μεταξύ της Ιταλίας και των Συμμάχων του 1947, βάσει της οποίας τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα κατά πλήρη κυριαρχία, δεν αντλεί κανένα δικαίωμα από τη Συνθήκη, η οποία αποτελεί για την Τουρκία "res inter alios acta"» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χουσεϊν Μουφτούογλου «προέτρεψε» την Ελλάδα να «αποφεύγει μονομερείς πράξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένταση. Σύμφωνα με τις θέσεις της χώρας μας για το Αιγαίο, θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα μετά από αυτό».

«Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως αλεξιπτωτιστές των ελληνικών ειδικών δυνάμεων έκαναν χθες άσκηση στην Κω. Η ειρηνευτική Συνθήκη που υπεγράφη στο Παρίσι το 1947, απαγορεύει οποιαδήποτε στρατιωτική δράση στο νησί της Κω, το οποίο έδωσε η Ιταλία στην Ελλάδα υπό τον όρο να είναι αποστρατικοποιημένο. Γι’ αυτό η άσκηση στην Κω είναι μια σαφής παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Πρέπει να απαγορευτούν οι στρατιωτικές ασκήσεις στο νησί» δήλωσε ο Μουφτούογλου.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 
Του Παντελή Καρύκα 

Ρεκόρ πενταετίας τουρκικών παραβιάσεων προχθές. Μέχρι και απειλές πολέμου εχθές. Είναι φανερό ότι η Τουρκία έχει αποφασίσει να κλιμακώσει την ένταση και φυσικά η μη έκδοση των οκτώ είναι μόνο η αφορμή.

Άλλωστε οι απειλές Ερντογάν περί αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης είχαν κατά πολύ προηγηθεί της υπόθεσής των οκτώ, ακόμα και της διάσκεψης για την Κύπρο. Η ελληνική πλευρά μιλά για νηφαλιότητα και ψυχραιμία.
Ξεχνά όμως κάτι. Ότι δηλαδή ο αντίπαλος κατέχει την απόλυτη στρατηγική και τακτική πρωτοβουλία και μπορεί να κλιμακώσει την ένταση κατά το δοκούν σε χώρο και χρόνο της επιλογής του. Αυτή είναι η συνέπεια του ηλίθιου δόγματος του «δεν διεκδικούμε τίποτα» την στιγμή που ο απέναντι διεκδικεί, κυριολεκτικά, τα πάντα.

Η ελληνική πλευρά έχοντας παραχωρήσει την απόλυτη πρωτοβουλία στον αντίπαλο εδώ και χρόνια αφέθηκε να παρασυρθεί σε ένα παιχνίδι το οποίο εξυπηρετεί τον εν δυνάμει εχθρό και το οποίο η ίδια επ’ ουδενί δεν μπορεί να κερδίσει.
Η ελληνική πλευρά απλώς ακολουθεί τις κινήσεις της Τουρκίας και απαντά όσο και όταν μπορεί αμυνόμενη πάντα. Όμως «όποιος αμύνεται αποθνήσκει» έλεγε ένα παλαιό ρωμαϊκό ρητό. Και η Ελλάδα δεν μπορεί αιωνίως να αμύνεται παρασταίνοντας την πτωχή πλην τίμια κόρη των ελληνικών ταινιών του ’60.

Τι να κάνουμε λοιπόν, θα ρωτήσει κάποιος, πόλεμο; Βεβαίως όχι. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να φέρουμε την Τουρκία σε θέση αμυνομένου διεκδικώντας, αν χρειάζεται, και εμείς και απαιτώντας τα ελληνικά δίκαια που απεμπολήσαμε αν και είναι καταγεγραμμένα σε διεθνείς συνθήκες.

Γιατί δηλαδή το ελληνικό κράτος – λέμε τώρα – ανέχεται την τουρκική προπαγάνδα και τους ψευτομουφτήδες στη Θράκη; Γιατί δεν μιλά για την τουρκική κατοχή Ίμβρου και Τενέδου; Γιατί καταδέχεται να ενοχληθεί από τις τουρκικές διεκδικήσεις στα Δωδεκάνησα και απαντά στην Άγκυρα για τα αυτονόητα; Γιατί επίσημα χείλη ομιλούν για «χαμένες πατρίδες»; Γιατί η Ελλάδα δεν εκμεταλλεύεται διπλωματικές και πολιτικοστρατιωτικές συγκυρίες, αλλά και νυν δρώντες κατά της Τουρκίας για να την πλήξει εμμέσως;

Η Τουρκία έχει ανοικτά μέτωπα και πολλά μάλιστα. Ποιο, αλήθεια, από αυτά έσπευσε να εκμεταλλευθεί η Ελλάδα για να «προσγειώσει» ελαφρώς την Άγκυρα δείχνοντάς της ότι μπορεί να της κάνει ζημιά; Γιατί η Ελλάδα δεν έστειλε μια διμοιρία Υγειονομικού, έστω, στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών ώστε να κερδίσει πόντους στη διεθνή σκακιέρα; Η Δανία είναι ισχυρότερη της Ελλάδας και μετέχει στον διεθνή συνασπισμό; Ή μήπως είναι «ιμπεριαλιστική δύναμη» και θέλει να κατακτήσει την Συρία ή το Ιράκ;

Απλώς η εφησυχασμένη Ελλάδα, έχει αποσυρθεί στον καναπέ της διεθνούς σκηνής, αρνούμενη να θέσει και τρίχα της στη βάσανο των καταλυτικών εξελίξεων που συμβαίνουν στην περιοχή λες και αν χώσει το κεφάλι της στην τρύπα, ως άλλη στρουθοκάμηλος, θα διασωθεί.

Όλα αυτά μπορούν να γίνουν. Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα είναι εδώ και καιρό μια χώρα με γερασμένη νοοτροπία που αρνείται να αλλάξει. Συνέπεια της νοοτροπίας αυτής είναι και οι επιλογές των Ελλήνων και το ποιους τελικά επιλέγουν να τους κυβερνήσουν εδώ και χρόνια.

Την ώρα όμως που η Ελλάδα αδρανεί γενικώς η Τουρκία ισχυροποιείται και σύντομα η κατάσταση δεν θα είναι αναστρέψιμη με ότι αυτό συνεπάγεται, καθώς και το ισοζύγιο στην ισορροπία δυνάμεων τείνει ολοένα και περισσότερο εις βάρος της.

Πηγή MIgnatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 
Κανονικός αγανακτισμένος πολίτης από τον ΕΝΦΙΑ, τις συντάξεις και τις δεσμεύσεις που δεν τήρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πλησιάζει την παρέα του υπουργού Μπαλάφα για να διαμαρτυρηθεί. Του λέει τα παράπονά του και ο υποτιθέμενος αριστερός με... βαθιά δημοκρατικά αισθήματα του λέει: «Τους τραμπούκους δεν τους φοβηθήκαμε ποτέ. Εμείς δεν φοβηθήκαμε στη δικτατορία, θα φοβηθούμε τώρα;».

«Δεν είμαι τραμπούκος, εγώ δεν προσκύνησα ούτε τη ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ, είμαι αγανακτισμένος» ανταπάντησε ο πολίτης, για να ακούσει το... ακλόνητο επιχείρημα του υπουργού της κυβέρνησης: «άντε πάενε από δω».

Αυτό είναι: «Άντε πάενε από δω». Είναι όλη η εικόνα ενός κόμματος που έγινε κυβέρνηση επειδή έβγαινε στους δρόμους, προπηλάκιζε, κρατούσε ομήρους, φώναζε τους αντιπάλους προδότες, ξεσήκωνε τους πολίτες και δημιουργούσε επεισόδια με τους... αγανακτισμένους. Είναι το ίδιο κόμμα που τώρα όποιος διαμαρτύρεται για τα αυτονόητα είναι τραμπούκος.

Όμως, το παραπάνω επεισόδιο έχει και μια ακόμη σημασία που μας «αποκάλυψε» ο Μπαλάφας. «Αυτοί που δεν φοβήθηκαν τη Χούντα». Αυτό είναι το σύνθημα όλων εκείνων των «αριστερών» που θέλουν να δικαιολογήσουν τα εγκλήματά τους. Πουλάνε τους αγώνες της νιότης τους ή ακόμη και τους αγώνες άλλων ενώ αυτοί κρύβονταν σε κάποιο καταγώγιο και δοξάστηκαν κρυπτόμενοι μεταπολιτευτικά.

Τύποι σαν τον Μπαλάφα είναι ακριβώς αυτό που λέμε «ξεπούλησε την Ελλάδα» η Γενιά του Πολυτεχνείου. Δεν φοβάται ο υπουργός όταν έχει τους μπράβους, τους οδηγούς και τους οπαδούς δίπλα του. Τι να φοβηθεί; Τον αγανακτισμένο πολίτη που διαμαρτυρόταν γιατί άκουσε τις... μπαλαφάρες του ΣΥΡΙΖΑ;

Στα αγροτικά μπλόκα, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, οι αστυνομικοί έχουν πάρει εντολή να μην αφήσουν τους αγρότες να κλείσουν κομβικά σημεία και κυρίως τα τελωνεία. Ποιοι έδωσαν την εντολή; Το Μαξίμου και ο Τόσκας. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που ανέβαιναν στα τρακτέρ και «αγωνίζονταν» για τα δίκαια των αγροτών απέναντι στις «νεοφιλελεύθερες» κυβερνήσεις. Είναι ο ίδιος ο Τσίπρας που έβγαζε δεκάρικους λόγους πάνω σε καρότσες αγροτικών. Τότε που όχι γραβάτα δεν φορούσε αλλά ούτε και σακάκι. Τότε που άκουγε τα «Αγροτικά» και πάλλονταν από ιερή, επαναστατική οργή.

Ο ίδιος είναι που βάζει μπλόκα στα μπλόκα των αγροτών αντί να συνομιλεί μαζί τους. Είναι σα να τους λέει «άντε παένετε από εδώ, τσογλάνια που θέλετε και διαδηλώσεις».

Αυτή είναι η κυβέρνηση που έχει στα χέρια της την τύχη της Ελλάδας. Είναι τα ίδια πρόσωπα που προσκυνάνε την Μέρκελ και τον Σόιμπλε, που κορόιδεψαν με τον πιο εξωφρενικό τρόπο τους πολίτες.

Μέχρι πότε; Μέχρι τότε που ο λαός θα του πει «άντε πάενε από εδώ ψεύτη και υποκριτή».

AntiNews


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 
Η κατάσταση με την Τουρκία στο Αιγαίο Πέλαγος είναι στη φάση που ξεπέρασε τα όρια της διπλωματικής ρητορικής. Και ως γνωστόν, όταν σε μία παρόμοια κατάσταση δεν επέμβουν αμέσως οι “σοβαροί” της χώρας για να συγκρατήσουν τους ασυγκράτητους, τα πράγματα οδηγούνται στο επόμενο βήμα, που αναλαμβάνουν οι στρατηγοί, αλλά την ευθύνη έχουν πάντα οι πολιτικοί.

Του Μιχάλη Ιγνατίου

Λέγοντας τα παραπάνω και επειδή σίγουρα τίθεται το ερώτημα εάν η Ελλάδα και η Τουρκία βρίσκονται ενώπιον πολεμικού επεισοδίου, θα σπεύσω να απαντήσω ότι οι πιθανότητες για να επικρατήσουν οι λογικοί ή να επιβάλουν την άποψή τους οι τρελοί, είναι ίσες. “Είναι 50-50” θα έλεγε στην γλώσσα του ένας Αμερικανός στρατηγός, εάν τον βρίσκαμε να τον ρωτήσουμε βεβαίως, κάτι που είναι αδύνατο αυτές τις μέρες στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Και είναι δύσκολο επειδή, δυστυχώς, έχουν άλλα θέματα, πιο σοβαρά, να ασχοληθούν και άλλους πολέμους να …ξεκινήσουν και να …σταματήσουν. Η δημόσια απειλή του Λευκού Οίκου εναντίον του Ιράν πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψιν… Διότι στο αμερικανικό διπλωματικό και πολιτικό παιγνίδι παίζει δυνατά ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και Ισραηλινοί παράγοντες με ακροδεξιές ιδέες.

Με ανησυχεί επίσης πολύ ότι η τουρκική επιθετικότητα κλιμακώνεται σε μία στιγμή που η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ είναι στα πρώτα στάδια της διαμόρφωσής της. Να φανταστείτε μόλις χθες το βράδυ ορκίστηκε ο νέος υπουργός Εξωτερικών. Εάν έχουν ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ποιος θα ασχοληθεί και ποιος θα παρέμβει; Οι φίλοι, σύμμαχοι και εταίροι Ευρωπαίοι, οι οποίο το μόνο που γνωρίζουν είναι να επιβάλλουν μέτρα και λιτότητα;

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δεν έχει εκφραστεί η νέα αμερικανική πολιτική για την Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο, από κανένα Αμερικανό αξιωματούχο. Ό,τι λέγεται και γράφεται είναι αποκύημα της φαντασίας “δημοσιογράφων” και “αναλυτών” οι οποίοι ζουν εκτός της Ουάσιγκτον και αυτοπαρουσιάζονται στην Αθήνα, τη Λευκωσία και την Άγκυρα ως οι γνωρίζοντες και την ώρα κατά την οποία αποσύρεται στην κρεβατοκάμαρα του ο Πρόεδρος Τραμπ. Έχουν τρικυμία στο μυαλό και δεν έχουν να επιδείξουν καμία υπευθυνότητα στη δουλειά τους.

Δεν γνωρίζουμε, λοιπόν, τη νέα αμερικανική θέση για τις τρεις χώρες που μας ενδιαφέρουν. Υποθέτουμε, μόνο, ότι επειδή ο νέος πλανητάρχης επέλεξε το Ισραήλ και την Αίγυπτο ως τους ακρογωνιαίους λίθους της στρατηγικής του στη Μεσόγειο, δεν “θα παίξει μπάλα με την Τουρκία”, όπως οι προηγούμενοι Αμερικανοί πρόεδροι. Είναι μόνο μία υπόθεση και ευχόμαστε να είναι αληθινή, διότι η πολιτική των δύο μέτρων και των δύο σταθμών μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική για την Ελλάδα και την Κύπρο. Θα το γράφω όσο πιο απλά μπορώ: Είναι κάτι που δεν γνωρίζει κανείς…

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι εάν ο Ταγίπ Ερντογάν είναι έτοιμος ψυχολογικά να μεταφέρει τον πόλεμο από τη Συρία, το Ιράκ και το Κουρδιστάν, στο Αιγαίο Πέλαγος. Το δεύτερο ερώτημα είναι αν σχεδιάζει να κτυπήσει κάποια από τα νησιά και δη τα ακατοίκητα, ώστε να μην προκληθεί αιματοχυσία, αλλά να έχει κέρδη στο στρατιωτικό πεδίο.

Έχουμε να κάνουμε με ένα άνθρωπο που κυριαρχείται με τις ψυχασθένειές του, που παίρνει χούφτες χάπια για τις διάφορες αρρώστιες που τον ταλαιπωρούν, που καθοδηγείται από τον άκρατο εθνικισμό του και τον κακό ισλαμισμό. Οι άπιστοι είναι εχθροί του. Και οι Έλληνες και οι Ελληνοκύπριοι είναι πιο εχθροί από τους εχθρούς του.

Συμβαίνει και κάτι άλλο: Θεωρεί ότι οι ελληνικές αντιστάσεις είναι μηδενικές, αν και στην πραγματικότητα ο στρατός του δυσκολεύεται με τους “ξυπόλητους” της Συρίας, πόσο μάλλον να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο. Ερντογάν είναι αυτός, βέβαια, απρόβλεπτος είναι, ψυχιατρικά προβλήματα έχει, γιατί να μην προχωρήσει σε μία απονενοημένη επίθεση εναντίον της Ελλάδας.

Οι επιθετικές κινήσεις στην περιοχή των Ιμίων είναι συνεχείς και έχουν στόχο και σκοπό. Ούτε ο στόχος, ούτε ο σκοπός, έχουν την παραμικρή σχέση με το εσωτερικό μέτωπο της Τουρκίας. Είναι μύθος ο ισχυρισμός και έρχεται από αναλυτές που δεν μελετούν ποτέ στη ζωή τους. Έχουν αυτή τη βλακώδη θεώρηση των πραγμάτων ότι δήθεν στο τέλος “επικρατεί η λογική”.

Αυτό συμβαίνει μόνο στις δυτικές χώρες. Σε όλο τον άλλο τον πλανήτη την εντολή δίνουν παρανοϊκοί ηγέτες ή πολιτικοί που δεν έχουν πρόβλημα “να κάνουμε και ένα πόλεμο για να τον …έχουμε”. Ο Ταγίπ Ερντογάν παίζει άνετα και τους δύο ρόλους. Δυστυχώς.

Πηγή MIgnatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 
Γράφει ο Κώστας Μαντατοφόρος

Πριν μερικά χρόνια η είδηση της ίδρυσης ελληνικής υπηρεσίας διαστήματος, θα έφερνε ένα ελαφρό μειδίαμα στα χείλια.
Σήμερα προκαλεί βαρύ καγχασμό ακολουθούμενο από βαριά "γαλλικά" για τους εμπνευστές του εγχειρήματος.

"Ψωμί, τυρί δεν έχουμε, ραπανάκια για την όρεξη", λέει ο λαός.
Ποιός τον χ@ζει όμως τον λαόΗ διαστημική υπηρεσία να 'ναι καλά να βολέψουμε όσους βολέψουμε, να φτιάξουμε και τίποτα γραφεία, να τα επιπλώσουμε, να βάλουμε και υπεύθυνους με μισθούς ντάγκα-ντάγκα και στο χέρι, υπερωρίες, να φτιάξουμε και επιτροπές, κι άλλες επιτροπές έρευνας (πσσσσ!), και σεμινάρια, και αυτοψίες στο ελληνικό "μπαϊκονούρ" Καλαμάτας και διαστημικές πύλες (πσσσσσσσσσσ!), κι ενημερωτικά φυλλάδια, και καταχωρήσεις στον τύπομέγκλα πράματα. Τρέμε ΝΑSΑ.

Λεφτά υπάρχουν!
Για πέταμα όμως, στην κομματική καταβόθρα, και στο πηγάδι των εκλογών.
Όχι για τους συνταξιούχους. Ούτε για τα νοσοκομεία.
(Ποιός είπε ότι το ΠαΣοΚ σταμάτησε ποτέ να κυβερνάει; Το ΠαΣοΚ είναι εδώ, μεταστατικός όγκος μέσα στο ΤΣΥΡΙΖΑ. Ήταν και πριν, καρκίνος με την ΝΔ. Και θα είναι για πάντα μέσα στην ψυχή και στην σκέψη του κάθε λαμόγιου, και του κάθε δωσίλογου πολιτικού)

Λεφτά υπάρχουν για τους μπαρμπα-Αλέκους. Αυτοί δεν κινδυνεύουν ποτέ να ψάξουν στα σκουπίδια.
Σκουπίδια είναι από μόνοι τους. Τί να σκαλίζουν μέσα τους; Τί να βρούν; Πάλι σκουπίδια.
Η χαμένη τιμή της Κατερίνας Μπλούμ. Και της αριστεράς επίσης.
Η βία της εξουσίας με λόγια.
Η εξουσία με βία, χωρίς λόγια.

Η Αντιγόνη τους έφταιξε. 
Κι αν δεν τους έφταιξε, τους τρόμαξε.
Το αιώνια αντιστασιακό έργο του Σοφοκλή, ωδή κόντρα στους άνομους νόμους και στην ιερή υποχρέωση των ανθρώπων να αντιστέκονται στους κάθε λογής δυνάστες, και στους παραλογισμούς της εξουσίας.
Κι αν δεν την κατάργησαν ακόμη από διδακτέα ύλη, θα την καταργήσουν. Αργότερα. Σιωπηρά.

Η Ελλάδα τους δεν αντέχει πιά άλλους Έλληνες.
Η αριστερά τους δεν αντέχει κριτική, ούτε αντίδραση. 
Ούτε σκεπτόμενους ανθρώπους.
Μόνον επήλυδες (που λέει κι ο Ψώρρας), και ημιμαθείς κομματικούς ταλιμπάν.

Άντε παένετε ρε από 'δω, που λέει κι ο υπουργός σας ο Μπαλαφα(ρα)ς σε όποιον διαφωνεί.
Τσακίδια. Και με πύραυλο. Της διαστημικής σας υπηρεσίας.
Γρήγορα!...

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 
Μέχρι τον ...Ιούνιο είναι διατεθειμένος να περιμένει για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, όπως αποκαλύπτει το περιβάλλον του στην εφημερίδα Handelsblatt. Το παιχνίδι του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με το χρόνο κάνει ακόμη και τους συγκυβερνώντες σοσιαλδημοκράτες να καταγγέλλουν ότι ο απώτερος στόχος των καθυστερήσεων, με αφορμή τη στάση του ΔΝΤ, είναι το σχέδιο για Grexit, δηλαδή να εξαναγκαστεί η Ελλάδα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη.

Στην απάντησή του ο Β. Σόιμπλε επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο θα απαιτούσε περαιτέρω ελάφρυνση χρέους και έξτρα χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους 100 δισ. ευρώ. Για το λόγο αυτό, πηγές του γερμανικού ΥΠΟΙΚ λένε επισήμως ότι ο Σόιμπλε είναι διατεθειμμένος να περιμένει μέχρι τον Ιούνιο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Παράλληλα σύμφωνα με το Reuters σε δηλώσεις του στο πλαίσιο επαγγελματικής συνάντησής του στο Σααρμπρίκεν στη Δυτική Γερμανία o Β. Σόιμπλε δήλωσε ότι αν η Ελλάδα συνεχίζει να μην εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα, τότε το πράγμα δεν θα δουλέψει.

«Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του διεθνούς σχέδια διάσωσης της ή αλλιώς θα καταλήξει σε μια πολύ δύσκολη θέση», είπε.

Μπαράζ δηλώσεων από Βερολίνο

Η Γερμανική κυβέρνηση είναι «ενωμένη στην άποψη ότι η σταθεροποίηση της Ελλάδας είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας και της Ευρώπης», δήλωσε η εκπρόσωπος του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Παράλληλα, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε πως δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης για το σχέδιο διάσωσης της χώρας και στόχος είναι η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης.
Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας δήλωσε πως στόχος είναι η ανοικοδόμηση της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας πως σέβεται τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί.

Γκάμπριελ: Ο Σόιμπλε εξωθεί την Ελλάδα προς Grexit

Μέσω επιστολής ο μέχρι πρότινος υπ. Οικονομίας Ζ. Γκάμπριελ αντιτίθεται στην πολιτική Σόιμπλε στο ελληνικό ζήτημα και προτείνει συμβιβασμό. Το κόμμα του υποψιάζεται ότι ο Σόιμπλε εξωθεί την Ελλάδα και πάλι προς Grexit.

Μια αλληλογραφία με «εκρηκτικό» περιεχόμενο για τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο αποκαλύπτει στο φύλλο της Παρασκευής η εφημερίδα Handelsblatt του Ντίσελντορφ. Αποστολέας είναι ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομίας και παραλήπτης η Άγκελα Μέρκελ. Στην επιστολή, η οποία έχει ημερομηνία 2 Ιανουαρίου, ο Γκάμπριελ εκφράζει παράπονο στην «προϊσταμένη» του για την πολιτική του υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε έναντι της Ελλάδος και εκφράζει ανησυχία για τις συζητήσεις γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

Πιέσεις ή συμβιβασμός;

«Ιδιαίτερα οι θέσεις του υπουργείου Οικονομικών και του ΔΝΤ αποκλίνουν τόσο πολύ, που φαίνεται αμφίβολη αυτήν τη χρονική περίοδο κάποια συμφωνία», γράφει ο Γκάμπριελ. «Οι επικείμενες εκλογές στην Ευρώπη θα μπορούσαν να στενέψουν τα περιθώρια χρόνου, γι αυτό η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει εποικοδομητική στάση». Ο γερμανός αρθρογράφος επισημαίνει ότι τέσσερις εβδομάδες αργότερα η κατάσταση δεν έχει αλλάξει, ο έλληνας πρωθυπουργός δεν υλοποιεί τις μεταρρύθμισεις και παραμένει ασαφής η συμμετοχή του ΔΝΤ. Σε ό,τι αφορά τον υπογράφοντα την επιστολή Γκάμπριελ, ανησυχεί και ως υπουργός Εξωτερικών για τη συνέχιση του προγράμματος, όπως τουλάχιστον διαβεβαιώνει το περιβάλλον του, ενώ πολλοί εμπλεκόμενοι στη Ευρώπη βλέπουν ότι η κατάσταση διολισθαίνει σε μια αναθέρμανση της κρίσης του Ιουνίου του 2015, όταν η Ελλάδα ήταν με το ένα πόδι εκτός ευρωζώνης. Η γερμανική εφημερίδα επικεντρώνει τη διαμάχη ανάμεσα στους δύο υπουργούς της Μέρκελ στο βασικό ερώτημα, πώς πρέπει να συμπεριφερθεί κανείς στην Ελλάδα επτά χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης.

«Η εμπειρία Σόιμπλε επιτάσσει την μέγιστη πίεση, εν ανάγκη διακινδυνεύοντας και κλιμάκωση», σημειώνει ο αρθρογράφος και συνεχίζει: «Αντίθετα ο Γκάμπριελ και το SPD υποστηρίζουν ότι η διένεξη θα πρέπει να μετριαστεί μέσω συμβιβασμού, ενώ εικάζουν ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει άλλα κίνητρα, δηλαδή τραβά σκόπιμα σε μάκρος τις διαπραγματεύσεις για να επιτύχει αυτό που επεδίωκε τον Ιούνιο του 2015, την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Την άποψη, που απορρίπτει το περιβάλλον Σόιμπλε, συμμερίζονται και έλληνες πολιτικοί που κατηγορούν τον γερμανό υπουργό Οικονομικών ότι σαμποτάρει το πρόγραμμα διάσωσης».

Στο άρθρο η οικονομική εφημερίδα περιγράφει την εμμονή Σόιμπλε στους σκληρούς όρους λιτότητας και στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% για τα επόμενα δέκα χρόνια, στις αιτιάσεις του ΔΝΤ ότι αυτό δεν είναι ρεαλιστικό και στη συμβιβαστική λύση που προτείνει ο Γκάμπριελ για πλεόνασμα του 3,5%, αλλά μόνο για τα επόμενα τρία χρόνια, όπως ζητά και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο Σόιμπλε παίζει με το χρόνο

Δεκατέσσερις ημέρες αργότερα ήρθε απαντητική επιστολή, όχι από την Άγκελα Μέρκελ αλλά από τον ίδιο τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σε αυτήν ο Σόιμπλε απορρίπτει ως αντιπαραγωγικές τις προτάσεις Γκάμπριελ, εξηγεί ότι όσο περισσότερο μειώνεται το πρωτογενές πλεόνασμα, τόσο μεγαλώνει η ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους, ότι θέλει να κρατήσει χαμηλό το λογαριασμό που θα κληθούν να πληρώσουν οι χώρες του ευρώ και ότι πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% μόνο για τρία και όχι για δέκα χρόνια, όπως θέλει ο Σόιμπλε, θα ανέβαζε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας στα 100 δις ευρώ. Στο δημοσίευμα η Handelsblatt παρουσιάζει και άλλες ενδείξεις που κάνουν το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα να πιστεύει ότι ο Σόιμπλε ποντάρει στο Grexit. Υπενθυμίζει τις αντικρουόμενες απόψεις που διατύπωσε σε δύο προηγούμενες συνεντεύξεις του. Στη μια περιέγραφε σενάριο ελληνικής διάσωσης χωρίς ΔΝΤ, αλλά στη θέση του τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ΕΜΣ, και στην άλλη απειλούσε ότι θα τελειώσει το ελληνικό πρόγραμμα, εάν η κυβέρνηση δεν τηρήσει τις συμφωνίες χωρίς το ΔΝΤ στο νέο. Για όλα αυτά το περιβάλλον του διαβεβαιώνει ότι ο Σόιμπλε δεν επιχειρεί νέο Grexit, γιατί γνωρίζει ότι η Μέρκελ δεν το θέλει και διότι μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας μια τέτοια «επιχείρηση - καμικάζι» θα έβαζε το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα σε δύσκολη θέση.

«Κύκλοι των δανειστών παραδέχονται πάντως ότι το παιγνίδι σύγχυσης του Σόιμπλε έφερε μια επιτυχία, την αύξηση των πιέσεων από την Κομισιόν προς την Αθήνα (…) ο λόγος; Οι Βρυξέλλες δεν έχουν κανένα συμφέρον να γίνει πραγματικότητα το σενάριο του Σόιμπλε για ένα τέταρτο μνημόνιο με την ενεργότερη συμμετοχή του EMΣ. Στο τελευταίο Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών συνέπτυξαν ένα κοινό μέτωπο, μόνο η Γαλλία υποστηρίζει ακόμη την Αθήνα, γι αυτό και ο Τσίπρας θέλει να πάρει την επόμενη δόση πριν τις γαλλικές εκλογές, γιατί ποιος ξέρει ποιος θα κυβερνά μετά στο Παρίσι», περιγράφει η γερμανική εφημερίδα για να καταλήξει ότι «όπως υποστηρίζουν κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο ο Σόιμπλε μπορεί να παίξει με τον χρόνο μιας και η Αθήνα μόνο όταν της τελειώνουν τα χρήματα, αρχίζει να κινείται. Μέχρι τον Ιούνιο υπάρχει χρόνος. Ο υπολογισμός είναι ότι για να αποφύγει την χρεοκοπία ο Τσίπρας θα αναγκαστεί να επιβάλει τα μέτρα στο κοινοβούλιο. Και μόνο τότε θα μπορεί να συμμετάσχει το ΔΝΤ, όπως το υποσχέθηκαν η Μέρκελ και ο Σόιμπλε στην κοινοβουλευτική τους ομάδα». Ο αρθογράφος μεταφέρει τη θέση του Ταμείου πως ακόμη κι αν επιτύχει το σχέδιο Σόιμπλε, το χρέος παραμένει μη βιώσιμο, κάτι που διατύπωσε ο Πολ Τόμσεν στον γερμανό υπουργό Οικονομικών, όταν τον επισκέφθηκε προχθές και χθες στο Βερολίνο.

Handelsblatt / Ειρήνη Αναστασοπούλου
Πηγή Deutche WelleΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 «Είναι προφανές ότι έχουμε να κάνουμε με μια τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζενέβ, λίγη ώρα μετά την επίθεση σε στρατιωτική περίπολο, στον υπόγειο εμπορικό χώρο του Καρουσέλ του Λούβρου.

Γύρω στις δέκα και μισή το πρωϊ, φωνάζοντας «Αλλάχ ακμπάρ» («Ο Αλλάχ είναι μεγάλος»), ένας άνδρας οπλισμένος με ένα μεγάλο μαχαίρι «ματσέτα» και ίσως ένα δεύτερο μικρότερο, επιτέθηκε σε έναν στρατιώτη τραυματίζοντάς τον, προφανώς ελαφρά. Η αντίδραση ήταν άμεση από άλλους στρατιώτες που τραυμάτισαν στα κάτω άκρα τον δράστη, ο οποίος αυτή την ώρα νοσηλεύεται σε νοσοκομείο.

Ύστερα από έλεγχο με εκπαιδευμένο αστυνομικό σκύλο του σακιδίου που έφερε ο δράστης αποδείχθηκε ότι δεν είχε εκρηκτικά. Παρ’ όλα αυτά γύρω στα 1.000 άτομα που βρισκόταν στο Καρουσέλ στον υπόγειο μεγάλο χώρο υποδοχής του Μουσείου, οδηγήθηκαν και παρέμειναν για ώρες σε ασφαλείς χώρους έως ότου να ολοκληρωθούν οι πρώτες έρευνες. Υπενθυμίζουμε ότι ο εμπορικός χώρος του Καρουσέλ, όπου βρίσκεται η αντίστροφη πυραμίδα, είναι ιδιαίτερα πολυσύχναστος και συνδέεται εσωτερικά με το Μουσείο του Λούβρου. Η αστυνομία απέκλεισε για ώρες όλη τη γύρω από το Λούβρο περιοχή, απαγορεύοντας την κυκλοφορία και στην αυλή του μουσείου.

Σύλληψη και δεύτερου ατόμου

Να σημειώσουμε ότι χθες το βράδυ η μεγάλης θεαματικότητας εκπομπή «Ειδικός Aπεσταλμένος» στην κρατική τηλεόραση «France 2», έδειξε πως οι τζιχαντιστές κατορθώνουν να στρατολογούν νέα άτομα για να δράσουν έστω και μεμονωμένα στο Παρίσι με τη βοήθεια της πλατφόρμας επικοινωνίας Telegram Messenger.

Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών μιάμιση ώρα μετά το συμβάν, «ένα δεύτερο άτομο με ύποπτη συμπεριφορά συνελήφθη» και διεξάγεται έρευνα για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει σχέση μεταξύ των δύο.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι
Πηγή Deutche Welle


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Στη σύλληψη ενός 51χρονου ναυτικού, μέλους του πληρώματος του φορτηγού πλοίου MAKBULE ANA, σημαίας Τουρκίας, που διενεργούσε φωτογραφικές λήψεις περιοχών στο ναύσταθμο Σαλαμίνας κατά τον διάπλου του πλοίου, προχώρησε η λιμενική αρχή Σαλαμίνας. Ο 51χρονος, που συνελήφθη για παράβαση του άρθρου 149 του ποινικού κώδικα, οδηγήθηκε στην εισαγγελία Πειραιά με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Σύμφωνα με την milliyet, ο αρχιμηχανικός τράβηξε φωτογραφίες του λιμανιού της Ελευσίνας από το κινητό του, κάτι που αντιλήφθηκε έλληνας καπετάνιος, ο οποίος του ζήτησε να σβήσει τις φωτογραφίες.

Στη συνέχεια κάλεσε την αστυνομία και σε 2 ημέρες ο Τούρκος αρχιμηχανικός θα παρουσιαστεί σε δικαστήριο στον Πειραιά. Ορίστηκε τακτική δικάσιμος και αφέθηκε ελεύθερος. Οι φωτογραφίες και η φωτογραφική μηχανή του 51χρονου κατασχέθηκαν.

Το όνομά του είναι Τζενγκίζ Ουουγκούρ (Cengiz Uygur) και το πλοίο του σημαίας Τουρκίας M/V Makbule Ana. Το πλοίο ήταν εμπορικό και μετέφερε από τη Νικομήδεια της Τουρκίας 3.600 τόνους εμπόρευμα.
Τα τουρκικά μέσα προβάλλουν την είδηση αυτή ως «μετά την κρίση των Ιμίων, κρίση της φωτογραφίας».

Φορτώνεται επικίνδυνα η ζυγαριά στα ελληνοτουρκικά, καθώς αυξάνονται τα περιστατικά που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Άγκυρα εάν επιδιώξει να κινηθεί προτού οριστικοποιηθεί η νέα πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς θα μπορούσε να θεωρηθεί από τους Τούρκους ως «παράθυρο ευκαιρίας»…

Από το πρωί παίζει στα ελληνικά μέσα ένα – ακόμα – περιστατικό τουρκικής κατασκοπείας καθώς ένας Τούρκος αρχιμηχανικός εμπορικού πλοίου M/V Makbule Ana, με σημαία Τουρκίας, εντοπίστηκε να τραβάει φωτογραφίες του ναυστάθμου Σαλαμίνας από το κινητό του.

Αποτέλεσμα ήταν να τον εντοπίσει ο Έλληνας καπετάνιος του τουρκικού πλοίου που μετέφερε από τη Νικομήδεια της Τουρκίας 3.600 τόνους εμπόρευμα και αφού του ζήτησε πρώτα να διαγράψει τις φωτογραφίες, ειδοποίησε τις αρχές, οι οποίες προχώρησαν στη σύλληψή του.

Ο Τούρκος θα εμφανιστεί σε δυο μέρες στο δικαστήριο, αλλά δεδομένου του παροξυσμού στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης που καταφανέστατα εκτελούν εντολές του καθεστώτος Ερντογάν – ευτυχώς τον έχουν πια πάρει χαμπάρι σε Ευρώπη και Αμερική – και αναφέρονται σε «κρίση της φωτογραφίας» μετά από αυτή των Ιμίων, η ελληνική πλευρά ρίχνει σταθερά τους τόνους επιδιώκοντας αποκλιμάκωση.Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Στρατιωτική άσκηση που διεξήγαγαν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στην Κω συνιστά ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς Δικαίου, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ειδικότερα, όταν ρωτήθηκε για την ανάπτυξη ελληνικών δυνάμεων στο Αιγαίο, ο Hussein Muftuoglu είπε: «Υπήρξαν αναφορές στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ότι αλεξιπτωτιστές των ελληνικών ειδικών δυνάμεων, προχώρησαν σε άσκηση στο νησί της Κω. Η Συνθήκη Ειρήνης (Συμφωνία των Παρισίων του 1947) απαγορεύει όλα τα είδη των δραστηριοτήτων στρατιωτικής εκπαίδευσης στο νησί της Κω, η οποία είχε παραχωρηθεί στην Ελλάδα από την Ιταλία υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι αποστρατικοποιημένη. Για αυτό, η συγκεκριμένη άσκηση στην Κω αποτελεί σαφή παραβίαση των διεθνούς δικαίου».

«Στο αυτό το πλαίσιο», συνέχισε ο κ. Muftuoglu, «η Ελλάδα οδηγεί σε εντάσεις και την καλούμε να αποφύγει μονομερείς ενέργειες, ενώ ξεκαθαρίζουμε ότι η χώρα μας θα προβεί στη λήψη των απαραίτητων μέτρων, στα πλαίσια της πολιτικής και του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο Πέλαγος».

Παλιότερη απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Απάντηση στο θέμα των «αποστρατιωτικοποιημένων νήσων» έχει δώσει, από τον περασμένο Οκτώβριο, το υπουργείο Εξωτερικών.

«Τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα "κατά πλήρη κυριαρχία" από τη Σύμβαση Ειρήνης των Παρισίων, μεταξύ Ιταλίας και Συμμάχων, τον Απρίλιο του 1947. Περαιτέρω, οι διατάξεις της εν λόγω Συνθήκης προβλέπουν την αποστρατικοποίηση των νήσων αυτών: "Αι ανωτέρω νήσοι θα αποστρατιωτικοποιηθώσι και θα παραμείνωσιν αποστρατιωτικοποιημέναι". Στα Δωδεκάνησα υφίστανται ορισμένες δυνάμεις εθνοφυλακής, οι οποίες έχουν δηλωθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις της συμφωνίας CFE.

Όσον αφορά τους τουρκικούς ισχυρισμούς για αποστρατικοποίηση των Δωδεκανήσων, σημειώνεται ότι:

Η Τουρκία δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος σε αυτήν τη Συνθήκη του 1947, η οποία, επομένως, αποτελεί "res inter alios acta" γι' αυτήν, δηλαδή ζήτημα που αφορά άλλα κράτη. Σύμφωνα δε με το άρθρο 34 της Συνθήκης της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών, "μια συνθήκη δεν δημιουργεί υποχρεώσεις ή δικαιώματα για τρίτες χώρες" εκτός των συμβαλλομένων.

«Η Ελλάδα, όπως και κάθε άλλο κυρίαρχο κράτος στον κόσμο, δεν μπορεί να παραιτηθεί από το φυσικό και νόμιμο δικαίωμά της για άμυνα σε περίπτωση απειλής στρεφομένης κατά των νησιών της ή οποιουδήποτε άλλου μέρους της επικράτειάς της. Πόσω μάλλον, τη στιγμή που η Τουρκία, παραβιάζοντας κατάφωρα τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την απειλεί με πόλεμο σε περίπτωση που ασκήσει ένα νόμιμο και κυριαρχικό δικαίωμα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο» επισήμαινε το ΥΠΕΞ.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Στο Αιγαίο υπάρχουν 130 βραχονησίδες που δεν έχει καθοριστεί σε ποιον ανήκουν, ισχυρίστηκε την Πέμπτη ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ σε συνομιλία του με Τούρκους δημοσιογράφους για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Ειδικότερα, ο τούρκος πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ενεργεί όπως αρμόζει στην καλή γειτονία και συνέχισε λέγοντας: «Και αυτή είναι η προσδοκία μας από την Ελλάδα. Η φωτογραφία του Έλληνα Υπουργού Άμυνας που πήγε στα Ίμια δεν έχει κανένα νόημα για εμάς. Στο Αιγαίο υπάρχουν 130 μεγάλες και μικρές βραχονησίδες. Αυτές ούτε ταυτότητα έχουν ούτε είναι γνωστό σε ποιον ανήκουν. Από παλιά ήταν έτσι. Δεν είναι μια νέα αρχή προβλήματος αναφορικά με το Αιγαίο, έχει ένα παρελθόν "με πολλές ρίζες". Εμείς συνεχώς αναδεικνύοντας τα προβλήματα, οικοδομούμε επ' αυτού μια εποικοδομητική σχέση καλής γειτονίας. Θα πρέπει να συζητήσουμε τα κοινά συμφέροντα, το κοινό μέλλον και όχι τα προβλήματα. Αλλά από όποιον κι αν προέρχεται η εχθρική στάση προς την Τουρκία , πάντοτε υπάρχει η απάντηση που θα δώσει η Τουρκία».

Επιπλέον, προειδοποίησε ότι «στις προκλήσεις απαντάμε με χαμόγελο... Αλλά αυτό δεν πρέπει να το διαβάσουν με λάθος τρόπο» προσθέτοντας δε ότι «πάντα έχουμε μια απάντηση να δώσουμε στις εχθρικές συμπεριφορές».

Αναφερόμενος στους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, ανέφερε πως η απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης να μην τους εκδώσει στην Άγκυρα «προκάλεσε απογοήτευση». Όπως είπε, έχει γράψει επιστολή στον έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα ζητώντας του να επανεξεταστεί το θέμα, ωστόσο δεν έχει λάβει απάντηση στην επιστολή του.

Σχολίαζοντας, εξάλλου, τις αναφορές του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου για το Αιγαίο, είπε ότι «δεν έχουν κανένα νόημα για εμάς».

Σημειώνεται ότι θέμα αμφισβητούμενων βραχονησίδων στο Αιγαίο έχει θέσει και η αντιπολίτευση στη γείτονα, όπως το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), ως αξιωματική αντιπολίτευση και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Μια ανακοίνωση-βόμβα της τουρκικής ακτοφυλακής αποκαλύπτει ότι εκδόθηκε προχθές 1/2/2017, ο γνωστός αναλυτής και βαθύς γνώστης την τουρκικής σκηνής Ταξίαρχος ε.α. Χρήστος Μηνάγιας, στην συνέντευξη που παραχώρησε στο ArmyNow.net. 
Ο κ. Μηνάγιας, αποκαλύπτει πως οι Τούρκοι με πρόφαση το προσφυγικό ανακοίνωσαν ελέγχους  7 ημέρες την εβδομάδα και επί 24ωρου βάσεως,  στις πιθανές διαδρομές μετανάστευσης, περιλαμβάνοντας σε αυτές τα Ίμια. Παράλληλα απαντά στο ερώτημα εάν εκτιμά πως θα ζήσουμε ξανά μέρες του 1996.
Συνέντευξη στην ΙΩΑΝΝΑ ΗΛΙΑΔΗ 

21 χρόνια μετά τα Ίμια. Τι έχει αλλάξει;

Μετά την κρίση των Ιμίων, η Άγκυρα παρουσίασε εμφανέστατα την τουρκική αντίληψη για δημιουργία γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο μέσω ενός εγχειριδίου που εκδόθηκε τον Μάιο του 1996 από τις Ακαδημίες Πολέμου.
Από τότε, το αρκτικόλεξο EGAYDAAK αναγράφεται στην τουρκική βιβλιογραφία, στα επίσημα τουρκικά έγγραφα της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, καθώς επίσης στα σχέδια στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Ειδικότερα, στο βιβλίο μου με τίτλο «ΑΠΟΡΡΗΤΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ-Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ», σελ. 243-267, 2014, Εκδόσεις ΚΑΔΜΟΣ, είχα αναγράψει τα εξής: 

«Σε ό,τι αφορά σε μια ενδεχόμενη επιχείρηση κατάληψης νήσου, περιοχή ενδιαφέροντος και εφαρμογής του τουρκικών σχεδιασμών είναι όλο το Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένου και του συμπλέγματος των νησίδων του Καστελλόριζου, ενώ ως κύριοι στόχοι θεωρούνται τα 152 EGAYDAAK (Egemenliği Anlaşmalarla Yunanistan’a devredilmemiş Ada Adacık ve Kayalıklar), δηλαδή νησιά-νησίδες και βραχονησίδες των οποίων η κυριότητα (σ.σ. σύμφωνα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς) δεν παραχωρήθηκε στην Ελλάδα με συμφωνίες.
Ωστόσο, η επιλογή κάποιας ή κάποιων από αυτές θα γίνει ανάλογα με την εκάστοτε πολιτικο-στρατιωτική κατάσταση που θα υφίσταται τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Για το λόγο αυτό, επιβάλλεται η συνεχής λήψη μέτρων επίγνωσης της κατάστασης σε όλο το Αιγαίο, δεδομένου ότι ο αιφνιδιασμός και η παραπλάνηση θα αποτελέσουν παράγοντες ιδιαίτερης βαρύτητας για τους Τούρκους.». 

Συνεπώς, η Άγκυρα εποφθαλμιά 152 νησιά-νησίδες και βραχονησίδες και θεωρώ μεγάλο λάθος να μένουμε μόνο στα 16 ή 17 ή 18 ή 25 που κατά διαστήματα προβάλλουν οι Τούρκοι.  
Σε ό,τι έχει να κάνει με τα Ίμια, σε επίπεδο επίσημων δηλώσεων, κρίνεται σκόπιμο να παρατεθούν τα ακόλουθα στοιχεία που αφορούν στην τουρκική στάση δεδομένου ότι, το συμπέρασμα που εξάγεται παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και εγείρει τις πλέον έντονες ανησυχίες για την περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο.
 • Στη Διοικητική Έκθεση Δραστηριοτήτων για το Έτος 2006 της τουρκικής Διοίκησης Ασφαλείας Ακτών αναγράφεται ότι, οι βραχονησίδες Ίμια που είναι τουρκικό έδαφος συνεχίζουν να προστατεύονται και να επιτηρούνται με σκάφη της ακτοφυλακής όλο το 24ωρο.
 • Στη Διοικητική Έκθεση Δραστηριοτήτων για το Έτος 2007 της τουρκικής Διοίκησης Ασφαλείας Ακτών αναγράφεται ότι, τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος και με λέμβους της ακτοφυλακής συνεχίζεται η προστασία και επιτήρησή τους επί 24ωρου βάσεως.
 • Στις 11-02-2008 ο τότε αρχηγός της Διοίκησης Ασφαλείας Ακτών υποναυάρχος Can Erenoğlu κατά την επίσκεψή του στην επαρχία Fethiye του νομού Mugla, αναφέρθηκε στο καθεστώς των Ιμίων και έκανε λόγο για παραβίαση των τουρκικών χωρικών υδάτων στην περιοχή, από πλευράς Ελλήνων. Αναλυτικότερα είπε: «Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος. Υπάρχουν δύο νησιά η Ανατολική και η Δυτική Ίμια. Εμείς τα αποκαλούμε βραχονησίδες των Ιμίων. Δείτε τις εγγραφές του κτηματολογίου στην οθωμανική εποχή. Τα Ίμια αποτελούν τουρκικό έδαφος. Δεν υφίσταται κάποια κρίση σ’ αυτό το σημείο.» (βλ. Βιβλίο Η Γεωπολιτική Στρατηγική και η Στρατιωτική Ισχύς της Τουρκίας, Χρ. Μηνάγιας, 2010).
 • Στις Διοικητικές Εκθέσεις Δραστηριοτήτων για τα Έτη 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 και 2015 της τουρκικής Διοίκησης Ασφαλείας Ακτών αναγράφεται ότι, οι βραχονησίδες Ίμια συνεχίζουν να προστατεύονται και να επιτηρούνται με σκάφη της ακτοφυλακής όλο το 24ωρο, χωρίς όμως να αναγράφεται ότι, αυτές είναι τουρκικό έδαφος. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι, οι Τούρκοι παραιτήθηκαν από την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των Ιμίων, δεδομένου ότι, κατ’ επανάληψη, η προκλητική συμπεριφορά τους κλιμάκωσε την ένταση στην περιοχή και υπήρξε κίνδυνος δημιουργίας θερμού επεισοδίου.
 • Στις 11-02-2016 ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μηλάκας στην Εφημερίδα Το Ποντίκι γνωστοποίησε το εξής: «Ο Έλληνας πρεσβευτής στην Άγκυρα κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για να παραλάβει (και παρέλαβε) γραπτό διάβημα εντονότατης διαμαρτυρίας της τουρκικής κυβέρνησης, γιατί ελληνικό ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας πέταξε πάνω από τουρκικό έδαφος. Τις νησίδες των Ιμίων!  Η πτήση του ελληνικού ελικοπτέρου πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιανουαρίου και ένας εκ των επιβατών του ήταν ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος θέλησε να τιμήσει τους τρεις Έλληνες αξιωματικούς που έχασαν τη ζωή τους εκείνο το βράδυ του Γενάρη του 1996 κατά την κρίση των Ιμίων.».
Συνεπώς, εδώ και ένα χρόνο, διαπιστώνεται μια «σκληρή» στροφή της επίσημης τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία επιβεβαιώθηκε εμφανώς από τουρκικά δημοσιεύματα της 1ης Φεβρουαρίου 2017, βάσει των οποίων, η πρόσφατη προκλητική μετάβαση της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας στην περιοχή των Ιμίων άρχισε να συζητείται από το 2015, αλλά αυτή αναβλήθηκε λόγω του πραξικοπήματος (15-7-2016) και της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη» (24-8-2016) στη Συρία.
Μάλιστα, οι λόγοι που επικαλείται η Άγκυρα για την εν λόγω ενέργεια των Τούρκων στρατηγών έχει να κάνει με τα εξής:
 • Πρώτον, λόγω της απόφασης μη έκδοσης των 8 Τούρκων στρατιωτικών.
 • Δεύτερον, λόγω της ανησυχίας της αναφορικά με το σχεδιασμό που πραγματοποιεί η ελληνική κυβέρνηση για την εποίκιση και τη χωροταξία σε 28 μικρές νησίδες του Αιγαίου.
 • Τρίτον, η ενόχληση της Άγκυρας λόγω της απαίτησης της Ελλάδος και της Κυπριακής Δημοκρατίας για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο.
 • Τέταρτον, οι δήθεν παρενοχλήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών από αντίστοιχα ελληνικά. Αποκαλύπτεται δηλαδή για ακόμη μια φορά, το τυχοδιωκτικό, αλαζονικό και αναξιόπιστο πρόσωπο της τουρκικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.
Συνακόλουθα δε, το ακόλουθο δημοσίευμα της ερντογανικής εφημερίδος Γενί Σαφάκ, με τίτλο «Τα μηνύματα για τα Ίμια», αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον και καταρρίπτει με τον πιο εμφανή τρόπο κάθε προσπάθεια υποβάθμισης της κατάστασης και χρήζει προβληματισμού, συνυπολογίζοντας τα αναγραφόμενα για την πρωθυπουργό της Αγγλίας.

«Κάναμε κίνηση ΣΑΧ στο Αιγαίο (σ.σ. στο σκάκι ο όρος ΣΑΧ σημαίνει ότι ο παίκτης που απειλεί τον αντίπαλο βασιλιά οφείλει να τον προειδοποιήσει).
Η ενέργεια αυτή ήταν επίδειξη ισχύος. Μετά την απόφαση μη έκδοσης των 8 Τούρκων στρατιωτικών δεν  θα επιδείξουμε καμία ανεκτικότητα στις παραβιάσεις που πραγματοποιείτε.
Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας ασπάζονται την ιδία άποψη. Δηλαδή, κανένα διπλωματικό βήμα δεν είναι τυχαίο και καμία ενέργεια που πραγματοποιεί κάποιος δεν θα μείνει αναπάντητη.
Η μετάβαση της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας στην περιοχή των Ιμίων δεν διάφερε σε τίποτα από τις αερομαχίες και τα θαλάσσια συμβάντα που προκαλεί η Τουρκία στο πλαίσιο της στρατηγικής επίδειξης ισχύος της. Η εν λόγω ενέργεια πραγματοποιήθηκε μια ήμερα μετά την επίσκεψη της πρωθυπουργού της Αγγλίας στην Τουρκία.».

Κινδυνεύουμε να ξαναζήσουμε νέα Ίμια;

Εάν κάποιος εξετάσει την κατάσταση που υπάρχει στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, η εικόνα που προκύπτει είναι η εξής: Η χώρα αυτή με αποκλειστική ευθύνη του Ταγίπ Ερντογάν έχει περιπέσει σε μια εθνικιστική περιδίνηση, όπου η παράνοια, η αλαζονεία και ο τυχοδιωκτισμός έχουν τον πρώτο λόγο.
Για το λόγο αυτό, η εγρήγορση κρίνεται δεδομένη, αφού δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο η Άγκυρα να επιχειρήσει, σύμφωνα με την προσφιλή της τακτική, να δημιουργήσει κάποια τετελεσμένα.
Επίσης, ένα θέμα που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής έχει να κάνει με την ανακοίνωση που εξέδωσε στις 01-02-2017 η τουρκική Διοίκηση Ασφαλείας Ακτών βάσει της οποίας, η Διοίκηση του Νοτίου Αιγαίου της τουρκικής Διοίκησης Ασφαλείας Ακτών, στο πλαίσιο των καθηκόντων της κατά της παράνομης μετανάστευσης με τα θαλάσσια και αεροπορικά της μέσα, 7 ημέρες την εβδομάδα και επί 24ωρου βάσεως, πραγματοποιεί δραστηριότητες ελέγχου στις πιθανές διαδρομές μετανάστευσης των περιοχών Ίμια, Didim, Yalıkavak, Gümüşlük, Turgutreis, Akyarlar και Bodrum.

Σημειωτέον  ότι, στο τέλος της ανακοίνωσης παρατίθενται σχετικές φωτογραφίες επιτήρησης των Ιμίων. Εν τω μεταξύ, η σοβαρότητα της ανακοίνωσης αυτής εστιάζεται στα εξής:
α. Οι αναγραφόμενες περιοχές ευρίσκονται ανατολικά του Φαρμακονησίου, βορειοανατολικά της Κω, καθώς επίσης στην περιοχή των Ιμίων και ανατολικότερα αυτών.
β. Οι Τούρκοι αναδεικνύουν εκ νέου ακόμη ένα θέμα που άφορα στην παράνομη μετανάστευση και το ρόλο που έχει επιφορτισθεί η τουρκική Διοίκηση Ασφαλείας Ακτών, παραβιάζοντας παράλληλα τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
γ. Ας ληφθεί υπόψη το ενδεχόμενο τουρκικής επιχείρησης σύλληψης παράνομων μεταναστών που πιθανόν να αποβιβαστούν πρωτίστως στα Ίμια και δευτερευόντως στο Φαρμακονήσι ή σε κάποιο άλλο αμφισβητούμενο από την Τουρκία νησί, νησίδα ή βραχονησίδα.

Πόσο έχει χτυπήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις η κρίση; Μπορούν να ανταποκριθούν στην αποστολή τους σε μια ενδεχόμενη τουρκική πρόκληση;

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν μια αξιόλογη αποτρεπτική ισχύ, την οποία λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη οι Τούρκοι επιτελείς. Ωστόσο, για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης ελληνοτουρκικής κρίσης με υπαιτιότητα της Άγκυρας θεωρώ σκόπιμο να σας παραθέσω τις ακόλουθες σκέψεις που κατά βάση στηρίζονται στο τουρκικό Δόγμα Διαχείρισης Κρίσεων (Kriz Yönetimi):
 • Εάν ένα κράτος δεν έχει καλά οργανωμένο το σύστημα πληροφοριών του δεν θα μπορέσει να επιβιώσει. Η άποψη αυτή αναγράφεται στο βιβλίο του Τούρκου Aziz Yakın με τίτλο: İstihbarat, Casusluk ve Casuslukla Mücadele (Πληροφορίες, Κατασκοπεία και Αντικατασκοπεία) που εκδόθηκε από τη Διπλωματική Ακαδημία του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Για το λόγο αυτό, η επαναξιολόγηση του συστήματος των εθνικών πληροφοριών της χώρας μας θα συνέβαλε σημαντικά αφενός στην εξάλειψη των παθογενειών του, αφετέρου στον καλύτερο συντονισμό και τον πιο αποτελεσματικό έλεγχο των συνεργαζόμενων Φορέων σε θέματα πληροφοριών. Άλλωστε, ο συντονισμός αποβλέπει στην αποδοτικότητα, ενώ ο έλεγχος εξασφαλίζει τόσο τη νομιμότητα των ενεργειών, όσο την υπέρβαση των ψυχολογικών εμποδίων όταν θα απαιτηθούν ενέργειες που θα λειτουργούν στα όρια της νομιμότητας.
 • Η αλληλεπίδραση και η σύνθετη σχέση που υπάρχει μεταξύ πολιτικών, στρατιωτικών, τεχνολογικών, οικονομικών, πολιτιστικών και θρησκευτικών παραγόντων απαιτούν: πρώτον, τον πλήρη εναρμονισμό των αμυντικών αντανακλαστικών της κυβέρνησης με το νέο περιβάλλον συμβατικών ή ασύμμετρων απειλών που στρέφεται κατά της εθνικής ασφάλειας και των εθνικών συμφερόντων της χώρας μας και τις δυνατότητες που αυτές οι απειλές έχουν. Και δεύτερον, την υιοθέτηση μιας ευρείας αντίληψης αντιμετώπισης των απειλών, κατά βάση μέσω της πρόληψης και της αποτροπής, υιοθετώντας ένα δόγμα που θα εστιάζεται στην επίδραση επί της θέλησης και των δυνατοτήτων του αντιπάλου.
 • Τα κύρια χαρακτηριστικά μιας κρίσης είναι η ΑΠΕΙΛΗ, ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ και ο ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΣ. Συνεπώς, κατά τη διαχείριση κρίσεων απαιτείται ψυχραιμία χωρίς κραυγές, υπερβολές και κινδυνολογία, επιβλητικότητα και ιεραρχία, δεδομένου ότι, δεν θα υπάρχει ούτε συγκεκριμένος τρόπος επίλυσης μιας κρίσης ούτε ο χρόνος και οι επαρκείς πληροφορίες για να ληφθούν σωστές αποφάσεις. Επομένως, τα άτομα που θα κληθούν να διαχειρισθούν μια κρίση θα πρέπει να μπορούν να λάβουν τα μηνύματα όταν αυτή θα πλησιάζει για να προετοιμασθούν έγκαιρα και σωστά.
Με την ίδια διαδικασία σκέψης, ας προβληματισθούμε από σχετικά δημοσιεύματα της εφημερίδας Γενί Σαφάκ στις 1 και 2 Φεβρουαρίου 2017, βάσει των οποίων παρατίθεται η ακόλουθη πληροφορία που έδωσε ανώτατος Τούρκος αξιωματικός:
«Στα τέλη του 2016 πραγματοποιήθηκε μια σύσκεψη στην οποία συμμετείχε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμένος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης. Στη σύσκεψη αυτή ο Έλληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ είπε ότι, η παρούσα περίοδος είναι κατάλληλη για να διεξαχθεί ένας πόλεμος μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Τελικά σκεφτήκαν ότι η οικονομία της χώρας τους ήταν άσχημη και παραιτήθηκαν από την ιδέα ενός ελληνοτουρκικού πολέμου».
Αξιολογώντας τα εν λόγω άρθρα υπάρχουν δύο περιπτώσεις. Στην πρώτη περίπτωση, αυτά να είναι αναληθή και δεν χρήζουν περαιτέρω σοβαρής συζήτησης εντασσόμενα στο πλαίσιο μιας Φαιάς Προπαγάνδας από τους Τούρκους.
Στην περίπτωση όμως που αυτά είναι αληθή, τότε εγείρεται το ερώτημα, πώς το έμαθαν οι Τούρκοι.
Eπίσης εάν είναι αληθή, τότε οι Τούρκοι μας περνούν το μήνυμα ότι είστε διάτρητοι και μαθαίνουμε τα πάντα που συζητάτε, σχεδιάζετε και πράττετε.
Εν κατακλείδι δηλαδή, πρόκειται για μια έμμεση απειλή που πρέπει να κινητοποιήσει άμεσα τους Φορείς Πληροφοριών μας εφόσον τα άρθρα είναι αληθή. Πέραν τούτου, η ενέργεια αυτή θα πρέπει να εκληφθεί ως ενδείκτης προειδοποίησης και απειλή από την Τουρκία για περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.

Τι θα έπρεπε να κάνουμε μετά τα Ίμια και δεν το έχουμε κάνει;

Για τα εθνικά θέματα που άπτονται των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η «δημιουργική ασάφεια» είναι ό,τι χειρότερο διότι περνά λανθασμένα μηνύματα στην αντίπαλη πλευρά και της «ανοίγει την όρεξη» για περαιτέρω διεκδικήσεις.
Ωστόσο, η κάθε ενέργεια και κίνηση μας κρίνεται σκόπιμο να λαμβάνει υπόψη πολλές παραμέτρους μεταξύ των οποίων, το ΧΡΟΝΟ και την ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥ. 

Συνεπώς, μια υπέρμετρη-αδικαιολόγητη ενέργεια ή λήψη στρατιωτικών μέτρων από ελληνικής πλευράς χωρίς να έχει υπάρξει εκ των προτέρων σχεδιασμός για την αποτροπή της Άγκυρας να απαντήσει στα μέτρα αυτά, θα αποτελέσει την αιτία δημιουργίας περιβάλλοντος σοβαρής έντασης στον ελληνικό θαλάσσιο και εναέριο χώρο.
Επίσης, αν ληφθούν και υλοποιηθούν σωστές αποφάσεις, αυτό μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία προώθησης των εθνικών μας συμφερόντων.

Πηγή ArmyNow


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου

Μας αρέσει ή όχι, όλα δείχνουν ότι ίσως βρισκόμαστε στην αρχή μίας παρατεταμένης κρίσεως με την Τουρκία! Η Άγκυρα εδώ και καιρό, όπως συχνά επισημαίνουμε με την σχετική αρθρογραφία μας στο liberal.gr, δημιουργεί κλίμα έντασης με την Ελλάδα, τόσο σε επίπεδο ρητορικής και δημόσιας διπλωματίας όσο και με περιορισμένες σε τόπο και χρόνο στρατιωτικές ενέργειες (μαζικές παραβιάσεις ΕΕΧ και παραβάσεις ΚΕΚ, υπερπτήσεις, «βιομηχανία» NAVTEX, αμφισβήτηση ορίων Έρευνας και Διάσωσης κλπ).

Απώτερος στόχος της διαχρονικά, η ανατροπή του ισχύοντος status quo είτε είναι κεμαλική είτε νέο-οθωμανική! Ακόμα και μετά τις συνεχείς δηλώσεις Ερντογάν και Τούρκων αξιωματούχων για την Συνθήκη της Λωζάνης, ακόμα και μετά τις αλλεπάλληλες αναφορές για τις αμφισβητούμενες μικρονησίδες (κάποιες από αυτές κατοικούνται) και βραχονησίδες που «έχουν αρπάξει» οι Έλληνες, επικράτησε δυστυχώς ένα πέπλο εφησυχασμού και μακαριότητάς τόσο στην Κυβέρνηση όσο και σε μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου.

Μετά και την δικαστική απόφαση για την μη έκδοση των «8», και τον παραληρηματικό γεμάτο απειλές λόγο των Τούρκων κυβερνητικών παραγόντων, φθάσαμε στην γνωστή κυριακάτικη θρασύτατη τουρκική πρόκληση. Παρά την κάποια… θεατρικότητα, η Άγκυρα με μία άκρως συμβολική ενέργεια εντυπωσιασμού με αποδέκτη και το εσωτερικό της Τουρκίας αλλά πρωτίστως με «στόχο» την Ελλάδα, ακριβώς 21 χρόνια μετά την κρίση των Ιμίων «δήλωσε» με την «επίσκεψη» της Ηγεσίας των ΤΕΔ στην περιοχή «παρούσα» και ότι αυτή είναι σε θέση να «κάνει κουμάντο» στο Αιγαίο! Στην δε χθεσινή απόδοση τιμής στους νεκρούς Αξιωματικούς του ΠΝ από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Καμένο με την ρίψη στεφάνου στην θάλασσα των Ιμίων, ανταπόδωσαν με μία πρωτοφανή μαζική έξοδο Α/Φ της Τουρκικής ΠΑ που κατέληξαν σε παραβιάσεις του ΕΕΧ σε 138 περιπτώσεις και πάμπολλες υπερπτήσεις. Για να μην υπάρχει μάλιστα αμφιβολία, δόθηκε βίντεο στο οποίο Α/Φ της Τουρκικής Ακτοφυλακής το οποίο ανενόχλητο πετούσε γύρω και πάνω από τα Ίμια για αρκετά λεπτά.

Μετά τις μαζικές παραβιάσεις ο Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης, Veysi Kaynak δήλωσε ότι «η Ελλάδα εξακολουθεί να εκμεταλλεύεται καταχρηστικά πολλές βραχονησίδες όπως και τα Ίμια, αλλά η Τουρκία δεν θα της επιτρέψει ποτέ να ανοίξει νέους χώρους γύρω από αυτές»! Ακολούθησε την επόμενη ημέρα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Mevlut Cavusoglu, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ηurriyet μεταξύ άλλων, αφού επιτέθηκε στον κ. Καμμένο, κατηγόρησε την Ελλάδα για «προκλητικότητα» και τόνισε ότι «τα θέματα μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου γιατί σε διαφορετική περίπτωση κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την ύπαρξη κάποιου …ατυχήματος». (Δηλαδή η Ελλάδα αν δεν κάτσει να συζητήσει όσα είναι κατοχυρωμένα με το Διεθνές Δίκαιο ….μπορεί να πάθει κάτι…εξ ατυχήματος).

Είναι εύλογη λοιπόν η ανησυχία μας για το γίνεται από εδώ και πέρα. Μέχρι που μπορεί να φθάσει η Τουρκία στην προώθηση του αναθεωρητισμού σε βάρος της Χώρας μας; Μέχρι που μπορεί και οπωσδήποτε πρέπει να φθάσει η Ελλάδα στην εξασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της; Ποια δυνατότητες μέσα και έχει και πως πρέπει να τα χρησιμοποιήσει; Δυστυχώς όλα αυτά τα ερωτήματα που τίθενται θα έπρεπε να απαντώνται στην Εθνική Στρατηγική και φυσικά στην Πολιτική Εθνικής Ασφάλειας που δυστυχώς δεν… υφίστανται! Η μόνη Στρατηγική που είχαμε είναι να μην έχουμε …Στρατηγική! Και εδώ υπάρχουν διαχρονικές κυβερνητικές ευθύνες.

Στην σημερινή κατάσταση εντάσεως που δημιουργεί η Άγκυρα, η Κυβέρνηση φαίνεται να αιφνιδιάζεται! Κρατάει μεν συνολικά «ψύχραιμη» στάση αλλά δυστυχώς απαντάει με τακτικισμούς και με μία φτηνή επικοινωνιακή πολιτική απευθυνόμενη κυρίως στο εσωτερικό ακροατήριο. Αφήνει τον χειρισμό σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στον κ. Καμμένο, που με επιλεκτικές διαρροές προσπαθεί να πείσει την κοινή γνώμη, ότι δεν …αιφνιδιαστήκαμε από την Τουρκική ενέργεια την Κυριακή, ότι τους απέτρεψε η Κανονιοφόρος του ΠΝ και ότι αιφνιδιάσαμε και παραπλάνησαμε τους Τούρκους με το Ε/Π που τον μετέφερε στην θαλάσσια περιοχή των Ιμίων για να ρίξει το στεφάνι. Λες και αυτό είναι η ουσία του προβλήματος. Σε αυτόν τον μάλλον αστείο επικοινωνιακό χειρισμό ήλθε και η ανέξοδη προβολή του κ. Καμμένου ο οποίος όπως μας λένε οι δημοσιογραφικές πληροφορίες διέταξε: «Άμεση, απόλυτη και ακριβή εφαρμογή των εθνικών σχεδίων υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας» λες και μέχρι τώρα υπήρχε κάποια άλλη διαταγή που έλεγε κάτι διαφορετικό!

Η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα που οφείλονται σε πολυσύνθετους παράγοντες παρά την μέχρι τώρα απόλυτη κυριαρχία Ερντογάν. Επίσης, όχι μόνον δεν «της βγαίνει» το στρατηγικό πόκερ που έπαιξε στη Συρία αλλά αντιμετωπίζει σοβαρά αδιέξοδα! Ίσως η διαφαινόμενη στρατηγική «ήττα» στη Συρία να μπορούσε να εξισορροπηθεί από μία επιτυχία στο Αιγαίο. Παρά τα πλήγματα που υπέστησαν οι ΤΕΔ αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα εκτιμάται ότι «δύνανται» να αναλάβουν στρατιωτικές δράσεις εναντίον της Ελλάδος. Μπορεί να αρέσκονται στο ΥΕΘΑ να λένε ότι οι ΤΕΔ συνεχίζουν να βρίσκονται σε κρίση και να έχουν χάσει μέρος μαχητικής τους ικανότητας αλλά σε πρόσφατη άσκηση η ανάπτυξη της Τουρκικής ΠΑ στα προωθημένα Α/Δ Μπαντίρμα, Μπαλίκεσιρ και Ντάλαμα άλλα μας λέει. Και ας υποθέσουμε ότι ήταν έτσι, αυτό θα ήταν πλεονέκτημα για εμάς μόνο ένα είχαμε υψηλή διαθεσιμότητα-χρηστικότητα των μέσων μας και μία παραδεκτή επάνδρωση των Μονάδων μας. Ο νοών νοείτω και Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία ας αναλάβουν πλέον τις ευθύνες τους. Με τα μεγάλα λόγια κανείς δεν… «νίκησε».

Η εκτίμηση μας είναι ότι η Άγκυρα δεν θα επιδιώξει μία γενικευμένη πολεμική σύγκρουση. Δεν την συμφέρει για πολλούς λόγους ενώ η ιστορία μας λέει ότι θα προχωρούσε σε κάτι τέτοιο μόνο αν ήταν εξασφαλισμένη 100% η επιτυχία της. Με την διαρκή απειλή χρήσεως στρατιωτικής βίας θα συνεχίσει να πιέζει όλο και περισσότερο την Χώρα μας για να έχει πάντα επίκαιρες τις μονομερείς απαιτήσεις της, να καλλιεργεί τα φοβικά της …σύνδρομα και έτσι να την φιλανδοποιήσει! Στα πλαίσια αυτής της στρατηγικής, είναι όμως ενδεχόμενη πλέον μία κρίση χαμηλής ή ακόμα και υψηλής εντάσεως που θα μπορούσε να καταλήξει σε θερμό επεισόδιο με σκοπό την δημιουργία νέων τετελεσμένων και υποστήριξη της αναθεωρητικής της πολιτικής. Αν και «το παιχνίδι των εντυπώσεων παίζεται» στα Ίμια είναι πολύ πιθανό να έχουμε «θερμή κατάσταση» κάπου αλλού! Πόσο προετοιμασμένοι αλλά και αποφασισμένοι είμαστε για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και τελικά γιατί όχι επ’ ωφελεία μας αυτά τα ενδεχόμενα;

Η πολιτική κατευνασμού και ή απουσία ούτε… αξιόπιστης και το χειρότερο ούτε…αποτροπής είναι αυτά που άνοιξαν την «όρεξη» στην τουρκική επιθετικότητα. Δεν αρκεί η επίκληση των υφισταμένων συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου για να μπει φραγμός στις τουρκικές μεθοδεύσεις που δημιουργούν σκηνικό κρίσης. Θα πρέπει να είμαστε σε θέση και να το επιβάλουμε. Σύντονη στρατιωτική προετοιμασία με ανάπτυξη αξιόπιστης αποτροπής, δημιουργία διπλωματικού κεφαλαίου και διπλωματική εκστρατεία για καταγγελία του τουρκικού αναθεωρητισμού και της τουρκικής επιθετικότητας που μπορεί να απειλήσει την σταθερότητα όλης της περιοχής, αποκατάσταση του εθνικού κύρους και δημιουργία ισχυρού και αρραγούς εσωτερικού μετώπου είναι τα πρώτα αναγκαία που πρέπει να ξεκινήσουν… «χθες»!

Η Ελλάδα, χωρίς φοβικά σύνδρομα, αλλά και ανόητους λεονταρισμούς, χωρίς εσωστρέφεια λόγω της δεινής οικονομικής μας κατάστασης, θα πρέπει να καταστήσει σαφές προς όλους ότι δεν αποδέχεται μεθοδεύσεις και πολιτικές που καταλύουν τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου και θέτουν σε αμφισβήτηση τα κυριαρχικά της δικαιώματα, τα οποία, ακόμα και σήμερα, είναι αποφασισμένη με όλα τα διαθέσιμα μέσα να τα διαφυλάξει.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου