Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τόσκας ο... αποκεφαλιστής!


Τι συνέβη με την επιστολή για την «τουρκική μειονότητα», κύριε Τόσκα;

Μια προβληματική αλλά εξηγήσιμη επιστολή της Ασφάλειας Κομοτηνής προς το Δημοκρίτειο, έγινε viral και καταδικάστηκε στο Facebook ως απόπειρα φακελώματος, ανάκρισης και δίωξης ιδεών. Και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπάκουσε όχι στη λογική αλλά στην υστερία του Διαδικτύου

Γράφει η Χριστίνα Ταχιάου

Μια πολύ περίεργη ιστορία διαδραματίστηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα, που οδήγησε στη βίαιη μετακίνηση από τα πόστα που κατείχαν δυο ικανότατων –όπως επιμένουν να τονίζουν στο Protagon παράγοντες της περιοχής– στελεχών της Αστυνομίας στην Κομοτηνή. Το τελευταίο και πιο σοβαρό επεισόδιο γράφηκε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, ο οποίος λίγη ώρα μετά την εντολή που έδωσε να πραγματοποιηθεί ΕΔΕ, έσπευσε να καρατομήσει τους δυο αστυνομικούς.

Αλλά ας δούμε τα πράγματα από την αρχή.

Το πρωί της Τετάρτης, το Facebook αναστατώθηκε από μια φωτογραφία που δημοσιοποιήθηκε και δείχνει την επιστολή που απηύθυνε το Τμήμα Ασφαλείας Κομοτηνής προς το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Με αυτήν, ζητούνται κάποια στοιχεία για διδάσκοντες οι οποίοι έχουν σχέση με τον όρο «τουρκική μειονότητα». Συγκεκριμένα, η επιστολή που φέρει ως ημερομηνία την 30ή Νοεμβρίου 2017, συντάχθηκε κατόπιν της από 14/11/2017 εισαγγελικής παραγγελίας και αναφέρει τα ακόλουθα:

«Προκειμένου να εκτελέσουμε ανωτέρω σχετική, παρακαλούμε όπως μας γνωρίσετε πλήρη στοιχεία ταυτότητας –μαζί με διευθύνσεις κατοικίας- του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου σας (Καθηγητών, Λεκτόρων, Ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού, Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού και Διδασκόντω

ν μέσω ΕΣΠΑ), του οποίου το επιστημονικό αντικείμενο – πεδίο – ειδικότητα, σχετίζεται με το ζήτημα της χρήσης του όρου “τουρκική μειονότητα”. Επιπλέον, παρακαλούμε όπως μας γνωρίσετε αν υπάρχουν δημοσιευμένες μελέτες ακαδημαϊκών ή άλλων έγκυρων μελετητών, οι οποίες να ασχολούνται με το παραπάνω ζήτημα».

Η ευρύτητα του φάσματος αναζήτησης αλλά και ο όρος «τουρκική μειονότητα» δημιούργησε μια ανησυχία σε σχολιαστές του Facebook, οι οποίοι βιάστηκαν να κάνουν λόγο για λογοκρισία και για φακέλωμα. Με μια διατύπωση που θα μπορούσε να θεωρηθεί προβληματική και την αναζήτηση από την Ασφάλεια ονομάτων και διευθύνσεων ήταν λογικό να υπάρξει μια ανησυχία, έστω κι αν ζούμε σε περίοδο δημοκρατικής σταθερότητας. Πολλοί έκαναν λόγο για δίωξη ιδεών, περιορισμό της ελευθερίας του λόγου κλπ.

Eτσι, ουδείς έδειξε να προσέχει το γεγονός ότι η Ασφάλεια Κομοτηνής, εκτός από διδακτικό προσωπικό του Δημοκριτείου αναζητά και «δημοσιευμένες μελέτες ακαδημαϊκών ή άλλων έγκυρων μελετητών, οι οποίοι να ασχολούνται με το παραπάνω ζήτημα». Για ποιον λόγο, δηλαδή, μπορεί η Ασφάλεια να αναζητά μελέτες έγκυρων ακαδημαϊκών και άλλων μελετητών; Για να τις φακελώσει κι αυτές;

Η εξήγηση είναι τόσο απλή, που ελάχιστοι την πίστεψαν. Η Εισαγγελία Κομοτηνής, στο πλαίσιο παραγγελίας προκαταρκτικής εξέτασης την οποία ανέθεσε στην Ασφάλεια Κομοτηνής να της βρει ένα στοιχείο: από ποιον και πότε χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ο όρος «τουρκική μειονότητα». Oχι για να ρίξει τα βιβλία του συγγραφέα στην πυρά και να εξορίσει τον ίδιο: αλλά επειδή χρειάζεται αυτό την πληροφορία επιστημονικά τεκμηριωμένη.

Η Ασφάλεια Κομοτηνής έδρασε με σοβαρότητα. Eστειλε το έγγραφο στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και θέλησε να μάθει ποιοι ασχολούνται με το αντικείμενο, προκειμένου να τους ρωτήσει μήπως ξέρουν ποιος μπορεί να χρησιμοποίησε και πότε για πρώτη φορά τον όρο «τουρκική μειονότητα».


Ο λόγος που η Εισαγγελία ανέθεσε στην Ασφάλεια την αναζήτηση ενός σοβαρού κι αξιόπιστου μάρτυρα έχει να κάνει με το σχηματισμό ή μη δικογραφίας για υπόθεση στην οποία κάποια πρόσωπα χρησιμοποίησαν τον όρο «τουρκική μειονότητα». Στην περιοχή λέγεται ότι πρόκειται για υπόθεση στην οποία μέλη της Χρυσής Αυγής προχώρησαν σε μηνυτήρια αναφορά. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι μια εισαγγελική παραγγελία δεν σημαίνει υποχρεωτικά παραπομπή στο ακροατήριο. Μια υπόθεση στο στάδιο της προδικασίας μπορεί και να τεθεί στο αρχείο.

Oμως, από το απόγευμα της Τετάρτης, όταν πλέον οι διαμαρτυρίες για «λογοκρισία» και «στοχοποίηση» γιγαντώθηκαν, άρχισαν να συμβαίνουν αδιανόητα πράγματα. Αντί να βγει κάποιος να καθησυχάσει τον κόσμο οριζοντίως καθέτως και διαγωνίως, συνέβησαν τα εξής:

1. Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι ζητά από τις αρμόδιες εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές διευκρινίσεις επειδή το έγγραφο γεννά «εύλογες αμφιβολίες».

2. Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης εξέδωσε ανακοίνωσε διαβεβαιώνοντας ότι ουδείς από το προσωπικό αναζητείται για τη χρήση του όρου «τουρκική μειονότητα» αλλά απλώς ζητήθηκε κάποια επιστημονική συνδρομή.

3. Αργότερα, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Μακεδονίας και Θράκης ανακοίνωσε ότι ανακαλείται το έγγραφο, ενώ παράλληλα διατάχθηκε η διενέργεια διοικητικής διερεύνησης (ΕΔΕ). Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήταν ο ίδιος ο Υπουργός Νίκος Τόσκας που έδωσε την εντολή για την ανάκληση.

4. Την νύχτα, με εντολή του Νίκου Τόσκα ο Διοικητής Ασφαλείας Κομοτηνής αποσπάστηκε σε αστυνομικό τμήμα, ίσως για να ελέγχει το γνήσιο της υπογραφής, ενώ ο Προϊστάμενος του Γραφείου Κρατικής Ασφαλείας που χειρίστηκε την υπόθεση μετατέθηκε στην Τροχαία, μάλλον για να κόβει κλήσεις στα αυτοκίνητα που παρκάρουν στον ποδηλατόδρομο!

Είναι γνωστό ότι ο πρώην (πλέον) Διοικητής Ασφαλείας είχε χτυπηθεί πριν από 15 μήνες στην Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής από αναρχικούς, μετά την πορεία στη μνήμη του Παύλου Φύσσα, ενώ πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως αγαπητό άτομο στην κοινωνία της Κομοτηνής.

Για ποιον λόγο καρατομήθηκαν οι δυο αξιωματικοί; Επειδή έκαναν τη δουλειά τους; Δικηγόροι τόσο των Αθηνών όσο και της Θράκης, κρίνουν την ενέργεια της αποστολής του εγγράφου στο Πανεπιστήμιο προκειμένου να ζητήσουν επιστημονική συνδρομή, όχι μόνο νόμιμη αλλά και έξυπνη. «Στις περιπτώσεις που γίνεται κάποια εισαγγελική έρευνα, συνήθως εξετάζεται ως μάρτυρας κάποιος αστυνομικός. Αυτή τη φορά, ο εισαγγελέας επέλεξε να αναζητήσει επιστημονικά στοιχεία –και πολύ καλά έκανε», λέει στο Protagon δικηγόρος μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης. Οι μάρτυρες με ειδικές γνώσεις προβλέπονται στο άρθρο 203 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Συγκεκριμένα, το άρθρο αναφέρει: «Αν είναι αναγκαία η κρίση προσώπων που έχουν εντελώς ειδικές γνώσεις για να διαγνώσουν κατάσταση πραγμάτων που δεν υπάρχει πια, καλούνται και εξετάζονται ως μάρτυρες πρόσωπα που έχουν τέτοιες γνώσεις (…)».

Να συμφωνήσουμε ότι η διατύπωση του εγγράφου της Ασφάλειας ήταν προβληματική. Ωστόσο, όπως είπε αστυνομικός στον ανωτέρω αναφερόμενο δικηγόρο, «εγώ ένα Γυμνάσιο τελείωσα. Τι περιμένεις να γράφω;». Σε κάθε περίπτωση, οι αστυνομικοί εκτέλεσαν την παραγγελία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κομοτηνής. Η υστερία που ακολούθησε ήταν τελείως αδικαιολόγητη.

Επειδή όλο αυτό ξεκίνησε αυτό το Facebook, ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να δούμε ο καθένας μας την ευθύνη του και τη συμβολή του, θετική ή αρνητική, στο δημόσιο βίο. Το Internet και τα social media μας έχουν μετατρέψει όλους σε εκδότες και ζούμε όλοι στην πράξη το φαινόμενο της πεταλούδας. Οτιδήποτε γράφουμε, όσο αυθόρμητο, αστήρικτο ή ανόητο κι αν είναι, μπορεί να επηρεάσει έναν ευρύτατο κύκλο ανθρώπων και να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες.

Γι αυτό και θα περιμέναμε από μια πολιτική ηγεσία να μπορεί να σκεφτεί, να κρίνει, να αξιολογήσει και κατόπιν να πράξει. Η παρούσα ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη απέδειξε –για μια ακόμη φορά– ότι δεν μπορεί. Και δεν θέλει.

Protagon


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. "Κράτα με αδελφέ μου Ιλλουμινάτι-Μασώνε να σε κρατώ, να καταστρέψουμε όλοι μαζί την Ελλάδα. Δε χωράει αυτή η χώρα στη ΝΤΠ, μπορεί να μας χαλάσει τη σούπα. Έχουμε εντολή να την ισοπεδώσουμε. Αφού πρώτα ναρκώσουμε τους Έλληνες με βαριά νάρκωση. Όταν ξυπνήσουν θα είναι πολύ αργά. Στάχτες κι αποκαΐδια και η ζωή τους και η πατρίδα τους."

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]