Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ποιά πλευρά θα «αυτοκτονήσει»; Γιατί το Σκοπιανό θα μείνει ως το «Μεσανατολικό» των Βαλκανίων


Γράφει ο Σίμος Ρέκτης


Διάβασα με ενδιαφέρον τη δημοσκόπηση που δημοσίευσε στο Twitter ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Αντόνιο Μιλοσόσκι, για το ενδεχόμενο αλλαγής ονομασίας των Σκοπίων, τα οποία αναγνωρίζονται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως “Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας” (ΠΓΔΜ).

Σύμφωνα λοιπόν με τα ευρήματα της εταιρίας Brima Galup ένας στους δυο πολίτες, και συγκεκριμένα το 49%, διαφωνούν να αλλάξει το όνομα του κράτους και θέλουν να παραμείνει “Macedonia”, το όνομα που έκλεψε από την Ελλάδα ο κομμουνιστής ηγέτης στρατάρχης Τίτο. Απο αυτούς μάλιστα το 67% προσδιορίζονται ως «Μακεδόνες», άσχετα αν δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την Μακεδονία και τον Μέγα Αλέξανδρο.

Αντίθετα υπέρ της αλλαγής του ονόματος τάσσεται μόνο ένας στους τρεις και ειδικότερα το 35%. Απο αυτούς, πάνω απο το 80% αυτοπροσδιορίζονται ως Αλβανοί.

Είναι προφανές λοιπόν ότι η σημερινή κυβέρνηση των Σκοπίων έχει μπροστά της μια δύσκολη εξίσωση με πολλούς αστάθμητους παράγοντες που δεν εγγυώνται βέβαιη λύση. Θα πρέπει να κάνει μεγάλες προσπάθειες και έξυπνες κινήσεις τακτικής για να πείσει την πλειοψηφία των πολιτών της ότι συμφέρει εθνικά μια αλλαγή του ονόματος “Μακεδονία”. Στην εξίσωση αυτή ο παράγοντας «να κάνουμε κάποιες υποχωρήσεις για να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ» δεν φαίνεται να πείθει την πλειοψηφία των πολιτών, που προσδιορίζονται ως “Μακεδόνες”, όπως προκύπτει από την ίδια δημοσκόπηση.

Άρα λοιπόν το μοναδικό που θα μπορούσε να εγείρει ο Ζαεφ, στο εσωτερικό του, είναι να τους πείσει ότι θα διατηρήσουν την δυνατότητα να επικαλούνται την “Μακεδονική” τους εθνότητα και τον απατηλό, όσο και κάλπικο ισχυρισμό ότι είναι απόγονοι του Αλεξάνδρου.

Αν θεωρεί λοιπόν κάποιος ότι οι γείτονες θα απεμπολήσουν την «Μακεδονική» ταυτότητα, «πλανάται πλάνην οικτρά». Ένα δείγμα έδωσε ήδη ο κύριος Ζάεφ με την ανιστόρητη κι εξοργιστική φράση του: «δικαιούνται Βούλγαροι κι Έλληνες τη δόξα των Μακεδόνων».

Και όταν η Μακεδονική εθνότητα είναι η κόκκινη γραμμή γι αυτούς, η δική μας ποια είναι;

Για την ελληνική κυβέρνηση ένας τομέας που μπορεί ακόμα να θεωρεί κανείς ότι υπάρχει ένα θετικό πρόσημο είναι τα εθνικά θέματα. Μια άσχημη ακόμα και ομιχλώδης λύση στο θέμα των Σκοπίων θα πρέπει να θεωρείται και ο πολιτικός της θάνατος.

Τα Σκόπια και η Αθήνα θα βρεθούν αντιμέτωπες με μια δουλειά που είναι πολύ δύσκολη. Και δεν την κάνουν δύσκολη μόνο οι παράμετροι της, αλλά και ο χρόνος. Γιατί δεν έγινε όταν έπρεπε.

Είναι μια σύγκρουση δυο πλευρών που δεν μπορεί να γίνει με επιχειρήματα.

Φανταστείτε δυο ανθρώπους που κοιτάζουν μια εικόνα:
Ο ένας πιστεύει αυτό που βλέπει και ο άλλος βλέπει αυτό που πιστεύει. Δεν θα συμφωνήσουν ποτέ.
Ή ο ένας θα πρέπει να απαρνηθεί τον εαυτό που έχει επινοήσει, και να παραδεχτεί ότι είναι τίποτα, ή ο άλλος να δεχτεί να του δώσει μια ταυτότητα για να κυκλοφορεί γνωρίζοντας ότι κάνει πλαστογραφία.

Ποιος από τους δυο μπορεί να κάνει πίσω και με ποιο κόστος;

MIgnatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Δημοψήφισμα τώρα.
    Γιατί οι Σκοπιανοί έκαναν δημοψήφισμα, είναι περισσότερο δημοκράτες; οι δικοί μας γιατί το αποφεύγουν; φοβούνται τα αποτελέσματα ή έχουν σκύψει πάλι στις διαταγές κάποιων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΘΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΟΥΝ.
    ΟΙ ΤΣΙΦΤΕΤΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΣΙΦΤΕΤΕΛΛΗΝΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]