Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

18 Ιαν 2017


Το 2017 θα είναι αναμφίβολα το έτος του προέδρου Trump – ο οποίος φαίνεται πολύ πιο γρήγορος στις αποφάσεις, καθώς επίσης στις δηλώσεις του, από οποιονδήποτε άλλο ηγέτη. Ενδεχομένως δε να σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της ηγεμονίας της Γερμανίας στην Ευρώπη, εάν όχι τη διάλυση της Ευρωζώνης – μία πιθανότητα που έχει αυξηθεί σημαντικά, μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, ιδίως μετά τις ανακοινώσεις της νέας πρωθυπουργού.

Η χώρα βέβαια που αντέδρασε περισσότερο ήταν η Γερμανία, η οποία φοβάται τις ενέργειες του Αμερικανού – εύλογα φυσικά, αφού ο κ. Trump έχει απόλυτο δίκιο όσον αφορά την πολιτική που εφαρμόζει η καγκελάριος (μερκαντιλισμός).

Η αναφορά της δε στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), όσον αφορά την πρόθεση των Η.Π.Α. να επιβάλλουν δασμούς, είναι κάτι περισσότερο από ανόητη – αφού, σύμφωνα με τον ΠΟΕ, η Γερμανία λειτουργεί παράνομα απέναντι στις Η.Π.Α., λόγω των εμπορικών της πλεονασμάτων, τα οποία υπερβαίνουν τα 60 δις € μόνο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παράνομη είναι επίσης η συμπεριφορά της απέναντι στους εταίρους της στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, για τον ίδιο λόγο – ενώ ο κ. Trump είναι ασφαλώς υποχρεωμένος να περιορίσει το εμπορικό έλλειμμα της χώρας του, το οποίο έχει εκτοξευθεί στα 800 δις $ ετησίως. Ειδικότερα, από το άρθρο XII της συμφωνίας της GATT που υπεγράφη το 1947, φαίνεται καθαρά πως τα εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας είναι παράνομα – αφού αναφέρονται τα εξής:
"Ο κάθε αντισυμβαλλόμενος μπορεί, για να εξασφαλίσει την εξωτερική χρηματοπιστωτική του θέση και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών του, να περιορίσει τις εισαγωγές του… Τα συμβαλλόμενα μέρη έχουν την υποχρέωση, κατά την εκτέλεση των εγχωρίων πολιτικών τους, να λαμβάνουν δεόντως υπ’ όψιν τους την ανάγκη για τη διατήρηση ή αποκατάσταση της ισορροπίας στο ισοζύγιο πληρωμών τους, σε υγιή και συνεχή βάση, για να αποφεύγουν μία αντιοικονομική απασχόληση των οικονομικών τους πόρων. Αναγνωρίζουν δε ότι, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, είναι επιθυμητό, κατά το μέτρο του δυνατού, να υιοθετούν μέτρα που ενισχύουν το διεθνές εμπόριο, αντί να το περιορίζουν".
Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω η Γερμανία, η οποία έχει συνυπογράψει τη συμφωνία, θα έπρεπε να παίρνει μόνη της μέτρα, για να εξισορροπεί το εμπορικό της ισοζύγιο – κυρίως να αυξάνει τις εισαγωγές της προωθώντας τα ξένα προϊόντα στην αγορά της, επειδή αυτό ακριβώς ενισχύει το εξωτερικό εμπόριο και δεν το περιορίζει.

Αφού όμως δεν το κάνει, τότε είναι υποχρεωμένες οι άλλες χώρες να φροντίσουν είτε την υποχρεώσουν, είτε να επιβάλλουν εισαγωγικούς δασμούς στα προϊόντα της – οπότε σωστά το ανέφερε ο κ. Trump, ενώ είναι ανόητες εκείνες οι χώρες της ΕΕ και της Ευρωζώνης που δεν το κάνουν.

Συνεχίζοντας, το γεγονός ότι δεν επιβλήθηκαν μέχρι σήμερα κυρώσεις στη Γερμανία εκ μέρους του ΠΟΕ οφείλεται στο ότι, το μισθολογικό, τιμολογιακό και νομισματικό «dumping» που εφαρμόζει είναι καλά κρυμμένο πίσω από το προστατευτικό τείχος της νομισματικής ένωσης. Εν τούτοις, όπως συμβαίνει πάντοτε, η παρανομία δεν τιμωρείται όσο δεν υπάρχει κατήγορος – κάτι που όμως φαίνεται να αλλάζει, μετά την ανάληψη της αμερικανικής κυβέρνησης από τον κ. Trump.

Εκτός αυτού, οι κανόνες του ΠΟΕ όσον αφορά το τιμολογιακό «antidumping», αφορούν κυρίως την απαγόρευση της πώλησης εμπορευμάτων κάτω από το κόστος παραγωγής τους – κάτι που δεν ισχύει εντός της Γερμανίας, η οποία βρίσκει επί πλέον τρόπους να πριμοδοτεί τις εξαγωγικές της επιχειρήσεις κρυφά (άρθρο).

Έχει δε συχνά το θράσος να παραπονιέται για τα εμπόδια που τοποθετούν στις εξαγωγικές επιχειρήσεις της οι τρίτες χώρες, όταν η ίδια υιοθετεί πολύ περισσότερα – είτε έμμεσα, με την αιτιολογία ότι δεν πληρούν τις δικές της προδιαγραφές κοκ., είτε άμεσα όπως στο παράδειγμα της Κίνας

Εν προκειμένω σχεδιάζει μέσω της ΕΕ την αύξηση των δασμών για τις κινεζικές εισαγωγές ατσαλιού από το 20% στο 265% – δήθεν για τη διάσωση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ατσαλιού, καθώς επίσης για την αποφυγή του αθέμιτου ανταγωνισμού!

Ολοκληρώνοντας η Γερμανία, η οποία διενέργησε δύο παγκοσμίους πολέμους, αιματοκύλισε την Ευρώπη, «γαλούχησε» το ναζισμό και δρομολόγησε το Ολοκαύτωμα, όπου αντί να τιμωρηθεί της χαρίστηκε το 50% των χρεών της, η πληρωμή των υπολοίπων με ρήτρα ανάπτυξης, καθώς επίσης ένα σχέδιο Μάρσαλ, ενώ της επετράπη να ενωθεί ξανά, έχει το θράσος να κατηγορεί τις Η.Π.Α. για προστατευτισμό και αυταρχική συμπεριφορά – εκείνη τη χώρα δηλαδή που κυριολεκτικά της χάρισε τα πάντα, χωρίς ουσιαστικά κανένα αντάλλαγμα.

Προφανώς λοιπόν πρόκειται για το πιο αχάριστο κράτος του πλανήτη, χωρίς απολύτως καμία διάθεση υπερβολής – για μία χώρα που δεν διστάζει να εκμεταλλευθεί τους πάντες και τα πάντα, για να εξυπηρετήσει αποκλειστικά και μόνο τα δικά της συμφέροντα.

Κλείνοντας ακολουθεί ένας μικρός κατάλογος με τις δηλώσεις του προέδρου Trump για διάφορες χώρες – από τις οποίες μπορεί να διαπιστώσει κανείς τις προθέσεις του (υπενθυμίζουμε πως η Ταιβάν είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της Κίνας, ενώ οι Η.Π.Α. δεν διατηρούσαν διπλωματικές επαφές τα τελευταία σχεδόν 30 χρόνια, λόγω σεβασμού προς την Κίνα).

Analyst Team
Πηγή AnalystΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Ηχηρές είναι οι επανειλημμένες διαδηλώσεις, με αφορμή επισκέψεις Τούρκων αξιωματούχων, σε μία μάλιστα υπήρχε και πανό με το σύνθημα - ύβρη «ας ιχτίρ»

Είναι γνωστό πως ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων έχει μειωθεί δραστικά, με την φυγή τους από το νησί, όταν άρχισαν τα Κατεχόμενα να κατακλύζονται από Τούρκους έποικους, πρόσωπα κυρίως αντικοινωνικά από τα οποία ήθελε να απαλλαχτεί η «μητέρα Τουρκία».

Λένε κάποιοι πως οι γηγενείς Τουρκοκύπριοι αποτελούν μειονότητα στην κατεχόμενη περιοχή, αμφισβητώντας τους αριθμούς που δίνουν οι εκπρόσωποί τους. Μάλιστα, προ ετών, ευφυείς Κύπριοι δημοσιογράφοι, έκαναν έρευνα στα Κατεχόμενα με αντικείμενο την παραγωγή τροφίμων, στην πραγματικότητα όμως για να διαπιστώσουν πόση είναι η παραγωγή ψωμιών, ώστε να υπάρξουν ενδείξεις και για τον αριθμό των προσώπων που τρέφονται εκεί. Από την έρευνα κατέληξαν ότι είναι διπλάσιος από αυτόν που ανακοινώνουν οι κατοχικές Αρχές.

Οι Τουρκοκύπριοι νιώθουν καταπιεσμένοι, ιδιαιτέρως κατά τα τελευταία χρόνια, με την εισβολή και του σουνιτισμού στα Κατεχόμενα, ενώ οι ίδιοι μάλλον αδιάφοροι ήσαν θρησκευτικά. Υπήρξαν δε και περιπτώσεις όπου κάποιοι τολμούν να αμφισβητήσουν ευθέως ακόμη και την τουρκική καταγωγή που τους χρεώνουν, υποστηρίζοντας πως είναι Κύπριοι τουρκόφωνοι, και όχι Τουρκοκύπριοι. Τέτοια ήταν η περίπτωση ενός ζευγαριού Κυπρίων μουσουλμάνων, οι οποίοι μάλιστα δεν χάνουν την ευκαιρία να υψώνουν την κυπριακή σημαία.

(Το κατοχικό καθεστώς, που δεν αντέχει τέτοιες ηχηρές διαφοροποιήσεις τους οδήγησε στο «δικαστήριο», επειδή είχαν υψώσει τρεις κυπριακές σημαίες έξω από το κατάστημα τους στη κατεχόμενη Αμμόχωστο. Οι σημαίες αφαιρέθηκαν από την «Αστυνομία» του ψευδοκράτους και το ζευγάρι συνελήφθη και παραπέμφθηκε σε δίκη. Μόνο που αφέθηκε ελεύθερο επειδή η "«Διοίκηση"» δεν είχε φροντίσει να υπάρξει νόμος σχετικός με τα σύμβολα!).

Περισσότερο ηχηρές όμως είναι οι επανειλημμένες διαδηλώσεις, με αφορμή επισκέψεις Τούρκων αξιωματούχων, σε μία μάλιστα υπήρχε και πανό με το σύνθημα - ύβρη «ας ιχτίρ», απευθυνόμενο στον Ερντογάν. Αλλά και η διαχείριση του νερού, που στέλνεται από την Τουρκία στα Κατεχόμενα, προκαλεί κρίση με την Άγκυρα. Ο ηγέτης του «Ρεπουμπλικανικού Τουρκοκυπριακού Κόμματος» Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δήλωσε ότι «η κρίση στο ζήτημα της διαχείρισης του νερού τείνει να λάβει μεγάλες, απρόβλεπτες διαστάσεις».

Η πιο δυνατή φωνή όμως που εκφράζει μεγάλη μερίδα γηγενών Τουρκοκύπριων (οι οποίοι πλην των «βολεμένων» ανησυχούν περισσότερο από τον Αναστασιάδη για ενδεχόμενη συμφωνία που θα ικανοποιεί την Άγκυρα), είναι του γνωστού δημοσιογράφου και εκδότη της «Αφρίκα», Σενέρ Λεβέντ, τον οποίον φυσικά απειλούν οι Τούρκοι και προ καιρού γλίτωσε και από δολοφονική απόπειρα, ο οποίος δεν παύει με την πέννα του να προδιαγράφει την κατάσταση που μέλλει να συμβεί, σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας στην Γενεύη.

Με αφορμή τις απειλές προς Τουρκοκύπριο που τόλμησε να εκφράσει αντίθετη άποψη από την επίσημη, και του είπαν ότι «μπορεί να τον επισκεφτούν ένα βράδυ ξαφνικά», ο Λεβέντ γράφει: «Και αυτά τα τσακάλια θα γίνουν πολίτες της Ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας, το ξέρετε, έτσι δεν είναι; Ποια τσακάλια; Εκείνα που βγήκαν για κυνήγι κεφαλών κραυγάζοντας ο Αλλάχ είναι μεγάλος και κρατώντας σημαίες. Που καίγονται από επιθυμία για να κάνουν και εδώ αυτά που συμβαίνουν στην Τουρκία.

Όλοι είναι γεμάτοι με την υστερία για λιντσάρισμα. Ψάχνουν ευκαιρία για να λιώσουν το κεφάλι σας, όπως έκαναν στον Τάσο Ισαάκ στη Δερύνεια. Τους γνωρίζεις και εσύ όσο εγώ, Ελληνοκύπριε αδελφέ. Θα γίνουν πολίτες σου και εκείνοι που πυροβόλησαν τον Σολωμού πάνω στον ιστό της σημαίας και εκείνοι που έλιωσαν το κεφάλι του Τάσου και εκείνοι που έκαναν τα πάντα στον Τσακούρμα.
Γιατί δεν μας θέλουν; Επειδή θέλουμε να ζούμε αδελφικά και ειρηνικά μαζί σου. Όποιος από εμάς υψώσει τη φωνή του, αρχίζουν να ουρλιάζουν "οι προδότες να πάνε στον νότο". Κοίτα, προχθές πήγαν πάλι στην πόρτα της συντεχνίας των δασκάλων. Εμπνεόμενοι από την υστερία για λιντσάρισμα που επικρατεί στην Τουρκία, προειδοποιούν τους δασκάλους, "Ένα βράδυ ξαφνικά μπορεί να έρθω", τους λένε. Τι θα κάνουν άμα έρθουν ξαφνικά ένα βράδυ; Μήπως θα θερίσουν τον τόπο με πυροβολισμούς όπως συνέβη σε εκείνο το κέντρο διασκέδασης στην Κωνσταντινούπολη; Θα ρίξουν βόμβες; Θα σφάξουν; Ξέρεις και εσύ αδελφέ τι έκαναν όταν ήρθαν ξαφνικά ένα βράδυ στις 20 Ιουλίου 1974».

Μακεδών
Πηγή VoriaΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Επρόκειτο για φιάσκο άνευ προηγουμένου! Αυτό είναι το συμπέρασμα κάθε ψύχραιμης ανάλυσης για τη διάσκεψη της Γενεύης. Η τελευταία πράξη της κας Νούλαντ, ως εν ενεργεία τουλάχιστον αξιωματούχου της αμερικανικής κυβέρνησης, υπήρξε μια παταγώδης αποτυχία.

Του Σωτήρη Δημόπουλου

Το αποτέλεσμα της ακατανόητης αυτής διάσκεψης, όπως ήταν φυσικό, δεν εξέπληξε κανέναν απ’ όσους γνωρίζουν με κάποια επάρκεια τους νέους διεθνείς συσχετισμούς, καθώς και τις προτεραιότητες των δρώντων μερών. Και γι’ αυτό δεν υπήρξαν και σοβαρές αντιδράσεις μετά το εσπευσμένο τέλος της. Σύντομα θα έχει ξεχαστεί από τη διεθνή κοινότητα μέσα στην καταιγίδα των πολλών επερχόμενων γεγονότων.

Μόνον στην Κύπρο διατηρείται, έστω και ημιθανής, η «ελπίδα» της λύσης. Για να καλυφθούν τα σφάλματα και οι τραγικές ευθύνες όσων έσυραν την Κυπριακή Δημοκρατία στην άβυσσο της αυτοκατάργησης∙ όσων έριχναν στάχτη στα μάτια της κυπριακής κοινής γνώμης ότι ήταν όλα σχεδόν συμφωνημένα και επέβαλαν επί μήνες την ατμόσφαιρα μιας ψευδούς και εξόφθαλμα ανυπόστατης αισιοδοξίας∙ όσων ασυλλόγιστα σύρθηκαν από τις οδηγίες συγκεκριμένων κέντρων που προωθούσαν νέες ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο∙ όσων εντέλει ήθελαν να πάρουν τη ρεβάνς για την ήττα του δημοψηφίσματος του 2004.

Και τώρα οι ίδιοι πυροβολούν στον αέρα, αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους και στοχοποιούν βολικούς ενόχους. Μα πώς να καλυφθούν έτσι οι βρυχηθμοί του σουλτάνου που νέτα σκέτα αποκάλυψε τις σταθερές προθέσεις της «εγγυήτριας» Τουρκίας;

Κατοχικός στρατός, επεμβατικά δικαιώματα, εκ περιτροπής προεδρία, καμία εδαφική παραχώρηση, τουναντίον, μισά μισά στη δημόσια Διοίκηση, όλα τα δικαιώματα και για τους Τούρκους υπηκόους. Κοντολογίς όλο το νησί τυπικώς θα είναι στην Ε.Ε. αλλά στην ουσία θα ανήκει στον σουλτάνο, νεο-οθωμανικό βιλαέτι και πάτημα της Άγκυρας για να εκβιάζει την Ευρώπη.

Βέβαια, υποστηρίζουν οι εραστές της όποιας λύσης, αναγκάστηκε η Τουρκία να τα πει όλ’ αυτά τα σκληρά δημοσίως και να τα καταθέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μαζί με χάρτη. Πράγματι, και φθάσαμε σ’ αυτό το κατόρθωμα αφού απογυμνώθηκε η Δημοκρατία απ’ όλα τα όπλα της, ευρισκόμενη χωρίς επίσημη εκπροσώπηση, σε μια πενταμερή, όπως πάντοτε ζητούσαν οι Τούρκοι. Κι αυτό που μένει πλέον για τον επόμενο γύρο είναι οι καταγεγραμμένες επισήμως απαιτήσεις της Άγκυρας και του Ακιντζί και οι υποχωρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς. Τέτοια επιτυχία!

Αλλά, υπάρχει και κάτι άλλο, πιο επικίνδυνο, που θα φανεί περισσότερο μόλις καταπέσει ο κουρνιαχτός της ελβετικής σκιαμαχίας. Είναι η ανεύθυνη επιχείρηση διάσπασης της ενότητας του ελληνισμού. Οι ύπουλες και αήθεις επιθέσεις κατά του Κοτζιά, είχαν ξεκινήσει, δυστυχώς, από την προεδρική δηλητηριώδη ρήση για «επισκέπτες» Ελλαδίτες.

Παρά τις διαψεύσεις και την προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις, το πρόβλημα δεν μπορεί να κρυφτεί κάτω από το χαλί. Πολλώ δε μάλλον που κάποιοι δεν θέλουν καν να το κρύψουν. Το επιδεικνύουν, θέλοντας να πείσουν –ποιους άραγε;- ότι οι ίδιοι είναι έτοιμοι για όλα, ακόμη και για την νομιμοποίηση της κατοχής, αρκεί να υπάρξει «λύση». Ότι είναι «άλλοι» που δεν τους αφήνουν.

Κι αυτό την ώρα που στην Ελλάδα, σε αντίθεση με το 2004, υπήρξε στον πολιτικό κόσμο μια πρωτοφανής ομοψυχία απέναντι στη στάση που έπρεπε να τηρηθεί στις διαπραγματεύσεις. Όπως, επίσης, έπειτα από πολύ καιρό, σε μια καθημαγμένη από την κρίση ελληνική κοινωνία το Κυπριακό έγινε πάλι πρωτοσέλιδο και προβλήθηκε σε σημαντικό βαθμό ως πρόβλημα ολόκληρου του ελληνισμού. Σκόρπιες οι φωνές, αμελητέες, όσες ζήτησαν «λύση με ό,ποιο τίμημα».

Αυτό το θέατρο, λοιπόν, αργά ή γρήγορα θα τελειώσει. Θα το τελειώσει ο ίδιος ο Ερντογάν, αν δεν υπάρξει πλήρης υποταγή στις απαιτήσεις του. Το τελευταίο που τον νοιάζει στην κατάσταση που βρίσκεται, και με όλα τα μέτωπα για τον ίδιο μέσα και έξω ανοιχτά, είναι αν θα βγει χαμένος από το blame game για το Κυπριακό. Τότε, θα υπάρξει αναγκαστικά στροφή προς τα ένδον και θα μετρήσουμε και τις πληγές που προκάλεσαν αστόχαστες πράξεις και μικρόνοες πολιτικές.

* Ο Σωτήρης Δημόπουλος είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και Πτυχιούχος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Κιέβου. Εργάζεται ως Πολιτικός Αναλυτής.
Πηγή "Απόψεις"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Αν μελετήσει κανείς τις εφαρμοστικές συμπεριφορές στην εποχή του Μνημονίου μεταξύ κυβερνήσεων Σαμαρά και Τσίπρα δεν θα βρει σοβαρές διαφορές στην προσήλωση. Αλλάζουν τα πρόσωπα. Αξίζει να αναφερθεί πως κατά την 2η κυβέρνηση Τσίπρα κι επειδή η οικονομία χειροτέρεψε, επισημαίνεται μία κορυφαία αναλγησία και μία ατσάλινη πυγμή για φοροείσπραξη, τέτοια που πραγματικά τρομάζει. Επιπλέον στην 2η κυβέρνηση Τσίπρα θα αναγνωριστεί η καθολική σιωπή όλων, μα όλων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, σε οποιοδήποτε αντικοινωνικό μέτρο. Και αυτό τρομάζει. Δείχνει πως αυτοί οι βουλευτές για την καρέκλα δεν προτάσσουν καμία αντίσταση, στέλνουν το λανθασμένο μήνυμα στους δανειστές – που μέχρι χτες χαρακτήριζαν διεθνείς τοκογλύφους.

Ο Αλέξης Τσίπρας απέδειξε πως μπορεί να λέει τα καλύτερα και να κάνει τα χειρότερα. Πίσω από το υποκριτικό χαμόγελο του «όλα καλά τα κάνουμε», κρύβεται ένας σκληρός εγκέφαλος εξουσίας που εκπαιδευόταν για δεκαετίες για αυτή τη στιγμή. Η κουβέντα περί «αριστεράς» ήταν απλά το όχημα.

Κάτι που ακόμη πρέπει να προβληματίζει είναι ο τρόπος που συμπεριφέρεται αυτή η κυβέρνηση. Κάνει χρήση όλων των δικαιωμάτων της, των προνομίων της εξουσίας, αδιαφορώντας για τον κοινωνικό αντίκτυπο. Π.χ. δέρνονται οι συνταξιούχοι, στρατός αστυνομικών αφοσιωμένος στη φύλαξη αριστερών βουλευτών και υπουργών, διόγκωση κρατικού μηχανισμού και άσκοπη σπατάλη δημοσίου χρήματος όπως το πρωθυπουργικό γραφείο Θεσσαλονίκης, πάρτυ στο Μαξίμου, γλέντια κυβερνητικών στελεχών στα μπουζούκια, συλλήψεις δημοσιογράφων, πρωτοφανής έλεγχος των μίντια, κ.α.

Και γιατί ο Αλέξης Τσίπρας κάνει όλα αυτά;
Μα προφανώς γιατί νιώθει ότι παίζει χωρίς αντίπαλο.

Δεν νιώθει την ανάσα κανενός. Αντιλαμβάνεται πως το κυρίαρχο εκλογικό σώμα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι (συμπεριλαμβανομένης της τοπικής αυτοδιοίκησης) και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι στο άκουσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη τρομοκρατούνται. Άρα τι μένει; Ένας Αλέξης Τσίπρας ολοένα και πιο δυνατός που καθημερινά επιβεβαιώνει ότι είναι κυρίαρχος και παντός καιρού.

Η απολιτίκ και απόλυτα φιλοΜνημονιακή στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν αφήνει πολλά περιθώρια ανάκαμψης. Καμία σοβαρή αντίσταση, καμία προκοπή, γιατί δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο, ιδεολογικό ή τεχνοκρατικό.

Οι δημοσκοπήσεις αυτό δείχνουν. Κανένας δεν εμπνέει για τίποτα.
Κι επειδή ο Αλέξης Τσίπρας μοιράζει το χρήμα, θα έχει και τον πρώτο λόγο στην αναμέτρηση του τίποτα!

Πηγή «Ο Κεντροδεξιός»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Γράφει ο Κώστας Μαντατοφόρος

Υπήρχαν παλιότερα (πριν γεννηθούν τα παιδιά μας) κάποιες εποχές που οι υπουργοί έκαναν πολύ σπάνια δηλώσεις,  και όταν τις έκαναν αυτές είχαν αξία συμβολαίου. 
Αν τύχαινε σε βάθος χρόνου κάποια να διαψευστεί οικτρά, ήταν θέμα ωρών προτού τους
αποπέμψει ο πρωθυπουργός, αν δεν προλάβαιναν στο μεταξύ να παραιτηθούν από μόνοι τους.

Σήμερα βγαίνει ο κάθε τυχαίος υπουργός "Μεταναστευτικής Πολιτικής", και ο κάθε τυχαιότερος υπουργός Οικονομικών, και αφού αμολύσει την παπάρα του, αν δεν διαψευστεί το επόμενο δεκάλεπτο και διαψευστεί φερ' ειπείν σε 24 ώρες, θεωρεί τον εαυτό του δικαιωμένο και πως καμία ανάγκη αιτιολόγησης της παπάρας του έχει.
Κι έτσι καταντούν θλιβερά ανθρωπάρια, ατιμάζοντας τον τυχόντα (σπάνια) "πρότερον έντιμον βίον" τους, αφού στο μόνο που ελπίζουν είναι να περάσει κάποιος εύλογος χρόνος πριν αποκαλυφθεί το ψέμα τους, ώστε κάποιος άλλος συνάδελφός τους υπουργός να έχει στο μεταξύ μονοπωλήσει την επικαιρότητα με κάποια άλλη φρέσκια παπάρα. 
Και πάει λέγοντας.

Είναι τόσο βαθιά ανήθικη η πολιτική σήμερα, και τόσο βαθιά διηθημένη η κοινωνία απ' το ψέμα και τους ψεύτες, που έχει αποστραγγιστεί κάθε υποψία και κάθε διάθεση αντίδρασης.
Είναι τόσο θολά τα νερά της απατεωνιάς των πολιτικών του σήμερα, που ο πολίτης χάνει τον προσανατολισμό του και πνίγεται μέσα στον βούρκο της κοινοβουλευτικής κοπριάς.

Προσπαθώντας π.χ. να αποκωδικοποιήσει (ο πολίτης) τον λόγο που η "αξιολόγηση" που θα έκλεινε τον Οκτώβριο, "έκλεισε" τελικά πριν τα Χριστούγεννα, μένοντας όμως ανοικτή ώστε να ξανακλείσει μέσα στον Ιανουάριο προς τα τέλη Μαρτίου, χάνει την ουσία της υπόθεσης που είναι: "και λοιπόν";
Τί θ' αλλάξει δηλαδή με το κλείσιμο της "αξιολόγησης", πέραν του ότι η κυβέρνηση της μαριονέτας θα αισθανθεί λίγο πιό ασφαλής στην καρέκλα της, αφού θα έχει αποδείξει στους τοκογλύφους πόσο πιστό δουλάκι είναι;
Και ακόμη σπουδαιότερο: Τί θά 'χει ακόμη, στα κρυφά, φορτώσει στις πλάτες αυτού του λαού, σαν αντίβαρο αυτής τής λίγης σιγουριάς;

Ναι κύριε υπουργέ της "Μεταναστευτικής Πολιτικής"  (άραγε ποιάς μετανάστευσης; αυτής που μας φόρτωσαν οι "εταίροι" σας, ή αυτή η αιμορραγική των παιδιών μας που μεταναστεύουν;): είσαι ένας τυχαίος.
Ένας απολύτως τυχαίος.
Και είναι απολύτως αδιάφορο αν -κατά μερικούς- ο πρότερος βίος σου ήταν σοβαρός και έντιμος.
Αυτό ίσως να ίσχυε πριν αναλάβεις θέση ευθύνης ως υπουργός μιάς -οποιασδήποτε- κυβέρνησης, ώστε να αποδειχτεί πόσο ελεεινός ψεύτης και παπάρας είσαι.
Και αυτό ισχύει για όλους, ΟΛΟΥΣ, τους συναδέλφους σου υπουργούς αυτής της ελεεινής κυβέρνησης, καθώς και για όλους τους πολιτικούς απατεώνες που διατέλεσαν υπουργοί τα χρόνια των μνημονίων.

Είσαστε απολύτως ψεύτες και πολιτικοί απατεώνες και το μόνο που σας κρατάει είναι η προηγούμενη τριαντάχρονη προετοιμασία της κοινωνίας που έγινε απ΄το πολιτικά εγκληματικό ΠαΣοΚ, ώστε να ανέχεται και να θεωρεί φυσιολογικό το ψεύδος, την λαμογιά, την αρπαχτή.
Αν δεν είχε προηγηθεί η λαίλαπα του ΠαΣοΚ, η ράχη και η αξιοπρέπεια της κοινωνίας δεν θα άντεχε τέτοια μνημόνια με τέτοιους πολιτικούς.
Θα σας είχε πετάξει όλους στα γαλανά νερά του Αιγαίου και θα είσασταν όλοι μιά κακή ανάμνηση.

Εσείς συνεχίστε.
Εμείς θα ψάξουμε να ξαναβρούμε την ορατότητά μας, μέσα στον βούρκο που μας έχετε παρασύρει.
Και τα δικά μας στερνά ας ελπίσουμε να τιμήσουν τα δικά μας τα πρώτα.
Όχι να τα ατιμάσουν, όπως τα δικά σας!..

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Σύγχυση επικρατεί σχετικά με τα επίσημα στοιχεία που δίδονται στη δημοσιότητα αναφορικά με τον αριθμό των προσφύγων που βρίσκονται στους καταυλισμούς.

Οι εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει συμβάλλει σημαντικά στην μείωση του αριθμού όσων διαμένουν στους καταυλισμούς.

Σύμφωνα με την Καθημερινή που επικαλείται τα επίσημα στοιχεία, εχθές το πρωί στον καταυλισμό της Μαλακάσας βρίσκονταν 483 άτομα ενώ την ίδια ώρα οι εθελοντές έκαναν λόγο για λιγότερα από 200.

Εν τω μεταξύ, στη Λέσβο, θα βρεθεί σήμερα Δευτέρα ο επίτροπος μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, στον απόηχο των σκληρών εικόνων που είδαν το φως της δημοσιότητας για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών στον καταυλισμό της Μόριας.

Πέρα από τον καταυλισμό της Μόριας θα επισκεφθούν και αυτόν στον Καρά Τεπέ.

Μαζί τους θα βρίσκονται οι δήμαρχοι Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου ενώ θα ακολουθήσει σύσκεψη.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Οι εισαγγελείς στην Τουρκία έχουν εκδώσει εντάλματα σύλληψης για 243 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, στο πλαίσιο της διεξαγωγής της έρευνας για το αποτυχημένο πραξικόπημα του καλοκαιριού, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Το ίδιο πρακτορείο υποστηρίζει ότι οι συλληφθέντες, είναι ύποπτοι για τη χρήση του “Bylock” μιας κρυπτογραφημένης εφαρμογής αποστολής μηνυμάτων για κινητά τηλέφωνα, που σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση χρησιμοποιήθηκε από το δίκτυο του Fetullah Gullen που ζει στις ΗΠΑ και κατηγορείται από την Άγκυρα, για την οργάνωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Γράφει ο Γιώργος Μαλούχος

Οι εξελίξεις που ήδη πλέον ανοιχτά συντελούνται, είναι κοσμογονικές.

Πριν καν αναλάβει ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει αρχίσει, μαζί με την Βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, να διαμορφώνουν από κοινού την νέα πορεία των πραγμάτων σε Ευρώπη και Αμερική, προκαλώντας σεισμικές ανακατατάξεις και πρωτοφανή πανικό στο σαθρό οικοδόμημα του Βερολίνου.

Αυτή είναι η μεγάλη στιγμή, η μοναδική ευκαιρία και για την Ελλάδα, η οποία δεν πρέπει με κανένα τρόπο να χαθεί.

Η Ελλάδα πρέπει αμέσως να βρει τους διαύλους επικοινωνίας και να μεταφέρει το μήνυμα της διάθεσής της να προσδεθεί το γρηγορότερο δυνατό στο άρμα της νέας αυτής πραγματικότητας όσο πιο άμεσα και ενεργά μπορεί.

Οποτε στην ιστορία της η Ελλάδα βρέθηκε πολύ κοντά στη Γερμανία, πάντοτε το πλήρωσε πολύ ακριβά. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και τα τελευταία χρόνια, που η Ευρώπη είχε στο σύνολό της το ατύχημα να βιώσει την αναζωπύρωση της απόπειρας γερμανικής ηγεμονίας, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος της προσπάθειας του Βερολίνου να κυριαρχήσει μέσα από την κρίση χρέους. Τα αποτελέσματα, είναι γνωστά σε όλους.

Τώρα, κάτι νέο, πολύ δυναμικό γεννιέται από τις μεγάλες Ατλαντικές δυνάμεις, σε πολύ μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα και αντίδραση στην επιχείρηση ηγεμονίας του Βερολίνου.

Σε αυτό το κάτι, η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει και να πετύχει σημαντικό ρόλο: της το επιτρέπει η γεωπολιτική της θέση και η σημασία της στην περιοχή, η οποία, ενώ δεν ενδιαφέρει καθόλου τους Γερμανούς, παρά μόνον ως αποθήκη για μετανάστες, ενδιαφέρει πάρα πολύ Αμερικανούς και Αγγλους, ειδικά από την ώρα που η Τουρκία όχι μόνον έχει καταστεί σταθερά πλέον αντιδυτική δύναμη, αλλά και το Ισραήλ δεν την εμπιστεύεται, σε πλήρη αντίθεση με τις σχέσεις του Τελ Αβίβ με την Ελλάδα και, κυρίως, με τις ΗΠΑ που τώρα μπαίνουν σε εντελώς νέα τροχιά.

Αυτή τη νέα αρχή είναι που δεν πρέπει με κανένα τρόπο να χάσει η Ελλάδα. Ολόκληρη η Ελλαδα: κυβέρνηση και αντιπολίτευση, άλλες πολιτικές και μη δυνάμεις, διαμορφωτές της κοινής γνώμης, πρέπει όλοι να κάνουμε ένα βήμα πίσω απ’ ότι άλλο μπορεί να μας έχει χωρίσει και να στρατευθούμε ομόθυμα στο νέο αυτό εθνικό στόχο για την πατρίδα.

Πηγή "Το Βήμα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Τη θέση ότι οι ΗΠΑ υποστήριξαν με συνέπεια την Ελλάδα στα χρόνια της θητείας του Barack Obama και αποφεύχθηκε η κρίση στην Ευρωζώνη, εξέφρασε ο βοηθός σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου, Ben Rhodes, στην τελευταία του δημοσιογραφική διάσκεψη.

Όπως μεταδίδει στην ιστοσελίδα του ο Μιχάλης Ιγνατίου, απαντώντας σε ερωτήσεις Ελλήνων δημοσιογράφων, είπε πως οι ΗΠΑ ήταν υποστηρικτικές απέναντι στην Ελλάδα. «Συχνά ήρθαμε σε σύγκρουση με κάποιους από τους σημαντικούς Ευρωπαίους εταίρους μας, διότι συμβουλεύαμε για μια προσέγγιση λιγότερο τιμωρητική, με μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη. Υπήρξαν στιγμές που αισθανθήκαμε ότι αυτή ήταν η προσέγγιση που θα έπρεπε να είχε υιοθετηθεί. Σε τελική ανάλυση όμως, δεν επρόκειτο για δική μας απόφαση.

Υπήρχαν σε εξέλιξη – πρωτίστως – οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στους Ευρωπαίους και ο ρόλος ο δικός μας ήταν υποστηρικτικός». Ο Ben Rhodes τόνισε ότι η κυβέρνηση Obama κατέστησε σαφές ότι για την περίπτωση της Ελλάδος και των άλλων χωρών του ευρωπαϊκού νότου που έχουν υποφέρει, η προσέγγιση θα έπρεπε να ήταν προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και μείωσης των συνεπειών και του πόνου που προκαλεί η λιτότητα. «Αυτή δεν ήταν πάντα η προσέγγιση που ακολουθήθηκε. Νομίζω ότι η Ελλάδα έχει ακόμη την ευκαιρία να επιδιώξει την ανάκαμψη.

Όταν ο Πρόεδρος ήταν στην Ελλάδα συζήτησε με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα για τις προσπάθειες που έχουν γίνει προκειμένου να προωθηθεί η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα, παράγοντες που θα οδηγήσουν στην δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους. Αυτή ούτως η άλλως θα πρέπει να είναι η επιλογή για την Ελλάδα». Ο απερχόμενος σύμβουλος βοηθός Εθνικής Ασφαλείας επισήμανες ότι η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί να δει στιγμή την επίλυση των διαφορών της Ελλάδας και των Ευρωπαίων, κάτι που θα επιτρέψει στην οικονομία να αναπτυχθεί.

«Αισθανόμαστε ότι με συνέπεια υποστηρίξαμε την Ελλάδα και αποφύγαμε κρίση στην Ευρωζώνη και αναγνωρίζουμε ότι οι Έλληνες έχουν κάνει μεγάλες θυσίες. Πιστεύω ότι συμβάλαμε στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Υπήρξαν στιγμές που αυτή δεν ήταν δεδομένη και κοιτώντας πίσω το 2011 και το 2012, υπήρχε μεγάλη αβεβαιότητα για το αν θα έπρεπε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη και αν η ίδια η Ευρωζώνη θα έμπαινε σε κάποιου τύπου ευρύτερη κρίση. Αυτό που νομίζω ότι ήμασταν σε θέση να κάνουμε σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες ήταν να αναλάβουμε δράση για να αποφευχθούν χειρότερες εξελίξεις».

Ο κ. Rhodes πρόσθεσε ότι έγιναν αρκετά για να παραμείνει η κατάσταση εντός τροχιάς και να διατηρηθεί κάποια σταθερότητα στην Ευρωζώνη, όμως δεν θεωρεί ότι έγιναν αρκετά για να προωθηθεί ο τύπος της ανάπτυξης για τον οποίο οι ΗΠΑ πίεσαν την Ευρώπη να επιδιώξει. «Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει μέλλον εντός της Ευρωζώνης είναι θετικό και είναι κάτι που δεν ήταν δεδομένο το 2011 και το 2012. Οι Έλληνες σε διαφορετικές περιστάσεις έχουν επιδείξει μεγάλο κουράγιο στην λήψη δύσκολων αποφάσεων και τους αξίζουν περισσότερα εύσημα από ότι τους αποδίδονται», κατέληξε ο απερχόμενος βοηθός σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας.

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου