Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Έρχονται αναδρομικές μειώσεις μισθών για τους ένστολους


Μειώσεις των μηνιαίων αποδοχών τους θα δουν το 2018 χιλιάδες εν ενεργεία ένστολοι που έχουν καταταγεί στις υπηρεσίες τους πριν από την 1η-1-1993.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», οι μειώσεις στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών και πυροσβεστών θα υποστούν μειώσεις ως συνέπεια της εφαρμογής των ρυθμίσεων του ν. 4472/2017 για τα νέα ειδικά μισθολόγια, αναδρομικά από την 1η-1-2017.

Βάσει υπολογισμών, οι μειώσεις στις τρέχουσες αποδοχές θα φθάνουν έως και τα 225 ευρώ το μήνα ή τις 2.700 ευρώ το χρόνο, ενώ αν ληφθούν υπόψη και οι επιπτώσεις από την αναδρομική εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων οι συνολικές εισοδηματικές απώλειες το 2018 θα φθάσουν τα 450 ευρώ το μήνα ή τις 5.400 ευρώ σε ετήσια βάση.

Ο λόγος για τον οποίο από το νέο έτος θα επιβληθούν σημαντικές μειώσεις στις καθαρές αποδοχές χιλιάδων υπηρετούντων στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας είναι το γεγονός ότι, ταυτόχρονα με την αναδρομική από 1ης-1-2017 εφαρμογή των ρυθμίσεων των νέων ειδικών μισθολογίων του ν. 4472/2017 η οποία αναμένεται τον Ιανουάριο του 2018, θα τεθεί σε ισχύ, αναδρομικά από την 1η-1-2017, μια διάταξη-βόμβα που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον περασμένο Σεπτέμβριο και προβλέπει για πολλούς από τους αμειβόμενους με ειδικά μισθολόγια, την αύξηση της βάσης υπολογισμού των παρακρατούμενων εισφορών για κύρια σύνταξη, επικουρική σύνταξη, περίθαλψη και εφάπαξ.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τη διάταξη του άρθρου 3 του ν. 4488/2017, σύμφωνα με την οποία:

- Για όσους υπηρετούν στο Δημόσιο και αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, από 1ης-1-2017 και εξής ως συντάξιμες αποδοχές, επί των οποίων υπολογίζονται ασφαλιστικές εισφορές, θεωρούνται το σύνολο των μηνιαίων τακτικών αποδοχών, με εξαίρεση μόνο:

την «προσωπική διαφορά», την αποζημίωση πενθημέρου (46 €/ημέρα) και τη νυχτερινή αποζημίωση (2,77 €/ώρα).

- Οι συντάξιμες αποδοχές που προσδιορίζονται στις προηγούμενες παραγράφους λαμβάνονται υπόψη και κατά τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών για επικουρική ασφάλιση, υγειονομική περίθαλψη και εφάπαξ παροχή.

Η παραπάνω διάταξη δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί, καθώς δεν έχει ξεκινήσει ακόμη ο υπολογισμός των αποδοχών των ενστόλων με βάση τις διατάξεις του ν. 4472/2017 για τα νέα ειδικά μισθολόγια.

Από τη στιγμή όμως που οι αρμόδιες υπηρεσίες εκκαθάρισης μισθοδοσίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους θα προσδιορίσουν τις αποδοχές με βάση τα νέα ειδικά μισθολόγια, αναμένεται να εφαρμοστεί ταυτόχρονα και η διάταξη του άρθρου 3 του ν. 4489/2017 για τη διεύρυνση της βάσης υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών.

Δίωξη σε βάρος αστυνομικών για την απόδραση τριών κρατουμένων μεταναστών στη Μόρια

Δίωξη ασκήθηκε σε βάρος τεσσάρων αστυνομικών, που ήταν το βράδυ της περασμένης Τρίτης βάρδια στο προαναχωρησιακό κέντρο στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, γιατί τρεις κρατούμενοι μετανάστες απέδρασαν.

Στο προαναχωρησιακό κέντρο κρατούνται σήμερα 140 μετανάστες που είτε έχει απορριφθεί το αίτημα ασύλου που έχουν υποβάλει είτε έχουν συλληφθεί για διάφορα αδικήματα. Τρεις από αυτούς σκαρφάλωσαν στην περίφραξη του κλειστού κέντρου και δυο από αυτούς κατάφεραν να διαφύγουν, ενώ ο τρίτος συνελήφθη αμέσως.

Όπως προβλέπεται σε περίπτωση απόδρασης, οι τέσσερις από τους αστυνομικούς βάρδιας που ήταν υπεύθυνοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ο οποίος τους άφησε ελεύθερους. Σημειώνεται ότι στον Εισαγγελέα οδηγήθηκαν και οι τρεις φυγάδες, αφού, εν τω μεταξύ, οι δυο που είχαν διαφύγει συνελήφθησαν περιφερόμενοι στην πόλη της Μυτιλήνης.

Μιλώντας στο Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ ο γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων, Απόστολος Παπαδέλλης, σημείωσε πως «ως Ένωση είχαν προειδοποιήσει γι' αυτή την εξέλιξη. Οι ελλείψεις στο κέντρο αυτό είναι τραγικές, δεν πληρεί τις προϋποθέσεις για κέντρο κράτησης και την πληρώνουν οι συνάδελφοί μας. Δε λειτουργούν οι κάμερες ασφαλείας, δεν υπάρχει ασφάλεια του χώρου, γύρω γύρω είναι γεμάτο τρύπες, όλα είναι φτιαγμένα πρόχειρα. Για τις ελλείψεις είχαμε ενημερώσει από την αρχή τον εισαγγελέα, αλλά και το αρχηγείο, μέσω της ομοσπονδίας μας. Δε γίνεται να διώκονται εργαζόμενοι για τις παραλήψεις της κεντρικής διοίκησης».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]