Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αντί-Τουρκική επίθεση από τα ΗΑΕ για τα 100χρονα μιας σύγκρουσης


Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε στον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων(ΗΑΕ) Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέν αλ Νανγιάν επειδή κατηγόρησε τον Φαρεντίν Πασά, διοικητή στην Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, γιατί «λεηλάτησε» τη Μεδίνα το 1916.

«Αυτοί οι άθλιοι είναι σε μια τέτοιο παραλήρημα που μπορούν να πουν χωρίς ντροπή ότι οι πρόγονοι του Ερντογάν έχουν κλέψει το ιερό λείψανο της Μεδίνα και το μετέφεραν στην Κωνσταντινούπολη! Αυτό ονομάζεται προστασία αυτού του τόπου από εισβολείς, όχι κλοπή», δήλωσε ο Ερντογάν χθες σε ομιλία του..

Τα σχόλιά του ήρθαν αφού ο Αλ Ζαγιέντ, επανέλαβε μια δημοσίευση Twitter από τις 16 Δεκεμβρίου, που επέκρινε τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και των Αραβικών εθνών, κατηγορώντας τον Φαρεντίν Πασά ότι διέπραξε εγκλήματα κατά του λαού στη διάρκεια της πολιορκίας της Μεδίνα το 1916.

Ο Άραβας υπουργός κατηγόρησε τον Φαρεντντάν Πασά ότι «έκλεψε τα αγαθά του λαού της Μεδίνα» και «υπεξαίρεσε χειρόγραφα του Μωάμεθ και τα μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη».

«Αυτοί είναι οι πρόγονοι του Ερντογάν και η ιστορία τους με τους Άραβες Μουσουλμάνους», πρόσθετε η ανακοίνωση του Αλ Ζαγιέντ.

Η πρώτη απάντηση στη θέση του Αλ Ζαγιέντ, ήρθε από τον προεδρικό εκπρόσωπο Ιμπραήμ Καλίν, στις 19 Δεκεμβρίου.

«Είναι κρίμα που ο @ABZayed, ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, επαναλαμβάνει αυτό το ψέμα της προπαγάνδας που επιδιώκει να μεταστρέψει και πάλι τους Τούρκους και τους Άραβες εναντίον του άλλου. Ήταν ο Φαρεντίν Πασά που υπερασπίστηκε γενναία την Μεδίνα ενάντια στα βρετανικά σχέδια τότε. Είναι οι επιθέσεις εναντίον του προέδρου Ερντογάν, με κάθε τρόπο, στη νέα μόδα τώρα;» έγραψε ο Καλίν στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, αναφερόμενος στον Αλ Ζαγιέντ.

Ο Ερντογάν επιτέθηκε επίσης στον Αλ Ζαγιέντ, χωρίς να τον αναφέρει άμεσα.

«Ο Φαρεντίν Πασά ήταν ο διοικητής που ποτέ δεν έβλαπτε ούτε μια πέτρα της Μεδίνας. Ασφάλισε όλες τις ιδιόκτησίες του λαού της πόλης και ποτέ δεν απομακρύνθηκε από τη δικαιοσύνη », είπε.

«Αυτός που μας συκοφάντησε ήταν περιφρονητικός: Πού ήταν οι πρόγονοί σου ενώ ο Φαρεντίν Πασά υπερασπίζονταν τη Μεντίνα;» πρόσθεσε.

«Είναι προφανές ότι ο στόχος της εχθρότητας ορισμένων αραβικών αξιωματούχων απέναντι στην Τουρκία είναι να καλύψουν τη δική τους αδυναμία, έλλειψη αντοχής και ακόμη και η προδοσία. Είναι σαφές ότι δεν γνωρίζετε τίποτα για τους προγόνους μας, για τον Ερντογάν», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, τονίζοντας την» ενοποιητική αρχή της ύπαρξης μουσουλμάνου «.

«Το παραλήρημά τους δεν θα διαχωρίσει τους Τούρκους, τους Άραβες, τους Κούρδους και άλλους μουσουλμάνους. Δεν θα αφήσουμε ποτέ τον λόγο σε όσους δυσφημούν τη μουσουλμανική ενότητα και αλληλεγγύη για τα προσωπικά τους συμφέροντα «, πρόσθεσε ο Ερντογάν.

«Οι αξιωματούχοι ορισμένων χωρών που δεν γνωρίζουν ιστορία ή τη διπλωματική ευγνωμοσύνη, δεν μπορούν να σκιάσουν την αδελφότητα μας με τους αραβικούς λαούς, ούτε τον αγώνα μας για τη συγκατάθεση του Θεού μας και την ευδαιμονία του Προφήτη», δήλωσε.

Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, η Μεδίνα βρισκόταν υπό πολιορκία από το 1916, όταν ο Σαρίφ Χουσείν, της Μέκκας εξεγέρθηκε εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και συνασπίσθηκε με τις βρετανικές δυνάμεις.

Ο Φαρεντίν Πασάς είναι γνωστός ως Οθωμανός διοικητής που υπερασπίστηκε την πόλη ενάντια στην εξέγερση του Σαρίφ Χουσεΐν, μέχρι που ο Αμπντουλάχ Ι της Ιορδανίας εισήλθε στη Μεδίνα το 1919.

Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των ΗΑΕ και της Τουρκίας έχουν περιοριστεί όταν το Αμπού Ντάμπι υποστήριξε την κυβέρνηση του στρατηγού Ελ Σίσι στην Αίγυπτο, η οποία ιδρύθηκε μετά το πραξικόπημα που ανέτρεψε το Μοχάμεντ Μόρσι και της Αραβική Αδελφότητα, από την εξουσία το 2013.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης, τα ΗΑΕ απέσυραν τον πρεσβευτή τους στην Άγκυρα το 2013, η οποία έμεινε κενή για τρία χρόνια. Τα ΗΑΕ δεν διορίσαν νέο πρεσβευτή στην Τουρκία μέχρι το 2016.

Μετά τις σχέσεις απόπειρας πραξικοπήματος της Τουρκίας του Ιουλίου του 2016 ήταν και πάλι τεταμένες, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να κατηγορεί τα ΗΕΑ ότι είναι η χώρα του Κόλπου που «χρηματοδότησε το πραξικόπημα».

Ο Ερντογάν υποστήριξε επίσης έμμεσα, ότι τα ΗΑΕ μετά τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και το Μπαχρέιν που έκοψαν τον Ιούνιο τους δεσμούς με το Κατάρ, ότι χρηματοδοτούν την τρομοκρατία.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ποιος στον Κόλπο ήταν ικανοποιημένος από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία», δήλωσε ο Ερντογάν στις 10 Ιουνίου 2017, καθώς η Τουρκία στήριζε το Κατάρ, εν μέσω κυρώσεων από τις άλλες τέσσερις αραβικές χώρες.

Σημειώσεις


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Ο Τούρκος βεζίρης Νταμάντ Φερίντ Πασάς όταν έφτασε στο Παρίσι τον Ιούνιο

    του 1919 για διαπραγματεύσεις με τα μέλη του Ανωτάτου Συμβουλίου

    (Αμερικανός πρόεδρος,Γάλλος πρωθυπουργός, Άγγλος πρωθυπουργός, Ιταλός

    πρωθυπουργός) σχετικά με το κίνημα των Νεοτούρκων,υπό τον Κεμάλ πλεόν,

    υπέβαλε και ένα υπόμνημα όπου αναφερόταν στη μεγάλη τουρκική ιστορία και

    στο ότι «ποτέ κανένα έθνος δεν ήταν τόσο ανεκτικό όπως το τουρκικό,καθότι

    στους χρόνους που είχε τη δύναμη άφησε να ζήσουν και να αναπτυχθούν όλες οι

    χριστιανικές εθνότητες της Αυτοκρατορίας του»!!


    Την απάντηση στο υπόμνημα την δίνει ο ίδιος πρωθυπουργός της Γαλλίας Κλεμανσώ:

    «..Το συμβούλιο είναι ευμενώς διατεθειμένο έναντι του τουρκικού λαού ,του

    οποίου τις εξαιρετικές ιδιότητες θαυμάζει.Αλλά δεν μπορεί να στηρίζεται

    στον αριθμό αυτών των ιδιοτήτων σχετικά με την ικανότητα του να κυβερνά

    ξένες φυλές.Μέσα σε όλη την ιστορία του,δεν βρίσκει κανείς μια μόνη

    περίπτωση,στην Ασία,στην Ευρώπη,στην Αφρική ,όπου η εγκατάσταση της

    τουρκικής κυριαρχίας πάνω σε μία χώρα να μην ακολουθήθηκε από μία ελάττωση

    της υλικής του ευημερίας και μία πτώση του επιπέδου πολιτισμού του.

    Είτε πρόκειται μεταξύ των Χριστιανών της Ευρώπης,είτε μεταξύ των Μωαμεθανών

    της Συρίας,της Αραβίας και της Αφρικής,ο Τούρκος δεν έκανε τίποτα από το να

    επιφέρει την καταστροφή παντού όπου νίκησε.Ποτέ δεν φάνηκε ικανός να

    αναπτύξει στην ειρήνη αυτό που είχε κερδίσει στον πόλεμο.Δεν ήταν παρά σε

    αυτήν την κατεύθυνση που άσκησε τα ταλέντα του..

    Η εξοχότητα σας σε μία εκπληκτική αναφορά του υπομνήματος,διακηρύσσει ότι

    αποστολή της χώρας του είναι να αφοσιωθεί σε μία εντατική οικονομική και

    πολιτιστική καλλιέργεια.Καμία αλλαγή δεν θα ήταν περισσότερο εντυπωσιακή

    και περισσότερο συγκινητική,τίποτε δε θα ήταν περισσότερο επωφελές.Αν η

    εξοχότητα σας μπορεί να πάρει την πρωτοβουλία αυτής της σημαντικής εξέλιξης

    σε ανθρώπους τουρκικής φυλής ,θα άξιζε και θα δεχόταν βέβαια κάθε βοήθεια,η οποία θα ήταν στην εξουσία μας να του δοθεί.»

    Πηγή: «Έχω όπλο την αγχόνη.. » Χ.Τσιρκινίδης


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]