Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πρωθυπουργός ΠΓΔΜ: Ήρθε ο καιρός να κλείσει η διένεξη για την ονομασία


Σε φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι συνομιλίες του πρωθυπουργού των Σκοπίων, Zoran Zaev, με την πολιτική ηγεσία της Σερβίας. Ο κ. Zaev πραγματοποιεί από χθες το βράδυ διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι.

Κατά τη συνάντηση του Zoran Zaev με την ομόλογό του της Σερβίας, Ana Brnabić συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθούν οι επαφές σε πολιτικό επίπεδο και όλα τα προβλήματα που παρουσιάζονται να λύνονται με απευθείας διάλογο ώστε να αποφεύγονται οι παρερμηνείες και οι παρεξηγήσεις. Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν επίσης να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη άνοιξη η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη των δύο χωρών.

Σε οικονομικό επίπεδο, εκφράστηκε η ανάγκη διεύρυνσης της συνεργασίας σε έργα υποδομής όπως η ολοκλήρωση του οδικού άξονα Ε-75, ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου που συνδέει τα Σκόπια με το Βελιγράδι και η κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από το Κουμάνοβο προς την πόλη Βράνιε στη νότια Σερβία.

Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών, η χώρα του θεωρεί τη Σερβία στρατηγικό εταίρο στην περιοχή και επιδιώκει την στενή συνεργασία σε διμερές αλλά και περιφερειακό επίπεδο.

Ο Zoran Zaev συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Aleksandar Vucic με τον οποίο εξέτασαν θέματα που αφορούν στην ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής πορείας των δύο χωρών, την απλοποίηση της διαδικασίας ελέγχου στα σύνορα για τους πολίτες και τα εμπορεύματα και τη συνεργασία κατασκευαστικών εταιριών για κοινή έξοδο σε τρίτες αγορές. Κατά την συνάντηση αυτή διαπιστώθηκε από κοινού ότι η συνεργασία των δύο χωρών αποτελεί εγγύηση για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

Ο Zaev για το ζήτημα της ονομασίας

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Politika του Βελιγραδίου, η οποία δημοσιεύεται σήμερα, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ονομασίας και τις σχέσεις με την Ελλάδα. «Με την Δημοκρατία της Ελλάδος αρχίσαμε να οικοδομούμε σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού και αυτό χαίρει υποστήριξης τόσο στις χώρες μας όσο και σε διεθνές επίπεδο. […] Διακρίνω και στην ελληνική ηγεσία αυτό το αίσθημα υπευθυνότητας και ήρθε ο καιρός να κλείσει αυτή η μακροχρόνια διένεξη που αποτελεί τροχοπέδη στην ευρωατλαντική πρόοδο της περιοχής μας γενικότερα. Έτσι, θέλω να πιστεύω ότι ο καθένας θα αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί για να λυθεί αυτό το ζήτημα», επισημαίνει στη συνέντευξή του ο Zoran Zaev. Συμπληρώνει δε ότι «στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ αναμένεται η νέα πρόταση του διαμεσολαβητή, Matthew Nimetz».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]