Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Der Spiegel: Οι «εργαζόμενοι φτωχοί», η νέα κοινωνική ομάδα στην Ελλάδα


«Ο μισθός μου φτάνει ίσα-ίσα για να προμηθευτώ το φαγητό μου». Αυτός είναι ο τίτλος στο πρώτο θέμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, που αναφέρεται στους χιλιάδες εργαζόμενους και μάλιστα εξειδικευμένους, οι οποίοι λαμβάνουν μειωμένες αποδοχές.

Το περιοδικό αναφέρεται στην «κοινωνική ομάδα η οποία αναπτύχθηκε τόσο δυναμικά όσο καμία άλλη: τους επονομαζόμενους 'εργαζόμενους φτωχούς'». «Το ένα τρίτο των απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα λαμβάνουν τόσο πενιχρές αμοιβές ώστε δεν μπορούν καν να επιβιώσουν με αυτές. Πρόκειται για πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους οι οποίοι αμείβονται με λιγότερα από 376 ευρώ μηνιαίως, άρα με λιγότερο από το 60% του μέσου μισθού. Σχεδόν το 9% των εργαζομένων αρκούνται μάλιστα σε λιγότερα από 200 ευρώ», τονίζεται επίσης.

Και συνεχίζει το ρεπορτάζ: «Ο κίνδυνος να συγκαταλέγεται κανείς στους φτωχούς ακόμη και με μια σταθερή θέση εργασίας είναι στην Ελλάδα τόσο μεγάλος όσο σε καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Είναι, όμως, καλύτερη η κατάσταση για εκείνους που βγάζουν περισσότερα χρήματα από τα παραπάνω; Όπως αναφέρει το Der Spiegel στην ανταπόκρισή του, «το κόστος διαβίωσης έχει αυξηθεί σημαντικά τα προηγούμενα χρόνια. Συγκριτικά, ενώ στο Βερολίνο απαιτείται κατά μέσο όσο ποσό κατά 14,5% μεγαλύτερο από ό,τι στην Αθήνα για την προμήθεια των αναγκαίων καθημερινών ειδών και υπηρεσιών, στην γερμανική πρωτεύουσα η αγοραστική δύναμη είναι υψηλότερη κατά 117%».

Σημειώνεται δε ότι μία από τις βασικές αιτίες γι' αυτό ανήκει στο ίδιο το κράτος το οποίο, προκειμένου να κλείσει τα ελλείμματα, «αύξησε τόσο τον ΦΠΑ όσο και τους φόρους για την κατοικία και τη γη». Μία επιπλέον αιτία είναι η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, «την οποία ζητούσαν επιμόνως οι δανειστές της Ελλάδας από την αρχή της κρίσης».

Το άρθρο υπογραμμίζει, τέλος, ότι παρ' όλα αυτά, ο στόχος της μείωσης της ανεργίας, κυρίως στους νέους, δεν έχει επιτευχθεί. «Το 2016, το 47% των νέων κάτω των 25 ετών ήταν χωρίς δουλειά, ενώ την ίδια στιγμή, δημιουργήθηκε μια κατηγορία εργατικού δυναμικού που είναι υποχρεωμένη να είναι έτοιμη να κάνει τα πάντα, καθώς όσοι ανήκουν σε αυτήν γνωρίζουν ότι μπορούν να αντικατασταθούν ανά πάσα στιγμή».

Το αποτέλεσμα: «Πολλοί δεν έχουν καμία άλλη δυνατότητα από το να μένουν στο παιδικό τους δωμάτιο, στο πατρικό σπίτι -χωρίς προοπτική να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]